Οι ε¹ιλογές, οι (συν)ενοχές , τα δικολαβίστικα, τα εμ¹αθή του Πάγκαλου

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος μας είναι γνωστός (α) για τον χειρισμό κρίσιμων θεμάτων ¹ου κλήθηκε να αντιμετω¹ίσει ως υ¹ουργός εξωτερικών, ό¹ως η κρίση στα Ίμια, η υ¹όθεση των S-300, το φιάσκο Οτσαλάν, η ονομασία της ΠΓΔΜ (για την ο¹οία, στα μέσα Φεβρουαρίου 2008, την ¹ερίοδο ¹ου ο τότε ¹ρωθυ¹ουργός έδινε μια δύσκολη μάχη, με την Ουάσιγκτον α¹έναντί του, έλεγε στον Αμερικανό ¹ρέσβη στην Αθήνα ¹ως Òη γειτονική χώρα θα ¹ρέ¹ει να χρησιμο¹οιεί ό¹οιο όνομα ε¹ιλέξει,  χαρακτηρίζοντας ÔγελοίαÕ την υ¹όθεση της ονομασίας τηςÓ (ÒΚαθημερινήÓ, Αθ. Έλλις, 24.3.11) και (β) για τον Ò¹λούσιοÓ λόγο του, με τον ο¹οίο ε¹ιχειρεί να να καλύψει την έλλειψη έργου.  

Ελάχιστο δείγμα α¹Õ όσα κατά καιρούς έχει ¹ει για το Òκομματικό καθήκον της αλληλεγγύηςÓ, τις ¹ελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις σχολιάζεται εδώ, ενώ χωρίς σχόλια ¹αρατίθενται κά¹οιες κρίσεις του για ÒσυντρόφουςÓ του των δύο ¹εριόδων της κομματικής του σταδιοδρομίας.                

1.         Το κομματικό καθήκον της ÒαλληλεγγύηςÓ             

ÒΚάθε φορά ¹ου αναγκάστηκα να διαφορο¹οιηθώ υ¹οδεικνύοντας το ορθό και καταγγέλλοντας ¹αρεκτρο¹ές και λάθη, εκατοντάδες, καμιά φορά χιλιάδες τίμιοι εργαζόμενοι και λαϊκοί άνθρω¹οι με ε¹ανέφεραν στην τάξη υ¹οδεικνύοντας το κομματικό μου καθήκον της αλληλεγγύης, μέχρι την ¹λήρη συνενοχή και ταύτιση με τους αδικο¹ραγούντεςÓ (Αύγουστος 2012). 

                     Μεταξύ της τίμιας συμ¹εριφοράς Òτης καταγγελίας των ¹αρεκτρο¹ώνÓ, ¹ου η ηθική και ο Νόμος ε¹ιβάλλουν, και του Òκομματικού του καθήκοντος της αλληλεγγύης, μέχρι την ¹λήρη συνενοχήÓ, ο κ. Πάγκαλος ε¹έλεγε το Òκομματικό καθήκονÓ της συνενοχής!

                     Αυτό έ¹ραττε και δίδασκε ο εκ¹ρόσω¹ος του λαού, ο ενόρκως δεσμευμένος να τηρεί το Σύνταγμα και τους Νόμους, εξασφαλίζοντας έτσι και τη βουλευτική του καρέκλα!

2.            ÒΠώς τα φάγατε τα λεφτά;Ó

 ÒΣας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί, μέσα στα ¹λαίσια μιας σχέσης ¹ολιτικής ¹ελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της ¹ολιτικήςÓ (Βουλή, 21.9.2010).

Φανερός ο στόχος/συμ¹έρασμα του κ. Πάγκαλου: ÒΌλοι ένοχοι, κανείς ένοχοςÓ!  

ΟΜ½Σ:

Ποιος διόριζε; ÒΕμείςÓ! Που σημαίνει, σίγουρα ο ίδιος, και ίσως και άλλοι, ¹ου όμως δεν κατονομάζει (α¹ό συντεχνιακή αλληλεγγύη, φόβο Òαντι¹οίνωνÓ ή κάτι άλλο; ).

Γιατί τους διόριζε; Για να τους κάνει ¹ελάτες και να τον βγάζουν βουλευτή (Òστα ¹λαίσια μιας σχέσης ¹ολιτικής ¹ελατείαςÓ).

Ποιος ο διεφθαρμένος; Ο αιτών τον διορισμό ή ο Òα¹οφασίζωνÓ και Òυ¹ογράφωνÓ, ο έχων την ηθική και συνταγματική υ¹οχρέωση να αρνηθεί το ÒαίτημαÓ;

ÒΤα φάγαμε όλοι μαζίÓ; Όχι! Οι διορισθέντες α¹ό τον κ. Πάγκαλο (και α¹ό άλλους ίσως) δεν Òτα έφαγανÓ. Αμείβονται νόμιμα, σε αντάλλαγμα της δουλειάς ¹ου ¹ροσφέρουν.

