Το Παλαιστινιακό ¹ρόβλημα,

ό¹ως διαγράφεται στο βιβλίο του Προέδρου Κάρτερ

ÇPalestine, Peace not ApartheidÈ ( 2006)

                                                                    

 

1. Οι κύριες α¹αιτήσεις, ¹ροκειμένου να ξαναζωντανέψει η ειρηνευτική διαδικασία με δια¹ραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων είναι:  

α. Να υ¹άρξει εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Οι Άραβες ¹ρέ¹ει να αναγνωρίσουν ανοιχτά ότι το Ισραήλ είναι μια ¹ραγματικότητα και ότι έχει δικαίωμα ύ¹αρξης με ειρήνη, σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα, και να δεχθούν την υ¹οχρέωσή τους για τερματισμό των ¹ράξεων βίας εναντίον του.

β. Το Ισραήλ να καθορίσει τα μόνιμα νόμιμα σύνορά του, τα ο¹οία, εκτός αν τρο¹ο¹οιηθούν μέ δια¹ραγματεύσεις, ¹ρέ¹ει να συμ¹ί¹τουν με τις γραμμές ανακωχής ¹ου ίσχυαν α¹ό το 1949 έως το 1967.

Η α¹όσυρση των Ισραηλινών ενό¹λων δυνάμεων α¹ό τα κατεχόμενα εδάφη ορίζεται α¹ό την ομόφωνα εγκεκριμένη Α¹όφαση 242/1967 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ¹ου εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

Η υ¹οχρέωση αυτή ε¹αναβεβαιώθηκε α¹ό τους ηγέτες του Ισραήλ με τις Συμφωνίες του Camp David, το 1978, και του Oslo, το 1993, οι ο¹οίες ε¹ικυρώθηκαν ε¹ίσημα α¹ό την Ισραηλινή κυβέρνηση.

Ε¹ίσης, το ÔΔιεθνές ΚουαρτέτοÕ, ¹ου ¹εριλαμβάνει Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ, την Ευρω¹αϊκή Ένωση και τη Ρωσία, υ¹οστηρίζει τον ÔΟδικό Χάρτη (Roadmap) για την ΕιρήνηÕ, ο ο¹οίος ¹εριλαμβάνει τις ίδιες ακριβώς α¹αιτήσεις (Την ¹ρόταση του ÔΟδικού ΧάρτηÕ δέχτηκαν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες, το Ισραήλ όμως έχει α¹ορρίψει τις βασικές ¹ροβλέψεις της, ¹ροβάλλοντας ¹ροα¹αιτούμενα και ¹ροϋ¹οθέσεις).

γ. Να γίνουν σεβαστά η κυριαρχία όλων των κρατών της Μέσης Ανατολής και τα διεθνή τους σύνορα.

 

2. Παρά τις ως άνω Α¹οφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες του Camp David και του Oslo, οι ηγέτες του Ισραήλ δεν χορήγησαν ¹οτέ ο¹οιαδή¹οτε αξιόλογη αυτονομία στους Παλαιστίνιους και, αντί να α¹οσύρουν τις στρατιωτικές και ¹ολιτικές δυνάμεις τους, έσφιγγαν συνεχώς τη λαβή τους στα κατεχόμενα εδάφη. 

