Ξεχάστε τις ανοησίες και τα ψέμματα ¹ου έχετε ¹ει και, αυτή τη φορά, ¹είτε ολόκληρη την αλήθεια στον λαό!

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.           Οι ¹ολίτες, στην ¹λειοψηφία τους, ¹είστηκαν, την τελευταία διετία, ότι η αιτία των δεινών μας είναι το Μνημόνιο και ότι η α¹αλλαγή μας α¹Õ αυτό, με ταυτόχρονη ¹αραμονή μας στην Ευρωζώνη και το ευρώ, ήταν κάτι εφικτό και σίγουρο.

Τους έ¹εισαν τα ΜΜΕ, με καθημερινή ε¹ίμονη ¹λύση εγκεφάλου, και κά¹οιοι φοβισμένοι ¹ολιτικοί, με την ατολμία τους να  εμφανιστούν και να υ¹οστηρίξουν αυτό ¹ου είχαν συμφωνήσει με την Τρόικα.

Πώς να μην ¹εισθούν οι ¹ολίτες, όταν δυο χρόνια, τώρα:

(α) άκουγαν καθημερινά στα κανάλια και τα ραδιόφωνα τους ¹ύρινους λόγους και τα ιοβόλα σχόλια μεγαλοδημοσιογράφων (Τρέμη, Πρετεντέρη, Τσίμα, Πα¹αδάκη, Χατζηνικολάου, Τράγκα, Λυριτζή, Οικονόμου, Αρβανίτη κ.α.) κατά του Μνημονίου Çτης άγριας λιτότηταςÈ, Çτης καταστροφήςÈ, Çτης χρεοκο¹ίαςÈ... και κατά της Τρόικας, ¹ου Çέχει βαλθεί να καταστρέψει τον τό¹οÈ, ¹ου Çε¹ιβάλλει ¹εριορισμό της εθνικής μας ανεξαρτησίαςÈ, ¹ου Çμας εκβιάζειÈ...

(β) διάβαζαν, στις έγκυρες εφημερίδες ÇΚαθημερινήÈ, ÇΒήμαÈ, ÇΝέαÈ κ.α., τον ¹ρο¹αγανδιστικό και συνθηματολογικό λόγο ¹ολιτικών σχολιαστών (Λυγερού, Πρετεντέρη, Γιανναρά, Ξυδάκη κ.α.) κατά του ÇΜνημονίου της καταστροφήςÈ  και κατά του Çδυνάστη των λαών, της ΤρόικαςÈ (μικρό δείγμα των ex cathedra α¹οφάνσεών τους στο τέλος).

(γ) έβλε¹αν τους ÇκαθηγητέςÈ των ΜΜΕ να ε¹ιδίδονται σε μακρόσυρτες, άσκο¹ες και άνευ αντικειμένου φλυαρίες ¹ερί την ¹ολιτική οικονομία και το ¹οιο θα ήταν το καταλληλότερο μοντέλο διάσωσής μας (η χουβεριανή Çλάθος συνταγήÈ του Μνημονίου ή η κεϊνσιανή ÇσωστήÈ;), την ώρα ¹ου –¹λην της Τρόικας– κανένας άλλος, χουβεριανός ή κεϊνσιανός, δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει το δυσβάστακτο φορτίο της σωτηρία μας, και να μη θέτουν δύο καταλυτικά λογικά ερωτήματα:

- Μή¹ως χωρίς το Μνημόνιο θα είχαμε τρισχειρότερη λιτότητα και ύφεση α¹Õ ό,τι με το Μνημόνιο;

- Τι θα γινόταν, αν η Τρόικα δεν δεχόταν τις ¹ροτάσεις για ανατρο¹ή των μνημονιακών μέτρων;

 

2.         Τα τέσσερα λάθη, α¹ό τον Μάιο 2010 και μετά, ¹ου μας οδήγησαν στο ¹ρόσφατο αδιέξοδο.

(α) Το καθοριστικό και μοιραίο λάθος –η Òμητέρα  των κακώνÓ ¹ου ε¹ακολούθησανυ¹ήρξε η άρνηση ¹ολλών ¹ολιτικών και ανθρώ¹ων των ΜΜΕ να δεχτούν έγκαιρα τη σκληρή ¹ραγματικότητα, ¹αρά τις συνεχείς, ξεκάθαρες και δημόσιες ¹ροειδο¹ο¹οήσεις των ηγετών της Ευρωζώνης (και κρατών της), της Ευρω¹αϊκής Ε¹ιτρο¹ής και του ΔΝΤ: Η Τρόικα θα ε¹έμενε στην τήρηση α¹ό την Ελλάδα των δεσμεύσεων ¹ου είχε αναλάβει.

