Άλλοθι για τη Çμη κάθαρσηÈ... το Σύνταγμα, ενώ λύσεις για την κάθαρση υ¹άρχουν!

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

 

 

1.        Πολιτικοί και ΜΜΕ μας έλεγαν μέχρι ¹ρότινος ¹ως για την ÇκάθαρσηÈ της ¹ολιτικής ζωής ήταν α¹αραίτητες οι εξεταστικές ε¹ιτρο¹ές, ¹ου θα έβαζαν Çτο μαχαίρι στο κόκαλοÈ και θα έκαναν Çνα λάμψει η αλήθειαÈ, να Çα¹οδοθεί δικαιοσύνηÈ και Çνα ¹άνε κά¹οιοι φυλακήÈ.

Μετά το φιάσκο στο ο¹οίο κατέληξαν οι ε¹ιτρο¹ές αυτές, άρχισαν να μας λένε ¹ως για τη Çμη κάθαρσηÈ φταίει το Σύνταγμα, με την ǹαραγραφήÈ για τις αξιό¹οινες ¹ράξεις των ¹ολιτικών, ενώ συνέχισαν το τρο¹άρι της ÇκάθαρσηςÈ ¹ου θα έρθει... όταν ǹάνε κά¹οιοι φυλακήÈ.

 

2.      Η κάθαρση της ¹ολιτικής ζωής, όμως:

(α) Δεν μ¹ορεί να γίνει με εξεταστικές ε¹ιτρο¹ές, ¹ου το μόνο ¹ου ε¹ιδιώκουν είναι  να ¹ληγεί ο ¹ολιτικός αντί¹αλος, να α¹οκομισθούν κομματικά οφέλη και να εξυ¹ηρετηθούν ε¹ικοινωνιακές ÒανάγκεςÓ.  

(β) Δεν θα έρθει ακόμη κι όταν ǹάνε φυλακήÈ δυο και τρεις και δεκατρείς ¹ολιτικοί!

Αν ¹άνε! Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για οικονομικά εγκλήματα (ξέ¹λυμα μαύρου χρήματος, δωροδοκία κ.τ.τ.), για τα ο¹οία η δικαστική α¹όδειξη της ενοχής, ιδίως ενός ¹ροσώ¹ου της εξουσίας, είναι α¹ό εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη και χρονοβόρα (ως γνωστό, οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων δεν αφήνουν ÒίχνηÓ ούτε κάνουν τη ÒδουλειάÓ τους ¹αρουσία μαρτύρων, ο Νόμος τους ¹αρέχει ¹λήθος δικαιωμάτων για την υ¹εράσ¹ισή τους, το βάρος της α¹όδειξης το φέρει ο κατήγορος, η αμφιβολία είναι υ¹έρ του κατηγορουμένου, η δικαστική α¹όφαση ¹ρέ¹ει να είναι αμετάκλητη...).

 (γ) Δεν μ¹ορεί να ¹εριμένει την τρο¹ο¹οίηση του Συντάγματος για την ǹαραγραφήÈ ή για άλλα ζητήματα.

 

Ουσιαστική κάθαρση θα ε¹ιτευχθεί μόνο αν ε¹ιχειρηθεί στο εσωτερικό των ίδιων των κομμάτων. Μόνο όταν οι ¹ολιτικές ηγεσίες α¹ομακρύνουν α¹ό τα κόμματα εκείνα τα στελέχη τους –¹ολιτικούς, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους, στελέχη δημόσιων υ¹ηρεσιών (της κεντρικής διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και των ΔΕΚΟ)– ¹ου ¹λούτισαν α¹ό την ǹολιτικήÈ (¹ου ο τρό¹ος ζωής τους δεν είναι αντίστοιχος με τα νόμιμα εισοδήματά τους, ¹ου μ¹ήκαν στην ǹολιτικήÈ φτωχοί και έγιναν ¹λούσιοι).

Ποιοι είναι αυτοί το γνωρίζουν οι ¹ολιτικές ηγεσίες ή είναι ¹ολύ εύκολο να το βρούν, χωρίς εξεταστικές ε¹ιτρο¹ές και δικαστικές α¹οφάσεις. Αρκεί να ζητήσουν α¹ό τα στελέχη τους ¹ου εμφανίζονται να ζουν ¹έρα α¹ό τις οικονομικές τους δυνατότητες (αυτές ¹ου δηλώνουν στην Εφορία) να αιτιολογήσουν τον (οικονομικό) τρό¹ο ζωής τους (με το βάρος της α¹όδειξης να το φέρουν τώρα οι ερωτώμενοι).

Με τέτοια ουσιαστική κάθαρση, και οι ¹ολιτικοί του Çδεν είμαστε όλοι ίδιοιÈ, ¹ου δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν σιω¹ήσει, θα ¹άψουν να θεωρούνται στη συνείδησή μας συνένοχοι των ένοχων συναδέλφων τους.

Άλλος τρό¹ος για την κάθαρση των κομμάτων δεν υ¹άρχει και όσοι, ¹ολιτικοί ή δημοσιογράφοι, μας σερβίρουν ως κάθαρση τις εξεταστικές ε¹ιτρο¹ές ή το Çνα ¹άνε κά¹οιοι φυλακήÈ μας εμ¹αίζουν ασύστολα.

 

3.      Την α¹αίτηση Çνα ¹άνε κά¹οιοι (¹ολιτικοί) φυλακήÈ (όχι για να υ¹άρξει ÇκάθαρσηÈ, αλλά γιατί ¹αρέβησαν τον Νόμο) μ¹ορεί να την χειριστεί, και ¹ριν α¹ό την αναθεώρηση του Συντάγματος, α¹οκλειστικά και μόνο η Δικαιοσύνη, χωρίς την ÒαρωγήÓ κομματικών εξεταστικών ε¹ιτρο¹ών, αρκεί να το θελήσουν τα δύο Òκόμματα εξουσίαςÓ.

 Δεν έχουν ¹αρά να δεχθούν την ¹ρόταση ¹ου ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος ¹αρουσίασε δημόσια τον Ιούλιο 2009 (άρθρο ÒΠοινική ευθύνη υ¹ουργών: υ¹άρχει λύσηÓ, ÒΚαθημερινήÓ 12.7.09) και  ¹ου ¹ρόσφατα υ¹ενθύμισε σε εκ¹ομ¹ή της κρατικής τηλεόρασης.

Φοβόμαστε, όμως, ¹ως δεν θα το κάνουν, ό¹ως δεν το έκαναν μέχρι σήμερα στις υ¹οθέσεις Βατο¹εδίου και Siemens, γιατί δεν το θέλουν.

Ας μας εξηγήσουν τουλάχιστον τα δύο κόμματα –ιδίως το κυβερνών της δημόσιας διαβούλευσης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης– τους λόγους ¹ου δεν το θέλουν, και ας βρεθεί κά¹οιος καλός  δημοσιογράφος να μας λύσει την α¹ορία ¹ώς, τόσο καιρό, δεν έτυχε κανένας τους στα ΜΜΕ να σχολιάσει την ¹ρόταση Αλιβιζάτου.