Η ανεξαρτησία του διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος

 

Ε¹ιστολή του Αλβέρτου Μαϊση, ¹ρ. διευθντή στη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ, και η α¹άντηση του Στέφανου Μάνου (ÒΚαθημερινήÓ 9.3.11)

 

 

Αναφέρομαι στο άρθρο του κ. Μάνου στο φύλλο της 22/2/2011, ό¹ου ο συντάκτης μεταξύ άλλων σχολιάζει την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Διαχειριστή του Συστήματος Παραγωγής-Μεταφοράς (Π-Μ), δηλαδή του ΔΕΣΜΗΕ, ¹ου σήμερα ανήκει κατά 51% στο κράτος.

Σήμερα, ο ΔΕΣΜΗΕ έχει τρεις βασικές αρμοδιότητες: α) Λειτουργεί το Σύστημα Π-Μ, β) λειτουργεί τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και (γ) ¹ρογραμματίζει την ανά¹τυξη του συστήματος μεταφοράς (γραμμές και υ¹οσταθμούς υψηλής τάσεως). Τα ¹άγια ανήκουν στη ΔΕΗ, η ο¹οία αναλαμβάνει την υλο¹οίηση του ¹ρογράμματος ανά¹τυξης και εξασφαλίζει τη συντήρηση. Ο ΔΕΣΜΗΕ είναι μικρή εταιρεία χωρίς ¹άγια, εκτός του κτιρίου ό¹ου στεγάζονται οι κεντρικές του υ¹ηρεσίες. Δημιουργήθηκε με τη μεταφορά α¹ό τη ΔΕΗ του ¹ροσω¹ικού ¹ου εκτελούσε ¹ροηγουμένως τις αρμοδιότητες αυτές.

Με τη νέα ρύθμιση η Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ θα α¹οτελέσουν ανεξάρτητη εταιρεία, θυγατρική 100% της ΔΕΗ. Αυτό ¹ου φαίνεται να αγνοεί ο κ. Μάνος είναι ότι η θυγατρική αυτή εταιρεία θα έχει ¹λήρη ανεξαρτησία α¹ό τη μητρική εταιρεία, ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενική αντιμετώ¹ιση όλων των ¹αικτών της αγοράς, ό¹ως ¹ροβλέ¹ει η Οδηγία 2003/54, άρθρο 10. Θα μ¹ορούσε, φυσικά, να ήταν μία εταιρεία 100% ιδιοκτησία του κράτους, ¹ου όμως θα ¹ροϋ¹έθετε ότι το κράτος θα αγόραζε τα αντίστοιχα ¹άγια, κάτι ¹ολύ δύσκολο με τα σημερινά οικονομικά του.

Το σχήμα αυτό, αντίθετα α¹Õ ό,τι ¹ιστεύει ο κ. Μάνος, εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη ανεξαρτησία του διαχειριστή α¹ό τη ΔΕΗ, αφού θα μ¹ορεί όχι μόνο να ¹ρογραμματίζει την ανά¹τυξη, αλλά και να κατασκευάζει τα νέα ¹άγια. Η μητρική εταιρεία, σύμφωνα με την Οδηγία, δεν μ¹ορεί να ¹αρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργία και τις ε¹ιμέρους α¹οφάσεις, αλλά μόνο εγκρίνει το ετήσιο χρηματοδοτικό ¹ρόγραμμα της θυγατρικής. Με το σημερινό καθεστώς η ΔΕΗ έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να καθυστερεί κά¹οια έργα, αφού η ίδια τα χρηματοδοτεί και τα κατασκευάζει, κάτι ¹ου βέβαια ¹οτέ δεν έχει γίνει.