(β) Η ψήφιση του ¹ρώτου μνημονίου, τον Μάιο 2010, α¹ό το ένα αστικό κόμμα μόνο, το ΠΑΣΟΚ, και η α¹όρριψή του α¹ό το άλλο, τη ΝΔ, ¹ου:

- αντιτάχθηκε στο Μνημόνιο συνολικά (¹αρότι συμφωνούσε με τα διαρθρωτικά του μέτρα και με τη δανειακή σύμβαση) και

- ¹ροκάλεσε με την αντιμνημονιακή ρητορική της ένα  ισχυρό αντιμνημονιακό και, τελικά, αντιευρω¹αϊκό, αίσθημα, ¹ου ήταν αδύνατο μετά να μαζευτεί.

Η εξέλιξη αυτή θα είχε α¹οφευχθεί, αν τα δύο κόμματα είχαν α¹ό τότε συμφωνήσει να ¹ράξουν, Çγια τη σωτηρία της ¹ατρίδαςÈ, ό,τι συμφώνησαν δύο χρόνια αργότερα: Να στηρίξουν, με ψήφο εμ¹ιστοσύνης ή ανοχής, μια κυβέρνηση κοινής α¹οδοχής ¹ου θα δια¹ραγματευόταν την τρο¹ο¹οίηση του μνημονίου.

(γ) Η υ¹αναχώρηση των Γ. Πα¹ανδρέου και Αντ. Σαμαρά, τον Ιούνιο 2011, μετά την ¹ρόταση του ¹ρώτου για σχηματισμό κυβέρνησης κοινής α¹οδοχής των δύο κομμάτων, με ¹ρωθυ¹ουργό κοινής α¹οδοχής, ¹ου θα δια¹ραγματευόταν με την Τρόικα το Μνημόνιο και θα εφάρμοζε τα μέτρα ¹ου τελικά θα συμφωνούσε μαζί της.

(δ) Η συμφωνία των δύο κομμάτων, τον Νοέμβριο 2011, για ¹ρόωρες εκλογές, αμέσως μετά την ψήφιση των συμφωνιών με την Τρόικα για το δεύτερο Μνημόνιο.

 

3.         Οι ¹ολιτικοί και τα ΜΜΕ να ξεχάσουν τις ανοησίες και τα ψέμματα ¹ου έχουν ¹ει και, αυτή τη φορά, να ¹ουν την αλήθεια στον λαό.

(α) Το Μνημόνιο α¹οτελεί ένα αδιαίρετο ǹακέτο λεφτών-μέτρωνÈ ¹ου ¹εριλαμβάνει τέσσερα μέρη, χωρίς δυνατότητα διάσ¹ασής του και ε¹ιλογής ορισμένων μόνο α¹ό τα μέρη αυτά: δάνεια στη Χώρα, διαγραφή (κούρεμα) μεγάλου μέρους του χρέους μας, μέτρα διαρθρωτικά και μέτρα λιτότητας.

Είναι μια ÇΣυμφωνίαÈ της Ελλάδας με την Τρόικα, ¹ου θα ¹ει με τα άλλα 16 κράτη της Ευρωζώνης (καθένα α¹ό τα ο¹οία έχει τη δική του κυβέρνηση, το δικό του Κοινοβούλιο, τον δικό του λαό και τα δικά του συμφέροντα), την Ευρω¹αϊκή Κεντρική Τρά¹εζα (¹ου ιδρύθηκε για να υ¹οστηρίζει τα συμφέροντα και των 17 κρατών της Ευρωζώνης) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (με τη δική του ¹ολυμελή διοίκηση α¹ό εκ¹ροσώ¹ους κρατών με τα δικά τους συμφέροντα).

(β) Με τη μη τήρηση των υ¹οχρεώσεων ¹ου η Ελλάδα έχει αναλάβει με το Μνημόνιο θα α¹οδεσμευτούν και τα κράτη της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ α¹ό τις ÇμνημονιακέςÈ τους υ¹οχρεώσεις (τον δανεισμό μας κ.λ.¹), ο¹ότε δεν θα μας μένει άλλη ε¹ιλογή α¹ό την εγκατάλειψη του ευρώ και την ε¹ιστροφή μας στη δραχμή.          

Η Çε¹αναδια¹ραγμάτευσηÈ του Μνημονίου μ¹ορεί να γίνει δεκτή α¹ό τους εταίρους μας, καμιά τρο¹ο¹οίησή του, όμως, δεν μ¹ορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Η Çε¹ιχείρηση εκβιασμούÈ των 16 κρατών της Ευρωζώνης, της Ευρω¹αϊκής Ε¹ιτρο¹ής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ α¹ό την ¹τωχευμένη Ελλάδα, με ό¹λο τη Òστάση ¹ληρωμώνÓ, θα διαλύσει την οικονομία μας Òάμα τη εμφανίσειÓ της.

(γ) Άλλο τέτοιο ǹακέτο λεφτών-μέτρωνÈ, εκτός αυτού του Μνημονίου, δεν έχει βρεθεί ούτε αναμένεται να βρεθεί.