Έτσι, μέχρι το τέλος του 2000 (μετά η κατάσταση χειροτέρευε σταθερά) οι Ισραηλινοί έ¹οικοι είχαν φτάσει τις 225.000 στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και οι ε¹οικισμοί είχαν ξε¹εράσει τους 250, καλύ¹τοντας ¹άνω α¹ό το 12% του κατεχόμενου Παλαιστινιακού εδάφους. Το ¹οσοστό αυτό είναι ¹αρα¹λανητικό, αφού αναφέρεται στο έδαφος των οικιστικών ζωνών μόνο. Εκτός α¹Õ αυτές, όμως, υ¹άρχει  ένας δακτύλιος ¹λάτους τετρακοσίων ¹ερί¹ου μέτρων γύρω α¹ό κάθε οικιστική ζώνη, στον ο¹οίο δεν ε¹ιτρέ¹εται η είσοδος Παλαιστινίων, και άλλες μεγάλες ¹εριοχές για α¹οκλειστική χρήση α¹ό το Ισραήλ, ένα δίκτυο αυτοκινητόδρομων, α¹οκλειστικής για Ισραηλινούς χρήσης, ¹ου χτίστηκε στη Δυτική Όχθη για τη σύνδεση των ε¹οικισμών μεταξύ τους, με την Ιερουσαλήμ και με την κατειλημμένη κοιλάδα του Ιορδάνη, και Ôαρτηρίες ζωήςÕ έξω α¹ό τους ε¹οικισμούς, για τη μεταφορά νερού, ηλεκτρισμού τηλε¹ικοινωνιών, λυμάτων, ¹ου δεν μ¹ορούν να χρησιμο¹οιηθούν α¹ό τους Παλαιστίνιους.

                 Ακόμα, ¹ερισσότεροι α¹ό είκοσι ε¹οικισμοί έχουν εγκατασταθεί στην κατειλημμένη α¹ο το Ισραήλ κοιλάδα του Ιορδάνη (μια α¹ό τις ¹ιό ¹ροσοδοφόρες και ¹αραγωγικές γεωργικές ¹εριοχές της Παλαιστίνης), με 7.000 ισχυρά ¹ροστατευμένους Ισραηλινούς, ¹ου  ζουν εκεί εν μέσω ¹ερί¹ου 50.000 Παλαιστινίων ¹ου τους ε¹ιτρέ¹εται να ¹αραμένουν ακόμα εκεί (οι ¹ερισσότεροι εκδιώχτηκαν βίαια το 1967 και το Ισραήλ δεν τους έχει ε¹ιτρέψει να ε¹ιστρέψουν).

Αυτό το ¹λέγμα των διασυνδεδεμένων Ισραηλινών ε¹οικισμών, αυτοκινητόδρομων και αγωγών κατατέμνει ουσιαστικά τη Δυτική Όχθη σε τουλάχιστον δύο μη συνορεύουσες ¹εριοχές και ¹ολλά τεμαχισμένα τμήματα, συχνά ακατοίκητα ή ακόμα και α¹ρόσιτα, και ο έλεγχος της κοιλάδας του Ιορδάνη α¹οκλείει τους Παλαιστίνιους α¹ό ο¹οιαδή¹οτε άμεση ¹ρόσβαση ανατολικά στην Ιορδανία.

Ε¹ι¹λέον, εκατοντάδες μόνιμα Ισραηλινά σημεία ελέγχου δυσχεραίνουν σοβαρά την κυκλοφορία ¹εζών και οχημάτων στους ακόμα ανοικτούς για τους Παλαιστίνιους δρόμους.

 

3. Η ¹ρακτική της συνεχούς ε¹έκτασης των Ισραηλινών ε¹οικισμών σε Παλαιστινιακά εδάφη ¹ροκάλεσε τη δυσφορία ακόμα και της Αμερικανικής ηγεσίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο¹ότε :

- Ο υ¹ουργός εξωτερικών James Baker ¹ροσδιόριζε την βασική α¹αίτηση για την ε¹ίτευξη ειρήνης, μιλώντας τον Μάιο 1990 στην ετήσια σύνοδο της ισχυρής φιλοϊσραηλινής Ôλομ¹ιστικήςÕ οργάνωσης AIPAC: ÔΤώρα είναι η στιγμή να ¹αραμεριστεί μια για ¹άντα το μη ρεαλιστικό όραμα ενός Μεγάλου Ισραήλ... Αρνηθείτε την ¹ροσάρτηση. Σταματείστε τις ε¹οικιστικές δραστηριότητε. Δεχτείτε τους Παλαιστίνιους ως γείτονες ¹ου αξίζουν ¹ολιτικά δικαιώματα.Õ.

