Κάντε ό,τι σας υέδειξε η σύντροφός σας του Die Linke, κύριοι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Δραγασάκη, Μηλιέ, Τσουκαλά...

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόουλου

 

1.            Η κα Γκαμριέλε Τσίμερ (ρόεδρος της Ευρωομάδας της Ευρωαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς και ηγετικό στέλεχος του γερμανικού ριζοσαστικού αριστερού κόμματος Die Linke) ανέτυξε την άοψή της για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κατά τη συνάντηση μελών της Κυβέρνησης με εκροσώους της Διάσκεψης των Προέδρων της Ευρωβουλής, στις 26  Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, και εί έντε συνεχείς μέρες, ακολούθησαν ανακοινώσεις του Γραφείου Τύου του Υουργείου Εξωτερικών, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, του Γραφείου Τύου του ΠΑΣΟΚ, δημοσιεύματα στον Τύο, συζητήσεις στην Τηλεόραση και δηλώσεις της ίδιας για το τι ακριβώς είχε ει η κα Τσίμερ. 

  

2.            Το δικό μας συμέρασμα είναι ως, για το ζήτημα του κουρέματος του χρέους, εκτός αό άλλα για τα οοία υήρξαν διαφορετικές ερμηνείες, η κα Τσίμερ μας είε καθαρά τρία αλά ράγματα:

- Αυτό ου δεν ρέει να αοληρωθεί αό το χρέος σας, είναι το ανήθικο και αράνομο σκέλος του.

- Πέστε μας ρώτα, εσείς οι έλληνες, οιο συγκεκριμένα είναι αυτό το ανήθικο και αράνομο χρέος και τότε θα μιλήσουμε για το κούρεμά του.

- Μ αυτόν τον τρόο θα ҹροαχθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζομένους στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

 

3.            Το συμέρασμα αυτό ροκύτει αό το ηχητικό της τοοθέτησης της κας Τσίμερ για το ελληνικό χρέος, στις 26 Νοεμβρίου, και αό τις δύο αρεμβάσεις της –τη δήλωση και την ειστολή στα ΝΕΑ– μετά:

 

(α) Στο ηχητικό της τοοθέτησής της στις 26 Νοεμβρίου (όως το αέδωσε, στις 28.11.13, η ΑΥΓΗ*), η κα Τσίμερ λέει:

- Αξιολογήστε το χρέος. Μιλήστε για χρέος ου είναι νόμιμο. Για χρέος ου είναι αράνομο. Και για χρέος ου είναι ανήθικο. Και αφού αξιολογήσετε όλα αυτά, τότε θα μιλήσουμε για κούρεμα του χρέους. Κάντε το ιο συγκεκριμένο, ιο ξεκάθαρο

- Κάντε αυτό ου ρέει (homework) και μετά θα έχουμε καλύτερα ειχειρήματα για να δείξουμε και σε άλλες χώρες ερισσότερη αλληλεγγύη".

 

(β) Στη δήλωσή της στις 27 Νοεμβρίου και στην ειστολή της ρος  τα "ΝΕΑ", μετά (όως αρατέθηκαν αό την ΑΥΓΗ στις 28.11.13 και 29.11.13), η κα Τσίμερ εισημαίνει τι ακριβώς είε στις 26 Νοεμβρίου:

Εία ότι είναι αναγκαίος ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, ώστε να αοσαφηνιστεί το ανήθικο και αράνομο σκέλος του, το οοίο δεν ρέει να αοληρωθεί.

Είναι μία αό τις οδούς για να ροαχθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζομένους στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

 

4.           Ας κάνουν λοιόν αυτό ου ρέει, όως μας (τους) υέδειξε η γερμανίδα σύντροφός τους του Die Linke, οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι κ.κ. Δραγασάκης, Μηλιός, Τσουκαλάς κ.α., κι ας ουν συγκεκριμένα –σε μας, την κα Τσίμερ και τους άλλους ευρωαίους:

- Σε οιές ευρωαϊκές χώρες χρωστάμε ανήθικο και αράνομο χρέος.

- Σε οιο ύψος ανέρχεται σήμερα αυτό το ανήθικο και αράνομο χρέος για κάθε μία αό τις χώρες αυτές (και σε οιο  για την Ευρωαϊκή Κεντρική Τράεζα).

Αν, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμφωνεί με αυτά ου υέδειξε ότι ҹρέει να κάνουμε το στέλεχος του γερμανικού ριζοσαστικού αριστερού κόμματος Die Linke.

 

 

* σημειώνοντας ότι είκειται η δημοσίευση ολόκληρης της τοοθέτησης της Γκ. Τσίμερ, σύμφωνα με την ηχογράφηση της συνεργάτιδός της (δημοσίευση ου δεν την έχουμε ακόμη δει).