Ο λόγος του ¹ρώην υ¹ουργού Αλέκου Πα¹αδό¹ουλου συγκεκριμένος, τολμηρός, διαχρονικά συνε¹ής                   

 

 

(Α¹ό τρεις συνεντεύξεις του Αλέκου Πα¹αδό¹ουλου (Οκτώβριος 2000, Ιούνιος 2002 και Μάιος 2009))  

 

 

1. Α¹ό τη συνέντευξη του Αλέκου Πα¹αδό¹ουλου στον Αντώνη Καρακούση, ¹ου δημοσιεύτηκε στην ÒΚαθημερινήÓ στις 28-29 Οκτωβρίου 2000, με τίτλο ÒΟδηγούμαστε σε α¹αξίωση των ¹άντωνÓ και υ¹ότιτλο ÒΟ Αλέκος Πα¹αδό¹ουλος σ¹άει τη σιω¹ή του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάει αλλαγές εδώ και τώραÓ.  

 

l   Η συμμετοχή μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση μας αναγκάζει να αλλάξουμε τα ¹άντα και να τÕ αλλάξουμε τώρα.  

        Η ¹ροσαρμογή της χώρας μας σÕ ένα άλλου τύ¹ου οικονομικό και ¹ολιτικό ¹εριβάλλον είναι δεδομένη, είναι ντε φάκτο. Δεν συζητιέται ούτε α¹οτελεί αντικείμενο δια¹ραγμάτευσης με κά¹οιους στην Ευρώ¹η ή εσωτερικά στη χώρα.   

l   Η ¹ολιτική  έχει μονάχα ένα χρέος. Να στηρίξει την κοινωνία, να διασφαλίσει το ¹αρόν και το μέλλον της, μέσα α¹ό μια διαδικασία συνεχούς μεταρρύθμισης.   

        Σήμερα η χώρα έ¹ρε¹ε να δονείται υ¹ό το βάρος των μεγάλων αλλαγών ¹ου χρειάζονται  ¹αντού σε όλα τα ¹εδία. Να εκσυγχρονίζει και να ¹ροσαρμόζει τις δομές, τις λειτουργίες της για νÕ αντέξει τον ανταγωνισμό. Να μεριμνά για την ¹ρόσβαση όλων μας στη νέα ε¹οχή.   

        Και, αντί γιÕ αυτό, ο τό¹ος φαίνεται να υ¹οκύ¹τει άλλη μια φορά στην έμφυτη τάση του  για αυτοκαταστροφή. Και αυτή, βεβαίως, είναι ευθύνη της ¹ολιτικής.

l   Σήμερα, το κράτος ετοιμάζεται  να α¹οχωρήσει α¹ό μεγάλα τμήματα της οκονομικής δραστηριότητας είτε ανοίγοντας αγορές στον ανταγωνισμό  είτε ιδιωτικο¹οιώντας ¹ολλές δημόσιες ε¹ιχειρήσεις.  

        ΓιÕ αυτό ¹ολλοί καραδοκούν. Και ευνοούνται α¹ό την ατολμία ή την ακινησία ¹ου  κυριαρχεί, α¹ό την αδυναμία, τέλος, του κράτους να κατευθύνει την οικονομία.

       Η χώρα όμως δεν ανήκει σÕ εκείνους ¹ου θέλουν να την κρατήσουν δέσμια των συμφερόντων τους.

l   Η διαφθορά στο Δημόσιο χτυ¹ιέται μόνο με την α¹ελευθέρωση και την ιδιωτικο¹οίηση.  

        Έχει α¹οδειχτεί ότι το Δημόσιο α¹οτελεί ¹αράγοντα, ¹εδίο άνθησης της διαφθοράς. Εκεί ανα¹τύσσονται  τα ¹αράσιτα ¹ου κατατρώγουν τις σάρκες του κράτους.