- Ε¹ίσημη δήλωση του Λευκού Οίκου ανέφερε: ÔΟι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιταχθεί, και θα συνεχίσουν να αντιτάσσονται, στις ε¹οικιστικές δραστηριότητες σε εδάφη κατακτηθέντα το 1967, ¹ου συνιστούν εμ¹όδιο στην ειρήνηÕ ,

- Ο James Baker ¹ρόσθετε: ÔΔεν νομίζω ¹ως υ¹άρχει μεγαλύτερο εμ¹όδιο στην ειρήνη α¹ό τις ε¹οικιστικές δραστηριότητες ¹ου συνεχίζονται με ε¹ιταχυνόμενο ρυθμόÕ 

- Ο Πρόεδρος  George H. W. Bush, με την α¹ειλή κράτησης μέρους της, α¹ό 10 εκατομ. δολάρια ημερησίως, βοήθειας και δανειακών εγγυήσεων α¹ό τις ΗΠΑ, κατάφερε να ¹αγώσει την ανά¹τυξη ενός μεγάλου ε¹οικισμού μεταξύ Ιερουσαλήμ και Βηθλεέμ, μετά τη λήξη της ¹ροεδρία του, όμως, ο ε¹οικισμός αυτός ολοκληρώθηκε ταχέως.

 

4. Μετά τους ε¹οικισμούς, ήρθε ο λεγόμενος Ôφράκτης ασφαλείαςÕ, το ÔτείχοςÕ, ¹ου άρχισε να κατασκευάζεται με ε¹ίσημο σκο¹ό να α¹οτρέψει Παλαιστινιακές ε¹ιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Το τείχος βρίσκεται κυρίως σε Παλαιστινιακό έδαφος, βαθειά μέσα στη Δυτική Όχθη, ¹ερνώντας ακόμα και μέσα α¹ό Παλαιστινιακά χωριά, χωρίζοντας κατοικίες α¹ό τα καλλιεργήσιμα εδάφη τους, με 375.000 Παλαιστίνιους στη ÔΙσραηλινήÕ ¹λευρά του, 175.000 α¹ό τους ο¹οίους έξω α¹ό την Ιερουσαλήμ.

Ένα ¹αράδειγμα της ÔλειτουργίαςÕ του είναι η Παλαιστινιακή ¹όλη Qalqiliya, 45.000 κατοίκων, την ο¹οία το τείχος ¹εριβάλλει σχεδόν ολοκληρωτικά, με το μεγαλύτερο μέρος της γης ¹ου ανήκει στους κατοίκους της και ¹ερί¹ου ένα τρίτο της ¹αροχής νερού κατασχεμένο α¹ό τους Ισραηλινούς. Σχεδόν η ίδια ¹ερικύκλωση έχει συμβεί γύρω α¹ό ¹ερί¹ου 170.000 ¹ολίτες της Βηθλεέμ.

Το τείχος, εκτός α¹ό τον τοίχο α¹ό σκυρόδεμα και τον ηλεκτροφόρο φράκτη, ¹εριλαμβάνει τάφρο βάθους δύο μέτρων, δρόμους για ¹ερι¹ολικά οχήματα, ηλεκτρονικούς αισθητήρες εδάφους και φράκτη, θερμική λήψη εικόνων, βιντεοκάμερες, ¹ύργους ελεύθερων σκο¹ευτών και καλώδια ξυραφιών.

Είναι φανερό ¹ως το τείχος δεν χωρίζει Παλαιστίνιους α¹ό Ισραηλινούς αλλά Παλαιστίνιους α¹ό Παλαιστίνιους.

 

5. Για το διαχωριστικό τείχο, το Διεθνές Δικαστήριο (International Court of  Justice) – ¹ου α¹ό το 1945 λειτουργεί ουσιαστικά ως ο δικαστικός βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών – α¹οφάσισε τον Ιούλιο 2004 ότι η κατασκευή του στην κατειλημμένη Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη ήταν ¹αράνομη.

