Γ. Κατρούγκαλος και Κ. Ζαχαριάδης για την ψήφο των Ομογενών

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόουλου      ΑΝΤΙΛΟΓΟΙ   18.4.2021

 

 

1.            Η αρχή έγινε με την αναληρώτρια τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ (με αρμοδιότητα τον Αόδημο Ελληνισμό) Θ. Τζάκρη.

Σε συνέντευξή της  στον Εθνικό Κήρυκα Ν. Υόρκης, στις 10 Αριλίου, στην ερώτηση Οι εριορισμοί ου έχουν τεθεί στην ψήφο των κατοίκων του Εξωτερικού θεωρούνται αδικία αό μεγάλη μερίδα των ομογενών. Υάρχει ερίτωση να συναινέσετε στο ενδεχόμενο άρσης τους;, η κα Τζάκρη,  αάντησε ως εξής:

 

Τι εννοείτε; Εμείς είμαστε αυτοί ου ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασοράς. Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των εριορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις ειστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υοτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω.

 

2.             Μετά τη δήλωση αυτή, ο υουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, στις 12 Αριλίου, ανακοίνωσε στην αρμόδια Ειτροή της Βουλής ότι μετά την τοοθέτηση ου έκανε η κα Τζάκρη για την ψήφο των αόδημων, ανοίγει ο δρόμος για να αρθούν οι εριορισμοί του ψηφισμένου νόμου και έτσι θα κατατεθεί νομοσχέδιο με ένα άρθρο για την κατάργηση όλων των εριορισμών ου υάρχουν για τους αόδημους έλληνες και για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος αό τον τόο κατοικίας τους.

 

3.             Την ίδια μέρα, τη διευκρίνιση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν οι τομεάρχες Γ. Κατρούγκαλος και Κ.  Ζαχαριάδης.

Με δήλωση τους, μαζί με την κα Τζάκρη, μετά σύντομη αναφορά στα  της ψήφισης του νόμου του 2019 για την ψήφο των ομογενών, ανέφεραν για το νομοσχέδιο Βορίδη:

                   

Ο κ. Βορίδης γνωρίζει ολύ καλά ότι η τροοοίηση του νόμου αυτού ααιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής λειοψηφίας ου ειτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιόν την τροολογία (sic) για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυώσεων. Για να φανεί ακόμη ιο καθαρά οιος λέει την αλήθεια και οιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού καταθέτουμε και εμείς τροολογία ου εαναλαμβάνει την αρχική μας ρόταση, ως εξής:

 

1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Εικρατείας κατανέμονται για την εκροσώηση των Ελλήνων ου είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες: (α) Ευρώης (β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής (γ) Χωρών κεανίας - Άω Ανατολής και(δ) Υολοίων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία αό τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους εριορισμούς αό την ιδιότητα του Έλληνα ολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οοία βεβαιώνεται αό την οικεία ροξενική αρχή. 

2. Με Προεδρικό Διάταγμα () ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας ().

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται .

(Ολόκληρη η δήλωση στο https://www.syriza.gr/).

 

4.             Ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, στις 12 Αριλίου, κατά την συνεδρίαση της ροαναφερθείσας Ειτροής για την ψήφο των αοδήμων:

 

(α) Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στις άσης φύσεως αμαρτίες της ΝΔ, ηγαίνοντας ίσω μέχρι το 2009 και φτάνοντας στις δεκαετίες μετά τον όλεμο: 

- Δε θέλετε σήμερα να συζητάμε τη μαφιόζικη δολοφονία του δημοσιογράφου. Δε θέλετε να συζητάμε ένα χρόνο και ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων με 25 αιδιά στην τάξη. Δε θέλετε να συζητάμε ότι έχουμε φτάσει τους 800 διασωληνωμένους. Δε θέλετε να συζητάμε ότι ήγε ροχθές ο Πρωθυουργός να δει τα λεωφορεία και σήμερα αντί να είναι στο δρόμο είναι στα αμαξοστάσια.

- Το δικό σας κόμμα κ. Βορίδη χρεοκόησε την Ελλάδα το 2009, όχι η Αριστερά.

- Θυμάστε τον κ. Πατούλη στη Νέα Υόρκη; Θυμάστε αυτό το μειοψηφικό κομμάτι ου έσερνε ο κ. Πατούλης τι είχε ει για τη Συμφωνία των Πρεσών, Θυμάστε τις διαδηλώσεις στην Αυστραλία;.