        Ό,τι ¹αράγεται με τη μορφή ¹ροϊόντων και υ¹ηρεσιών θα ¹ρέ¹ει να ¹εράσει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας το ταχύτερο.  

        Στο κράτος θα ¹ρέ¹ει να μείνουν υ¹ηρεσίες και ¹ροϊόντα, στα ο¹οία η έννοια του δημόσιου αγαθού υ¹ερισχύει. Και αυτά είναι οργανισμοί ό¹ως αυτοί ¹ου καλύ¹τουν την ανεργία, την υγεία, την ¹ρόνοια και την εκ¹αίδευση.

        Μόνο με τέτοιες ¹αρεμβάσεις κατασφαλίζεται η ¹ροστασία του ¹ολιτικού συστήματος α¹ό τα ¹αράσιτα ¹ου έχουν εισχωρήσει σε όλη την κλίμακα της κρατικής λειτουργίας, κατατρώγοντας τις σάρκες του κράτους.

l  Η α¹ελευθέρωση και η ευρεία ιδιωτικο¹οίηση α¹οτελούν μέρος μιας συνολικής ¹ροσ¹άθειας αναδιάταξης και αναδιοργάνωσης της λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας. Εάν αυτό δεν γίνει, η ΟΝΕ α¹ό δώρο θα γίνει ¹αγίδα, ό¹ως έγινε ¹αγίδα για τους Δαναούς η ¹ολιορκία της Τροίας.  

        Και εδώ ¹ρέ¹ει να σημειώσω ότι οι α¹αντήσεις θα ¹ρέ¹ει να δοθούν σÕ αυτήν τη δεκαετία.

        Η ατμόσφαιρα, λοι¹όν, ¹ου σήμερα μεταδίδει το ¹ολιτικό σύστημα  οδηγεί σε ¹αλινδρόμηση. Τα ¹ράγματα δείχνουν να ¹άνε ¹ίσω και ε¹αναλαμβάνω ότι δημιουργείται κλίμα της δεκαετίας του Õ70. Εάν μας ¹αρασύρει ¹ρος τα ¹ίσω, το τίμημα θα είναι οδυνηρό.

        Χρειαζόμαστε αυτήν την ώρα νέα ζωτικότητα και αυτήν δεν μ¹ορεί να μας την  ¹ροσφέρει τί¹οτε άλλο, ¹αρά η συμ¹όρευση με τις άλλες ευρω¹αϊκές χώρες. Και δεν  μιλώ  για α¹λή συμμετοχή, μιλώ για ¹λήρη ¹ροσαρμογή, ¹ου θα δώσει άλλο ¹εριεχόμενο στον εκσυγχρονισμό.

l  Χωρίς ρήξεις οργανωμένες  η ¹ολιτική δεν κινείται, μετατρέ¹εται σε τεχνική στη λογική του ¹ρόσκαιρου οφέλους. 

        Όταν η ¹ολιτική φτιάχνει συνειδήσεις ¹ου τρέμουν μ¹ροστά στην ανάληψη ευθύνης και ¹ολιτικού κόστους δεν μ¹ορεί να έχει τύχη.

l  Σήμερα ένας είναι ο στόχος. Να μ¹εί η χώρα λειτουργικά στην ΟΝΕ, με δικές της ανταγωνιστικές δυνάμεις, όχι μόνο τυ¹ικά, και να λειτουργήσει ό¹ως οι άλλες ευρω¹αϊκές χώρες. Να υιοθετήσει τους όρους ανταγωνισμού και δεν μιλώ μόνο για την οικονομία.  

        Το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας είναι α¹αραίτητο να δια¹εράσει όλες τις δραστηριότητες του κράτους, να εισέλθει και στην υγεία και στην εκ¹αίδευση, ¹αντού.

l  Βεβαίως έχουν αλλάξει ¹ολλά, αλλά υ¹άρχει κάτι ¹ου δεν ¹ρέ¹ει να ξεχνάμε.  Η χώρα ¹αρά την ¹ρόοδό της έχει 50 τρις. δρχ. δημόσιο χρέος.  

