Ελλι¹ής, ¹ριν και μετά τις εκλογές, η ¹ολιτικο-μιντιακή ελίτ

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.            Οι ¹ολίτες στις ¹ρόσφατες εκλογές ψήφισαν ό¹ως ψήφισαν, ¹αρά την ελλι¹ή ή ¹αρα¹λανητική ενημέρωσή τους α¹ό τους ¹ερισσότερους Çχειραγωγούς της κοινής γνώμηςÈ και ¹ολιτικούς για την κρίση και το ¹ώς θα βγούμε α¹Õ αυτήν.

 

(α) Στα κανάλια και ραδιόφωνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αντί για σοβαρές αναλύσεις ειδικών, ακούγαμε καθημερινά τον στρατευμένο ¹ρο¹αγανδιστικό λόγο των γνωστών ǹολιτικών σχολιαστώνÈ. Τους ακούγαμε:

- Να ε¹αναλαμβάνουν συνθήματα (για τα Çμνημόνια της λιτότηταςÈ, την Çεκχώρηση εθνικής  κυριαρχίαςÈ, το Çξε¹ούλημα της δημόσιας ¹εριουσίαςÈ, τους Çγερμανούς γκαουλάιτερÈ, τους Çευρω¹αίους τοκογλύφουςÈ,   κ.τ.τ.), αντί να ¹αραθέτουν ε¹ιχειρήματα.

- Να μας ¹αρα¹ληροφορούν ως ¹ρος τα γεγονότα.

 Ένα μόνο ¹αράδειγμα: Για την Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την  Τρόικα σε χώρες με Μνημόνια (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύ¹ρο), κραύγαζαν:  ÒΤο Ευρωκοινοβούλιο σταυρώνει την τρόικαÓ, ÒΧασά¹ης η τρόικα, λέει το ΕυρωκοινοβούλιοÓ, ÒΕυρωκοινοβούλιο σε τρόικα: Στην Ελλάδα α¹οτύχατεÓ κ.τ.τÉ.

É Όταν η Έκθεση δια¹ίστωνε: ÒΤο Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει ικανο¹οίηση για το γεγονός ότι η χρηματοδοτική συνδρομή ¹έτυχε τον στόχο της α¹οφυγής μιας ανεξέλεγκτης αδυναμίας εξυ¹ηρέτησης του δημόσιου χρέους ¹ου θα ε¹έφερε εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές ε¹ι¹τώσεις και, ενδεχομένως, την αναγκαστική έξοδο χωρών α¹ό τη Ζώνη του ΕυρώÓ!

- Να διαστρεβλώνουν σαφέστατες δηλώσεις ευρω¹αίων αρμοδίων για τα αυτονόητα (Çθα σας βοηθήσουμε, τηρώντας τα συμφωνημένα, όσο κι εσείς τα τηρείτεÈ), ¹αρουσιάζοντάς τις ως Çα¹ειλέςÈ, ÇεκβιασμούςÈ, Çεχθρικές ενέργειεςÈ κ.τ.τ., υ¹οβάλλοντάς μας την ιδέα ¹ως... όλοι  μας εχθρεύονται.

 

(β) Οι ¹ερισσότεροι α¹ό τους ¹ολιτικούς της συμ¹ολίτευσης δεν τολμούσαν υ¹ερασ¹ιστούν τις α¹οφάσεις της κυβέρνησής τους, άλλοι κρύβονταν, άλλοι κρατούσαν στάση αμυντική,  άλλοι κλαψούριζαν στα κανάλιαÉ

Ελάχιστοι υ¹οστήριζαν σταθερά την α¹λή αλήθεια για την ουσία της κρίσης:

- ΕξÕ αιτίας σοβαρών σφαλμάτων της ¹ολιτικής ελίτ των τελευταίων ¹ολλών δεκαετιών, το κράτος μας ¹τώχευσε ουσιαστικά, στα τέλη 2009, όταν οι αγορές σταμάτησαν να το δανείζουν, και έτσι άρχισε για μας η κρίση ¹ου ακόμα ζούμε.

Η αντιμετώ¹ιση της κρίσης μ¹ορούσε να γίνει με δυο μόνο τρό¹ους: (α) με την κήρυξη τυ¹ικής ¹τώχευσης και την ε¹ιστροφή στη δραχμή και (β) με την ¹ροσφυγή στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για Βοήθεια.

Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (Πα¹ανδρέου, Πα¹αδήμου, Σαμαρά) ε¹έλεξαν τον δεύτερο και, μετά α¹ό δια¹ραγματεύσεις, υ¹έγραψαν τις γνωστές συμφωνίες για την οικονομική και τεχνική Βοήθεια (χρηματοδότηση,  μείωση του χρέους, τεχνοκρατική υ¹οστήριξη) και για τους όρους χορήγησής της (τα Μνημόνια).

- Τη λιτότητα την έφερε η ουσιαστική ¹τώχευση της Χώρας και όχι τα Μνημόνια.  

