Οι ¹ιρουέτες του κ. Γιάννη Πρετεντέρη!

Του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.        Ακούγοντάς τον στο ÇΔελτίο των 8È και διαβάζοντας αυτά ¹ου γράφει στις δυο γνωστές εφημερίδες, ανακαλύψαμε, σιγά-σιγά, τα τέσσερα (μέχρι σήμερα) στάδια ¹ροσέγγισης του Προγράμματος ¹ροσαρμογής της Χώρας (της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου 2011 και των μετέ¹ειτα) α¹ό τον κ. Πρετεντέρη.

Τα ¹αραθέτουμε, με τα εντός εισαγωγικών ¹αρμένα μόνο α¹ό τα γραφτά του (τα τηλεο¹τικά μας είναι δύσκολο να τα συγκρατήσουμε).

Στάδιο 1ο.  Ξεκίνημα με ε¹αίνους:  Το Πρόγραμμα σαφής και σοβαρός οδικός χάρτης.

- ÒΠοτέ άλλοτε ο ¹λανήτης δεν φέρθηκε τόσο γενναιόδωρα σε µια χώρα 11 εκατοµµυρίων κατοίκωνÉ Εφεξής (και αν δεν βάλουµε τα χεράκια µας να βγάλουµε τα µατάκια µας) η γενική ¹ορεία του τό¹ου διαθέτει έναν σοβαρό οδικό χάρτηÓ (29/10/2011).

- ÒΤο ζητούµενο είναι να διασφαλιστεί η εφαρµογή της συµφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και η συνέχιση της δανειοδότησης. Και αµέσως µετά, εφόσον το ¹ρόβληµα του χρέους καταστεί λιγότερο δυσβάσταχτο, να µ¹ει στο τρα¹έζι το ε¹όµενο κρίσιµο ¹ρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας: η ύφεσηÓ (6/11/2011)

- ÒΤώρα φαίνεται να υ¹άρχει ένα ¹λαίσιο - κάτι σημαντικό για τη χώρα μας, στο μέτρο ¹ου ε¹ιβεβαιώνονται οι α¹οφάσεις της 26ης Οκτωβρίου...

Η Ελλάδα έχει ¹εριθώριο έως το 2015 για να ¹ροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να κατοχυρώσει τη θέση της στο ευρώ. Πλέον όμως ξέρει τι ¹ρέ¹ει και τι έχει να κάνειÓ (12/12/2011).

- ÒΓια ¹ρώτη φορά α¹ό το 2009 η χώρα έχει μ¹ροστά της έναν σαφή οδικό χάρτηÉ

Η κυβέρνηση ¹ου θα ¹ροκύψει α¹ό τις εκλογές θα αναλάβει με νω¹ή λαϊκή εντολή να διαχειριστεί μια νέα και ¹ιο σταθερή κατάστασηÓ (2/1/2012).

Στάδιο 2ο. Στροφή στην κατάκριση: Το Πρόγραμμα ανεφάρμοστο και ε¹ικίνδυνο.

ÒΕδώ, δηλαδή, δεν µιλούµε για αστοχίες ή α¹οκλίνουσες ¹ροβλέψεις ή καθυστερήσειςÉ Αλλά για βασικές ¹αραδοχές ή καίριες αντιφάσεις στην ίδια τη λογική του ¹ρογράµµατος ¹ροσαρµογής, οι ο¹οίες καθιστούν το ¹ρόγραµµα και ανεφάρµοστο αλλά και ε¹ικίνδυνοÓ (7/1/2012).

Στάδιο 3ο. Ε¹άνοδος στους ε¹αίνους: Με το Πρόγραμμα, μας χαρίζουν ένα σωρό λεφτά.

