Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θέλει να α¹οδειχτεί Òκομματική φούσκαÓ...

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.           Τι έχουμε ακούσει α¹ό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μέχρι σήμερα.

α) Με το ¹ρόσφατο (30.10.12) Σχέδιο Διακήρυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ε¹ιβεβαίωσε τις βασικές θέσεις των δύο εκλογικών Προγραμμάτων του (της 29ης Α¹ριλίου και 1ης Ιουνίου 2012) και ÒδεσμεύτηκεÓ εκ νέου:

- Να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους.

- Να καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις, να ε¹αναδια¹ραγματευτεί το δημόσιο χρέος Òσε ευρω¹αϊκό ε¹ί¹εδοÓ και να αντιμετω¹ίσει Òτο ενδεχόμενο α¹ειλών ή εκβιασμών για διακο¹ή της χρηματοδότησης, έξοδο α¹ό το ευρώ κ.α. με όλα ανεξαιρέτως τα ό¹λαÓ, αναμετρούμενος Òακόμη και με τη χειρότερη έκβασηÓ, Òό¹ως ήθελε να συμ¹υκνώσει το σύνθημα ¹ου χρησιμο¹οιήσαμε Ôκαμιά θυσία για το ευρώÕ Ó.

- Να θέσει το τρα¹εζικό σύστημα υ¹ό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, να  αναστείλει τις ιδιωτικο¹οιήσεις και να ε¹αναφέρει υ¹ό δημόσιο έλεγχο τις ε¹ιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας ¹ου έχουν ιδιωτικο¹οιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικο¹οίησης.

β) Μετά το Σχέδιο Διακήρυξης, ο Αλ. Τσί¹ρας και άλλα στελέχη του έχουν ε¹αναλάβει τις θέσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, την αντίθεσή του στην ¹ολιτική της Ευρωζώνης για την κρίση και τη διαβεβαίωσή τους ότι είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν.

Για ¹αράδειγμα, τρεις δηλώσεις του κ. Τσί¹ρα:

- ÒΠροϋ¹όθεση είναι η ακύρωση του Μνημονίου, η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους με ρήτρα ανά¹τυξης για την α¹ο¹ληρωμή ό¹ως ¹ροέβλε¹ε η Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 για τη ΓερμανίαÓ (21.11.12).

- ÒΘα ε¹αναφέρουμε τους μισθούς  και τις συντάξεις με ένα νόμο και ένα άρθρο, όταν ¹ολύ γρήγορα θα βρεθούμε σε θέση διακυβέρνησηςÓ (15.11.12)

- ÒΣτρεφόμαστε ενάντια σε μια Γερμανική Ευρώ¹η, κάτι ¹ου ονειρεύονται οι συντηρητικοί ό¹ως η κυρία ΜέρκελÈ (9.11.12).

γ) Πρόσφατα, και μετά α¹ό όλα αυτά τα κατηγορηματικά, ακούσαμε:

- ÒΔεν αρκεί ¹ια να διατυ¹ώνουμε γενικές αρχές. Οφείλουμε να ¹εριγράψουμε με την μέγιστη δυνατή σαφήνεια την διαδικασία ανάκαμψης α¹ό την κρίση, τον τρό¹ο με τον ο¹οίο αντιλαμβανόμαστε την ¹αραγωγική ανασυγκρότηση, και βέβαια, το συνολικό ¹λαίσιο τομών και μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση αυτήÓ (Αλ. Τσί¹ρας, 29.11.12)

- ÒΧρειάζεται α¹οσαφήνιση ενός ρυθμιστικού ρόλου του κράτους, ο ο¹οίος έχει για διάφορους λόγους ατονήσει τα τελευταία χρόνια È. (Γ. Σταθάκης, 30.11.12).

- ÇΔεν γίνεται να γυρίσουμε ¹ίσω. Πρέ¹ει να ¹ροχωρήσουμε μ¹ροστά, σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Και αυτό το Ôμ¹ροστάÕ ¹ρέ¹ει να το έχουμε α¹ολύτως ξεκάθαρο, ¹ως θα είναι και με τι θα μοιάζειÈ.     (Αλ. Τσί¹ρας, 29.11.12)

2.            Παρατηρήσεις και ερωτήματα  γιÕ αυτά ¹ου έχουμε ακούσει.

α) Η ακύρωση του Μνημονίου με ¹αραμονή στην Ευρωζώνη (θέση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,  Χρυσής Αυγής και Ανεξάρτητων Ελλήνων) δεν θα μ¹ορούσε ¹οτέ να γίνει δεκτή α¹ό την Ευρωζώνη (δεκάξι κράτη και ΕΚΤ) και το ΔΝΤ, γιατί:

- Θα οδηγούσε σε διάλυση της Ευρωζώνης και κατάρρευση του ευρώ, καθώς, μετά την Ελλάδα, θα α¹αιτούσαν την ίδια μεταχείριση και οι άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

- Θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τον στόχο της Ευρωζώνης για Òενο¹οίησηÓ στα δημοσιονομικά, τον τρα¹εζικό τομέα κ.λ.¹., ¹ου συνε¹άγεται τη μετατρο¹ή της ¹ρακτικής των μεμονωμένων Μνημονίων σε ένα είδος μόνιμου θεσμικού Μνημονίου, υ¹οχρεωτικού για όλα τα μέλη της.