Ακόμη και ο Thomas Buergenthal, ο αμερικανός δικαστής ¹ου έριξε την μοναδική αρνητική ψήφο (κυρίως για λόγους διαδικαστικούς), αναγνώρισε ότι οι Παλαιστίνιοι ήσαν υ¹ό κατοχή, ότι είχαν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, ότι το Ισραήλ ήταν υ¹οχρεωμένο να τηρήσει το διεθνές ανθρω¹ιστικό δίκαιο και ότι υ¹ήρχαν σοβαρές αμφιβολίες εάν η κατασκευή ενός αδια¹έραστου τείχους με σκο¹ό την ¹ροστασία των ε¹οικισμών στη Δυτική Όχθη μ¹ορούσε να θεωρηθεί νόμιμη αυτοάμυνα.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να ¹ροστατεύσει τις ζωές των ¹ολιτών του με την οικοδόμηση ενός ¹ροστατευτικού τείχους, μέσα όμως στο δικό του έδαφος, και βάσισε την αρνητική α¹όφασή του στο διεθνές δίκαιο, συμ¹εριλαμβανομένης της τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, ¹ου α¹αγορεύει σε μια δύναμη κατοχής να μεταφέρει τμήματα ¹ληθυσμού σε καταληφθέντα με στρατιωτικά μέσα εδάφη. Το δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την κατασκευή του τείχους, να κατεδαφίσει τα τμήματά του ¹ου είχαν ανεγερθεί μέσα σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και να α¹οζημιώσει τους Παλαιστίνιους ¹ου έχουν υ¹οστεί  ζημιά εξÕ αιτίας της κατασκευής του.

 

6. Με τους ε¹οικισμούς, τους αυτοκινητόδρομους α¹οκλειστικής για Ισραηλινούς κυκλοφορίας, το τείχος, και την κατειλημμένη α¹ό τους Ισραηλινούς κοιλάδα του Ιορδάνη, μεγάλες ¹εριοχές Παλαιστινιακού εδάφους καταλαμβάνονται α¹ό το Ισραήλ, ενώ οι Παλαιστίνιοι ¹ου ¹αραμένουν στο υ¹όλοι¹ο της βαρειά κατατμημένης  Δυτικής Όχθης βρίσκονται ¹ερικυκλωμένοι και με σοβαρούς ¹εριορισμούς στη διακίνησή τους στο εσωτερικό, με τα εκατοντάδες σημεία ελέγχου (check-points), και στην ¹ρόσβασή τους στον εξωτερικό κόσμο.

Η ¹εριοχή μεταξύ του τείχους και των Ισραηλινών συνόρων έχει οριστεί ως  κλειστή στρατιωτική ¹εριοχή για αόριστη χρονική ¹ερίοδο. Οι Ισραηλινές οδηγίες ορίζουν ότι όλοι οι Παλαιστίνιοι άνω των δώδεκα ετών ¹ου ζουν στην κλειστή αυτή ¹εριοχή ¹ρέ¹ει να λάβουν Ôάδεια μόνιμου κάτοικουÕ για να τους ε¹ιτρα¹εί να συνεχίσουν να ζουν στα σ¹ίτια τους, ενώ θεωρούνται αλλοδα¹οί, χωρίς τα δικαιώματα των Ισραηλινών ¹ολιτών.

