Τα διλήμματα της Αθήνας και τα ¹αιχνίδια της Αγκυρας με την Ε.Ε.

dot_clear

Κρίσιμο τεστ για την ελληνική εξωτερική ¹ολιτική

το Ευρω¹αϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου

ό¹ου θα κριθεί η ενταξιακή ¹ορεία της Τουρκίας

 

 

Αρθρο του Σταύρου Λυγερού στην ÇΚαθημερινήÈ (4.10.09) και

α¹αντητική ε¹ιστολή του βρετανού ¹ρεσβευτή στην Αθήνα Dr David Landsman με τίτλο ÇΗ θέση της Βρετανίας για Κυ¹ριακό και Τουρκία (ÇΚÈ, 11.10.09) 

 

 

Το άρθρο του Σταύρου Λυγερού

 

Μ¹ορεί η εξωτερική ¹ολιτική να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, λόγω της οξύτητας ¹ου έχει η οικονομική κρίση, αλλά οι ¹ροκλήσεις σε αυτό το μέτω¹ο είναι ¹ολλές και κρίσιμες. Η ¹ρώτη δοκιμασία για την αυριανή κυβέρνηση θα είναι το Ευρω¹αϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το ο¹οίο θα κρίνει την ενταξιακή ¹ορεία της Τουρκίας. Στην ¹ραγματικότητα, όμως, στο τρα¹έζι βρίσκεται αυτή καθÕ αυτή η υ¹οψηφιότητά της. Η Γαλλία και η Γερμανία ηγούνται ενός μ¹λοκ χωρών-μελών, ¹ου αντιτίθενται στην ¹ροο¹τική ένταξης της Τουρκίας. Ε¹ικαλούνται τη γεω¹ολιτισμική ασυμβατότητά της με την Ευρώ¹η κι όχι α¹λώς το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η Αγκυρα δεν έχει κάνει τα αναγκαία βήματα ¹ροσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο. Την ¹ερασμένη άνοιξη, ο Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι ǹρέ¹ει να ¹άψουμε να δίνουμε μάταιες υ¹οσχέσεις στην ΤουρκίαÈ. Την ίδια ε¹οχή, η Αγκελα Μέρκελ δήλωνε ότι Çκοινή μας θέση είναι ¹ρονομιακή συνεργασία με την Τουρκία αλλά όχι να γίνει ¹λήρες μέλοςÈ.

 

Ολες αυτές οι δηλώσεις, όμως, είναι θεσμικά μετέωρες. Οι ενταξιακές δια¹ραγματεύσεις της Αγκυρας συνεχίζονται, έστω αργά και μετÕ εμ¹οδίων. Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση ε¹ίτρο¹ος Ολι Ρεν δηλώνει ότι στόχος είναι η ¹λήρης ένταξη, στηριζόμενος στις υφιστάμενες α¹οφάσεις του Ευρω¹αϊκού Συμβουλίου. Το ίδιο δηλώνει και η σουηδική ¹ροεδρία, ¹ου υ¹οστηρίζει την τουρκική υ¹οψηφιότητα, ό¹ως και μία σειρά άλλες χώρες-μέλη, κυρίως όσες ε¹ηρεάζονται α¹ό την Ουάσιγκτον.

 

Για την Κομισιόν το ¹ρόβλημα είναι ότι η Αγκυρα ¹αραμένει α¹ελ¹ιστικά ασυνε¹ής στην εκ¹λήρωση των όρων. Ακόμα και στους τομείς, ό¹ου έχουν γίνει νομικές ¹ροσαρμογές, κατά κανόνα αυτές έχουν μείνει νεκρό γράμμα. Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει κάνει ελάχιστα για να ¹ροσαρμοσθεί στο κοινοτικό κεκτημένο ε¹ιτρέ¹ει τη χρονική μετάθεση της ενδοευρω¹αϊκής αντι¹αράθεσης για το μέλλον της τουρκικής υ¹οψηφιότητας.

 

Τακτική

 

Είναι ακόμα ασαφές ¹οια τακτική θα ακολουθήσουν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ στο Ευρω¹αϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Το ¹ρώτο σενάριο είναι να ε¹ικαλεσθούν ευθέως τη γεω¹ολιτισμική ασυμβατότητα της Τουρκίας για να εκτρέψουν και θεσμικά την υ¹οψηφιότητά της ¹ρος την κατεύθυνση μιας α¹ροσδιόριστης ακόμα ειδικής σχέσης. Σε αυτή την ¹ερί¹τωση θα κατηγορηθούν για υ¹αναχώρηση.

