Χωρίς μια ολοκληρωμένη μελέτη σκο¹ιμότητας για την εκτρο¹ή του Αχελώου, δεν μ¹ορούμε να γνωρίζουμε αν η συνέχιση του Έργου θα είναι συμφερότερη ή όχι α¹ό την ματαίωσή του

 

(Ε¹ιστολή του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου, ¹ου στάλθηκε στην ÇΚαθημερινήÈ στις 18.2.10)

 

 

Με αφορμή την ¹ρόσφατη συζήτηση στη Βουλή και τις ¹ροτάσεις της υ¹ουργού Τ. Μ¹ιρμ¹ίλη για την εκτρο¹ή του Αχελώου (ÒΚÓ 12.1.10 και 24.11.09), ας μας ε¹ιτρα¹εί να διατυ¹ώσουμε κά¹οιες  ¹αρατηρήσεις:

 

1. Στο κόστος της Εκτρο¹ής δεν είναι σωστό να συνυ¹ολογίζεται το κόστος του ΥΗΕ Μεσοχώρας (¹άνω α¹ό 400 εκατ. ευρώ), αφού το έργο αυτό, κατασκευαζόμενο σε θέση ¹ριν α¹ό τη θέση της εκτρο¹ής του ¹οταμού, ουδεμία σχέση έχει με την εκτρο¹ή του Αχελώου. Συνε¹ώς, αυτά ¹ου Òέχουν ξοδευτεί μέχρι σήμερα για το έργοÓ είναι ¹ολύ λιγότερα α¹ό τα 600 εκατ. ευρώ ¹ου αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

 

2. Χωρίς μια ολοκληρωμένη μελέτη σκο¹ιμότητας (οικονομοτεχνική, ¹εριβαλλοντική, διαχειριστική), σαν αυτή ¹ου έχει ¹ροτείνει η υ¹ουργός ΠΕΚΑ, δεν μ¹ορούμε να γνωρίζουμε αν η συνέχιση του Έργου θα είναι συμφερότερη για την εθνική οικονομία α¹ό τη ματαίωσή τουζημιά της ματαίωσης μ¹ορεί να α¹οδειχθεί μικρότερη α¹ό τη ζημιά της συνέχισης του Έργου).

 

3. Το ιστορικό της εκ¹όνησης μιας τέτοιας μελέτης για την εκτρο¹ή του Αχελώου ¹αρουσιάζει ενδιαφέρον και αξίζει τον κό¹ο να το θυμηθούμε.

α) Την εκ¹όνηση μιας μελέτης σκο¹ιμότητας¹ροκειμένου να δοθούν θεμελιωμένες α¹αντήσεις για το αν η Εκτρο¹ή ήταν αναγκαία ή όχι και, αν ήταν αναγκαία, για ¹οιές ¹οσότητες νερού και με ¹οιό σχήμα, ώστε να ε¹ιτευχθεί η μέγιστη ωφέλεια και η ελάχιστη ¹εριβαλλοντική ζημιάείχαν ¹ροτείνει, ήδη α¹ό τα τέλη της δεκαετίας του 1970, τα δύο αρμόδια τότε τεχνοκρατικά Όργανα: η Συντονιστική Ε¹ιτρο¹ή Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΣΕΔΥΠ) του Υ¹ουργείου Συντονισμού (τον Νοέμβριο 1977) και η Ομάδα εργασίας για την Òεξέταση του υδατικού ¹ροβλήματος της ΘεσσαλίαςÓ, α¹ό εκ¹ροσώ¹ους των αρμόδιων υ¹ουργείων (Δημοσίων Έργων, Γεωργίας κλ¹), της ΔΕΗ, του ΙΓΜΕ και του Τεχνικού Ε¹ιμελητηρίου Ελλάδος (τον Α¹ρίλιο 1978). 

Την αναγκαιότητα της ¹ροταθείσης μελέτης είχαν αναγνωρίσει τότε και οι αρμόδιοι για το ζήτημα υ¹ουργοί, μεταξύ των ο¹οίων οι Γ. Σουφλιάς και Ι. Παλαιοκρασσάς.

β) Μετά τη ολοκλήρωση των αναλυτικών ¹ροδιαγραφών και των συμβατικών τευχών, ¹ροκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός τον Σε¹τέμβριο 1981 (αρμόδιοι υ¹ουργοί οι Ι. Παλαιοκρασσάς (Συντονισμού), με υφυ¹ουργό τον Γ. Σουφλιά, Τζ. Τζανετάκης (Δημοσίων Έργων), Στ. Μάνος (Βιομηχανίας και Ενέργειας) και Αθ. Κανελλό¹ουλος (Γεωργίας)).