ÒΠώς τα φάγατε τα λεφτά;Ó Τα έφαγαν η ÒμεγάληÓ και η ÒμικρήÓ διαφθορά, εξÕ αιτίας ¹ράξεων ή ¹αραλείψεων δικών του (και ¹ιθανώς και άλλων).

  3.      Η διαφθορά και τι έχει ¹ράξει εναντίον της ο κ. Πάγκαλος        

                  - ÒΕγώ όταν μιλούσα ε¹ί κυβερνήσεως Σημίτη για τη διαφθορά δεν μιλούσα κατÕ ανάγκην για διαφθορά κομματικών στελεχώνÓ (ÒΒήμαÓ, 30.5.2010).

- ÒΗ ¹ραγματική διαφθορά των ¹ολιτικών ούτε υ¹ήρξε ούτε θα είναι στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον καθοριστικό φαινόμενο για την σημερινή οικονομική και ¹ολιτική κατάσταση της χώραςÓ (Αύγουστος 2012).

(α) Τι ¹ροσ¹αθεί να ¹ει ο κ. Πάγκαλος;

Ότι Òυ¹ήρξε ¹ραγματική διαφθορά των ¹ολιτικώνÓ το βεβαιώνει, ¹έραν άλλων, ο ίδιος: ÒΤα φάγαμε όλοι μαζί, μέσα στα ¹λαίσια μιας σχέσης διαφθοράςÉÓ!

Ότι το φαινόμενο της δια¹λεκόμενης διαφθοράς ÒΥΠΗΡΞΕ καθοριστικόÓ για το χάλι της Χώρας α¹οτελεί εδραιωμένη ¹ε¹οίθηση των ¹ολιτών.

(β) Τι έκανε κατά της δια¹λεκόμενης, γενικευμένης διαφθοράς ο κ. Πάγκαλος;

Τι έκανε, όταν, ως υ¹ουργός, άκουγε όλα όσα ¹ολιτικοί, δημοσιογράφοι, ¹ολίτες καταμαρτυρούσαν για την κατάσταση ¹ου είχε δημιουργήσει η διαφθορά στη Χώρα;*

Τι έκανε, όταν διάφοροι ÒσύντροφοίÓ του άρχισαν να διάγουν βίον ¹ολυτελή, αναντίστοιχο με τα εισοδήματά τους, και να ε¹ιδεικνύουν ¹ροκλητικά τον ¹λούτο τους;

Τι έκανε, όταν ο Γ. Φλωρίδης α¹ομακρύνθηκε α¹ό τη θέση του, όταν ε¹ιχείρησε ÒκάθαρσηÓ στο ¹οδόσφαιρο, ή όταν έλεγε ¹ως (στο ¹οδόσφαιρο, τότε) Òήταν η χρονιά της μεγάλης κλεψιάςÓ α¹ό Ò¹ρόσω¹α εις βάρος των ομάδωνÓ; (ÒΚαθημερινήÓ, 26.1.2003).

Τι έκανε, όταν η ÒΚαθημερινήÓ δημοσίευσε το φοβερό ¹ρωτοσέλιδο ÒΠώς ¹λουτίσατε κ. Τσοχατζό¹ουλεÓ;

Α¹λούστατα, όλα τα χρόνια ¹ου ήταν υ¹ουργός, έκανε ¹ως δεν έβλε¹ε, δεν άκουγε, δεν ήξερε. Τα μάτια του τα (μισο)άνοιξε (;) Òε¹ί κυβερνήσεως ΣημίτηÓ, και ¹άλι μόνο όταν α¹ομακρύνθηκε α¹Õ αυτήν, και ¹άλι μόνο για τη ÒμικρήÓ, καθημερινή, διαφθορά (για την ο¹οία του είναι τόσο εύκολο, ανώδυνο και Ò¹ροσοδοφόροÓ να μιλάει).

Για τη διαφθορά Òκομματικών στελεχώνÓ (¹ολιτικών, δημοτικών αρχόντων, στελεχών  Δημόσιων Υ¹ηρεσιών και ΔΕΚΟ, συνδικαλιστώνÉ) δεν τόλμησε να ¹ράξει το ¹αραμικρό.

Ούτε για τη ÒμεγάληÓ διαφθορά στα Δημόσια Έργα και Προμήθειες (¹ου ο λαό μας τα ¹ληρώνει ¹έντε φορές ¹ερισσότερο α¹Õ ό,τι οι άλλοι ευρω¹ϊκοί λαοί), τη μητέρα της ÒμικρήςÓ, καθημερινής, διαφθοράς.

4.            Οι μεταρρυθμίσεις ¹ου δεν έγιναν                , στη Òχαμένη τετραετίαÓ (γιατί μόνο τότε;).

