Γιατί τα spreads εξακολουθούν να είναι υψηλά για την Ελλάδα

 

Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει, έξι μήνες μετά τις εκλογές, να έχει α¹οδεκτά  ε¹ιτόκια για τον δανεισμό της Χώρας, γιατί α¹έτυχε να ¹είσει τις αγορές ότι είναι ικανή να μειώσει, αρκούντως και σε λογικό χρονικό διάστημα, το έλλειμα και το χρέος μας. Αντίθετα, τις έκανε να αμφιβάλουν για την ικανότητά μας να ¹άρουμε και να εφαρμόσουμε με συνέ¹εια τις αναγκαίες α¹οφάσεις για μια ¹ετυχημένη ¹ορεία της χώρας μας στο μέλλον, ¹ου είναι αυτό ¹ου κυρίως (τις) ενδιαφέρει και ¹ου καθορίζει τη συμ¹εριφορά τους α¹έναντί μας .    

Τα κύρια αίτια της α¹οτυχίας αυτής μ¹ορούμε να τα συνοψίσουμε ως εξής:

- Ο ¹ρωθυ¹ουργός άργησε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Χώρας (βλ. 1 ¹ιο κάτω).

- Ο ¹ροϋ¹ολογισμός του 2010, ¹ου ¹αρουσιάστηκε τον Νοέμβριο 2009, υ¹ήρξε κατώτερος των ¹ροσδοκιών της Ευρω¹αϊκής Ένωσης και των αγορών (με τα 3 δισεκ. ευρώ ¹ου ¹ρόβλε¹ε για την ικανο¹οίηση ¹ροεκλογικών εξαγγελιών κ.λ.¹.), με συνέ¹εια το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων να αυξηθεί κατά τρεις μονάδες βάσης αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι βασικές του ¹ροβλέψεις.   

- Η κυβέρνηση καθυστέρησε να εφαρμόσει, ή εφάρμοσε ελλι¹ώς, τα συγκεκριμένα εκείνα μέτρα ¹ου η Ευρω¹αϊκή Ένωση και οι αρμόδιοι ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί α¹ό καιρό είχαν υ¹οδείξει. Τα μέτρα ¹ου ανακοίνωνε για την αντιμετώ¹ιση του ¹ροβλήματος ήσαν ανε¹αρκή, ανακοινώνονταν Òκατά δόσειςÓ και καθυστερημένα, τρο¹ο¹οιούνταν διαρκώς, συναντούσαν ισχυρές αντιδράσεις α¹ό αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος, ακόμα και α¹ό υ¹ουργούςÉ (βλ. 2 ¹ιο κάτω).

- Η κυβέρνηση δεν ¹ήρε στα σοβαρά τις ¹ροειδο¹οιήσεις και α¹αιτήσεις ¹αραγόντων και οργάνων της Ευρω¹αϊκής Ένωσης και δεν εκτίμησε σωστά τις ¹ροθέσεις τους στην αντιμετώ¹ιση του ελληνικού ¹ροβλήματος, ενώ αγνόησε την α¹οφασιστικότητα της Γερμανίας να εμμείνει σε όσα, α¹ό την αρχή και με σαφήνεια, είχε διατυ¹ώσει (βλ. 3 ¹ιο κάτω).

- Οι (αλλε¹άλληλες) δηλώσεις του ¹ρωθυ¹ουργού (αλλά και του υ¹ουργού Οικονομίας και του κυβερνητικού εκ¹ροσώ¹ου) για το τί ζητάει (και τι δεν ζητάει) η Ελλάδα α¹ό την Ευρω¹αϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήσαν αντιφατικές, αμφίσημες ή ακατανόητες και ¹ροκαλούσαν δυσμενείς για μας α¹οφάσεις των αγορών. Για ¹αράδειγμα, ο ¹ρωθυ¹ουργός και ο υ¹ουργός Οικονομικών ε¹έμεναν να δηλώνουν, α¹Õ τη μια, ότι δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια ούτε α¹ό την ΕΕ ούτε α¹ό το ΔΝΤ και, α¹Õ την άλλη, ότι θέλουμε α¹ό την ΕΕ Ògarantees for financial supportÓ ή Òa package of standby loansÓ ή Òan aid programmeÓ ή Òa planned bail-outÓ, κι αν δεν τα ¹αίρναμε α¹Õ αυτήν θα στρεφόμασταν στο ΔΝΤ (βλ. 3 και 4 ¹ιο κάτω).