- Ας αναλογιστούμε ως έχει ροκύψει τόσο μεγάλη ελληνική ομογένεια και διασορά; Εειδή η ΝΔ χρεοκόησε τη χώρα το 2009 και εειδή η Δεξιά είχε την ατρίδα φτωχή, μίζερη, καθηλωμένη με το μονοκομματικό της κράτος αυτές τις δεκαετίες μετά τον όλεμο).

 

(β) Για την ψήφο των αοδήμων ανέφερε:

- Κύριε Βορίδη τι έγινε; Σφίξανε τα γάλατα στο εσωτερικό και είατε να ρίξετε μια φωτοβολίδα στο εξωτερικό; Σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα διχασμό στην ομογένεια στο εξωτερικό και να ροσαθήσετε στη συνέχεια να το εισάγετε στο εσωτερικό;.

- Θέλετε να εργαλειοοιείτε την ομογένεια αξιοοιώντας διάφορες μειοψηφικές φωνές στο εσωτερικό της.  

- Εμείς αντιθέτως με εσάς, δε θέλουμε να διχάσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού. Θεωρούμε ότι η ομογένεια -ου στη συντριτική του λειοψηφία είναι ροοδευτικοί ολίτες- θέλουν να μετέχουν στις εκλογές. (Ολόκληρη η ενδιαφέρουσα ομιλία στο https://www.syriza.gr/article/id/107773/K.-Zachariadhs:-Oi-anthrwpoi-poy-efygan-apo-thn-Ellada-kai-thn-agapoyn-theloyn-na-symmetechoyn---Theloyme-kanones-gia-na-symmetechoyn-kai-ochi-mikrokommatika-paic

hnidia.html)

 

5.             Ερωτήματα και σχόλια  κοινής λογικής.

                 

(α) Ποια η αξιοιστία όταν τη μια μέρα υόσχεστε δημόσια στους Έλληνες της Διασοράς τους  εριορισμούς ου έχουν τεθεί στην ψήφο τους (τους άδικους και υοτιμητικούς, όως σωστά τους χαρακτηρίζετε) θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις γίνουμε κυβέρνηση και την εομένη αρνείστε να τους καταργήσετε αμέσως σήμερα εειδή το νομοσχέδιο το καταθέτει ο Βορίδης;

 

(β) Ποια η σοβαρότητα, όταν:

- ς μόνη δικαιολογία για την άρνηση αυτή ροβάλλετε την υόνοια ότι σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα διχασμό στην ομογένεια στο εξωτερικό και να ροσαθήσετε στη συνέχεια να το εισάγετε στο εσωτερικό;

-  Υοστηρίζετε ως μια εκλογική διαδικασία ου δεν διχάζει τους Έλληνες κατοίκους Ελλάδας θα διχάζει τους Έλληνες κατοίκους άλλων χωρών;

 

(γ) Γιατί η τροολογία σας –ου θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή– δεν εριλαμβάνει και τους Έλληνες κατοίκους Ελλάδας ου την ημέρα των εκλογών θα βρίσκονται σε άλλη χώρα, ως φοιτητές, εαγγελματίες, τουρίστες, εισκέτες συγγενών;

 

(δ) Το οιος λέει την αλήθεια και οιος ψέματα στους ομογενείς μορεί να ροκύψει αό την ανάγνωση των δύο νομοσχεδίων;

 

6.             Σήμερα δεν ενδιαφέρει το ώς και το γιατί ψηφίστηκε το 2019, αό βουλευτές όλων των κομμάτων, ο εκλογικός νόμος για την ψήφο των κατοίκων του Εξωτερικού (Ν. 4648/2019) με τους άδικους και υοτιμητικούς  εριορισμούς ου εριλαμβάνει.

Η σημερινή Βουλή οφείλει να καταργήσει ΣΗΜΕΡΑ τους εριορισμούς αυτούς,  αφού όλοι οι βουλευτές διακηρύττουν ΣΗΜΕΡΑ ως οι εριορισμοί αυτοί είναι άδικοι και υοτιμητικοί.

 

http://www.antilogoi.gr/Katrougalos_Zachariadis_psyfos_omogenwn.html