Η ¹ώληση του 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ¹αραγωγής της ΔΕΗ

 

(Ε¹ιστολή Αλβέρτου Μαϊση,  Δρ Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου, ¹ρ. Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς ΔΕΗ, ¹ου στάλθηκε στην ÇΚαθημερινήÈ στις 28.7.10)

 

 

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα στο τύ¹ο εμφανίζουν την Τρόϊκα να ζητά το άνοιγμα της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού, διότι λένε ότι η αγορά ΗΕ σήμερα είναι αγορά μαϊμού. Για να ε¹ιτευχθεί αυτό ¹ρέ¹ει να ¹ουληθεί το 40% της λιγνιτικής ¹αραγωγής της ΔΕΗ και το 40% της υδροηλεκτρικής.

Οι λίγες γνώσεις μου ¹άνω στα οικονομικά λένε ότι ο υγιής ανταγωνισμός, για τον ο¹οίο κό¹τεται η ΕΕ, εξασφαλίζεται όταν όλοι οι ¹αίκτες ¹αίζουν με τους ίδιους όρους. Η ΔΕΗ είναι ¹ροφανώς ο μεγάλος ¹αίκτης στην αγορά, όμως ¹ουθενά δεν είναι γραμμένο ότι α¹αγορεύεται να υ¹άρχουν μεγάλοι ¹αίκτες, ήδη στην Ευρώ¹η υ¹άρχουν γίγαντες.

Δεν είναι σωστό ότι η σημερινή λειτουργία της αγοράς ευνοεί τη ΔΕΗ, αντίθετα η νομοθεσία και η ¹ρακτική των τελευταίων κυβερνήσεων ευνοούν τους ανταγωνιστές της:

á      Η άδεια για τη μονάδα στο Λαύριο δόθηκε το 2003 ενώ η μονάδα ήταν αναγκαία ¹ολύ ¹ριν. Ο λόγος για να δοθεί κίνητρο στους ιδιώτες να ε¹ενδύσουν. Οι ιδιώτες δεν ε¹ένδυσαν, όμως η ΔΕΗ ¹λήρωσε ¹ανάκριβα την εξασφάλιση ενεργειακής ε¹άρκειας για τους Ολυμ¹ιακούς.

á      Ο νόμος 3075/2003 ¹ροβλέ¹ει διενέργεια διαγωνισμών για εγκατάσταση νέας ¹αραγωγής με α¹οκλεισμό της ΔΕΗ.

á      Για την εκμετάλλευση νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων α¹οφασίστηκε νÕα¹οκλειστεί η ΔΕΗ

á      Είναι γνωστό ότι υ¹άρχει στρέβλωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Για κοινωνικούς λόγους το οικιακό και βιομηχανικό τιμολόγια είναι χαμηλά, ενώ το εμ¹ορικό τιμολόγιο είναι υψηλό και ενσωματώνει τις α¹ώλειες των άλλων, τις δα¹άνες για την αντι-οικονομική  ¹αραγωγή στα νησιά, κλ¹.

Οι ιδιώτες Προμηθευτές εκμεταλλεύονται αυτή τη στρέβλωση, ¹ροσφέρουν σε εμ¹ορικούς ¹ελάτες μικρότερες τιμές α¹ό τη ΔΕΗ, η ο¹οία δεν έχει δυνατότητα διαφορο¹οίησης των τιμολογίων, και δουλεύουν εκ του ασφαλούς χωρίς ρίσκο. Αν οι τιμές χονδρικής ανέβουν, α¹λούστατα στέλνουν ¹ίσω τους ¹ελάτες στη ΔΕΗ ¹ου υ¹οχρεούται να τους δεχτεί αφού είναι το Çτελευταίο καταφύγιοÈ.

á      Η ΔΕΗ έχει τα ÇβαρίδιαÈ της Δημόσιας Ε¹ιχείρησης. Πέρα α¹ό τη χαμηλή ¹αραγωγικότητα, ¹ου βεβαίως είναι ¹ρόβλημα άλλης διάστασης, έχει και Çκοινωνικές υ¹οχρεώσειςÈ. Για να ενισχύσει λ.χ την οικονομική ζωή του Αλιβερίου ¹ρογραμμάτισε εκεί νέα μονάδα Φυσικού Αερίου. Υ¹έγραψε σύμβαση ¹ρομήθειας της μονάδας χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η έγκαιρη κατασκευή των δίκτυων μεταφοράς ΗΕ και ΦΑ. Σήμερα η μονάδα βρίσκεται στα κιβώτια στο Αλιβέρι και ¹εριμένει τα δίκτυα (!). Χωρίς να μάθει α¹ό το ¹άθημα αυτό ¹ροχώρησε ακριβώς στο ίδιο μοτίβο με τη νέα μονάδα Μεγαλό¹ολης. Κά¹οια στιγμή η Διοίκηση κατάλαβε ότι θα εμφανιζόταν το ίδιο φιάσκο και ¹ροσ¹άθησε νÕακυρώσει το διαγωνισμό. Ε¹ενέβη όμως η ΓΕΝΟΠ και όλοι – Υ¹ουργείο, ΔΕΗ και συνδικάτο– συμφώνησαν να ¹ροχωρήσουν στην υ¹ογραφή σύμβασης. Η σύμβαση υ¹ογράφηκε, ¹ότε θα γίνει η κατασκευή των δικτύων και η λειτουργία της μονάδας, είναι άγνωστο. Αυτά τα δώρα, ¹ου η ΔΕΗ ¹ροσφέρει α¹ό μόνη της στους ανταγωνιστές της, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά(!).

á      Οι ιδιώτες ε¹ενδυτές δρώντας με τεχνικο-οικονομικά κριτήρια ¹ροχώρησαν στη κατασκευή μονάδων στον άξονα Β-Ν ό¹ου δεν υ¹άρχουν ¹ροβλήματα δικτύων και έτσι οι ÇαδικημένοιÈ α¹ό το άνοιγμα στης αγοράς ΗΕ θα αναλάβουν στο μέλλον να καλύψουν τα αυξημένα φορτία. Η ΔΕΗ θα φιάχνει δίκτυα (!)

Αυτά και άλλα ¹αρόμοια συνθέτουν το σκηνικό του ανοίγματος της αγοράς ΗΕ. Η ¹ώληση μέρους της ΔΕΗ εξυ¹ηρετεί τα συμφέροντα ε¹ιχειρηματικών κύκλων. Η ΔΕΗ, δηλαδή ο Ελληνικός λαός, έχει ξοδέψει ¹ολλά λεφτά για τη κατασκευή των έργων αυτών, είναι άδικο να εκ¹οιηθούν στο όνομα του ανοίγματος της αγοράς. Αν ¹ραγματικά ε¹ιθυμούν υγιή ανταγωνισμό ¹ρέ¹ει να εργαστούν στην αντίθετη κατεύθυνση.