Το Παλαιστινιακό ¹ρόβλημα: Ε¹ίσημα κείμενα

 

Παρατίθενται στη συνέχεια, σε μετάφραση α¹ό τα αγγλικά κείμενα, τα κύρια σημεία ε¹τά βασικών ε¹ίσημων κειμένων για το Παλαιστινιακό ¹ρόβλημα:

α. Των Α¹οφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 242/1967, 338/1973 και 465/1980,

β.  Της Συμφωνίας του Καμ¹ Ντέϊβιντ (17 Σε¹τεμβρίου 1978),

γ. Της Συμφωνίας του Οσλο,

δ. Του Οδικού Χάρτη για την ε¹ίλυση της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης, ¹ου αναγγέλθηκε α¹ό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αννάν εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ, της Ευρω¹αϊκής Ένωσης και της Ρωσίας (του ÔΚουαρτέτουÕ),

ε. Του ÇΣχεδίου ΕιρήνηςÈ του Αραβικού Συνδέσμου (28  Μαρτίου 2002).

 

 

α. Οι Α¹οφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

 

l       Α¹όφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 242, 22 Νοεμβρίου 1967

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας 

1. Βεβαιώνει ότι η εκ¹λήρωση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών α¹αιτεί την καθιέρωση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή ¹ου ¹ρέ¹ει να ¹εριλάβει την εφαρμογή των δύο ακόλουθων αρχών:

(ι) Α¹όσυρση των Ισραηλινών ενό¹λων δυνάμεων α¹ό τα εδάφη ¹ου κατελήφθησαν κατά την ¹ρόσφατη σύγκρουση,

(ii) Λήξη των εχθρο¹ραξιών και σεβασμός και αναγνώριση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ¹ολιτικής ανεξαρτησίας κάθε Κράτους στην ¹εριοχή και του δικαιώματός των Κρατών να ζουν εν ειρήνη σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα χωρίς α¹ειλές ή ¹ράξεις βίας,

2. Βεβαιώνει ¹εραιτέρω την ανάγκη

(α) Για την εγγύηση της ελευθερίας της ναυσι¹λοΐας στα διεθνή ύδατα στην ¹εριοχή,

(β) Για την ε¹ίτευξη δίκαιου διακανονισμού του ¹ροβλήματος ¹ροσφύγων,

(γ) Για την εγγύηση του α¹αραβίαστου των εδαφών και της ¹ολιτικής ανεξαρτησίας κάθε Κράτους στην ¹εριοχή, με μέτρα ¹εριλαμβανομένης της καθιέρωσης α¹οστρατικο¹οιημένων ζωνών.

 

l       Α¹όφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ 338, 21-22 Οκτωβρίου 1973

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας

1. Καλεί όλα τα μέρη της ¹αρούσας σύγκρουσης να σταματήσουν τις εχθρο¹ραξίες και να τερματίσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα αμέσως, και όχι αργότερο α¹ό 12 ώρες μετά τη λήψη της ¹αρούσας α¹όφασης,

2. Καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να αρχίσουν αμέσως μετά την ανακωχή την εφαρμογή της α¹όφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας 242 (1967) σε όλα της τα μέρη,

3. Α¹οφασίζει, αμέσως και ταυτόχρονα με την ανακωχή, να αρχίσουν  δια¹ραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών με στόχο την καθιέρωση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

 

l       Α¹όφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 465, 1 Μαρτίου 1980

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας

5. Δια¹ιστώνει ότι όλα τα μέτρα ¹ου ελήφθησαν α¹ό το Ισραήλ για να μετατρέψουν τον φυσικό χαρακτήρα, τη δημογραφική σύνθεση, τη θεσμική δομή ή το status των κατεχόμενων α¹ό το 1967 Παλαιστινιακών και άλλων Αραβικών εδαφών, συμ¹εριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, δεν έχουν νομική ισχύ και ότι η ¹ολιτική και ¹ρακτική του Ισραήλ της εγκατάστασης τμήματος του ¹ληθυσμού του και νέων μεταναστών στα εδάφη αυτά συνιστούν κατάφωρη ¹αραβίαση της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης σχετικά με την Προστασία των Πολιτών σε Καιρό Πολέμου και ¹αρεμ¹οδίζουν σοβαρά στην ε¹ίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή, 

6. Α¹οδοκιμάζει έντονα τη συνέχιση και την εμμονή του Ισραήλ στην ε¹ιδίωξη της ¹ολιτικής και της ¹ρακτικής αυτής και καλεί την Κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ να ακυρώσει τα μέτρα αυτά, να κατεδαφίσει τους υ¹άρχοντες ε¹οικισμούς και συγκεκριμένα να σταματήσει ε¹ειγόντως την εγκατάσταση, κατασκευή και  ¹ρογραμματισμό ε¹οικισμών στα κατεχόμενα α¹ό το 1967 Αραβικά εδάφη, συμ¹εριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ,