Η ¹τωχευμένη χώρα μας είχε να διαλέξει ανάμεσα στη λιτότητα με τα Μνημόνια και την εξαθλίωση χωρίς Μνημόνια! (Αφού κατάργηση των Μνημονίων θα συνε¹αγόταν αυτόματα κατάργηση της οικονομικής βοήθειας).

- Τα μνημονιακά μέτρα είχαν ασφαλώς και λάθη, στη σύλληψη ή την εφαρμογή τους, και η ε¹ισήμανσή τους, ό¹ως και οι συγκεκριμένες ¹ροτάσεις για τη διόρθωσή τους, θα ήταν ε¹οικοδομητική, η α¹όρριψη στο σύνολό τους, όμως, καταστροφική.

 

2.           Μετά τις εκλογές, η ¹ολιτικο-μιντιακή ελίτ διακηρύσσει ¹ως Çτο μήνυμα ελήφθηÈ και ¹ως το μήνυμα αυτό α¹αιτεί Çαλλαγή ¹ολιτικήςÈ.  

½ς Çαλλαγή ¹ολιτικήςÈ, όμως, οι ¹ερισσότεροι α¹Õ όσους την ε¹ικαλούνται εννοούν το ξαναγύρισμα στην ¹αλιά γνωστή Ç¹ολιτικήÈ, ¹ου θα ε¹ιτρέψει να ξανακερδίσουν κά¹οιοι τη χαμένη (¹αρα¹λανημένη) εκλογική τους ¹ελατεία (ορισμένοι μάλιστα το λένε ανοιχτά), αλλά ¹ου θα σβύσει κάθε ελ¹ίδα για ε¹ανεκκίνηση της οικονομίας και βελτίωση της ζωής των ¹ολιτών.

Νομίζουν ακόμα ¹ως Çτο μήνυμαÈ δεν αναφέρεται στην Çαλλαγή συμ¹εριφοράςÈ τους και συνεχίζουν τις ¹αλιές συνήθειες, την ενασχόληση με τα ασήμαντα και τα ¹ροσω¹ικά και την ¹αραμέληση των σοβαρών και των μεγάλων ζητημάτων. 

 

3.           Ψήγματα της αλήθειας ¹ου θα ¹εριμέναμε να ακούσουμε α¹ό υ¹εύθυνους ¹ολιτικούς για την Òαλλαγή ¹ολιτικήςÓ, ¹ροκειμένου να συνεχιστεί η ¹ορεία εξόδου α¹ό την κρίση.

- Μόνο με ανατρο¹ή των ¹ολιτικο-οικονομικών δομών ¹ου μας οδήγησαν στη χρεοκο¹ία, με σκληρή δουλειά και σταδιακά, μ¹ορούμε να γίνουμε α¹οτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί, να κρατήσουμε την εμ¹ιστοσύνη της Ευρώ¹ης και των αγορών, να ¹ροσελκύσουμε ε¹ενδύσεις και να ¹ετύχουμε έτσι την ανά¹τυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας (το ¹ρώτο κοινωνικό και οικονομικό μας ¹ρόβλημα).

- Η Òαλλαγή ¹ολιτικήςÓ ¹ρέ¹ει να ¹εριλαμβάνει ¹ερισσότερη δικαιοσύνη, καμιά ανοχή στη διαφθορά, μείωση της φορολόγησης χωρίς κλονισμό της δημοσιονομικής ισορρο¹ίας, α¹οδοτικότερη συλλογή φόρων, κατα¹ολέμηση της φοροδιαφυγής, καλύτερους ελέγχους κρατικών δα¹ανών, α¹ελευθέρωση της αγοράς ¹ροϊόντων και υ¹ηρεσιώνÉ

- Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα δεχτούν τη διαγραφή του χρέους μας σÕ αυτές, θα δεχτούν όμως τη διευθέτησή του, τέτοια ¹ου  να ¹άψει να α¹οτελεί εμ¹όδιο στην ανά¹τυξή μας.

- Μέχρι να λήξουν οι συμφωνίες ¹ου έχει συνάψει, η Χώρα θα εισ¹ράξει τα ¹οσά και θα ¹άρει τα μέτρα ¹ου έχουν ήδη συμφωνηθεί (και ¹ου δεν α¹οτελούν Çνέα μέτραÈ).

- Μετά τη λήξη των συμφωνιών, η Χώρα θα ε¹ιλέξει για τη χρηματοδότησή της είτε τις αγορές είτε την Ευρωζώνη, με τους όρους (ή τα μέτρα) ¹ου θα μ¹ορέσει να ¹ετύχει τότε στη μια και στην άλλη ¹ερί¹τωση.

 

4.            Ας το λάβουν υ¹όψη τους κά¹οιοι ¹ολιτικοί μας ¹ου τελευταία θυμήθηκαν τον ¹αλιό κακό εαυτό τους:  

Όταν ο αγώνας δίνεται στο γή¹εδο του λαϊκισμού, κερδισμένος βγαίνει ο ¹ιο λαϊκιστής.