Νέα δυναμική στον διμερή διάλογο για το Αιγαίο

dot_clear

Εν μέσω αντιφατικών σκο¹ιμοτήτων,

η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο

θα είναι τεστ για τη δι¹λωματία του Γ. Πα¹ανδρέου

 

 

Αρθρο του Σταύρου Λυγερού στην ÇΚαθημερινήÈ (11.10.09), ¹ου ξεχωρίζει για την ¹ληρότητα και την ενάργειά του

 

 

Η άτυ¹η σύνοδος των υ¹ουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινού¹ολη έδωσε την ευκαιρία στον Γιώργο Πα¹ανδρέου να α¹οκαταστήσει σε χρόνο-ρεκόρ ε¹αφή με τον Ταγί¹ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Α¹ό τη μακρά θητεία του στο υ¹ουργείο Εξωτερικών, ο νέος Ελληνας ¹ρωθυ¹ουργός έχει δείξει την αντίθεσή του στη Çδι¹λωματία χαρακωμάτωνÈ και την ¹ροτίμησή του στη Çδι¹λωματία ανοικτού ¹εδίουÈ.

Αυτό είναι γενικά θετικό, αλλά όχι αυτοσκο¹ός. Δικαιώνεται μόνο εάν εξυ¹ηρετεί τα εθνικά συμφέροντα είτε στο ε¹ί¹εδο της ουσίας είτε στο ε¹ί¹εδο των διεθνών εντυ¹ώσεων. Το κλίμα στην δι¹λωματία είναι σημαντικός ¹αράγοντας, αλλά δεν αρκεί α¹ό μόνο του για να ¹αράξει α¹τά α¹οτελέσματα. Ο¹ως έχουν α¹οδείξει τα γεγονότα, δεν αρκεί ούτε για να α¹οτρέψει την εκδήλωση τουρκικών ¹ροκλήσεων.

 

Ο¹ως ¹ροέκυψε και α¹ό τις δηλώσεις του στην Κωνσταντινού¹ολη, ο νέος ¹ρωθυ¹ουργός ¹αραμένει ¹ιστός στην στρατηγική της Çεξημέρωσης του θηρίουÈ, ¹ου εγκαινίασε ο ίδιος ως υ¹ουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη το 1999. Υ¹ογράμμισε ότι υ¹οστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας και κάλεσε τους Ευρω¹αίους να της στείλουν το μήνυμα ¹ως είναι καλοδεχούμενη. Παραλλήλως, βεβαίως, υ¹ογράμμισε ότι η Αγκυρα ¹ρέ¹ει να αντα¹οκριθεί στις υ¹οχρεώσεις της. Πλήρης συμμόρφωση ¹λήρης ένταξη, ό¹ως έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής.

 

Σύμφωνα με αξιό¹ιστες ¹ληροφορίες, όμως, ο Γιώργος Πα¹ανδρέου δεν ¹ρόκειται να ¹εριορισθεί σÕ αυτό το ε¹ί¹εδο. Πολιτική ¹ρόθεσή του είναι να ξανα¹ιάσει το νήμα του διμερούς διαλόγου για τα ¹ροβλήματα στο Αιγαίο, ο ο¹οίος εδώ και χρόνια καρκινοβατεί. Αυτά τα ¹ροβλήματα έχουν ¹ροϊστορία. Α¹ό το 1974 μέχρι τώρα οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις ¹ροσ¹άθησαν να τα ε¹ιλύσουν, ακολουθώντας διαφορετικές ¹ολιτικές ¹ροσεγγίσεις. Ολες ανεξαιρέτως ¹ροσέκρουσαν στις ¹άγιες ε¹εκτατικές θέσεις της Αγκυρας.

 

Αυτός είναι ο λόγος, ¹ου οι διμερείς διερευνητικές ε¹αφές για τα ¹ροβλήματα στο Αιγαίο καρκινοβατούν κι όχι ε¹ειδή η ¹ροηγούμενη κυβέρνηση δεν ήθελε λύσεις. Ειδικά ε¹ί υ¹ουργίας Ντόρας Μ¹ακογιάννη, έγιναν συγκεκριμένες ¹ροσ¹άθειες ¹ρος αυτή την κατεύθυνση. Η σημαντική ¹ρόοδος ¹ου σημειώθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε θέματα Çχαμηλής ¹ολιτικήςÈ, ό¹ως η οικονομική συνεργασία, σημειώθηκε, ε¹ειδή ακριβώς δεν υ¹ήρχε αντίστοιχο εμ¹όδιο.

 

Συνάντηση ουσίας

 

Η συνάντηση Πα¹ανδρέου - Ερντογάν δεν ήταν καθόλου εθιμοτυ¹ική. Οι δυο τους συζήτησαν όλο σχεδόν το φάσμα των διμερών σχέσεων. Καλά ενημερωμένες ¹ηγές υ¹οστηρίζουν ότι ο Ελληνας ¹ρωθυ¹ουργός δεν ¹εριορίσθηκε σε γενικότητες. Κατέστησε σαφές στον Τούρκο ομόλογό του ότι ε¹ιθυμία του είναι να εισέλθει σÕ ένα διάλογο ουσίας. Η αντίδραση του Ταγί¹ Ερντογάν ήταν θετική. Τα ¹εραιτέρω αναμένεται να καθορισθούν α¹ό τους Δημήτρη Δρούτσα και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα μÕ όλες τις ενδείξεις, οι διερευνητικές ε¹αφές θα α¹οκτήσουν το αμέσως ε¹όμενο διάστημα νέα δυναμική. Ο Ελληνας ¹ρωθυ¹ουργός και το ε¹ιτελείο του θεωρούν ότι υ¹άρχει η δυνατότητα να δια¹ραγματευθούν συγκεκριμένες λύσεις για τα ¹ροβλήματα του Αιγαίου. Προτεραιότητα δίνουν, όμως, στο Κυ¹ριακό, το ο¹οίο συζητήθηκε α¹ό τους δύο ηγέτες στην Κωνσταντινού¹ολη.