 

1. O ¹ρωθυ¹ουργός, ενώ είχε ¹ροειδο¹οιηθεί, άργησε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Χώρας

 

-  ÇΣτην Ευρώ¹η συζητείται ευρέως ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκο¹ία (...). Η Αθήνα είναι ενήμερη για την κατάληξη αυτών των συζητήσεωνÈ (Κ. Καλλίτσης, ÇΚÈ 28.9.09).

- ÇΟ κ. Προβό¹ουλος τόνισε ε¹ίσης ότι είχε ενημερώσει ¹ριν α¹ό τις εκλογές τόσο τον κ. Κώστα Καραμανλή όσο και τον κ. Γιώργο Πα¹ανδρέου για την ¹ραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώραςÈ (ÇΚÈ 25.11.09).

- ÇΗ χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκο¹ίας, αλλά το ¹ολιτικό μας σύστημα ζει σε ένα δικό του κόσμο (Κύριο άρθρο ÇΚÈ 10.1.10).

- ÇΕνα ερώτημα βρίσκεται σήμερα στα χείλη όσων αγωνιούν για το μέλλον του τό¹ου: Έχει ο Γιώργος ¹λήρη ε¹ίγνωση του οικονομικού αδιεξόδου της χώρας ή όχι;È (Στ. Κασιμάτης, ÇΚÈ 14.1.10).

- ÇΈ¹ειτα α¹ό τρεις μήνες διακυβέρνησης είναι ¹λέον εμφανής η δυσκολία του ¹ρωθυ¹ουργού να ¹άρει γρήγορες, συνε¹είς και στρατηγικά σχεδιασμένες α¹οφάσεις, ιδιαίτερα στην οικονομίαÈ (Χαρ. Τσούκας, ÇΚÈ 17.1.10).

- ÇΟ κ. Πα¹ανδρέου ¹αραμένει μυστήριο γιατί άργησε τόσο ¹ολύ να καταλάβει ότι ¹αρέλαβε τον ÔΤιτανικόÕ. Ξένοι οικονομολόγοι του είχαν εξηγήσει ¹ως Ôκαλύτερα ίσως να δηλώσεις ¹ως χρεοκο¹είς και να ε¹αναδια¹ραγματευθείς το χρέος σουÕ, ο κ. Προβό¹ουλος του είχε εξηγήσει την κατάσταση και όλοι οι έμ¹ειροι συνομιλητές του α¹ό την ÔαγοράÕ ¹όσο καταστροφική μ¹ορεί να ήταν η συμβολή της κας Κατσέλη στην κατάρτιση του οικονομικού του ¹ρογράμματος. Τους αγνόησε όλους, δήλωσε ¹ως Ôλεφτά υ¹άρχουνÕ  και ¹αγιδεύτηκε σε μια ¹αρατεταμένη άρνηση για την ανάγκη να ακολουθήσει το Ôμοντέλο ΚαραμανλήÕÈ (Αλ. Πα¹αχελάς, ÇΚÈ 14.2.10).

- ÇΟ ¹ρωθυ¹ουργός εξήγησε ε¹ιτέλους με α¹λά λόγια στον ελληνικό λαό την αλήθεια, ¹ως δηλαδή έχει να ε¹ιλέξει ανάμεσα στη στάση ¹ληρωμών και τη λήψη αυστηρών μέτρων. Η κατάσταση της χώρας θα ήταν ασφαλώς ¹ολύ καλύτερη αν ο κ. Πα¹ανδρέου είχε αντιληφθεί την ¹ραγματικότητα ¹ριν α¹ό ¹έντε μήνες και είχε ¹άρει εγκαίρως τις αναγκαίες α¹οφάσειςÈ (Κύριο άρθρο ÇΚÈ, 3.3.10).

- ÇΌταν ο ¹ρωθυ¹ουργός σχημάτισε την κυβέρνηση τον ¹ερασμένο Οκτώβριο δεν είχε αντιληφθεί ¹ροφανώς ότι η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θα έ¹ρε¹ε αλλά δεν το αντελήφθη, ό¹ως και η ¹λειονότητα των Ελλήνων ¹ολιτώνÈ (Κύριο άρθρο ÇΚÈ 14.3.10).

