Α¹εργία Φωτό¹ουλου ή α¹εργία ΓΕΝΟΠ;

 

(Ε¹ιστολή Αλβέρτου Μαϊση, ¹ρ. διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ, ¹ου δημοσιεύτηκε στην ÒΚαθημερινήÓ στις 29.6.2011)

 

 

Ο Φωτό¹ουλος και η ¹αρέα του κατάφεραν το ακατόρθωτο, να βγάλουν εκατομμύρια οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Οι ιδιώτες ¹αραγωγοί λιμοκτονούσαν, αφού οι τιμές στη χοντρική αγορά ηλεκτρισμού ήσαν χαμηλές. Σταματώντας τις οικονομικές λιγνιτικές μονάδες κατάφεραν να ανεβάσουν τις τιμές στα όρια, 150 ευρώ/mwh αντί 40-60 ευρώ/mwh ¹ου ήταν ¹ριν α¹ό την α¹εργία. Προφανώς δοξάζουν τον ευεργέτη τους, σίγουρα θα έχουν στα γραφεία τους μεγάλη φωτογραφία του.

Ας δούμε όμως τα ¹ράγματα α¹ό τη σοβαρή σκο¹ιά τους. Είμαι α¹ό εκείνους ¹ου ¹ιστεύουν ότι η ΔΕΗ ¹ρέ¹ει να μείνει υ¹ό τον κρατικό έλεγχο, διότι ¹ρόκειται για στρατηγικό τομέα της ενέργειας. Είναι λογικό και α¹ό το Σύνταγμα κατωχυρωμένο να α¹εργεί το ¹ροσω¹ικό για να εκφράσει την αντίθεσή του στο ξε¹ούλημα της ΔΕΗ.

Είμαστε άραγε στην ¹ερί¹τωση αυτή; Δεν ακούσαμε α¹ό τους συνδικαλιστές το ¹οσοστό συμμετοχής στην α¹εργία. Δυστυχώς, ούτε η ΔΕΗ ανακοίνωσε ¹όση είναι αυτές τις μέρες η συμμετοχή του ¹ροσω¹ικού. Και βέβαια ¹ροσω¹ικό υ¹άρχει όχι μόνο στους σταθμούς ¹αραγωγής, αλλά και στα συνεργεία, στα γραφεία, ¹αντού. Τότε και μόνο τότε, μια α¹εργία νομιμο¹οιείται στην κοινωνία, όταν υ¹άρχει μαζική συμμετοχή. Προσω¹ικά έτυχε να ¹εράσω α¹ό τα κεντρικά γραφεία και μου φάνηκε ότι το ¹ροσω¹ικό ήταν στη θέση του.

Καλό είναι να ξέρουν οι συνδικαλιστές ότι η ΓΕΝΟΠ έχει ιστορία μεγάλων κινητο¹οιήσεων, δεν ήταν μια χούφτα τεχνικών ¹ου σταματούσαν τις μονάδες, ήταν α¹ό ¹ίσω το ¹ροσω¹ικό ¹ου α¹εργούσε σε όλη την Ε¹ιχείρηση.

Ακόμη, καλό είναι να ¹ροσαρμόσουν την τακτική τους στις νέες συνθήκες. Το σβήσιμο μονάδων έχει άλλες ε¹ι¹τώσεις σε συνθήκες μονο¹ωλιακές και άλλες σε συνθήκες ανοιχτής αγοράς. Η δημιουργία ζημίας στη ΔΕΗ δίνει ¹ερισσότερα ε¹ιχειρήματα στην κυβέρνηση να την ¹ουλήσει μια ώρα γρηγορότερα.

Μόνο η μαζική συμμετοχή του ¹ροσω¹ικού ε¹ιδρά ουσιαστικά και στέλνει το σωστό μήνυμα, ενώ εξασφαλίζεται η θετική στάση της κοινωνίας.

Το σβήσιμο μονάδων και μάλιστα χωρίς μαζική συμμετοχή του ¹ροσω¹ικού δεν εξυ¹ηρετεί τον σκο¹ό, αντίθετα δίνει ε¹ιχειρήματα στην κυβέρνηση και ¹ροδιαθέτει την κοινωνία για την ιδιωτικο¹οίηση της ΔΕΗ.