                     - ÒΜετά το 2000 διαλύσαμε τη χώρα γιατί δεν ¹ροχωρήσαμε στις μεταρρυθμίσειςÓ (ÒΚαθημερινήÓ, 27.4.2007).

                     -ÒΗ χαμένη τετραετία για τη Χώρα ήταν η δεύτερη του Κ. Σημίτη. Δεν ξέρω γιατί, αλλά ο Σημίτης δεν ¹ροχώρησε στις μεταρρυθμίσεις τις ο¹οίες είχε εξαγγείλειÓ (ÒΚαθημερινήÓ,  6.4.2011). 

                  ÒΜετά το 2000Ó, όταν ο ίδιος δεν ήταν ¹λέον μέλος της κυβέρνησης!

Πάντα δηλαδή κά¹οιος άλλος έφταιγε: Ο Αβραμό¹ουλος, ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο Πα¹ανδρέου, ο Βενιζέλος, οι Òαντι¹αραγωγικέςÓ Ένο¹λες Δυνάμεις, οι Òκο¹ρίτεςÓ δημόσιοι υ¹άλληλοι, οι ¹ολίτες, η κοινωνίαÉ

                  ΟΜ½Σ:

                  Πότε ο κ. Πάγκαλος, ως υ¹ουργός, υ¹οστήριξε ή ¹ρότεινε κά¹οια μεταρρύθμιση;

                  Κι όταν ήταν εκτός κυβέρνησης, ¹ότε αντιτάχθηκε στους γνωστούς, ¹αράνομους και βίαιους, ÒαγώνεςÓ εναντίον κάθε α¹ό¹ειρας μεταρρύθμισης; (Με καταλήψεις εργοστασίων, ¹ανε¹ιστημίωνÉ, κλείσιμο δρόμων και λιμανιών, κατάργηση του δικαιώματος εργασίας, σφιγμένες γροθιές ¹ολιτικώνÉ, για Òνα μην καταστραφούν οι Ôδομές της κοινωνίαςÕÓ, για να μην αλλάξει τί¹οτα!).

Τη σοβαρή ¹ροσ¹άθεια του ÒσυντρόφουÓ του υ¹ουργού Α. Γιανίτση για μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, το 2001, δεν την είχε ο ίδιος ¹ολεμήσει;

5.            Κά¹οιες κρίσεις του για ÒσυντρόφουςÓ των δύο ¹εριόδων της κομματικής του σταδιοδρομίαςÉ

- Για τον Μ. Θεοδωράκη:ÒΗ Τουρκία ¹ροσ¹αθεί να διαβρώσει το εσωτερικό μας μέτω¹ο χρησιμο¹οιώντας τα διάφορα άμεσα ή έμμεσα όργανά της μεταξύ των ο¹οίων ¹εριλαμβάνεται και ο κ. Θεοδωράκης. Πιστεύω ότι είναι ¹ρόσω¹ο συμφερόντων και διασυνδέσεων, για κά¹οιους λόγους ¹ου κά¹οτε θα τους βρούμεÓ. ÒΗ θέση του κ. Θεοδωράκη έ¹ρε¹ε να είναι στη φυλακή. Είναι μια ¹ερί¹τωση έσχατης ¹ροδοσίαςÓ (ÒΕλευθεροτυ¹ίαÓ 30.7.91). Γ

- Για τον Λ. Κύρκο: ÒΔούρειος Ί¹¹ος των ΑμερικανώνÓ (ÒΕλευθεροτυ¹ίαÓ, 30.7.91).

- Για τους Χ. Φλωράκη και Α. Πα¹αρήγα:ÒÉνα σταματήσουμε εδώ την ενασχόληση με την Πα¹αρήγα, τον Φλωράκη και άλλα νούμερα του ¹αρελθόντοςÓ (ÒΚαθημερινήÓ, 29.3.09).

- Για τον Κ. Σημίτη (τη λιτότητα, τα λαϊκά αιτήματα, τη διαφθορά, τότε):

ÒΔεν υ¹άρχει καμιά λογική να το¹οθετηθεί ο Σημίτης υ¹ουργός Εθνικής Οικονομίας, γιατί έχει συνδεθεί το όνομά του με τη λιτότητα. Πώς είναι δυνατόν λοι¹όν ο κόσμος να κληθεί να ψηφίσει με τον Σημίτη υ¹ουργό Εθνικής Οικονομίας; Θα ήταν σαν να ψήφιζε λιτότηταÓ (ÒΝέαÓ, 8.11.1988).

ÒΗ χώρα δεν κυβερνάται. Έχουμε μια κυβέρνηση η ο¹οία δεν έχει ευαισθησία και δεν ακούει τα λαϊκά αιτήματαÓ (ÒΚυριακάτικη Ελευθεροτυ¹ίαÓ, 10.2.02).

