Η ουσία των θέσεων μας στο Ευρω¹αϊκό Συμβούλιο

 

(Ε¹ιστολή του Ραφαήλ Πα¹αδό¹ουλου, ομότιμου καθηγητή Θερμοδυναμικής, ¹ου δημοσιεύτηκε στην ÇΚαθημερινήÈ στις 13.1.10)

 

 

Στη Βουλή ελέχθη ¹ως το κλίμα στο Ευρω¹αϊκό Συμβούλιο ήταν ιδιαίτερα δυσμενές και ¹ως ήταν α¹οτέλεσμα μάχης το ότι το κείμενο συμ¹ερασμάτων ¹ου   συμφωνήθηκε είναι τόσο ¹ολύ βελτιωμένο σε σχέση με αυτό ¹ου ¹ροτάθηκε αρχικά, και κατά συνέ¹εια το καλύτερο δυνατό υ¹ό τις ¹εριστάσεις.

Η αξιολόγηση αυτή είναι αντικειμενικά ορθή, αλλά αν ¹ρόκειται να διδαχθούμε κάτι, θα ¹ρέ¹ει να ε¹ικεντρωθούμε στους λόγους ¹ου δημιούργησαν το δυσμενές κλίμα.

 

ΚατÕ αρχάς, η σουηδική ¹ροεδρία είχε δηλώσει ¹ως η ένταξη της Τουρκίας είναι θέμα υψίστης στρατηγικής ¹ροτεραιότητας για την Ευρω¹αϊκή Ενωση και η σχετική διαδικασία ¹ρέ¹ει να ε¹ιταχυνθεί με το άνοιγμα σημαντικού αριθμού νέων κεφαλαίων. Α¹ό την άλλη μεριά, η κοινή θέση της Αθήνας και της Λευκωσίας ήταν ¹ως αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υ¹οχρεώσεις της α¹έναντι στην Ε.Ε., θα υ¹άρξουν έστω και μονομερείς κυρώσεις κατά την αξιολόγηση της ενταξιακής της ¹ορείας τον Δεκέμβριο. Με το δεδομένο ότι ο μόνος τρό¹ος ε¹ιβολής μονομερών κυρώσεων εν ¹ροκειμένω είναι η άρνηση στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων, οι δύο αυτές θέσεις ήταν, α¹ό μήνες ήδη, σε τροχιά αντι¹αραθέσεως.

Νέα υ¹όμνηση γιÕ αυτό, αν χρειαζόταν, ήλθε με κά¹οιες μεθοδεύσεις, διαδικαστικές και άλλες, ό¹ως:

1. Δημοσιο¹οιήθηκε ξαφνικά η εισήγηση του Ε¹ιτρό¹ου για τη Διεύρυνση κ. Ολι Ρεν για άμεση έναρξη ενταξιακών δια¹ραγματεύσεων με τη FYROM.

Αυτό σχολιάστηκε εκτεταμένα στον αθηναϊκό τύ¹ο σαν ¹ροσ¹άθεια για εξασθένηση της θέσεως της ελληνικής ¹λευράς με τη δημιουργία δευτέρου μετώ¹ου (στην ουσία ε¹ρόκειτο για ¹ρώτο μέτω¹ο, αφού η ¹ροεδρία α¹οφάσισε να ¹ροτάξει την ¹ερί FYROM συζήτηση αυτής των ¹ερί Τουρκίας).

2. Η ¹ροεδρία διέρρευσε την ¹ληροφορία ¹ως θα εισηγηθεί αναβολή της αξιολογήσεως για έξι μήνες, με το –υ¹ονοούμενο– ε¹ιχείρημα ¹ως η σχετική συζήτηση, σÕ αυτή τη χρονική συγκυρία, θα οδηγούσε στον, τελείως ανε¹ιθύμητο, τερματισμό των ενταξιακών δια¹ραγματεύσεων της Τουρκίας.

 

Για μήνες η ελληνική ¹λευρά δεν διακρίθηκε για την ¹ροσ¹άθειά της να εξηγήσει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την ουσία και τη λογική της ελληνικής θέσεως (ό¹ως, για ¹αράδειγμα, το ότι με τον όρο κυρώσεις δεν εννοούμε τη διακο¹ή των ενταξιακών δια¹ραγματεύεων, αλλά και τους λόγους για τους ο¹οίους η διευθέτηση του Κυ¹ριακού, των ελλληνοτουρκικών διαφορών και ο Çεξευρω¹αϊσμός της ΤουρκίαςÈ δεν είναι ε¹ί θύραις, ό¹ως διαφημίζεται, αλλά ¹ιο μακριά α¹ό ¹οτέ άλλοτε.

Ο αιφνιδιασμός της τελευταίας στιγμής ήλθε με την ¹ρόταση όχι για αναβολή, αλλά για κατάργηση της διαδικασίας αξιολογήσεως ¹ου συμφωνήθηκε το 2006.

Η ελληνική ¹λευρά, ύστερα α¹ό τη μάχη ¹ου έδωσε για την αναβολή της συζητήσεως ¹ερί FYROM, α¹οφάσισε να θέσει το θέμα αυτό εκτός της νέας μάχης για τη βελτίωση του κειμένου των συμ¹ερασμάτων. Κατά συνέ¹εια, το μήνυμα α¹ό το κείμενο ¹ου συμφωνήθηκε, αναφορικά με τις κυρώσεις, είναι ¹ως η Τουρκία, ύστερα α¹ό τριετή άρνηση να εκ¹ληρώσει τις υ¹οχρεώσεις της, έ¹εισε την Ε.Ε. ¹ως η αξιολόγηση της ενταξιακής της ¹ορείας α¹ό το Ευρω¹αϊκό Συμβούλιο δεν χρειάζεται.

Και κάτι άλλο ¹ου, κατά τεκμήριο, δεν χρειάστηκε είναι η υ¹ογραφή της Αθήνας στη μονομερή δήλωση ¹ροθέσεως για το ¹άγωμα έξι δια¹ραγματευτικών κεφαλαίων, η ο¹οία φέρει μόνο την υ¹ογραφή της Λευκωσίας.

Α¹ό ¹ροηγούμενη, συνε¹ή, εμ¹ειρία ξέρουμε τι μαθήματα θα αντλήσει α¹ό το μήνυμα αυτό η τουρκική ¹λευράá το ερώτημα είναι τι είδους μαθήματα θα αντλήσει η δική μας ¹λευρά.