- ÇΟ ¹ρωθυ¹ουργός άλλαξε ¹ολιτική τη 2α Φεβρουαρίου, ¹αραδεχόμενος ¹ως μέχρι τότε δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης! Μέτρα όμως ανακοίνωσε την 3η Μαρτίου. Ένα μήνα αργότεραÈ (Μ¹. Πα¹αδημητρίου, ÇΚÈ 14.3.10).

 

2. Η κυβέρνηση και η ΕΕ για τα μέτρα αντιμετώ¹ισης του  δημοσιονομικού μας ¹ροβλήματος

 

- ÇΕμείς θα ¹άμε στην Ευρω¹αϊκή Ένωση να δια¹ραγματευθούμε με ένα μεσο¹ρόθεσμο αξιό¹ιστο ¹ρόγραμμα ¹ου δεν θα ¹νίγει την αγορά... È (Γ .Α. Πα¹ανδρέου, ÇΚαθημερινήÈ 15.9.09).

- Ε¹ιστολή του Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, ¹ροέδρου του Eurogroup, μετά α¹ό συνεννόηση με τους Χοακίν Αλμούνια και Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στην ο¹οία κατονομάζονται συγκεκριμένα μέτρα ¹ου ¹ρέ¹ει να ¹άρει η ελληνική κυβέρνηση (ÇΚÈ 2.11.09).

- ÇΗ κατάσταση (της Ελλάδας) είναι ¹άρα ¹ολύ δύσκολη και γνωρίζουμε όλοι τα αριθμητικά στοιχεία και τις γενναίες α¹οφάσεις ¹ου ¹ρέ¹ει να ληφθούν. Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ¹ροχώρησε στη λήψη δύσκολων αλλά σωστών α¹οφάσεων, κάτι το ο¹οίο ¹ρέ¹ει να κάνει και η ΕλλάδαÈ (Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ¹ρόεδρος της Ευρω¹αϊκής Κεντρικής Τρά¹εζας, ÇΚÈ 8.12.09).

- ÇΗ δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά σοβαρή και γιÕ αυτό η Ελλάδα ¹ρέ¹ει έγκαιρα να αναλάβει α¹οφασιστική δράσηÈ (Λ. Πα¹αδήμος, αντι¹ρόεδρος της Ευρω¹αϊκής Κεντρικής Τρά¹εζας, ÇΚÈ 14-15.12.09).

- ÇΗ ε¹ιβολή ε¹ώδυνων μέτρων δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης και δεν ζητάμε συναίνεση για ε¹ώδυνα μέτρα (...)Οι δεσμεύσεις για αυξήσεις ¹άνω α¹ό τον ¹ληθωρισμό βεβαίως ισχύουνÈ (Γ. Πεταλωτής, κυβερνητικός εκ¹ρόσω¹ος, ÇΚÈ 2.2.10).

- ÒΑν αυτά τα μέτρα είχαν ληφθεί ¹ριν α¹ό καιρό, ¹ιθανότατα δεν θα είχαν ε¹ιτρέψει στις αγορές να εξακολουθούν να έχουν αυτό το μέγεθος της αμφισβήτησηςÓ (Φ. Σαχινίδης, υφυ¹ουργός Οικονομικών, ÒΟ ΔήκτηςÓ ÒΚÓ 4.2.10).

- ÇΗ ά¹οψή μας είναι ότι το ¹ρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι ε¹αρκές...Οφείλουν να είναι σοβαροί... Εχουμε ανάγκη α¹ό ¹ιο συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τη φορολογία και σε ό,τι αφορά τις δα¹άνεςÈ (Άντερς Μ¹οργκ, υ¹ουργός Οικονομικών της Σουηδίας, ÇΚÈ 16.2.10).

 

3. Η Ελλάδα ζητάει ¹ολιτική στήριξη, όχι οικονομική βοήθεια, και η Ευρω¹αϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να αναλάβει α¹οφασιστική δράση, όταν χρειαστεί, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα α¹ό την ΕΕ αυτή τη στιγμή Çκαι η Ελληνική κυβέρνηση το έχει βεβαιώσει αυτόÈ

 

Η Ελλάδα ζητάει...

 

- ÇΣημαντική η α¹όφαση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης για συντονισμένη δράση αν χρειαστεί, η ο¹οία α¹όφαση α¹οτελεί ταυτόχρονα και ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές και τους ¹ιθανούς κερδοσκό¹ουςÈ (στη συνέντευξη Τύ¹ου στις Βρυξέλλες στις 11.2.10, μετά το ¹έρας του άτυ¹ου Συμβουλίου Κορυφής στις, ÇΚÈ 12.2.10).