       Και όταν έχεις τέτοιου τύ¹ου εξάρτηση δεν μ¹ορείς να συμ¹εριφέρεσαι ή να καλλιεργείς α¹αιτήσεις ωσάν να είσαι μέλος της λέσχης του G-7, των ¹λουσίων του ¹λανήτη. Μέχρι εκεί ¹ου φθάνει η γούνα μας.

        Δεν μας ταιριάζει αυτή η χυδαία  υ¹ερκατανάλωση, ¹ου ¹ροκαλεί κοινωνικές αλλοιώσεις και ταυτόχρονα ¹ροκαλεί τμήματα του ελληνικού λαού, τα  ο¹οία βιώνουν ¹ροβληματικά και δια¹ορούν με τον ¹ροκλητικό βίο ¹ολλών.

 

 

2. Α¹ό τη συνέντευξη του Αλέκου Πα¹αδό¹ουλου στον Σταύρο Λυγερό, ¹ου δημοσιεύτηκε στην ÒΚαθημερινήÓ στις 2 Ιουνίου 2002, με τίτλο ÒΑ¹οσύρομαι α¹ό την ¹ολιτικήÓ και υ¹ότιτλο ÒΟ Αλ. Πα¹αδό¹ουλος κατακεραυνώνει την τηλεο¹τική δημοκρατία, δεν θα είναι υ¹οψήφιος βουλευτής, θα ¹αραμείνει όμως στέλεχος του ΠΑΣΟΚÓ.

 

l  Η μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας έθιξε ¹αγιωμένα συμφέροντα. Η έντονη αντίδραση των ¹ανε¹ιστημιακών γιατρών είναι η ¹ιο κραυγαλέα ¹ερί¹τωση, αλλά όχι η μοναδική.  

       Με τις αλλαγές ¹ου ¹ροωθούνται, ¹ολλοί θα χάσουν όχι μόνο την αντι¹αραγωγική βολή τους, αλλά και σημαντικότατα ¹αράνομα εισοδήματα.

l  Η Òτηλεο¹τική δημοκρατίαÓ έχει τους δικούς της σιδερένιους κανόνες. Πρέ¹ει να ακυρώσεις ένα κομμάτι του εαυτού σου για να ¹αίξεις μÕ αυτούς. Στήν Òτηλεο¹τική δημοκρατίαÓ τα κριτήρια δεν έχουν σχέση με την ουσία. Α¹οθεώνεται η μαγική ατάκα, ¹ου θα κερδίσει τις εντυ¹ώσεις, ¹ου θα διεισδύσει στα δελτία και θα σχολιασθεί α¹ό το κοινό. Καλή είναι η ατάκα, δεν λέω, αλλά αλίμονο αν η ¹ολιτική συρρικνωθεί σÕ αυτό.  

       Δεν μÕ αρέσει να γκρινιάζω, αλλά θα συμφωνήσετε ¹ως οι λίγοι ενδιαφέρονται για τα δύσκολα και μακρο¹ρόθεσμα, ό¹ως η ¹ραγματο¹οίηση μιας μεταρρύθμισης. Οι λίγοι κρίνουν έναν ¹ολιτικό για την ¹οιότητα των  ¹ρογραμματικών στόχων του, για την ¹ίστη του σε αυτούς και κυρίως για τη συνέ¹εια και τη μεθοδικότητα, με τις ο¹οίες τους ¹ροωθεί.

l  Θεωρώ ότι η ¹ολιτική οφείλει  να εξυ¹ηρετεί τα συμφέροντα  της κοινωνίας και όχι να ¹ροσαρμόζεται  στις συγκυριακές διαθέσεις  της κοινής γνώμης.  

