Είναι ανταγωνιστική η αγορά ηλεκτρισμού;

 

(Ε¹ιστολή Αλβέρτου Μαϊση, Δρ Μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου μηχανικού, ¹ρ. Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ, ¹ου στάλθηκε στην ÒΚαθημερινήÓ στις 16.9.12)

 

Η αγορά ηλεκτρισμού είναι α¹ελευθερωμένη, δεν υ¹άρχει ¹λέον το μονο¹ώλιο της ΔΕΗ αλλά υ¹άρχει ανταγωνισμός ¹ου, θεωρητικά τουλάχιστον, λειτουργεί ¹ρος όφελος του καταναλωτή.

Στη ¹ραγματικότητα ο ανταγωνισμός είναι μόνο στα χαρτιά, υ¹άρχουν κανονισμοί ¹ου δεν ¹ροάγουν τον ανταγωνισμό. Υ¹άρχει λ.χ. η ÇΑνάκτηση του Μεταβλητού ΚόστουςÈ, ¹ου εξασφαλίζει στον ¹αραγωγό να εισ¹ράττει το μεταβλητό του κόστος (καύσιμο) ¹λέον κέρδος 10%. Δεν υ¹άρχει αγορά ισχύος αλλά όλοι οι ¹αραγωγοί αμείβονται ε¹ί ¹λέον με 45.000 Û ανά MW ισχύος τον χρόνο, οι μονάδες ΦΑ εντάσσονται κατÕ ελάχιστο στο 60% της ονομαστικής τους ισχύος, οι ¹αραγωγοί α¹ό Ανανεώσιμες Πηγές ¹ληρώνονται με εγγυημένες τιμές και δικαιούνται α¹οζημίωσης αν αναγκαστούν να μειώσουν τη ¹αραγωγή τους για ανάγκες του Συστήματος, κ.λ.¹.

Η ΡΑΕ, σε μια σωστή ¹ρωτοβουλία, έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση την αναθεώρηση των κανονισμών ¹ου διέ¹ουν την αγορά ηλεκτρισμού. Μεταξύ άλλων ¹ροτείνει τη κατάργηση της  ÇΑνάκτησης του Μεταβλητού ΚόστουςÈ , διάταξη ¹ου θα στοιχίσει φέτος στη ΔΕΗ 270 εκ. Û.  

Η διάταξη αυτή ευνοεί τους ιδιώτες ¹αραγωγούς και φυσιολογικά έχουν αντίρρηση στη κατάργησή της. Ο Γ.Δ. του Συνδέσμου Ανεξάρτητων ¹αραγωγών, καθηγητής κ. Κακαράς, διατυ¹ώνει την αντίθεση του Συνδέσμου στη κατάργηση αυτή, τα ε¹ιχειρήματα όμως ¹ου ¹ροβάλλει είναι ελάχιστα ¹ειστικά, ό¹ως:

á          Ισχυρίζεται ότι ο μηχανισμός αυτός θεσ¹ίστηκε διότι δεν μ¹ορούν οι ιδιώτες να έχουν ¹ρόσβαση σε λιγνίτες και νερά. ΚατÕ αρχήν, κανείς δεν εμ¹όδισε τους ανεξάρτητους ¹αραγωγούς να φτιάξουν σταθμούς με λιγνίτη ή υδατο¹τώσεις. Βέβαια οι εγκαταστάσεις αυτές είναι ¹ανάκριβες με α¹όσβεση στα 50 χρόνια, ενώ οι μονάδες ΦΑ ¹ου κατασκεύασαν στοιχίζουν ελάχιστα και α¹οσβένονται γρήγορα. Ακόμη εάν οι ιδιώτες είχαν στη κατοχή τους λιγνιτικές ή υδρ/κές μονάδες, θα ¹ροσ¹αθούσαν λογικά νÕ ανεβάσουν τις τιμές της αγοράς (ΟΤΣ) για να μεγιστο¹οιήσουν τα κέρδη τους. Αυτό θα εξασφάλιζε κέρδη στους ¹αραγωγούς, όμως συγχρόνως αύξηση του κόστους της ενέργειας και ανάλογη ε¹ιβάρυνση του καταναλωτή. Ο κ. Κακαράς δεν λέει ότι οι αιτιάσεις του ανεβάζουν το κόστος για τον καταναλωτή.

á          Υ¹οστηρίζει ότι οι Ιδιώτες ¹ωλούν κάτω του κόστους κατά 7%, δηλαδή έχουν ζημιές και ¹αρÕ όλα αυτά συνεχίζουν να δουλεύουν! Μας λέει δηλαδή ότι ¹ρέ¹ει να τους συμ¹εριλάβουμε στη κατάσταση των δωρητών του κράτους!

á          Ισχυρίζεται ότι η ΔΕΗ χειραγωγεί την ΟΤΣ με κατάλληλη χρήση νερών και λιγνιτών. Πρέ¹ει να ξεκαθαρίσουμε ότι στην ελεύθερη οικονομία ο κάθε ¹αίκτης ¹ροσ¹αθεί να μεγιστο¹οιήσει τα κέρδη του. Αυτό ε¹ιθυμούν οι ιδιώτες ¹αραγωγοί και είναι εύλογη ε¹ιθυμία. Η ΔΕΗ έχει κάθε δικαίωμα να μεγιστο¹οιήσει και αυτή τα κέρδη της. Είναι υ¹οχρεωμένη να ¹ουλά σε συγκεκριμένες τιμές και ε¹ομένως η μείωση της ΟΤΣ είναι και σωστή ε¹ιχειρηματική ε¹ιδίωξη και αναγκαία για να ÇβγείÈ. Δεν καταλαβαίνω γιατί ¹ρέ¹ει η ΔΕΗ να φροντίσει να υ¹άρχει υψηλή ΟΤΣ για να έχουν άνετα κέρδη οι ιδιώτες.

Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση μείωσε την κατανάλωση ηλεκτρισμού και ε¹ομένως όλοι οι ¹αραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, της ΔΕΗ συμ¹εριλαμβανομένης. Οταν κατασκεύασαν οι ιδιώτες τις μονάδες τους, οι τιμές στην αγορά ήσαν υψηλότερες και η ζήτηση αυξανόταν με γοργούς ρυθμούς.  Όμως οι κανόνες της αγοράς ήταν γνωστοί (δεν υ¹ήρχε τότε η Ανάκτηση), κανείς δεν τους διαβεβαίωσε ότι θα έχουν μόνο κέρδη και μάλιστα με άνεση.  Η αγορά ηλεκτρισμού άνοιξε ¹ρος όφελος των καταναλωτών, όχι ¹ρος όφελος των ¹αραγωγών. Ας σταματήσει ο κ. Κακαράς και οι ομοϊδεάτες του να λένε για τα καλά του ανταγωνισμού και να εννοούν τα κέρδη των ¹αραγωγών του Συνδέσμου. Να μη ξεχνάμε ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ είναι σε ¹ολύ χειρότερη μοίρα, είναι καταχρεωμένη και καταγράφει ζημιές. Εχει εμ¹λακεί σε ατυχείς ε¹ενδύσεις (Αλιβέρι, Μεγαλό¹ολη), είναι αναγκασμένη να  ασκεί Çκοινωνική ¹ολιτικήÈ και να μη κόβει το ρεύμα σÕ αυτούς ¹ου δεν ¹ληρώνουν, συντηρεί σταθμούς ¹ου δεν δουλεύουν, κ.λ.¹. Αν μας ενδιαφέρει το όφελος του καταναλωτή, ¹ρέ¹ει να ευνοηθεί ο υγιής ανταγωνισμός.