- ÇΗ Ένωση εμφανίστηκε άτολμη και δεν στήριξε ούτε την Ελλάδα ούτε άλλες χώρες, οι ο¹οίες δέχονταν την ε¹ίθεση των διεθνών αγορών. Αντίθετα υ¹ήρξαν ¹ροφητείες κατάρρευσης και μη συντονισμός μεταξύ των οργάνων της Ευρω¹αϊκής Ένωσης. Υ¹ήρξε α¹έραντη ÔμετρολογίαÕ αρμοδίων και αναρμοδίων και τελικά υ¹ονόμευση της ίδιας της ευρω¹αϊκής στήριξηςÈ (στη συνεδρίαση του Υ¹ουργικού Συμβουλίου, ÇΚÈ 13.2.10).

- ÇΗ Ελλάδα αναμένει α¹ό την Ευρω¹αϊκή Ένωση ¹ολιτική στήριξη και όχι οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα δεν α¹ευθύνθηκε στη Διεθνή Κοινότητα ούτε στην Ευρω¹αϊκή Ένωση για οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα ¹ροτίθεται και είναι ικανή να ε¹ιλύσει τα ¹ροβλήματά της α¹ό μόνη τηςÈ (Γ. Α. Πα¹ανδρέου, στο Ρωσικό Κρατικό Πρακτορείο ÔΡία Νόβοστι, ÇΚÈ 12.2.10).

- ÇGreeceÕs Finance Minister George Papaconstantinou said that he wanted the other eurozone nations to release details of their planned bail-out for his country to ease market fears that the country could default on its debt. But Mr Juncker said it would be ÔunwiseÕ to publicly detail Ôthe measures we are putting in placeÕ. Mr Papaconstantinou has said repeatedly that his country isnÕt asking for financial help from BrusselsÓ (BBC News ηλεκτρονική έκδοση 16.2.10).

- ÇΗ Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα (...) Θέλουμε να μ¹ορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιος όρους (ό¹ως άλλες χώρες)È (Γ. Α. Πα¹ανδρέου, στη Διάσκεψη για την Προδευτική Διακυβέρνηση με θέμα ÔΣτρατηγικές Ανά¹τυξης μετά την κρίσηÕ, στο Λονδίνο, ÇΚÈ 19.2.10).

- ÇGive us the time, give us the support –and IÕm not talking about financial but political support– in order to show you that what weÕre saying is being implemented and we are credible again. We donÕt have at this point a need for borrowing. Our borrowing needs are covered until mid-March. What weÕre saying is simply that we need the help so we can borrow at the same rate as other countries, not at the high rates that undermine the possibility for making the changes [to GreeceÕs deficit]È (Γ. Α. Πα¹ανδρέου, στο BBC, ηλεκτρονική έκδοση BBC 21.2.10).

- ÇΔεν είμαστε αήθης χώρα ¹ου ζητά να ζήσει α¹ό τον ¹λούτο των άλλων, ζητάμε ¹ολιτική στήριξη ώστε να ¹ετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην ¹ληρώσουμε ¹ερισσότεραÈ (Γ. Α. Πα¹ανδρέου, στις 18.3.10, στην Ειδική Ε¹ιτρο¹ή Οικονομικής κρίσης του Ευρω¹αϊκού Κοινοβουλίου (European ParliamentÕs special committee on financial crisis), ÇΚÈ 18.3.10).

Greek Prime Minister George Papandreou said in Brussels on Thursday that he wants guarantees for financial support to come out of a European Union summit in Brussels set for next Thursday and Friday. He said he might turn to the IMF for help if Europe isnÕt more forthcomingÈ (The Wall Street Journal, ηλεκτρονική έκδοση, 19.3.10).

- ÇΗ κυβέρνηση δεν ζητάει ούτε ¹ρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια ούτε α¹ό την Ευρω¹αϊκή Ενωση ούτε α¹ό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ο¹οίο θα ήταν η ύστατη ε¹ιλογή (...) Η Ελλάδα ¹εριμένει την ε¹ιβεβαίωση της στήριξης της Ευρω¹αϊκής Ενωσης, με ένα σήμα ¹ου θα εκ¹έμψει η Σύνοδος Κορυφής στη συνεδρίασή της στις 25 και 26 ΜαρτίουÈ (Γ. Α. Πα¹ανδρέου, στις 18.3.10, στη συνεδρίαση του Υ¹ουργικού Συμβουλίου, ÇΚÈ 18.3.10).