Το ¹αράδειγμα της γραμμής μεταφοράς ¹ου έφερε ο κ. Μάνος είναι ατυχές. Γενικά, η κατασκευή των γραμμών α¹οτελεί άθλο, κυρίως λόγω των αντιδράσεων των το¹ικών κοινωνιών. Συνήθως οι το¹ικοί άρχοντες φέρνουν ¹ροσκόματα, όχι τόσο α¹ό ¹εριβαλλοντική ευαισθησία, αλλά για να μ¹ορούν να ε¹ιδείξουν δράσεις υ¹έρ του ¹εριβάλλοντος στις ε¹όμενες εκλογές (!) και η κεντρική διοίκηση (ο υ¹ουργός δίνει την άδεια για τις σημαντικές γραμμές) για λόγους ǹολιτικού κόστουςÈ δεν ¹άει κόντρα στους το¹ικούς άρχοντες. Ειδικά για την υ¹οβρύχια καλωδιακή γραμμή ¹ου αναφέρει ο κ. Μάνος, αυτή συνδέει κά¹οιο νησί, ό¹ου ένας ιδιώτης θέλει να κατασκευάσει ένα αιολικό ¹άρκο, με το η¹ειρωτικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον νόμο, ο υ¹οψήφιος ¹αραγωγός, αφου ¹άρει τις νόμιμες άδειες, μ¹ορεί μόνος του να κατασκευάσει τη γραμμή, ανεξάρτητα α¹ό τις ορέξεις της ΔΕΗ!

 

A¹άντηση

 

Ο κ. Μαΐσης ¹ιστεύει ότι αν ¹εριέλθει ο ΔΕΣΜΗΕ στη ΔΕΗ με τη μορφή 100% θυγατρικής, θα είναι ανεξάρτητος α¹ό τη ΔΕΗ. Νομίζω ότι κάνει λάθος και νομίζω ότι κάθε λογικός άνθρω¹ος ¹ου δεν ¹ροέρχεται α¹ό τη ΔΕΗ θα συμφωνήσει μαζί μου. Το λάθος αυτό,  όμως, μ¹ορεί να καταδικάσει το εγχείρημα δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας. Δεν θα ήμουν διατεθειμένος να το διακινδυνεύσω.

Παρατηρεί ο κ. Μαΐσης ότι ο ΔΕΣΜΗΕ θα μ¹ορούσε, φυσικά, να ήταν μία εταιρεία 100% ιδιοκτησία του κράτους (ό¹ως ¹ροτείνω), ¹ου όμως ¹ροϋ¹οθέτει ότι το κράτος θα αγόραζε τα αντίστοιχα ¹άγια, κάτι ¹ου θεωρεί ¹ολύ δύσκολο με τα σημερινά οικονομικά του.

Δεν βλέ¹ω τη δυσκολία να αγοράσει οτιδή¹οτε α¹ό τη ΔΕΗ το κράτος. Με δικά του λεφτά έγινε η ΔΕΗ και με τα λεφτά των καταναλωτών. Aλλωστε, θα μ¹ορούσε να συμψηφίσει την α¹όκτηση των ¹αγίων του δικτύου μεταφοράς με τις υ¹έρογκες ¹αροχές του κράτους (700 εκατ. ευρώ ετησίως!) ¹ρος το Ταμείο της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, στον ενεργειακό χώρο, δεν είναι και δεν ¹ρέ¹ει να είναι τί¹οτε ¹αρα¹άνω α¹ό ο¹οιαδή¹οτε άλλη εταιρεία στον χώρο της ενέργειας. Δεν ¹ρέ¹ει να έχει ¹ρονόμια ούτε ειδική μεταχείριση. Δεν ¹ρέ¹ει να έχει καθοριστικό λόγο στη διαμόρφωση του νομοθετικού ¹λαισίου ¹ου διέ¹ει την αγορά ενέργειας. Α¹ό την α¹ελευθέρωση της αγοράς ενέργειας εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η λήψη κυβερνητικών α¹οφάσεων με γνώμονα τα συμφέροντα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ βλά¹τει την Ελλάδα.