       Ο ¹ολιτικός ¹ρέ¹ει με το έργο του να διαμορφώνει την κοινή συνείδηση και όχι να γίνεται έρμαιο των δημοσκο¹ήσεων.

 

 

3. Α¹ό τη συνέντευξη του Αλέκου Πα¹αδό¹ουλου στη Δήμητρα Κρουστάλλη, ¹ου δημοσιεύτηκε στο ÒΒήμαÓ στις 17 Μαϊου 2009, με τίτλο ÒΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ôνα τελειώνουμε με τους αναχρονισμούςÕ Ó και υ¹ότιτλο ÒΟ ¹ρώην υ¹ουργός ¹ροτείνει βαθιές τομές σε οικονομία και θεσμούς για να βγει η χώρα α¹ό την κρίσηÓ.

 

l  Αυτό ¹ου ¹ροέχει τώρα είναι να αρχίσουμε αμέσως να ανασυγκροτούμε τη χώρα μας ξεκινώντας α¹ό τους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους.  

       Τη σημερινή καταβύθιση της χώρας δεν μ¹ορεί να τη διαδεχθεί μια νέα εθνική αναδημιουργία χωρίς να ανατρα¹ούν οι στρεβλοί, αναχρονιστικοί, ¹ολυάριθμοι και στην ¹λειονότητά τους ανίκανοι μηχανισμοί του κράτους.

        Όλοι ¹ρέ¹ει να ε¹αναξιολογηθούν και ό¹ου χρειάζεται να καταργηθούν και να ¹ροκύψουν νέοι λιτοί μηχανισμοί ¹ου θα αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες της χώρας και όχι στις ανάγκες ε¹ιβίωσης των υ¹ηρετούντων σε αυτούς.

        Δεν αναφέρομαι στο νομικό κέλυφος της κρατικής διοίκησης αλλά στην εσωτερική λειτουργία και στην ¹οιότητα των ¹αρεχομένων υ¹ηρεσιών. Εκεί θα κριθεί μια διοικητική μεταρρύθμιση και όχι σε διοικητικούςÓοργανωτισμούςÓ.

        Για ¹αράδειγμα, τι χρειάζονται σε μια μικρή χώρα οι εκατοντάδες γενικοί διευθυντές, οι χιλιάδες διευθυντές και τμηματάρχες, οι δεκάδες αντιστράτηγοι, υ¹οστράτηγοι και ταξίαρχοι στο Στρατό και στην Αστυνομία,  ¹ου το μόνο ¹ου ε¹ιτυγχάνουν τελικά είναι να στραγγαλίζουν το ίδιο το  κύρος και την α¹όδοση του θεσμού ¹ου υ¹ηρετούν; Και σε αυτή την ¹ερί¹τωση η Ελλάδα α¹οτελεί ¹αγκόσμιο φαινόμενο.   

        Τι χρειάζεται τόσο μεγάλος αριθμός αντι¹ροέδρων στον  Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Ε¹ικρατείας –ο μεγαλύτερος στην Ευρώ¹η– όταν η χώρα σα¹ίζει α¹ό τη βραδύτητα της Δικαιοσύνης;

        Τέλος, τι χρειάζεται όλος αυτός ο ¹ολυάριθμος κύκλος των υφυ¹ουργών,  γενικών και ειδικών γραμματέων και ¹ροέδρων ¹άσης φύσεως αμφιλεγόμενων οργανισμών ¹ου είτε τροφοδοτεί ατέλειωτες ¹ροσδοκίες για ανασχηματισμούς και υ¹ουργο¹οιήσεις είτε ¹αράγει ανεξέλεγκτη ¹ολιτική ύλη ¹ου τροφοδοτεί την κρατική διάλυση;  

        Αν  όλα αυτά και άλλα ακόμη δεν γίνουν, τότε δεν θα μετράμε α¹λώς ¹λευρά τσακισμένα αλλά το μέγεθος του κοινωνικού και οικονομικού ακρωτηριασμού της χώρας.

l  Δεν γίνεται να μη γίνουν! Και μάλιστα το συντομότερο. Ας το καταλάβουμε όλοι.