Το δεύτερο σενάριο είναι να συνεχίσουν την ίδια τακτική. Να βολευθούν με το γεγονός ότι η τουρκική υ¹οψηφιότητα ¹ροχωράει ¹ολύ αργά, αφήνοντας για το μέλλον την α¹αίτηση για ¹αύση των ενταξιακών δια¹ραγματεύσεων της Τουρκίας.           Το τρίτο σενάριο είναι να χρησιμο¹οιήσουν το κυ¹ριακό χαρτί για να εκτροχιάσουν την τουρκική υ¹οψηφιότητα.

 

Υ¹ενθυμίζουμε ότι όταν τον Δεκέμβριο 2004, το Ευρω¹αϊκό Συμβούλιο συζητούσε για την έναρξη των ενταξιακών δια¹ραγματεύσεων της Τουρκίας, ο Τάσσος Πα¹αδό¹ουλος είχε θέσει θέμα αναγνώρισης της Κυ¹ριακής Δημοκρατίας. Οι άλλοι ηγέτες τον είχαν ¹ιέσει ασφυκτικά να ¹εριορισθεί για ένα διάστημα στην τελωνειακή σύνδεση.

Το καλοκαίρι 2005, όμως, η Αγκυρα αρνήθηκε με ε¹ίσημη δήλωση να εφαρμόσει το σχετικό ¹ρωτόκολλο, ¹ου είχε υ¹ογράψει. Η Ε.Ε. τότε είχε εκδώσει αντιδήλωση, με την ο¹οία είχε δεσμευθεί ότι η εκ¹λήρωση των συμβατικών υ¹οχρεώσεων της Τουρκίας α¹οτελεί όρο για την ¹ρόοδο της ενταξιακής ¹ορείας της.

Τον Δεκέμβριο 2006, το Ευρω¹αϊκό Συμβούλιο δεν δέχθηκε την ¹ρόταση της Λευκωσίας να ε¹ιβληθούν αυτόματα κυρώσεις στην ενταξιακή ¹ορεία της Τουρκίας, εάν μέχρι τον Δεκέμβριο 2009 αυτή δεν έχει εκ¹ληρώσει τη συμβατική υ¹οχρέωσή της να εφαρμόσει το ¹ρωτόκολλο. Α¹οφάσισε το ¹άγωμα οκτώ α¹ό τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών δια¹ραγματεύσεων και α¹λή ε¹ανεξέταση της τουρκικής στάσης το 2009.

 

Η κύρωση ¹ου της ε¹εβλήθη ήταν ¹ροσχηματική. Στην ¹ραγματικότητα, η Τουρκία α¹έσ¹ασε μία δωρεάν ¹αράταση τριών χρόνων, αφού σÕ αυτό το διάστημα λίγα είναι τα κεφάλαια, ¹ου έχουν ανοίξει για δια¹ραγμάτευση.

Εάν η Ε.Ε. σεβόταν τον εαυτό της θα ε¹έβαλε το συνολικό ¹άγωμα (όχι διακο¹ή) των ενταξιακών δια¹ραγματεύσεων της Τουρκίας, μέχρι αυτή να εφαρμόσει το ¹ρωτόκολλο για την τελωνειακή σύνδεση. Μια τέτοια α¹όφαση θα α¹οτελούσε ¹ραγματική κύρωση, χωρίς να ¹ροκαλεί ανήκεστο βλάβη στην ενταξιακή ¹ροο¹τική της γειτονικής χώρας. Η Αγκυρα εμμένει στον ¹αλαιότερο δι¹λωματικό ελιγμό της. Θέτει ως όρο για να εφαρμόσει το ¹ρωτόκολλο την άρση της λεγόμενης α¹ομόνωσης των Τουρκοκυ¹ρίων. Πρόκειται για μία αυθαίρετη ¹ολιτική διασύνδεση. Ουσιαστικά, για να ικανο¹οιήσει τις συμβατικές υ¹οχρεώσεις της ζητάει το ακριβό αντάλλαγμα της έμμεσης ¹λην σαφούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους!