Εν συνόψει, θα μ¹ορούσε να λεχθεί ότι ο¹οιαδή¹οτε ¹εριοχή της Δυτικής Όχθης α¹οφασίσει να καταλάβει το Ισραήλ, τη θέτει στη δική του ¹λευρά του τείχους, αλλά συγχρόνως κρατάει τον έλεγχο των Παλαιστινίων ¹ου κατοικούν στην άλλη ¹λευρά του τείχους, ¹ερικυκλωμένοι α¹Õ αυτό και τις Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στην κοιλάδα του Ιορδάνη. Με την ¹ρακτική αυτή, οι Παλαιστίνιοι θα αφεθούν ουσιαστικά χωρίς έδαφος στο ο¹οίο θα μ¹ορούσε να εγκατασταθεί ένα βιώσιμο κράτος, εντελώς κλεισμένοι ανάμεσα στο τείχος και την κατειλημμένη κοιλάδα του Ιορδάνη,  με ένα μέλλον ¹ου δεν θα μ¹ορούσε να γίνει α¹οδεκτό – ούτε α¹ό τους ίδιους ούτε και α¹ό ο¹οιοδή¹οτε υ¹εύθυνο τμήμα της διεθνούς κοινότητας – ενώ η κατάσταση στο Ισραήλ θα ¹αραμείνει μονίμως ταραγμένη και ε¹ισφαλής, αφού οι στερημένοι των δικαιωμάτων τους Παλαιστίνιοι (ο αριθμός των ο¹οίων αυξάνεται συνεχώς σε σχέση με τους Ισραηλινούς)  θα ¹ολεμούν εναντίον της κατα¹ίεσης.

 

7. Με τον αυξανόμενο έλεγχο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, με τη σχετική ασφάλεια α¹ό το τείχος ¹ου ¹εριβάλλει ότι έχει α¹ομείνει α¹ό την Δυτική Όχθη, και με χιλιάδες ε¹οίκους ανατολικά του τείχους, ¹ροστατευόμενους α¹ό μια ισχυρή δύναμη κατοχής, υ¹άρχει ο ¹ειρασμός σε μερικούς Ισραηλινούς ηγέτες να α¹οφύγουν ο¹οιαδή¹οτε ¹εραιτέρω ¹ροσ¹άθεια να ε¹ιδιώξουν μια συμφωνία ειρήνης βασισμένη στον Οδικό Χάρτη του Κουαρτέτου ή σε καλής ¹ίστης δια¹ραγματεύσεις.

ΣÕ αυτό το δι¹λωματικό κενό, οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν ξεκινήσει μια σειρά μονομερών α¹οφάσεων, ¹αρακάμ¹τοντας τόσο την  Ουάσιγκτον όσο και τους Παλαιστίνιους. Θεωρούν ότι ένα τείχος-¹ερικυκλωτής θα ε¹ιλύσει τελικά το Παλαιστινιακό ¹ρόβλημα. Χρησιμο¹οιώντας την ¹ολιτική και στρατιωτική κυριαρχία τους, ε¹ιβάλλουν ένα σύστημα μερικής α¹όσυρσης ε¹οικιστών, ενθυλάκωσης και  α¹αρτχάιντ στους μουσουλμάνους και χριστιανούς ¹ολίτες των κατεχόμενων εδαφών. Το κίνητρο του εξαναγκασμένου διαχωρισμού των δύο λαών, αντίθετα με ότι συνέβη στην Νότια Αφρική, είναι όχι ο ρατσισμός αλλά η α¹όκτηση εδαφών. Έχει γίνει μια α¹οφασιστική και εντυ¹ωσιακά α¹οτελεσματική ¹ροσ¹άθεια να α¹ομονωθούν οι έ¹οικοι α¹ό τους Παλαιστίνιους, έτσι ώστε μια εβραϊκή οικογένεια να μ¹ορεί να μεταφερθεί α¹ό την Ιερουσαλήμ στο γεναιόδωρα ε¹ιδοτούμενο σ¹ίτι της βαθιά στη Δυτική Όχθη, με δρόμους α¹ό τη χρήση των ο¹οίων άλλοι α¹οκλείονται, χωρίς ¹οτέ να έρθει σε ε¹αφή με ο¹οιαδή¹οτε ¹τυχή Αραβικής ζωής.

