Η Διασύνδεση των Κυκλάδων: ¹αρατηρήσεις και ¹ροτάσεις

       

(Ε¹ιστολή των Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου, ¹ρ. Βοηθού γενικού διευθυντή ΔΕΗ, Ιωάννη Βογιατζάκη και Γεωργίου Κουβαράκη, ¹ρ. Διευθυντών Μελετών-Κατασκευών Μεταφοράς ΔΕΗ, ¹ου δημοσιεύτηκε στην ÒΚαθημερινήÓ στις 15.7.10)

 

 

Μερικές ¹αρατηρήσεις και ¹ροτάσεις για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, ό¹ως ¹ροβλέ¹εται στη, σε δηµόσια διαβούλευση, Διακήρυξη της ΔΕΗ.

 

1. Ο σχεδιασµός της Διασύνδεσης, ¹ροβλέ¹οντας την εγκατάσταση υ¹οσταθµών υψηλής τάσης στα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο, ¹αραβλέ¹ει τις α¹οφάσεις 2939/2000 και 2940/2000 της Ολοµέλειας του Συµβουλίου της Ε¹ικρατείας ¹ου έχουν ρητώς α¹αγορεύσει την εγκατάσταση δικτύων υψηλής τάσης, ανεξαρτήτως αν αυτά είναι εναέρια ή υ¹όγεια, στα

νησιά Σύρο και Μύκονο. 

 

2. Με τις τεχνικές α¹αιτήσεις της Διακήρυξης [για (α) τεχνολογίες σταθµών µετατρο¹ής και υ¹οβρυχίων καλωδίων ¹ολύ ¹ρόσφατες και, συνακόλουθα, µε ¹εριορισµένη διεθνώς εµ¹ειρία και (β) διαδροµή των καλωδίων εναλλασοµένου ρεύµατος, στη σύνδεση Λαυρίου-Σύρου, µέσω της Κύθνου], ο αριθµός εκείνων ¹ου θα µ¹ορούν να συµµετάσχουν στον διαγωνισµό θα είναι εξαιρετικά ¹εριορισµένος (ίσως µόνο ένας). 

 

3. Η διαδικασία των δια¹ραγµατεύσεων µε δύο ή ¹ερισσότερους ¹ροσφέροντες, µετά τον ¹ροσδιορισµό της σειράς µειοδοσίας, µε (µόνο) στόχο τη µείωση του τιµήµατος, ενέχει σοβαρούς κινδύνους ÒσυνεννοήσεωνÓ µεταξύ των ενδιαφεροµένων και εµ¹λοκών.

 

4. Τα ¹ιο ¹άνω σοβαρά µειονεκτήµατα του σχεδιασµού και της Διακήρυξης του µεγάλου αυτού Έργου (κόστους 350 εκατοµ. ευρώ, κατά τη Διακήρυξη, και αρκετά µεγαλύτερου, κατά άλλες εκτιµήσεις) µ¹ορούν να ¹ροκαλέσουν δυσε¹ίλυτα ¹ροβλήµατα τόσο στην ανάθεση όσο, και κυρίως, στην υλο¹οίησή του (ας µην ξεχνάµε τις ¹ερι¹έτειες της Εκτρο¹ής του Αχελώου και του  ΥΗΕ Μεσοχώρας, αλλά και του Ηλεκτροµηχανολογικού Εξο¹λισµού των ΥΗΕ Συκιάς και Πευκοφύτου, ¹ου έχουν ανατεθεί εδώ και 15-25 χρόνια και δεν ξέρουµε ακόµη αν και ¹ότε θα λειτουργήσουν και ¹οιο θα είναι τελικά το κόστος τους).

 

5. Για την αντιµετώ¹ιση του ¹ροβλήµατος της ηλεκτροδότησης των Κυκλάδων θα ¹ροτείναµε: 

α. Το ΥΠΕΚΑ (αλλά και η ΔΕΗ) να µην ενεργεί σαν να µην υ¹άρχουν οι ¹ροαναφερθείσες α¹οφάσεις του Συµβουλίου της Ε¹ικρατείαςστις ο¹οίες η α¹αγόρευση εγκατάστασης δικτύων υψηλής τάσης α¹οτελεί, ουσιαστικά, το µέσο για την α¹οτρο¹ή της Òυ¹έρµετρης τουριστικής και οικιστικής ανά¹τυξης των µικρών νήσωνÓ και τον ¹εριορισµό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας µέσα στο Òόριο της φέρουσας  ικανότηταςÓ αυτών.

         Οι δικαστικές αυτές α¹οφάσεις¹αρότι θα µ¹ορούσε να υ¹οστηριχθεί ¹ως αγγίζουν το όριο της ε¹έµβασης στο ¹εδίο της εκτελεστικής και της νοµοθετικής εξουσίας, ό¹ως θεωρούν οι υ¹ογράφοντες την ¹αρούσα και άλλοι, ίσως και το ίδιο το Υ¹ουργείοα¹οτελούν ¹ραγµατικότητα, η αγνόηση της ο¹οίας µ¹ορεί να βάλει σε ¹ερι¹έτειες την ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων. 

β. Το ΥΠΕΚΑ να αντιµετω¹ίσει την ¹ραγµατικότητα αυτή, να βρει µια υλο¹οιήσιµη λύση στο ¹ρόβληµα ¹ου έχει δηµιουργηθεί και να καθορίσει, το ίδιο, τις γενικές αρχές ανά¹τυξης των ηλεκτρικών συστηµάτων των µικρών νησιών.

γ. Με βάση τις αρχές αυτές, να οριστικο¹οιηθεί ο σχεδιασµός της ανά¹τυξης του ηλεκτρικού συστήµατος των Κυκλάδων.