Με τον διαγωνισμό αυτό, το Υ¹ουργείο Συντονισμού θα ανέθετε την εκ¹όνηση Òμελέτης οικονομικής σκο¹ιμότητος, ¹ρογραμματισμού και τεχνικής ευσταθείας κατασκευής έργων, ¹ρος ε¹ίλυσιν του υδατικού ¹ροβλήματος Θεσσαλίας, είτε με βάση το διαθέσιμο υδατικό δυναμικό του Θεσσαλικού ¹εδίου μόνο, είτε σε συνδυασμό με την μεταφορά μέρους του υδατικού δυναμικού του ΑχελώουÓ.

γ) Ο διαγωνισμός αυτός ακυρώθηκε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 1981 α¹ό τη νέα κυβέρνηση, με συνέ¹εια η Εκτρο¹ή να α¹οφασιστείκαι οι διαδικασίες υλο¹οίησής της να αρχίσουνχωρίς να έχει ¹ροηγηθεί καμιά μελέτη σκο¹ιμότητας. 

δ) Το ζήτημα της αναγκαιότητας μιας ολοκληρωμένης μελέτης σκο¹ιμότητας για την εκτρο¹ή του Αχελώου ε¹αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο 1993 α¹ό τον Κ. Σημίτη και άλλους οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (αξιωματικής αντι¹ολίτευσης τότε), ¹ου με ε¹ερώτησή τους στη Βουλή ε¹ισήμαιναν: ÒΈνα τέτοιο κολοσσιαίο τεχνικό εγχείρημα, ¹ου θα ανατρέψει άρδην την αιωνόβια φυσική διάταξη των υδάτων στη ραχοκοκαλιά του ελλαδικού χώρου με αναμφισβήτητα μεγάλης κλίμακας δυνητικές ε¹ι¹τώσεις στο ¹εριβάλλον και την οικονομία της χώρας μας, ¹ρέ¹ει να έχει μελετηθεί ολό¹λευρα και σε βάθος, με τρό¹ο ε¹ιστημονικά εξαντλητικό και άψογο, ¹ριν α¹ό την έναρξη εκτέλεσής τουÓ.

Όσα όμως υ¹οστηρίχτηκαν στη Βουλή α¹ό τους  εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο 1993 ξεχάστηκαν α¹ό την κυβέρνησή τους μετά τις εκλογές, τον Οκτώβριο.         

 

4. Συμ¹ερασματικά, τα όσα ορθά είχαν ¹εί και ¹ράξει οι υ¹ουργοί της ¹εριόδου 1978-81 ανετρά¹ησαν όχι μόνο α¹ό τους υ¹ουργούς του ΠΑΣΟΚ (μετά τις εκλογές του 1981) αλλά και α¹ό τους ίδιους και τους άλλους υ¹ουργούς της ΝΔ (στις ¹εριόδους 1990-93 και 2004-09).             

Η Ò¹ολιτική α¹όφασηÓ για την Εκτρο¹ή ¹άρθηκε χωρίς τη στήριξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης σκο¹ιμότητας και, στη συνέχεια, η ίδια ¹ρακτική ακολουθήθηκε α¹ό όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με συνέ¹εια να οδηγηθούμε στο γνωστό τέλμα: στην α¹ώλεια της ε¹ιδότησης του Έργου α¹ό την Ε.Ε, σε αναθέσεις έργων ¹ου δεν έ¹ρε¹ε να είχαν ανατεθεί, α¹αιτήσεις εργολάβων, υ¹έρμετρη αύξηση του κόστους, ακυρωτικές α¹οφάσεις του Σ.τ.Ε, κατασ¹ατάληση ¹όρων, ανθρώ¹ινου μυαλού, κό¹ου και χρόνου ε¹ί δυόμισι δεκαετίες και, τελικά, στην αδυναμία ε¹ίλυσης του υδατικού ¹ροβλήματος της ΘεσσαλίαςÉ

 

Ας ευχηθούμε η ¹ρόταση της υ¹ουργού Τ. Μ¹ιρμ¹ίλη για μια ολοκληρωμένη μελέτη του υδατικού ¹ροβλήματος της Θεσσαλίας και της εκτρο¹ής του Αχελώου να υλο¹οιηθείÉ χωρίς εκ¹τώσεις!