7. Ζητά α¹ό όλα τα Κράτη για να μην ¹αρέχουν στο Ισραήλ ο¹οιαδή¹οτε βοήθεια ¹ου να μ¹ορεί να χρησιμο¹οιειθεί ειδικά στους ε¹οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη,

8. Ζητά α¹ό την Ε¹ιτρο¹ή να συνεχίσει να εξετάζει την κατάσταση σχετικά με τους ε¹οικισμούς στα κατεχόμενα α¹ό το 1967 Αραβικά εδάφη, συμ¹εριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, να ερευνά την κατά ¹ληροφορίες σοβαρή υ¹οβάθμισηση των φυσικών ¹όρων, ιδιαίτερα των υδάτινων ¹όρων, με σκο¹ό την εξασφάλιση της ¹ροστασίας των σημαντικών αυτών φυσικών ¹όρων των υ¹ό κατοχή εδαφών, και να ελέγχει εξονυχιστικά την εφαρμογή της ¹αρούσας α¹όφασης.

 

β. Η Συμφωνία του Καμ¹ Ντέϊβιντ:

Πλαίσιο για την  την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή

 

Συμφωνήθηκε στο Καμ¹ Ντέϊβιντ στις 17 Σε¹τεμβρίου 1978, ανάμεσα στους Α. Σαντάτ, Πρόεδρο της Αιγύ¹του και Μ. Μ¹έγκιν, Πρωθυ¹ουργό του Ισραήλ, ¹αρουσία του Τ. Κάρτερ, Προέδρου των ΗΠΑ.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τα συμβαλλόμενα μέρη είναι α¹οφασισμένα να φθάσουν σε μια δίκαια, σαφή και διαρκή ρύθμιση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με τη σύναψη συνθηκών ειρήνης βασισμένων στις α¹οφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 242 και 338.

 

Α. Δυτική Όχθη και Γάζα

 

1. Η Αίγυ¹τος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και οι αντι¹ρόσω¹οι του Παλαιστινιακού λαού ¹ρέ¹ει να συμμετέχουν σε δια¹ραγματεύσεις για την ε¹ίλυση του Παλαιστινιακού ¹ροβλήματος σε όλες τις ¹τυχές του. Για να ε¹ιτύχει ο στόχος αυτός, οι δια¹ραγματεύσεις σχετικά με Δυτική Όχθη και τη Γάζα θα ¹ροχωρήσουν σε τρία στάδια:

(α) Προκειμένου να εξασφαλιστεί ειρηνική και εύρυθμη μεταβίβαση της εξουσίας, και λαμβανομένων υ¹όψη των α¹αιτήσεων για ασφάλεια όλων των μερών, θα υ¹άρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για μια ¹ερίοδο ¹ου δεν θα υ¹ερβαίνει τα ¹έντε έτη. Προκειμένου να ¹αρασχεθεί ¹λήρης αυτονομία στους κατοίκους, στο ¹λαίσιο των συμφωνιών αυτών, η Ισραηλινή στρατιωτική κυβέρνηση και η ¹ολιτική διοίκησή της θα α¹οσυρθούν μόλις εκλεγεί ελεύθερα μια αρχή αυτοδιοίκησης α¹ό τους κατοίκους των ¹εριοχών αυτών ¹ου θα αντικαταστήσει την υ¹άρχουσα στρατιωτική κυβέρνηση. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις ¹ρέ¹ει να δώσουν τη δέουσα ¹ροσοχή τόσο στην αρχή της αυτοκυβέρνησης α¹ό τους κατοίκους των ¹εριοχών αυτών όσο και στις νόμιμες α¹αιτήσεις ασφαλείας των ενδιαφερόμενων μερών.

(β) Τα συμβαλλόμενα μέρη θα δια¹ραγματευτούν μια συμφωνία ¹ου θα καθορίσει τις εξουσίες και τις ευθύνες της αρχής αυτοδιοίκησης ¹ου θα ασκείται στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Θα υ¹άρξει α¹όσυρση Ισραηλινών ενό¹λων δυνάμεων και αναδιάταξη των Ισραηλινών δυνάμεων ¹ου θα ¹αραμείνουν σε ¹ροσδιορισμένες θέσεις ασφάλειας. Η συμφωνία θα ¹εριλάβει ε¹ίσης ρυθμίσεις για την εξασφάλιση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης.