              Την ¹ραγματικότητα αυτή την έχει α¹ό καιρό  εντο¹ίσει ο Αλ. Αλαβάνος:

 - ÒΔεν είναι έντιµο α¹έναντι στην κοινωνία να λες ότι Ôξέρεις εγώ είµαι η Αριστερά και θα καταργήσω όλους τους νόµους του Μνηµονίου και θα γυρίσουµε εκεί ¹ου ήµασταν και θα α¹οκαταστήσω όλους τους µισθούς αλλά θα µείνω και στην ΕυρωζώνηÕ. Αυτό δεν γίνεται και εγώ ενοχλούµαι ¹ου ένα µεγάλο τµήµα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς έχει αυτή την το¹οθέτησηÓ (6.4.12).

- ÒΤο Μνημόνιο είναι μια Ô¹ραγματικότητα στην ΕλλάδαÕ ¹ου χωρίς σύγκρουση και έξοδο α¹ό την Ευρωζώνη είναι αδύνατο να καταργηθείÓ (26.11.12).

- ÒΤο ε¹ιχείρημα κατάργησης του Μνημονίου με ¹αράλληλη ¹αραμονή στην Ευρω¹αϊκή Ένωση και την ευρωζώνη είναι ¹ροχωρημένα ανεδαφικόÓ (26.11.12).

β) Οι αμετανόητοι όμως της ¹ολιτικής και οι ¹ρόθυμοι των ΜΜΕ κάνουν ¹ως δεν βλέ¹ουν τη σκληρή σημερινή ¹ραγματικότητα:

- Όλες οι κυβερνήσεις με ¹ροβλήματα σαν τα δικά μας εφαρμόζουν Òμνημονιακά μέτραÓ, ακόμα κι αν δεν έχουν Μνημόνια, και καμιά δεν εφαρμόζει τις συνταγές των ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χρυσής Αυγής και ΑΝΕΛΛ.

- τυχόν εφαρμόζαμε τις συνταγές αυτές, δεν θα βρίσκονταν ¹ιστωτές, κράτη ή αγορές, ¹ου θα δέχονταν να μας δανείσουν.

- Α¹οτελεί ¹αραλογισμό να ¹ιστεύει κανείς ότι η Τρόικα, ¹ου με τα χίλια ζόρια δέχτηκε ελάχιστα α¹Õ όσα της ζητήσαμε, θα δεχόταν την κατάργηση του Μνημονίου, ε¹ειδή έτσι γράφουν τα Ò¹ρογράμματαÓ των ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χρυσής Αυγής και ΑΝΕΛΛ ή ε¹ειδή θα το α¹αιτούσαν οι Òσκληροί δια¹ραγματευτέςÓ Αλ. Τσί¹ρας, Ν. Μιχαλολιάκος και Π. Καμμένος.

γ) Πώς είναι Òέτοιμοι να κυβερνήσουνÓ οι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όταν, ό¹ως ομολογεί ο Αλ. Τσί¹ρας:

- δεν έχουν ακόμα καταλήξει στη Òδιαδικασία ανάκαμψης α¹ό την κρίση, τον τρό¹ο με τον ο¹οίο αντιλαμβανόμαστε την ¹αραγωγική ανασυγκρότηση και το συνολικό ¹λαίσιο τομών και μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση αυτήÓ, ζητήματα για τα ο¹οία Òδεν αρκεί να διατυ¹ώνουμε γενικές αρχέςÓ;

- δεν έχουν κάνει Òα¹ολύτως ξεκάθαρο αυτό το Ôμ¹ροστάÕ Ó, στο ο¹οίο Ò¹ρέ¹ει να ¹ροχωρήσουμεÓ, αφού Òδεν γίνεται να γυρίσουμε ¹ίσωÓ;

Όταν, ερωτώμενοι, δεν μ¹ορούν να ¹ουν τι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θα ¹ράξουν για να αντιμετω¹ίσουν τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, εξαιρετικώς ¹ολύ¹λοκα, ¹ροβλήματα της Χώρας.

3.         Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ε¹ιθυμεί να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο σοβαρό κόμμα, οφείλει:

- να εγκαταλείψει την ακραία ουτο¹ία/φαντασίωση Òστην Ευρωζώνη, χωρίς ΜνημόνιοÓ και

- να ε¹ιλέξει μια α¹ό τις τρεις ρεαλιστικέςάσχετα με την α¹οτελεσματικότητά τους θέσεις:

- ÒΣτην Ευρωζώνη, με Μνημόνιο και με δια¹ραγμάτευση για τη βελτίωσή τουÓ.

- ÒΣτην Ευρώ¹η αλλά έξω α¹ό την ΕυρωζώνηÓ

- ÒΈξω α¹ό την Ευρώ¹ηÓ.

Αλλιώς, αν ε¹ιμείνει στη φαντασίωσή του, δεν θα αργήσει ο καιρός ¹ου θα ακούσει το μοιραίο: ÒΤελικά, η υ¹όθεση ήταν μια κομματική  φούσκαÓ!