ÒMε το PSI χάρη μας κάνουν!ÓÉ

Τη στιγμή ¹ου ζητάμε να μας χαρίσουν ένα σωρό λεφτά και να α¹ο¹ληρώσουμε τα υ¹όλοι¹α με ευνοϊκότερους όρους, ακούω διάφορους σουλατσαδόρους να μιλούν για Ôε¹αχθή δανειοδότησηÕ ή για ύ¹ο¹τη αλλαγή του νομικού καθεστώτος του χρέους ή για Ôμυστικές δια¹ραγματεύσειςÕ με τους ÔτοκογλύφουςÕ Ó (11/1/2012). 

Στάδιο 4ο. Προσχώρηση (μέχρι στιγμής) στην καταστροφολογία: Δεν φαίνεται να υ¹άρχει ¹ραγματική ελ¹ίδα. Το Πρόγραμμα θα α¹οτύχει.

- ÒΤο ¹ραγματικό ¹ρόβλημα δεν είναι ¹λέον μόνο η οικονομική κρίση της χώρας. Αλλά και ¹ού θέλουν να την οδηγήσουν οι α¹αιτήσεις και το σχέδιο των δανειστών τηςÉ

Ο¹ως έχουν λοι¹όν διαμορφωθεί τα ¹ράγματα, δεν φαίνεται να υ¹άρχει ¹ραγματική ελ¹ίδαÓ (5/2/2012).                     

- ÒΤο σημερινό Ôσχέδιο διάσωσηςÕ της Ελλάδας θα έχει α¹λώς την τύχη του ¹ροηγούμενουÉ

 Η Τρόικα και η κυβέρνηση Ò¹ορεύονται ¹αγιδευμένοι σε έναν ακροδεξιό οικονομικό δογματισμόÓ (29/2/2012).

2.      Όταν με τέτοιου είδους ÒαναλύσειςÓ και ÒσχολιασμούςÓ βομβαρδίζονται καθημερινώς, α¹ό τους Òδιαμορφωτές της κοινής γνώμηςÓ, οι ¹ολίτες, ¹οια ¹εριμένουμε να είναι η αντίδραση του χειμαζόμενου α¹ό την κρίση λαού;  

3.        Για την Ò¹ληρότητα του κειμένουÓ, και για να μην τον αδικήσουμε, ας υ¹ενθυμίσουμε και κά¹οιες ¹αλαιότερες α¹όψεις του κ. Πρετεντέρη (χωρίς αναφορά σε άλλες, διαφορετικές, α¹όψεις του για τα ζητήματα αυτάγια να μη μακρύνει το κείμενο και βαρεθεί ο αναγνώστης):

(α) Περί ¹ιέσεων και εκβιασμών της Τρόικας.

- ÒΌ¹οιος ζει με δανεικά είναι αναγκασμένος να ζει με τις ¹ιέσεις των δανειστών τουÓ (2/12/2009)

- ÒΗ Ευρω¹αϊκή Ε¹ιτρο¹ή, το Εco/Fin, η Ευρω¹αϊκή Κεντρική Τρά¹εζα, οι διεθνείς οίκοι, ο Τύ¹ος, οι αγορές, όλοι μαζί ¹ιέζουν να κάνουμε αυτό ¹ου δεν δείχνουμε καμία διάθεση να αναλάβουμε α¹ό μόνοι μας: το νοικοκύρεμα της οικονομίαςÓ (29/11/2009).

(β) Περί της εθνικής μας αξιο¹ρέ¹ειας.

- Ç ÔΑμφισβήτηση της κυριαρχίας της ελληνικής κυβέρνησηςÕ. Σιγά την είδηση!

Η δημιουργία της ΟΝΕ έχει εκχωρήσει τους βασικότερους μοχλούς άσκησης οικονομικής ¹ολιτικής σε ένα υ¹ερεθνικό σύνολο στο ο¹οίο μετέχει και η Ελλάδα.

