Ε¹ιδέξιοι χειρισμοί για το αέριο

Κά¹οιες εισηγήσεις α¹ό τον Ραφαήλ Πα¹αδό¹ουλο, ομότιμο καθηγητή Θερμοδυναμικής (α¹ό τον ÒΦιλελεύθεροÓ Κύ¹ρου, 27.2.13)

 Η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ¹εριοχή ό¹ου η Α¹οκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύ¹ρου συναντά αυτή του Ισραήλ και οι ενδείξεις για ύ¹αρξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν αλλάξει σημαντικά τα γεωστρατηγικά δεδομένα. Υ¹όμνηση γιÕ αυτό είναι, εκτός α¹ό τÕ άλλα, οι τουρκικές α¹ειλές στο όνομα των Çνομίμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τούρκων της Κύ¹ρουÈ (της ÇΤΔΒΚÈ δηλαδή) στα συγκεκριμένα κοιτάσματα, αλλά και γενικότερα.

Οι α¹ειλές αυτές, ¹ου ¹ρέ¹ει να αξιολογηθούν και αντιμετω¹ιστούν σωστά, αφορούν στη συνεργασία Ισραήλ-Κύ¹ρου και Ελλάδας για ¹αραγωγή, α¹οθήκευση και μεταφορά ενέργειας, σε υγρή ή υγρο¹οιημένη μορφή ή με αγωγούς σαν ηλεκτρικό ρεύμα, ¹ρος την Ευρω¹αϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η συνεργασία αυτή έχει ήδη αρχίσει στο τεχνοκρατικό ε¹ί¹εδο, αλλά και στο ¹ολιτικό. Τα μέχρι τώρα α¹οτελέσματα είναι ¹ολύ ικανο¹οιητικά, δεδομένου ότι η εκμετάλλευση ενός σημαντικού αριθμού θαλασσίων οικο¹έδων έχει κατακυρωθεί σε γνωστές, εξειδικευμένες εταιρείες αμερικανικών, γαλλικών και ιταλικών, κυρίως, συμφερόντων.

Σε γενικές γραμμές, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί, σε σχέση με το φυσικό αέριο, ¹αρά τις αβεβαιότητες για τους όρους του Μνημονίου, είναι οι καλύτεροι υ¹ό τις ¹εριστάσεις.

ΠαρÕ όλÕ αυτά, μια α¹ό τις άμεσες φροντίδες του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Κύ¹ρου θα είναι το να κρατήσει την ¹εριουσία του λαού, και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, κάτω α¹ό τον έλεγχο του κράτους. Για τον σκο¹ό αυτό, θα ¹ρέ¹ει να δια¹ραγματευτεί α¹ό στέρεα και σωστή βάση, σε συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ με ¹αρόμοια ¹ροβλήματα.

Ο στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την οικονομική και ¹ολιτική στήριξη κά¹οιων ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, γύρω α¹ό τον γαλλογερμανικό άξονα, α¹ό τις ο¹οίες ζητάμε να αναλάβουν την ¹ληρωμή των χρεών ¹ρος τους δανειστές μας, μέχρι ¹ου να α¹οκτήσουμε εμείς οι ίδιοι αυτή τη δυνατότητα.

Εκτός, όμως, α¹ό τη δεδομένη συμμετοχή εταιρειών α¹ό αυτές τις χώρες στην εξόρυξη και ε¹εξεργασία του φυσικού αερίου, υ¹άρχει και άλλος τρό¹ος για να ενισχύσουμε τη θέση μας στην αντιμετώ¹ιση των τουρκικών α¹ειλών. Μ¹ορούμε να ¹ροσφέρουμε συμβάσεις για ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό ¹λοίων στη ναυτική βάση της Πάφου. Η ¹ρόταση αυτή ενδιαφέρει, ενδεχομένως, τη Γαλλία, ¹ρέ¹ει, όμως, να α¹ευθύνεται και στη Ρωσική Ομοσ¹ονδία, της ο¹οίας η ¹αρουσία στην Κύ¹ρο, για λόγους διαχρονικών δεσμών και κοινών συμφερόντων, αλλά και ασφάλειας, είναι ιδιαίτερα ε¹ιθυμητή και αναγκαία. (Ο ρωσικός στόχος της Μεσογείου αντιμετω¹ίζει ¹ροβλήματα ανεφοδιασμού, ύστερα α¹ό αυτά ¹ου συμβαίνουν στη Συρία αλλά και στην Αίγυ¹το.)

Ιδού, λοι¹όν, ¹εδίο δόξης λαμ¹ρό για τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο. Η ε¹ιτυχία στην ¹ολιτική –ό¹ως και στη ζωή– ¹ροϋ¹οθέτει σύνεση, αρετή και τόλμη.