 

...και η Ευρω¹αϊκή Ένωση δηλώνει

 

- ÇΤα μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν α¹οφασιστική και συντονισμένη δράση, εάν χρειαστεί, για να εξασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υ¹οβάλει αίτημα  οικονομικής στήριξηςÈ (Κοινή δήλωση αρχηγών κρατών της ΕΕ, ÇΚÈ 11.2.10).

- ÇΣήμερα οι 27 συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό ¹ου ¹ρέ¹ει για να μειώσει το έλλειμμά της. Δεύτερον, η Ευρω¹αϊκή Ε¹ιτρο¹ή και η Ευρω¹αϊκή Κεντρική Τρά¹εζα θα ¹αρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού ¹ρογράμματος σταθερότητας. Τρίτον, υ¹άρχει αλληλεγγύη ¹ρος την ΕλλάδαÈ (Ν. Σαρκοζί, ¹ρόεδρος της Γαλλίας, ÇΚÈ 11.2.10).

- ÇΌταν χρειαστεί θα υ¹άρξουν συγκεκριμένα μέτρα ¹αρέμβασης. Οι αγορές α¹ατώνται βαθύτατα εάν σκέ¹τονται ότι μ¹ορούν να συντρίψουν την Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν ¹ρέ¹ει να σκεφτούν ότι θα αφεθούν στη βουλιμία των αγορώνÈ (Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ¹ρόεδρος του Eurogroup, ÒΚÓ 16.2.10).

- ÇΗ ΕΕ είναι έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να αναλάβει α¹οφασιστική δράση για τη στήριξη της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ σε οικονομική στήριξηÈ (Αμαντέου Αλταφάζ, εκ¹ρόσω¹ος του αρμόδιου για τις οικονομικές υ¹οθέσεις ε¹ιτρό¹ου ΌΛι Ρεν, ÇΚÈ 22.2.10).

- ÇΕφόσον χρειαστεί, υ¹άρχει ετοιμότητα για ενεργο¹οίηση του μηχανισμού στήριξης της ΕλλάδαςÈ (Ζοζέ Μανουέλ Μ¹αρόζο, ¹ρόεδρος της Ευρω¹αϊκής Ε¹ιτρο¹ής, ÇΚÈ 18.3.10).

- ÇΒασική θέση της Ε¹ιτρο¹ής είναι και ¹αραμένει η δήλωση του Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ο¹οία Ôτα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν α¹οφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η ο¹οία θα μ¹ορούσε να ενεργο¹οιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστείÕÈ (Αμαντέου Αλταφάζ, εκ¹ρόσω¹ος του αρμόδιου για τις οικονομικές υ¹οθέσεις ε¹ιτρό¹ου ΌΛι Ρεν, ÇΚÈ 18.3.10).

- ÇΟι χώρες της ζώνης του ευρώ, ανάμεσά τους και η Γερμανία, είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα εάν το ζητήσει, χωρίς ωστόσο να α¹οκλείουν ε¹ισήμως μια ¹ροσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό ταμείοÈ (Ζοζέ Μανουέλ Μ¹αρόζο, ¹ρόεδρος της Ευρω¹αϊκής Ε¹ιτρο¹ής, ÇΚÈ 19.3.10).

 

...σημειώνοντας ότι

 

- ÇΔεν υ¹άρχει ¹ρόβλεψη για διάσωση α¹ό χρεοκο¹ία της ΕλλάδαςÈ (Άντερς Μ¹οργκ, υ¹ουργός Οικονομικών της Σουηδίας, ÇΚÈ 9.12.09).

- ÇΗ Γερμανία δεν μ¹ορεί να ¹ληρώσει για τα δημοσιονομικά λάθη της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση να εξοικονομήσει χρήματα για να βοηθήσει τη χώρα ¹ου εδώ και χρόνια ζει ¹έρα α¹ό τις δυνατότητές τηςÈ (Β. Σόιμ¹λε, υ¹ουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ÇΚÈ 22.12.09).

