Με αφορμή μια συζήτηση στο MEGA για το εμ¹άργκο του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γεωργιάδη...

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.            Ο Ι. Μηλιός δικαιολόγησε ως εξής το εμ¹άργκο του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Αδ. Γεωργιάδη, σε ¹άνελ των Δ. Καμ¹ουράκη - Γ. Οικονομέα, ό¹ου συμμετείχαν και οι Α. Ασημακο¹ούλου και Π. Χαϊκάλης, στις 9.10.14: ÇΔεν υ¹άρχει ε¹ίσημη α¹όφαση, α¹ό κει και ¹έρα για να ¹ροστατεύσουμε ένα διάλογο ¹ολιτικό και ένα ε¹ί¹εδο συζήτησης α¹οφασίσαμε ¹άρα ¹ολλά στελέχη ότι δεν θα βγαίνουμε με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Δεν γίνεται να μιλάει ο άλλος φωνάζοντας, κραυγάζοντας με υστερικές τσιρίδες τελικώς να μη σε αφήνει να μιλήσεις και να λέει συνεχώς ανακρίβειες...È.

Η δικαιολογία αυτή δεν είναι ¹ειστική.

Η συμ¹εριφορά ¹ου ¹εριγράφει ο Ι. Μηλιός δεν α¹οτελεί α¹οκλειστικότητα του Γεωργιάδη, είναι ο κανόνας στα ¹άνελ (α¹ό τον ο¹οίο δεν εξαιρούνται και αρκετοί α¹Õ τους συντρόφους του, Στρατούλης, Σκουρλέτης και άλλοι).

 

2.           Οι Γ. Οικονομέας και Δ. Καμ¹ουράκης ¹αρουσίασαν και υ¹ερασ¹ίστηκαν την ¹ρακτική ¹ου εφαρμόζουν στις ¹ερι¹τώσεις ¹ροβολής ÇβέτοÈ στη συμμετοχή κά¹οιου σε ¹άνελ.

Ο Γ. Οικονομέας, α¹αντώντας στην Α. Ασημακο¹ούλου

[η ο¹οία εί¹ε ¹ως ÇΕίναι δικαίωμά τους (των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ) να μη θέλουν τον ΓεωργιάδηÈ, (αλλά) ÇΕσείς α¹οφασίζετε αν θα ενδώσετε σÕ αυτό ¹ου λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα φέρνετε τον Γεωργιάδη σε ένα ¹άνελ, ή εμένα αν δεν με συμ¹αθεί ο κ. Μηλιός, εσείς κάνετε κουμάντοÈ],

μας έκανε γνωστή την ¹ρακτική αυτή:  

ÇΑν κά¹οιος μας ¹ει Ôεγώ δεν θέλω την κ. Ασημακο¹ούλου στο ¹άνελÕ, θα βρούμε κά¹οιον άλλο (αντί της Ασημακο¹ούλου)È.

 Και, ενοχλημένος α¹ό το Çαν θα ενδώσετεÈ, ¹ρόσθεσε:

ÇΝα μην ονομάζετε αυτό το ¹ράγμα ενδοτικότητα. Αυτό είναι σεβασμός στην ουσία του διαλόγουÈ.

 

3.           ΌΜ½Σ, κ. κ. Οικονομέα και Καμ¹ουράκη:

Την αρμοδιότητα και την ευθύνη να ορίζετε το θέμα της συζήτησης και τη σύνθεση του ¹άνελ την έχετε εσείς, οι οργανωτές του, όχι οι ¹ροσκεκλημένοι σας ή άλλοι τρίτοι.

Η ε¹ιβεβλημένη, αξιο¹ρε¹ής, λοι¹όν α¹άντηση στον ¹ροσκεκλημένο ¹ου θα σας ζητήσει  να α¹οκλείσετε α¹ό το ¹άνελ έναν άλλο ¹ροσκεκλημένο σας δεν μ¹ορεί ¹αρά να είναι:  ÇΛυ¹ούμαστε, αλλά δεν μ¹ορούμε να αλλάζουμε τη σύνθεση των ¹άνελ κάθε φορά ¹ου μας το ζητά κά¹οιος ¹ροσκεκλημένοςÈ.

                  Πολύ ¹ερισσότερο, αν ¹ρόκειται για μόνιμο α¹οκλεισμό κά¹οιου α¹ό τα ¹άνελ σας.

                  Για την κρίση σας ότι Çαυτό το ¹ράγμα είναι σεβασμός στην ουσία του διαλόγουÈ, ουδέν σχόλιο.

 

4.            ΑΚΟΜΑ, διερωτώμαστε:

- Μέχρι ¹όσοι ¹ροσκεκλημένοι ε¹ιτρέ¹εται να α¹οκλειστούν α¹ό ένα ¹άνελ;

- Αν κά¹οιος σας έλεγε Çεγώ δεν θέλω τον κ. Λαφαζάνη (ή τον κ. Σκουρλέτη) στο ¹άνελÈ, θα α¹αντούσατε ÇΚαλά, θα βρούμε κά¹οιον άλλοÈ;

- Την ¹ρακτική αυτή, Çαυτό το ¹ράγμαÈ, ¹ού αλλού στον κόσμο την έχετε συναντήσει;

 

5.            Τα τηλεο¹τικά ¹άνελ σήμερα δεν υ¹ηρετούν τον ¹ολιτικό διάλογο ούτε την ενημέρωση των ¹ολιτών.                         

                  Διάλογος δεν γίνεται στα γνωστά μας εικοσάλε¹τα ¹άνελ των ε¹τά-οκτώ ¹ροσώ¹ων (δυο-τριών Çοικοδεσ¹οτώνÈ και ¹έντε-έξι καλεσμένων).

 Ντόρος, χαβαλές, φασαρία ε¹ικρατούν, συνθήματα και όχι ε¹ιχειρήματα ανταλλάσσονται, οι Çοικοδεσ¹ότεςÈ δεν είναι ουδέτεροι, συμ¹εριφέρονται συνήθως σαν ¹ολιτικά ενταγμένοι, αντιδικούν με τους μεν και ¹αίρνουν το μέρος των δε (των ίδιων, συνήθως, ÇμενÈ και των ίδιων ÇδεÈ), ο τηλεθεατής δεν βγάζει άκρη, ¹αρα¹ληροφορείται, α¹ο¹ροσανατολίζεται, χειραγωγείται...

Καιρός οι αρμόδιοι των Καναλιών να σκεφτούν την αντικατάσταση των σημερινών γερασμένων ¹άνελ με κάτι άλλο, σοβαρό, σύγχρονο.

Κάτι σαν αυτά ¹ου βλέ¹ουμε σÕ όλο τον ¹ροηγμένο δημοκρατικό κόσμο.