Πώληση  μονάδων  της  ΔΕΗ

(Ε¹ιστολή Αλβέρτου Μαϊση, Δρ Μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου μηχανικού, ¹ρ. Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ, ¹ου στάλθηκε στην ÒΚαθημερινήÓ στις 15.7.12)

 

Είναι εκ¹εφρασμένη η ¹ρόθεση της κυβέρνησης να ¹ροχωρήσει στη ¹ώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Η ¹ώληση γίνεται στο ¹λαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών, διότι έτσι θÕ ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού, αφού στη σημερινή μορφή η ΔΕΗ με το μεγάλο της μέγεθος εμ¹οδίζει τους άλλους ¹αίκτες να την ανταγωνιστούν και ε¹ομένως ο καταναλωτής δεν ωφελείται. Παράλληλα αναμένεται να μ¹ουν λεφτά στο δημόσιο ταμείο.

Η δημόσια συζήτηση κυριαρχείται α¹ό τις δηλώσεις του Φωτό¹ουλου ¹ου α¹ειλεί να ¹ροκαλέσει  black out και α¹ό αντεγκλήσεις κατά ¹όσο ο Φωτό¹ουλος είναι με το Τσί¹ρα ή όχι.

Ο διάλογος με συνθήματα κρύβει την ουσία. ο Φωτό¹ουλος ¹αλεύει, άτσαλα ίσως, να μη εκ¹οιηθεί η ΔΕΗ, εδώ όμως ¹αίζονται χοντρά συμφέροντα. Ο Γ. Κύρτσος στην ÒFree SundayÓ της 15-7-2012 σÕ ένα εκτενές άρθρο του δείχνει τις ¹τυχές του θέματος, τη ¹ιθανή δια¹λοκή κ.λ.¹.

Τα ε¹ιχειρήματα ¹ου ¹ροβάλλονται υ¹έρ της ¹ώλησης μονάδων της ΔΕΗ είναι:

á          ΘÕ ανοίξει ε¹ιτέλους η αγορά ΗΕ.

Με τον τρό¹ο ¹ου λειτουργεί η αγορά σήμερα, ο ¹αραγωγός έχει εξασφαλισμένο ότι θα ¹ληρωθεί το καύσιμο ¹λέον κέρδος 10%, είναι η λεγόμενη Çανάκτηση μεταβλητού κόστουςÈ.

Ο κ. Ζερβός, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, εί¹ε ¹ρόσφατα ότι το μέτρο αυτό στοίχισε το 2011 στην Ε¹ιχείρηση 130 εκ. Û και αναμένεται το 2012 να στοιχίσει 250 – 270 εκ. Û. Ε¹ι¹λέον ο ¹αραγωγός ¹ληρώνεται 45.000 Û για κάθε MW ισχύος της Μονάδας του. Αυτά τα δύο μέτρα ¹ροβλέ¹ονται ως μεταβατικές διατάξεις μέχρι να ÇροντάρειÈ η αγορά με ¹ροο¹τική μετά να καταργηθούν ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Ε¹ρε¹ε να είχαν καταργηθεί εδώ και δύο χρόνια, όμως ¹αραμένουν σε ισχύ. Συνε¹ώς ο ανταγωνισμός δεν ισχύει και φυσικά, αν δεν καταργηθούν οι ρυθμίσεις αυτές, όσες μονάδες και να ¹ουλήσει η ΔΕΗ η αγορά θα ¹αραμείνει κλειστή ό¹ως είναι σήμερα.

Το ¹ρόβλημα αυτό έχει ε¹ισημανθεί ε¹ίσης και α¹ό τη ΡΑΕ σε άρθρο με τίτλο ÇΣχέδιο ΡΑΕ για ριζικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμούÈ ¹ου δημοσιεύτηκε στην EnergyPress της 3.7.2012.

á          Η ΔΕΗ έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της λιγνιτικές και υδρ/κές μονάδες με χαμηλό κόστος ¹αραγωγής, μ¹ορεί να κυριαρχεί στη λιανική, δεδομένου ότι οι ανταγωνιστές της δεν έχουν αυτές τις ευκολίες.

Αυτά είναι μερικώς σωστά. Η λιγνιτική ¹αραγωγή είναι ¹ράγματι σήμερα οικονομική, όμως α¹ό το 2013 θα ε¹ιβαρύνεται με το κόστος των εκ¹ομ¹ών θερμοκη¹ίου. Η υδροηλεκτρική ¹αραγωγή εξαρτάται α¹ό τις βροχο¹τώσεις και ε¹ιβαρύνεται α¹ό το τεράστιο κόστος ε¹ένδυσης.

Ο αγοραστής των μονάδων αυτών δεν θα είναι αναγκαστικά και ¹ρομηθευτής λιανικής και ε¹ομένως θα ¹ροσ¹αθήσει να εκμεταλλευτεί τις μονάδες για να μεγιστο¹οιήσει το κέρδος του. Η υδροηλεκτρική ¹αραγωγή ¹αίζει ¹ολύ σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο διότι χρησιμο¹οιείται για κάλυψη υψηλών φορτίων, για ρύθμιση και ανάγκες εφεδρείας. Συνε¹ώς ο αγοραστής μ¹ορεί να ε¹ιτύχει υψηλές τιμές στη χονδρεμ¹ορική αγορά, ενώ η ΔΕΗ δεν έχει συμφέρον να ανεβάσει τις τιμές διότι έχει να τροφοδοτήσει τους ¹ελάτες της με δεδομένα τιμολόγια.

Με το τρό¹ο αυτό θα ε¹ιτευχθεί ακριβώς το αντίθετο α¹ό το ε¹ιδιωκόμενο, ενώ υ¹οτίθεται ότι ενισχύεται ο ανταγωνισμός και ωφελείται ο καταναλωτής, στη ¹ραγματικότητα οι τιμές αυξάνονται και φυσικά ο καταναλωτής ε¹ιβαρύνεται. Το γεγονός αυτό οδήγησε τη ΡΑΕ να ¹ροτείνει, στην ανωτέρω δημοσίευση, οι αγοραστές υδρ/κών και λιγνιτικών μονάδων να είναι συγχρόνως και ¹ρομηθευτές, ώστε να έχουν συμφέρον να κρατάνε χαμηλά τις τιμές στη χοντρική. Σωστή η ά¹οψη, όμως δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να ε¹ιβληθεί και διατηρηθεί κάτι τέτοιο.

Βέβαια κανείς δεν εμ¹όδισε ¹αραγωγούς να φτιάξουν λιγνιτικούς ή υδρ/κούς σταθμούς. Όμως  όλοι ¹ροτίμησαν σταθμούς Φυσικού Αερίου, ¹ου έχουν μικρό κόστος. Προφανώς ¹ροσδοκούν να αγοράσουν τις μονάδες της ΔΕΗ κοψοχρονιά. Βέβαια η ¹ώληση μονάδων της ΔΕΗ έχει γραφεί στο μνημόνιο. Ε¹ικράτησαν οι α¹όψεις των ιδιωτών ¹ου υιοθετήθηκαν και α¹ό τους υ¹ουργούς ¹ου υ¹έγραψαν τις συμφωνίες.