 

8. Α¹ό όλα τα ¹αρα¹άνω, γίνεται φανερό ότι το κυρίαρχο ¹ρόβλημα, α¹ό το ο¹οίο ¹ηγάζουν όλα τα άλλα – εκατέρωθεν βία, ανθρω¹ιστικά ¹ροβλήματα, οικονομική εξαθλίωση κλ¹ – είναι ότι, για ¹ερισσότερο α¹ό ένα τέταρτο του αιώνα, οι ενέργειες μερικών Ισραηλινών ηγετών ήσαν σε σύγκρουση με τις α¹αιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και των συμφωνιών ¹ου είχαν συναφθεί.

                 Οι Ισραηλινοί είχαν ¹άντα σχεδόν ¹λήρη έλεγχο κάθε ¹τυχής της ¹ολιτικής, στρατιωτικής, και οικονομικής ζωής των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Η συνεχιζόμενη κατοχή και η ε¹οίκηση Παλαιστινιακών εδαφών α¹ό το Ισραήλ υ¹ήρξαν τα κύρια εμ¹όδια για μια α¹οτελεσματική συμφωνία ειρήνης στους Άγιους Τό¹ους. Προκειμένου να διαιωνιστεί η κατοχή, οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν στερήσει τους Παλαιστίνιους α¹ό βασικά ανθρώ¹ινα δικαιώματα. Κανένας αντικειμενικός ¹αρατηρητής των συνθηκών ζωής στην Δυτική Όχθη και στη Γάζα δεν θα μ¹ορούσε να αμφισβητήσει το γεγονός αυτό.

 

9. Δύο άλλοι αλληλένδετοι ¹αράγοντες έχουν συμβάλει στη διαιώνιση της βίας και της αναταραχής: Η ¹αράβλεψη των ¹αράνομων Ισραηλινών ενεργειών  α¹ό τον Λευκό Οίκο και το Αμερικανικό Κογκρέσο εδώ και αρκετά χρόνια και το ότι άλλοι διεθνείς ηγέτες ε¹έτρεψαν να ε¹ικρατήσει αυτή η ανε¹ίσημη Αμερικάνικη ¹ολιτική στη Μέση Ανατολή.  

Υ¹άρχουν βέβαια συνεχείς και έντονες συζητήσεις στο Ισραήλ σχετικά με την ¹ολιτική του στο Παλαιστινιακό, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, λόγω ισχυρών ¹ολιτικών, οικονομικών και θρησκευτικών δυνάμεων, οι Ισραηλινές κυβερνητικές α¹οφάσεις σ¹άνια αμφισβητούνται ή καταδικάζονται, ενώ οι φωνές α¹ό την Ιερουσαλήμ κυριαρχούν στα Αμερικάνικα ΜΜΕ, και οι ¹ερισσότεροι Αμερικανοί ¹ολίτες είναι α¹ληροφόρητοι για το τι ακριβώς συμβαίνει στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ακόμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμο¹οιήσει το ό¹λο του ÔβέτοÕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ¹ροκειμένου να εμ¹οδίσουν ε¹ικριτικά για το Ισραήλ ψηφίσματα, ¹ερισσότερες α¹ό σαράντα φορές. Μερικά α¹ό αυτά τα ÔβέτοÕ έχουν θίξει καίρια την υ¹όληψη των Ηνωμένων Πολιτειών διεθνώς, και δεν υ¹άρχει αμφιβολία ότι η έλλειψη μιας ε¹ίμονης ¹ροσ¹άθειας να ε¹ιλυθεί το ¹αλαιστινιακό ζήτημα είναι σημαντική ¹ηγή αντιαμερικανικών αισθημάτων και τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, στη Μέση Ανατολή και τον Ισλαμικό κόσμο.

 

10. Ένας νέος ¹αράγοντας στην ¹εριοχή είναι ότι οι Παλαιστινιακές εκλογές του Ιανουαρίου 2006 έδωσαν στη Χαμάς τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης. 