 

Η βρετανική δι¹λωματία ε¹ικαλείται μία σύσταση-ευχή ¹ου υ¹άρχει στην Αντιδήλωση του 2005 για να α¹οτρέψει την ε¹ιβολή κυρώσεων στην ενταξιακή ¹ορεία της Τουρκίας. Το ε¹ιχείρημά της είναι οι κυρώσεις θα εμ¹οδίσουν την ειρηνευτική ¹ροσ¹άθεια της Γραμματείας του ΟΗΕ. Στόχος των Αμερικανοβρετανών δεν είναι αυτή καθÕ αυτή η λύση του Κυ¹ριακού, αλλά να κρατήσουν ¹άση θυσία την Τουρκία σε ενταξιακή τροχιά.

 

Τον Δεκέμβριο ο κόμ¹ος θα φθάσει στο χτένι. Εάν η Αγκυρα εμμείνει μέχρι τέλος στην άρνησή της, οι Γιώργος Πα¹ανδρέου και Δημήτρης Χριστόφιας θα βρεθούν σε δίλημμα: Στοιχειώδης συνέ¹εια με τις διακηρυγμένες θέσεις τους υ¹αγορεύει το ¹άγωμα (όχι τη διακο¹ή) των ενταξιακών δια¹ραγματεύσεων της Τουρκίας. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, ¹ου εργάζονται για την άνευ όρων ¹ροώθηση της τουρκικής υ¹οψηφιότητας, θα τους ασκήσουν ασφυκτικές ¹ιέσεις για να Çκατα¹ιούνÈ την τουρκική άρνηση, μετατρέ¹οντας σε κουρέλια την ¹εριβόητη στρατηγική της Çεξημέρωσης του θηρίουÈ. Η Αθήνα και η Λευκωσία θα μ¹ορούσαν να στηριχθούν στον γαλλογερμανικό άξονα, αλλά αυτό σημαίνει αλλαγή γραμμής, κάτι ¹ου δεν θα ¹ρέ¹ει να αναμένουμε ούτε α¹ό τον Γιώργο Πα¹ανδρέου ούτε α¹ό τον Δημήτρη Χριστόφια.

 

 

Η ε¹ιστολή του Βρετανού ¹ρεσβευτή Dr David Landsman

 

Κύριε διευθυντά,

 

Τρέφω α¹ό ¹ολλών ετών βαθύ σεβασμό στην ÇΚαθημερινήÈ ως εφημερίδα ειδησεογραφίας και γνώμης. Οι αναλύσεις των διακεκριμένων συνεργατών σας α¹οτελούν α¹αραίτητο ανάγνωσμα για κάθε δι¹λωμάτη. Δεδομένου του ειδικού βάρους αυτών των αναλύσεων, έχει, ¹ιστεύω, σημασία να ¹ροσθέσω και το δικό μου σχόλιο στο άρθρο του κ. Σταύρου Λυγερού με τίτλο ÇΤα διλήμματα της Αθήνας και τα ¹αιχνίδια της Αγκυρας στην Ε.Ε.È ¹ου δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 4ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Λυγερός υ¹οστηρίζει ¹ως η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυ¹ριακού αυτού καθαυτού, αλλά μόνο για τη διατήρηση της ενταξιακής ¹ροο¹τικής της Τουρκίας ¹άση θυσία. Προσθέτει ε¹ίσης ¹ως η βρετανική στήριξη της τουρκικής υ¹οψηφιότητας είναι Çάνευ όρωνÈ. Θα ήθελα να διευκρινίσω στους αναγνώστες σας ότι η θέση της χώρας μου είναι στην ¹ραγματικότητα ¹ολύ διαφορετική. Για την ακρίβεια, θα έλεγα ¹ως οι ε¹ίσημες θέσεις Ελλάδας και Βρετανίας βρίσκονται ¹ολύ κοντά σε αυτά τα σημαντικά θέματα.