 

Υ¹ενθυμίζουμε ότι το Κυ¹ριακό ρίχνει βαριά τη σκιά του στις ευρωτουρκικές σχέσεις, λόγω της ε¹ίμονης άρνησης των Τούρκων να εφαρμόσουν το ¹ρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με την Κυ¹ριακή Δημοκρατία, ¹αρÕ ότι το έχουν υ¹ογράψει. Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, οι Ç27È θα κρίνουν την τουρκική υ¹οψηφιότητα υ¹ό το κράτος αντιφατικών σκο¹ιμοτήτων. Μια ομάδα χωρών, με ε¹ικεφαλής το γαλλογερμανικό άξονα ε¹ιδιώκει να εκτρέψει την ενταξιακή ¹ορεία σε ειδική σχέση. Στην αντί¹ερα όχθη, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ε¹ιδιώκουν τη συνέχιση της ενταξιακής ¹ορείας έστω κι αν η Τουρκία δεν εκ¹ληρώνει τις συμβατικές υ¹οχρεώσεις της.

 

Η Αθήνα και η Λευκωσία είναι εγκλωβισμένες σÕ αυτές τις αντιτιθέμενες σκο¹ιμότητες. Ο¹ως όλα δείχνουν, η Αγκυρα θα εμμείνει μέχρι τέλους στην άρνησή της να εφαρμόσει το ¹ρωτόκολλο. Αυτό σημαίνει ότι τον Δεκέμβριο οι Γιώργος Πα¹ανδρέου και Δημήτρης Χριστόφιας θα ¹ρέ¹ει να ε¹ιβάλουν ακόμα και με βέτο το ¹άγωμα (όχι τη διακο¹ή) των ενταξιακών δια¹ραγματεύσεων της Τουρκίας μέχρι αυτή να το εφαρμόσει. Διαφορετικά, θα α¹οδεχθούν την τουρκική ¹αραβίαση ακόμα και του ¹ιο στοιχειώδους κοινοτικού κανόνα. Ο Ελληνας ¹ρωθυ¹ουργός δεν α¹έκλεισε την άσκηση βέτο, αλλά α¹έφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα.

 

Ουδέτερη έκθεση

 

Ας σημειωθεί ότι το σχέδιο της έκθεσης του ε¹ιτρό¹ου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν για την ¹ρόοδο της Τουρκίας είναι σκανδαλωδώς ευνοϊκό. Αναφέρει τις κακές ε¹ιδόσεις της Αγκυρας και τα ¹ροβλήματα ¹ου αυτή δημιουργεί στους γείτονές της, αλλά τα αναφέρει με ουδέτερο τρό¹ο, χωρίς να ¹ροτείνει τη λήψη μέτρων για να διορθωθεί η κατάσταση. Ο Γιώργος Πα¹ανδρέου ε¹ικοινώνησε με τον ¹ρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μ¹αρόζο για να του ε¹ιστήσει την ¹ροσοχή, αλλά μένει να δούμε ¹όσο θα ¹ιάσει τό¹ο η ¹αρέμβασή του.

 

Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ¹ου ¹αίζουν τον ρόλο του ατζέντη της τουρκικής υ¹οψηφιότητας, κάνουν ό,τι μ¹ορούν για μην ¹αγώσουν οι ενταξιακές δια¹ραγματεύσεις της Αγκυρας. Ηλ¹ιζαν ότι οι δια¹ραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ θα είχαν καταλήξει σε σχέδιο λύσης ¹ριν α¹ό τον Δεκέμβριο. Ε¹ειδή αυτό είναι ¹ρακτικά αδύνατο, ασκούν ¹ιέσεις στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να υ¹ογράψουν μια γενικόλογη συμφωνία-¹λαίσιο. Α¹οκλειστικός σκο¹ός τους είναι η Τουρκία να μην υ¹οστεί κυρώσεις α¹ό το Ευρω¹αϊκό Συμβούλιο.

 

Ας σημειωθεί ότι ο Ολι Ρεν κατά ¹άσα ¹ιθανότητα θα ¹ροτείνει τον Δεκέμβριο και την έναρξη των ενταξιακών δια¹ραγματεύσεων της FYROM. Αυτό ¹ρακτικά σημαίνει ότι θα ανοίξει και δεύτερο μέτω¹ο για την ελληνική δι¹λωματία. Προφανής σκο¹ός του είναι να την υ¹οχρεώσει σε υ¹οχώρηση σÕ ένα α¹ό τα δύο μέτω¹α. Δηλαδή, να την ¹ιέσει να α¹οδεχθεί μια βολική για την Τουρκία φόρμουλα, ¹ροκειμένου να μην χρειασθεί να εμ¹οδίσει με βέτο την ¹ροώθηση της ενταξιακής ¹ορείας των Σκο¹ίων.

 

dot_clear