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν, αναγγέλλοντας μια ¹ολιτική α¹ομόνωσης και α¹οσταθερο¹οίησης της νέας κυβέρνησης. Οι νέοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι είδαν να τους αρνούνται ταξιδιωτικές άδειες, για να συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές υ¹οθέσεις, η Γάζα α¹ομονώθηκε και εφαρμόστηκαν μέτρα για να μ¹λοκαριστεί η οικονομική βοήθεια για ανθρω¹ιστικούς λόγους στους Παλαιστίνιους, να στερηθούν οι Παλαιστίνιοι το δικαίωμά τους στην α¹ασχόληση ή το εμ¹όριο και να α¹οκλειστούν α¹ό την ¹ρόσβαση στο Ισραήλ και τον εξωτερικό κόσμο.

Οι ηγέτες της Χαμάς έκαναν κατά καιρούς δηλώσεις για τις ¹ροθέσεις τους  και το Παλαιστινιακό ¹ρόβλημα:

 Ο Μαχμούντ Αλ-Ζαχάρ και άλλοι ηγέτες της Χαμάς σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κάρτερ, ¹ου έγινε μετά α¹ό αίτημα του Αραφάτ τον Ιανουάριο 1996 στην ¹όλη της Γάζας, υ¹οσχέθηκαν να αρνηθούν τη βία στο μέλλον Çεάν οι Ισραηλινοί διακόψουν την κατα¹ίεσηÈ.

Ο Δρ Μαχμούντ Ραμαχί, αναισθησιολόγος, μέλος της Χαμάς και, μετά τις εκλογές του 2006, Γραμματέας του νομοθετικού σώματος και εκ¹ρόσω¹ος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, σε συνομιλία του με τον Πρόεδρο Κάρτερ τον Ιανουάριο 2006 στη Ραμάλα, όταν ο τελευταίος του μίλησε για την ανάγκη η Χαμάς να εγκαταλείψει τη βία και να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, α¹οκρίθηκε ότι η Χαμάς δεν είχε δια¹ράξει καμία ¹ράξη βίας α¹ό την εκεχειρία του Αυγούστου 2004 και μετά και ότι ήταν ¹ρόθυμη και ικανή να ε¹εκτείνει την εκεχειρία για Çδύο, δέκα, ή ¹ενήντα έτηÈ, εάν το Ισραήλ αντα¹οκρινόταν, α¹έχοντας α¹ό ε¹ιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2006 ο Παλαιστίνιος Πρωθυ¹ουργός Χανίγιεχ ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση της Χαμάς ήταν Çέτοιμη για έναν διάλογοÈ με τα μέλη του Κουαρτέτου, εξέφρασε την ε¹ιδοκίμασία του για τις α¹ευθείας συνομιλίες Ολμέρτ-Αμ¹άς για την ειρήνη και εί¹ε ότι η Χαμάς θα άλλαζε την αρνητική της θέση εάν μια ικανο¹οιητική συμφωνία μ¹ορούσε να ε¹ιτευχθεί και να εγκριθεί α¹ό τον Παλαιστινιακό λαό (μια τέτοια έγκριση της τελικής συμφωνίας ειρήνης ήταν μια σημαντική θέση της Συμφωνίας του Καμ¹ Ντέιβιντ).

Ο Παλαιστίνιος ¹ρωθυ¹ουργός Ισμαήλ Χανίγεχ, της Χαμάς, δήλωσε τον Ιούνιο 2006: Çδεν έχουμε κανένα ¹ρόβλημα με ένα κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος σε όλα τα εδάφη μας μέσα στα σύνορα του 1967, ¹ου θα ζει σε ηρεμίαÈ.

 

11. Παρά τις άμεσες αυτές ¹ροκλήσεις, οι ¹ροσ¹άθειες για να ε¹ιτευχθεί μόνιμη ειρήνη για τους Ισραηλινούς και ελευθερία και δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους δεν ¹ρέ¹ει να εγκαταλειφθούν.

Για την ε¹ιτυχία των ¹ροσ¹αθειών αυτών υ¹άρχει ο θετικός ¹αράγον ότι οι λαοί υ¹οστηρίζουν μια λύση του ¹ροβλήματος.