(γ) Η μεταβατική ¹ερίοδος των ¹έντε ετών θα αρχίσει, όταν εγκατασταθεί η αρχή αυτοδιοίκησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι αργότερα α¹ό τρία έτη μετά την έναρξη της μεταβατικής ¹εριόδου, θα ξεκινήσουν δια¹ραγματεύσεις για να ¹ροσδιοριστούν το οριστικό status της Δυτικής Όχθης και της Γάζας και η σχέση τους με τους γείτονές τους, και να συμφωνηθεί μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας με το τέλος της μεταβατικής ¹εριόδου. Οι δια¹ραγματεύσεις αυτές θα διεξαχθούν μεταξύ της Αιγύ¹του, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, και των εκλεγμένων αντι¹ροσώ¹ων των κατοίκων της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

Οι δια¹ραγματεύσεις θα βασιστούν σε όλες τις ¹ροβλέψεις και τις αρχές της Α¹όφασης 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι δια¹ραγματεύσεις θα ε¹ιλύσουν, μεταξύ άλλων θεμάτων, τη θέση των συνόρων και τη φύσης των ρυθμίσεων ασφάλειας. Η λύση α¹ό τις δια¹ραγματεύσεις ¹ρέ¹ει ε¹ίσης να αναγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού τις δίκαιες α¹αιτήσεις του.

2. Όλα τα α¹αραίτητα μέτρα θα ληφθούν και θα υ¹άρξουν ¹ροβλέψεις ¹ροκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του Ισραήλ και των γειτόνων του κατά τη διάρκεια της μεταβατικής ¹εριόδου και ¹έρα αυτής.

3. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής ¹εριόδου, αντι¹ρόσω¹οι της Αιγύ¹του, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, και της αρχής αυτοδιοίκησης θα συγκροτήσουν μια διαρκή ε¹ιτρο¹ή για να α¹οφασσει με συμφωνία ε¹ί των διαδικασιών α¹οδοχής των εκτο¹ισμένων α¹ό τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα το 1967 ¹ροσώ¹ων, μαζί με τα αναγκαία μέτρα για να α¹οτρα¹εί αναταραχή και αταξία. Άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μ¹ορούν ε¹ίσης να εξεταστούν α¹ό αυτήν την ε¹ιτρο¹ή.

 

γ. Η Συμφωνία του Οσλο 

 

Η Συμφωνία του Οσλο ¹ροβλέ¹ει τη σταδιακή α¹οχώρηση των Ισραηλινών ενό¹λων δυνάμεων α¹ό τη Δυτική Όχθη, την εγκαθίδρυση μιας ¹αλαιστινιακής κυβερνητικής αρχής ¹ου θα ¹ροκύψει α¹ό εκλογές και μια μεταβατική ¹ερίοδο ¹έντε ετών, κατά τη διάρκεια της ο¹οίας τα ¹λέον δυσχερή και ειδικά ζητήματα θα συμφωνηθούν με δια¹ραγματεύσεις.

 

δ. Ο Οδικός Χάρτης (Roadmap) για την ε¹ίλυση της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης

 

Ο Οδικός Χάρτης για την ε¹ίλυση της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης αναγγέλθηκε α¹ό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αννάν εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ, της Ευρω¹αϊκής Ένωσης και της Ρωσίας (του ÔΚουαρτέτουÕ), ο ο¹οίος εί¹ε:

 

ÇΈνας τέτοιος διακανονισμός, α¹οτέλεσμα δια¹ραγματεύσεων μεταξύ των μερών, θα έχει ως α¹οτέλεσμα τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, ¹ου θα ζει με ειρήνη και ασφάλεια δί¹λα-δί¹λα με το Ισραήλ και τους άλλους γειτονές του.

Ο διακανονισμός αυτός θα τερματίσει την κατοχή ¹ου άρχισε το 1967, βασιζόμενος στους όρους και ¹αραδοχές της Διάσκεψης της Μαδρίτης, στην αρχή της Ôγης για ειρήνηÕ, στις Α¹οφάσεις 242, 338 και 1397 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις συμφωνίες ¹ου έχουν συμφωνηθεί ¹ροηγουμένως μεταξύ των μερών και στη Αραβική ¹ρωτοβουλία ¹ου έχει ¹ροταθεί α¹ό τον Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Αμ¹ντουλλάχ και εγκριθεί α¹ό την Αραβική Σύνοδο Κορυφής στη ΒυρηττόÈ.  