        Η κρίση στην Ελλάδα θα διαρκέσει ¹ερισσότερο α¹ό τις άλλες χώρες και δεν αντιμετω¹ίζεται με βραχυχρόνια μέτρα ούτε με ψευδαισθήσεις ανάκαμψης τύ¹ου χρηματιστηρίου και με νέους υ¹ερδανεισμούς.

        Βεβαίως α¹αιτούνται αλλαγές και στους ¹ολιτικούς θεσμούς της χώρας, ό¹ως ενδεικτικά ένας νέος εκλογικός νόμος με βάση τις μονοεδρικές, εκλογές κάθε τετραετία, κατάργηση των κοινοβουλευτικών υφυ¹ουργών, κατάργηση ¹έραν του ενός όλων των γενικών γραμματέων, τα υ¹ουργεία να μετατρα¹ούν σε υ¹ουργεία τεκμηρίωσης, ελέγχου και ¹αραγωγής ¹ολιτικής με ε¹ιστήμονες υ¹αλλήλους και με ελάχιστους διοικητικούς και όλες οι σημερινές αρμοδιότητες μαζί με τους υ¹ηρετούντες διοικητικούς υ¹αλλήλους να ¹άνε στις αυτοδιοικούμενες ¹εριφέρειες, νομαρχίες και τους νέους δήμους –ό,τι  δηλαδή α¹αιτεί η λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους.

        Ε¹ι¹λέον να καταργηθεί συνταγματικά η ¹ρόσληψη υ¹αλλήλων Òμε νόθες συμβάσεις έργουÓ.  Α¹οτελεί μία α¹ό τις μεγαλύτερες αθλιότητες του ¹ολιτικού συστήματος ¹ου διαλύει τη δημόσια διοίκηση και νοθεύει την ελληνική κοινωνία με μηνύματα α¹αξίας.

l  Στον χώρο της οικονομίας, ε¹ιτέλους να τελειώνουμε με τους ¹ολιτικούς αναχρονισμούς ¹ου καθηλώνουν την ελληνική οικονομία και με το συντεχνιακό καθεστωτισμό ¹ου δυναστεύει την ¹ολιτική ζωή.  

       Η οικονομία μας είναι ακόμα ¹αγιδευμένη σε ιδεολογήματα του ¹αρελθόντος και γιαυτό χρειαζόμαστε νέες δημόσιες ¹ολιτικές για τον εκσυγχρονισμό της.

       Ενδεικτικά θα ¹ρέ¹ει να ενθαρρύνουμε ¹ολιτικές δημιουργίας Òθυλάκων αριστείαςÓ για συγκεκριμένες ¹αραγωγικές δραστηριότητες. Αυτές θα ε¹ιλεγούν με βάση τα γεωοικονομικά και τα συγκριτικά ¹λεονεκτήματα της χώρας με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.

       Τα νέα ¹εδία ίσως να είναι ο εξειδικευμένος τουρισμός, η ¹οιοτική μετα¹οίηση ¹ροϊόντων, οι μεταφορές, η τεχνολογία, οι ¹αράλληλες ε¹ενδύσεις της ναυτιλίας, η αξιο¹οίησητης γης, οι νέες ενεργειακές ε¹ιλογές, οι διεθνείς συμ¹ράξεις ελληνικών και ξένων οικονομικών δραστηριοτήτων κτλ.

       Ε¹ίσης θα ήθελα να διατρανώσω για άλλη μία φορά ότι δεν υ¹άρχει στην ιστορία ¹ροηγούμενο χώρας ¹ου να ¹έτυχε ανά¹τυξη υιοθετώντας ¹ολιτική υ¹ερβολικών ελλειμμάτων.