- Για τον Γ. Πα¹ανδρέου, τότε:

ÒΚάνει ανιστόρητες και αδιέξοδες ε¹ιλογές. Για να κάνεις εξωτερική ¹ολιτική ¹ρέ¹ει να έχεις στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίαςÉÓ (ÒΕθνος της ΚυριακήςÓ, 19.11.2000)

ÒΟ Γιώργος Πα¹ανδρέου έχει ¹ολλά ¹ροτερήματα, αλλά δεν έχει τα ¹ροσόντα για ¹ρωθυ¹ουργόςÓ (ÒΚυριακάτικη Ελευθεροτυ¹ίαÓ, 16.9.01).

Για τον Ευαγ. Βενιζέλο:

ÇΜ¹ορεί το συνέδριο αυτό  να α¹οφασίσει ότι σε αυτήν την εικόνα την καινούρια ¹ου ανακαλύψαμε δεν ταιριάζει ο Βενιζέλος, ο ο¹οίος δεν είναι και κανένα τζόβενο, και ότι ¹ρέ¹ει να είναι 30άρηςÈ (ALPHA, 27.6.12).

- Για τους ÒσυντρόφουςÓ του της Κεντρικής Ε¹ιτρο¹ής του ΠΑΣΟΚ, τότε:

ÒΕίναι ελάχιστοι αυτοί ¹ου δεν συνδέονται με την άσκηση της εξουσίας. Οι υ¹όλοι¹οι είναι κανονικοί δημόσιοι υ¹άλληλοι σε διάφορες ¹ολιτικές θέσεις. Έχω μεγάλο ¹ρόβλημα ε¹ικοινωνίας με ένα μεγάλο μέρος των στελεχών μας και αυτοί μαζί μου. Δια¹ιστώθηκε, άλλωστε, και στην ψηφηφορία της Κεντρικής Ε¹ιτρο¹ής, ό¹ου δεν εξελέγην στο Εκτελεστικό ΓραφείοÓ (ÒΚυριακάτικη Ελευθεροτυ¹ίαÓ, 10.2.2002).

...και για τον εαυτό του:  

ÒΔεν μÕ ενδιαφέρει να γίνω αρχηγός! Εγώ δεν έχω ¹αρανοϊκή συμ¹εριφορά σε κανέναν τομέα. Βλέ¹ω δί¹λα μου διάφορους, οι ο¹οίοι αγχώνονται να γίνουν το ένα ή το άλλο, βλέ¹ουν την ¹ολιτική ως μια διαδρομή αξιωμάτων. Εγώ ¹οτέ δεν το έβλε¹α έτσι...Ó! (ÒΚυριακάτικη Ελευθεροτυ¹ίαÓ, 10.2.2002).

 

 

* Τι έλεγαν για τη διαφθορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ι. Σουλαδάκης: ÒΓια να γίνεις σήμερα υ¹ουργός ¹ρέ¹ει, να  σε υιοθετήσουν τα δια¹λεκόμενα. Τα συμφέροντα ε¹ιβάλλουν άχρηστους στα υ¹ουργεία. Η δια¹λοκή φτάνει μέχρι τους υ¹αλλή­λουςÓ (ÒΕλεύθεροςÓ, 3.7.97).

Ν. Αλευράς: ÒΔεν νικήσαμε τα εκτεταμένα κρούσματα διαφθο­ράς στη δημόσια διοίκησηÓ (Συνε­δρίαση Κοινοβουλευτικής Ομά­δας ΠΑΣΟΚ, 21.10.98).

Π. Οικονόμου: ÒΜεγάλο μέ­ρος του υ¹ομνήματος ¹ου α¹έστειλε στον γραμματέα της Κε­ντρικής Ε¹ιτρο¹ής ΠΑΣΟΚ στις 2.7.99 αναφέρεται στην εξά¹λω­ση της διαφθοράς... Ó (ÒΤύ¹ος της ΚυριακήςÓ, 4.7.99).

Ι. Kαψής, στη Σύνοδο της K.E. του ΠAΣOK: ÒΑναφέρθηκε σε γενικευμένα φαινόμενα διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό, λέγοντας ότι στο IKA κοστίζει 5 εκατομμύρια η θέση, ότι οι ε¹ιχειρηματίες ανοίγουν τα βιβλία τους μόνο εάν έχουν λαδωθεί οι εφοριακοί, ότι για να εκδοθεί μιά σύνταξη α¹αιτούνται δύο χρόνια και ¹ρέ¹ει ¹αράλληλα Ôνα ¹ληρώσειςÕ, καθώς και ότι το 70% των έργων ¹ου ¹αραλαμβάνει το Δημόσιο είναι ακατάλληλα.Ó (ÒKαθημερινήÓ, 10.7.1999).