 

Ο¹ως και η Ελλάδα, η Βρετανία είναι ένθερμος υ¹οστηρικτής της ευρω¹αϊκής διεύρυνσης. Η Ευρω¹αϊκή Ενωση αφήνει σαφώς ανοιχτή την ¹ροο¹τική της ένταξης, τόσο για την Τουρκία όσο και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με την ¹ροϋ¹όθεση ότι ¹ληρούν τα κριτήρια της Κο¹εγχάγης σε θέματα εκδημοκρατισμού, σεβασμού των ανθρω¹ίνων δικαιωμάτων, οικονομίας ελεύθερης αγοράς και δυνατότητας εκ¹λήρωσης των υ¹οχρεώσεών τους ως κράτη-μέλη. Για ¹ροφανείς λόγους, οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία είναι σημαντικές για την Ε.Ε. Θα είναι για όλους μας καλύτερο να συνεχίσουν την ¹ορεία τους ¹ρος την ¹λήρη ένταξη.

 

Για μας είναι σαφές ¹ως το συνολικό ¹άγωμα των ενταξιακών δια¹ραγματεύσεων με την Τουρκία δεν είναι ¹ρος το συμφέρον της Ευρώ¹ης, εν μέρει ε¹ειδή θα δυσχέραινε τη μελλοντική ¹ρόοδο σε θέματα ό¹ως οι σχέσεις καλής γειτονίας, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η λύση του Κυ¹ριακού.

Ομως, σε καμιά ¹ερί¹τωση δεν α¹οτελεί δώρο Çάνευ όρωνÈ. Αντίθετα, αυτή μας η δέσμευση για την ευρω¹αϊκή διεύρυνση είναι μια ¹ρόταση με ¹ολύ συγκεκριμένους όρους με τους ο¹οίους έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη-μέλη. Ο¹ως κάθε χώρα ¹ου ε¹ιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., η Τουρκία οφείλει να αντα¹οκριθεί στις υ¹οχρεώσεις της ¹ρος την Ε.Ε.

Οι θύρες της Ευρώ¹ης ¹ρέ¹ει να είναι ανοιχτές εφόσον οι υ¹οψήφιες χώρες ε¹ιχειρούν τις α¹αραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η Βρετανία ¹ιστεύει ¹ως η διατήρηση αυτής δέσμευσης είναι σίγουρα ¹ρος συμφέρον της Ευρώ¹ης, αλλά και ¹ρος το συμφέρον των υ¹οψήφιων κρατών.

 

Οσον αφορά την Κύ¹ρο η Βρετανία στηρίζει α¹όλυτα την εξεύρεση λύσης του Κυ¹ριακού, η ο¹οία ό¹ως δήλωσε κατά την ε¹ίσκεψή του στην Αθήνα τον ¹ερασμένο Μάιο ο υ¹ουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμ¹αντ, ¹ρέ¹ει να ¹ροέρχεται α¹ό την Κύ¹ρο και όχι να ε¹ιβληθεί έξωθεν.

Ο στόχος της ε¹ανένωσης της νήσου δεν συνδέεται με την ένταξη της Τουρκίας. 

 

Η λύση του Κυ¹ριακού είναι εξαιρετικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ίδιας της Κύ¹ρου, της ευρύτερης ¹εριοχής, αλλά και της Ευρώ¹ης. Τα οφέλη, ¹ολιτικά και οικονομικά, θα είναι τεράστια. Δεν τίθεται θέμα συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ή ε¹ιδιαιτησίας, όμως ¹ιστεύουμε ¹ως υ¹άρχει μια μεγάλη ευκαιρία την ο¹οία ¹ρέ¹ει να αξιο¹οιήσουν όλα τα εμ¹λεκόμενα μέρη.

Η ε¹ίλυση του Κυ¹ριακού θα συμβάλει στο κλείσιμο ενός θλιβερού κεφαλαίου της Ιστορίας της Κύ¹ρου ¹ου εμείς οι Βρετανοί γνωρίζουμε ¹ολύ καλά. Θα ήταν ε¹ίσης ε¹ιθυμητό και α¹ό ανθρω¹ιστική ά¹οψη να μ¹ορέσουν οι Κύ¹ριοι ¹ου ακόμα υφίστανται τα συναισθηματικά και οικονομικά τραύματα της ¹εριόδου 1963-1974, να κλείσουν ε¹ιτέλους αυτό το κεφάλαιο της ζωής τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον ο¹οίο στηρίζουμε τους Κυ¹ρίους στην ¹ροσ¹άθειά τους για εξεύρεση λύσης και χαιρετίζουμε τη δέσμευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να ¹ράξει το ίδιο.