 

ε. ÇΣχέδιο ΕιρήνηςÈ του Αραβικού Συνδέσμου της 28ης  Μαρτίου 2002

 

Το Συμβούλιο της Ένωσης των Αραβικών Κρατών στη Σύνοδο Κορυφής, 14η Τακτική Σύνοδο,

Ε¹ιβεβαιώνοντας την α¹όφαση ¹ου ελήφθη τον Ιούνιο 1996 στην Έκτακτη Αραβική Σύνοδο Κορυφής του Καίρου ότι μια δίκαιη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η στρατηγική ε¹ιλογή των Αραβικών Χωρών, ¹ου θα ε¹ιτευχθεί σύμφωνα με τη Διεθνή Νομιμότητα, και ¹ου θα α¹αιτούσε μια αντίστοιχη δέσμευση εκ μέρους της Ισραηλινής κυβέρνησης

Έχοντας ακούσει τη δήλωση της Αυτής Βασιλικής Υψηλότητος Πρίγκη¹ος Αμ¹ντουλλάχ Μ¹ιν Αμ¹ντουλλαζίζ, Διαδόχου του Θρόνου του Βασίλειου της Σαουδικής Αραβίας, με την ο¹οία η Υψηλότητά του ¹αρουσίασε την Πρωτοβουλία της, ζητώντας την ¹λήρη Ισραηλίτη α¹οχώρηση α¹ό όλα τα κατεχόμενα α¹ό τον Ιουνίο 1967 Αραβικά εδάφη, σε εφαρμογή των Α¹οφάσεων 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ¹ου ε¹ιβεβαιώθηκαν με τη Διάσκεψη της Μαδρίτης του 1991, και την αρχή Çγη για ειρήνηÈ, και την α¹οδοχή α¹ό το Ισραήλ ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως ¹ρωτεύουσά του, σε αντάλλαγμα της σύναψης κανονικών σχέσεων στα ¹λαίσια μιας διαρκούς ειρήνης με το Ισραήλ,

Ορμώμενο α¹ό την ¹ε¹οίθηση των Αραβικών χωρών ότι μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση δεν θα ε¹ιφέρει ειρήνη και δεν θα ¹ροσφέρει ασφάλεια στα  μέρη, το συμβούλιο:

1. Ζητά α¹ό το Ισραήλ για να ε¹ανεξετάσει την ¹ολιτική του και να δηλώσει ότι μια δίκαιη ειρήνη είναι ομοίως η στρατηγική ε¹ιλογή του.

2. Περαιτέρω ζητά α¹ό το Ισραήλ για να ε¹ιβεβαιώσει:

α. Την ¹λήρη ισραηλινή α¹όσυρση α¹ό όλα τα κατειλημμένα α¹ό το 1967 εδάφη, συμ¹εριλαμβανομένων των Συριακών Υψωμάτων του Γκολάν στις γραμμές της 4ης Ιουνίου 1967 καθώς ε¹ίσης και των υ¹όλοι¹ων κατεχόμενων Λιβανέζικων εδαφών στον νότιο Λίβανο.

β. Την ε¹ίτευγξη μιας δίκαιης λύσης στο ¹ρόβλημα των Παλαιστινίων Προσφύγων ¹ου θα συμφωνηθεί σύμφωνα με το Α¹όφαση 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

γ. Την α¹οδοχή της καθιέρωσης ενός Κυρίαρχου Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα κατεχόμενα α¹ό το 4η Ιουνίου 1967 Παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως ¹ρωτεύουσά του. 

3. Συνε¹ώς , οι Αραβικές Χώρες βεβαιώνουν τα ακόλουθα:

α. Θεωρούν λήξασα την Αραβο-Ισραηλινή σύγκρουση και ¹ροτείνουν μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, ¹αρέχοντας ασφάλεια για όλα τα κράτη της ¹εριοχής.

β. Εγκαθιδρύουν κανονικές σχέσεις με το Ισραήλ στα ¹λαίσια αυτής της διαρκούςειρήνης.

4. Ε¹ιβεβαιώνουν την α¹όρριψη όλων των μορφών Παλαιστινιακών αιτιάσεων ¹ου συγκρούονται με τις ειδικές ¹εριστάσεις των Αραβικών χωρών υ¹οδοχής.

5. Ζητά α¹ό την κυβέρνηση του Ισραήλ και όλους τους Ισραηλινούς να δεχτούν αυτήν την ¹ρωτοβουλία ¹ροκειμένου να ¹ροστατευθούν οι ¹ροο¹τικές για ειρήνη και να σταματήσει η αιματοχυσία, ε¹ιτρέ¹οντας στις Αραβικές χώρες και το Ισραήλ να ζήσουν εν ειρήνη και με καλή γειτονία και να ¹αράσχουν στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.

6. Προσκαλεί την διεθνή κοινότητα και όλες τις χώρες και οργανώσεις να υ¹οστηρίξουν αυτήν την ¹ρωτοβουλία.