Ο λόγος είναι α¹λός: Δεν μ¹ορεί να υ¹άρξει κοινό νόμισμα με α¹οκλίνουσες οικονομικές ¹ολιτικές. Α¹ό τη στιγμή ¹ου το ευρώ είναι ένας συνεταιρισμός, οι υ¹όλοι¹οι συνεταίροι έχουν εύλογο συμφέρον και ενδιαφέρον να μην αφήνουν καμία Ελλάδα να κάνει του κεφαλιού τηςÓ (10/1/2010).  

- ÒΟι ¹εριορισμοί δεν ¹ροέκυψαν σήμερα. Αλλά έως τώρα δεν είχα δει να μας ενοχλούν ιδιαίτεραÉ Τσε¹ώναμε τα Ô¹ακέταÕ, τις ε¹ιχορηγήσεις και τις ε¹ιδοτήσεις χωρίς ¹ολλούς αναστεναγμούς για τη χαμένη εθνική αξιο¹ρέ¹εια.

Πότε ενοχληθήκαμε; Οταν η ίδια Ευρω¹αϊκή Ενωση στην ο¹οία ελευθέρως μετέχουμε και α¹ό την ο¹οία οικειοθελώς εισ¹ράττουμε μας υ¹ενθύμισε ότι δεν έχουμε μόνο δικαιώματα αλλά και υ¹οχρεώσεις. Τις στοιχειώδεις υ¹οχρεώσεις, δηλαδή, για να μην τιναχθεί στον αέρα το κοινό νόμισμαÓ (1/11/2011).

(γ) Περί μονοδρόμων, δια¹ραγμάτευσης και κόκκινων γραμμών.

- ÒΑκούω και ¹άλι διάφορες ανοησίες για τις Çνεοφιλελεύθερες συνταγέςÈ ή για τον Çμονόδρομο των ΒρυξελλώνÈ. Ποιες συνταγές και ¹οιος μονόδρομος; Είναι Çνεοφιλελεύθερη συνταγήÈ να μην ξοδεύεις ¹ερισσότερο α¹ό όσα έχεις, να μη ζεις με δανεικά και να μην κυκλοφορείς καταχρεωμένος;

Και είναι Çαριστερή ε¹ιλογήÈ να συμ¹εριφέρεσαι ως φτηνός κομ¹ιναδόρος ¹ου ¹ουλάει μούρη με δανεικά και κοροϊδεύει την κοινωνία για να το κρύψει;

Οι Βρυξέλλες, η Τρά¹εζα της Ελλάδος, οι διεθνείς οικονομικοί οίκοι, όλος αυτός ο ÇνεοφιλελεύθεροςÈ συρφετός ¹ου ταράζει την εθνική αμεριμνησία μας, δεν μας λέει κάτι ¹ου ε¹ιτάσσει η μία ή η άλλη ιδεολογία, αλλά ¹ου ¹ροκύ¹τει α¹ό μια στέρεη κοινή λογικήÓ (25/10/2009).

- ÒΤι ¹εριθώρια δια¹ραγματεύσεων υ¹άρχουν για μια χώρα ¹ου χρεοκό¹ησε με τον ¹ιο ¹αταγώδη τρό¹ο;

Η Ευρω¹αϊκή Ενωση και το ΔΝΤ θα ε¹ιβάλουν αυτό ¹ου νομίζουν ορθό και θα ε¹ιτηρήσουν την εφαρμογή τουÉ   

Η κυβέρνηση θα ¹ορευθεί την ε¹όμενη τριετία χέρι χέρι με τους ελεγκτές της Ευρω¹αϊκής Ε¹ιτρο¹ής και του ΔΝΤÓ (25/4/2010)

(δ) Περί του Çγιατί μας την ¹έφτουνÈ.

ÒΓιατί μας την έχει ¹έσει τόσο χοντρά ο διεθνής Τύ¹ος;  

Το λάθος βρίσκεται στους εαυτούς μας. Κι όσο καθυστερούμε να το αντιληφθούμε, να το ¹αραδεχτούμε και να το διορθώσουμε, τόσο ¹ερισσότερο θα μας την ¹έφτουνÓ (31/1/2010 ).