- ÇΗ Ευρω¹αϊκή Κεντρική Τρά¹εζα δεν έχει σχέδια να σ¹εύσει σε βοήθεια της Ελλάδας και ¹εριμένει α¹ό την ελληνική κυβέρνηση να εκ¹ληρώσει τις υ¹οσχέσεις τηςÈ (Ε. Νοβότνι, μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και ¹ρόεδρος της Τρά¹εζας της Αυστρίας, ÇΚÈ 22.12.09).

- ÇΗ καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα ¹ου έχει εξαγγείλει για την εξυγείανση των δημόσιων οικονομικών τηςÈ (Α. Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, ÇΚÈ 11.2.10).

- ÇΟ Έλληνας ¹ρωθυ¹ουργός Γιώργος Πα¹ανδρέου εί¹ε στην κα Μέρκελ σε τηλεφωνική τους συνομιλία την Κυριακή (21.3.10) ότι Ôη Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική βοήθειαÕÈ (Ανακοίνωση της Γερμανικής κυβέρνησης, Wall Street Journal, ηλεκτρονική έκδοση, 22.3.10).

- ÇΔεν βλέ¹ω ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα αυτή τη στιγμή, και η Ελληνική κυβέρνηση το έχει βεβαιώσει αυτόÈ (Α. Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, Wall Street Journal, ηλεκτρονική έκδοση, 22.3.10).

 

4. Η κυβέρνηση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

- ÒΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ¹αραμένει στο τρα¹έζι, α¹ό ¹λευράς Ελλάδος, μέχρι τουλάχιστον την Ôημέρα της κρίσηςÕ. Και αυτό συμβάλει στην κινητο¹οίηση της Ευρώ¹ηςÓ (Γ. Α. Πα¹ανδρέου, σε ενημερωτική συζήτηση με δημοσιογράφους στις ΗΠΑ, μετά τις συζητήσεις με τον ¹ρόεδρο Ομ¹άμα, ÇΚÈ 10.3.10).

- ÇPrime Minister George Papandreou has been dropping not-so-subtle hints that Greece may seek aid from the International Monetary Fund...È (The Wall Street Journal, ηλεκτρονική έκδοση, 19.3.10).

- ÇΗ κυβέρνηση δεν ζητάει ούτε ¹ρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια ούτε α¹ό την Ευρω¹αϊκή Ενωση ούτε α¹ό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ο¹οίο θα ήταν η ύστατη ε¹ιλογήÈ (Γ. Α. Πα¹ανδρέου, στις 18.3.10, στη συνεδρίαση του Υ¹ουργικού Συμβουλίου, ÇΚÈ 18.3.10).

- ÇΟυσιαστικά εφαρμόζουμε ¹ρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είτε το ¹αραδεχόμαστε είτε όχι, αλλά δεν λαμβάνουμε τα χρήματα ¹ου θα ¹αίρναμε αν ¹ροσφεύγαμε σÕ αυτό. Δεν θέλουμε να είμαστε σε μια κατάσταση ό¹ου υφιστάμεθα την αρνητική όψη του ΔΝΤ, χωρίς να έχουμε τα ¹λεονεκτήματα ¹ου α¹ορρέουν α¹ό την ¹ροσφυγή στο ΔΝΤÈ (Γ. Α. Πα¹ανδρέου, στις 18.3.10, στην Ειδική Ε¹ιτρο¹ή Οικονομικής κρίσης του Ευρω¹αϊκού Κοινοβουλίου (European ParliamentÕs special committee on financial crisis), ÇΚÈ 19.3.10).

- ÇGreece is looking for EU leaders to agree at their summit next week on a package of standby loans to restore confidence in the countryÕs dept. In this way, it will have the backing to borrow in credit markets at lower interest rates. Greece could turn to IMF instead as a last resortÓ (Γ. Α. Πα¹ανδρέου, στις 18.3.10, στην Ειδική Ε¹ιτρο¹ή Οικονομικής κρίσης του Ευρω¹αϊκού Κοινοβουλίου (European ParliamentÕs special committee on financial crisis), The Wall Street Journal, ηλεκτρονική έκδοση, 19.3.10).

Greek Prime Minister George Papandreou added that he expected European finance ministers to approve an aid programme for Greece at discussions planned next week. But Mr. Papandreou said other options, icluding taking money fron the IMF, woyld remain openÓ (BBC News ηλεκτρονική έκδοση 19.3.10).