Σε δημοσκό¹ηση ¹ου διεξήχθη μετά τις εκλογές του 2006, το 73% των Παλαιστινίων εξέφρασαν την υ¹οστήριξή τους για την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ, με βάση την αρχή των δύο κρατών, αλλά οι ¹ερισσότεροι τάχθηκαν υ¹έρ του να ε¹ιφυλαχθεί η Χαμάς στο ζήτημα της αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ, μέχρις ότου ε¹ιλυθούν μερικά α¹ό τα ζητήματα του οριστικού status της Παλαιστίνης.

Εξίσου ενθαρρυντικό ήταν το α¹οτέλεσμα μιας δημοσκό¹ησης τον Μάρτιο 2006 α¹ό το Ερευνητικό Ισνστιτούτο Τρούμαν του Εβραϊκού Πανε¹ιστημίου, ¹ου έδειξε ότι το 62% των Ισραηλινών ευνοούσαν τις α¹Õ ευθείας συζητήσεις με τη Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια των ετών, οι έρευνες της κοινής γνώμης έχουν δείξει ότι η ¹λειοψηφία των Ισραϊλινών ευνοεί α¹οχώρηση α¹ό το ¹αλαιστινιακό έδαφος,  με αντάλλαγμα την ειρήνη (Ôανταλλαγή εδάφους για ειρήνηÕ) και ¹ρόσφατες δημοσκο¹ήσεις δείχνουν ότι το 80% των Παλαιστινίων ε¹ιθυμούν μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ για την ύ¹αρξη δύο κρατών.

 

12. Έχουν υ¹άρξει μερικές άλλες ενθαρρυντικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια των ετών.

Παράλληλα με τη συνειδητο¹οίηση των ¹ερισσότερων Ισραηλινών ότι μια λύση του ¹αλαιστινιακού ¹ροβλήματος είναι κρίσιμη για την γενικότερη ειρήνη στην ¹εριοχή, υ¹άρχει αυξανόμενη αναγνώριση στον Αραβικό κόσμο ότι το Ισραήλ α¹οτελεί ¹ραγματικότητα ¹ου δεν μ¹ορεί να αλλάξει.

Οι ¹ερισσότεροι Παλαιστίνιοι και άλλοι Άραβες ¹ροβάλουν το ÔΣχέδιο ΕιρήνηςÕ του διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Αμ¹ντουλλάχ, ¹ου εγκρίθηκε στην Αραβική σύνοδο κορυφής το 2002, ως δημόσια αναγνώριση του δικαιώματος ύ¹αρξης του Ισραήλ μέσα στα νόμιμα σύνορά του και ως δείγμα της ¹ροθυμίας τους να συζητήσουν τις διαφωνίες ¹ου μέχρι τώρα δεν έχουν εξεταστεί άμεσα.

 

13. Το τελικό συμ¹έρασμα είναι ότι:

l       Η ειρήνη θα έρθει στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή μόνο όταν:

- η Ισραηλινή κυβέρνηση θελήσει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, με τον ÔΟδικό Χάρτη (Roadmap) για την ΕιρήνηÕ, με τις ε¹ιθυμίες της Ισραηλινής ¹λειοψηφίας ¹ολιτών και να τιμήσει τις δικές της ¹ροηγούμενες δεσμεύσεις, με την α¹οδοχή των νόμιμων συνόρων του Ισραήλ,

- όλοι οι Άραβες γείτονες θελήσουν να δεσμευθούν ότι θα τιμήσουν το δικαίωμα του Ισραήλ να ζήσει εν την ειρήνη υ¹ό τους όρους αυτούς.

l       Θα α¹οτελέσει τραγωδία – για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τον κόσμο ολόκληρο – εάν η ειρήνη α¹ορριφθεί και ένα σύστημα κατοχής, α¹αρτχάιντ, και συνεχούς βίας ε¹ιτρα¹εί να ε¹ικρατήσει.