(δ) Η συμφωνία για ένα Μνημόνιο-ǹακέτο λεφτών-μέτρωνÈ α¹οτελεί και α¹αίτηση-όρο των ÇαγορώνÈ –εκείνων ¹ου ¹ροσφέρουν το χρήμα στα κράτη, τις τρά¹εζες και τις ε¹ιχειρήσεις σÕ όλο τον κόσμο– ¹ροκειμένου να ξαναρχίσουν κά¹οτε, όταν η Ελλάδα μειώσει αρκούντως το έλλειμμα και το χρέος της,  να μας δανείζουν.

(ε) Η ε¹ώδυνη ¹ρο¹άθεια της Χώρας –με μέτρα λιτότητας, διαρθρωτικά, ανα¹τυξιακά–  ¹ροκειμένου να ε¹ανακτήσει την αξιο¹ιστία της και να μ¹ορεί να δανείζεται α¹ό τις ÇαγορέςÈ, θα ¹ρέ¹ει να συνεχιστεί για ¹ολλά χρόνια, είτε έχουμε ÇΜνημόνιοÈ είτε δεν έχουμε.

Η διαφορά είναι ¹ως Çχωρίς ΜνημόνιοÈ θα βρεθούμε και Çχωρίς λεφτάÈ και θα οδηγηθούμε σε α¹ομόνωση, χαοτική ¹τώχευση και τρισχειρότερη λιτότητα.

 

4.         Το δικό μας συμ¹έρασμα

(α) Οι ε¹ιλογές ¹ου η ελληνική και ¹αγκόσμια ¹ραγματικότητα ε¹ιβάλλει σήμερα στη Χώρα είναι δύο και μόνο δύο:

- Με την Ευρώ¹η, με το ευρώ και το Μνημόνιο με τα ε¹ώδυνα μέτρα του, για αρκετά χρόνια, η μία.

- Μόνοι μας ¹ολιτικά και οικονομικά, χωρίς Μνημόνιο, με τη δραχμή, με ¹τώχευση και μέτρα ¹ολύ ¹ιο ε¹ώδυνα α¹ό εκείνα του Μνημονίου και για ¹ολύ ¹ερισσότερα χρόνια, η άλλη.

(β) Το υ¹οσχόμενο Çμε την Ευρώ¹η και το ευρώ αλλά χωρίς ΜνημόνιοÈ είναι όνειρο α¹ατηλό και ό¹οιος το υ¹όσχεται λέει α¹λώς ΑΝΟΗΣΙΕΣ ή  ΨΕΜΜΑΤΑ!

 

* Οι Λυγερός, Πρετεντέρης, Γιανναράς, Ξυδάκης α¹οφαίνονται:

- ÒΜνημόνιο ίσον χρεοκο¹ίαÓ (Λυγερός, 4.3.11),

- με το Μνημόνιο και την Τρόικα Òκαταρρέουν ή αχρηστεύονται οι δομές ¹ου συγκροτούν   την κοινωνίαÓ (Γιανναράς, 8.5.11),  

- Çδυνάστης λαώνÈ είναι η Τρόικα, Çτύραννοι καριέραςÈ οι τεχνοκράτες της και ǹειθήνιες ορντινάτσεςÈ τους οι ǹρωθυ¹ουργοί και υ¹ουργοί οικονομίας κρατών α¹οτυχημένων ή ανίκανων να κατορθώσουν τη δημοκρατίαÓ (Γιανναράς, 24.7.11),

- Òτο ¹ρόγραµµα είναι ε¹ικίνδυνοÓ (Πρετεντέρης, 7.1.12),

- Òο ÔσωτήριοςÕ δανεισμός τελεσίδικη καταστροφή, τραγωδία ¹ου ίσως δεν συγκρίνεται με αυτήν της ε¹ίσημης ¹τώχευσης και της ε¹ιστροφής στη δραχμήÓ (Γιανναράς, 5.2.12).

- Òη τρόικα στέκεται εμ¹όδιο και στην ανόρθωση και στην ανασυγκρότηση και στην ελ¹ίδαÓ (Πρετεντέρης, 16.3.12),

- Òτο μνημόνιο ήταν καταστροφήÓ (Πρετεντέρης, 24.3.12),

- Òτο δίλημμα Ôευρώ ή δραχμήÕ μάλλον ¹ρέ¹ει να εκληφθεί ως εκβιασμός, ακριβώς για να ¹αραιτηθεί η Ελλάδα α¹ό τη δυνατότητα να κηρύξει στάση ¹ληρωμών και να αναζητήσει τα ¹ιο ¹ρόσφορα εργαλεία για την ανάκαμψή τηςÓ (Ξυδάκης, 27.3.12).

φτάνοντας στα άκρα, με:

- τον Γιανναρά να εκφράζει την α¹οδοκιμασία του ¹ου δεν υ¹ήρξε Çκαμία αντίδραση ούτε α¹ό τις ηγεσίες των Ενό¹λων ΔυνάμεωνÈ (στην Ô¹αραίτηση α¹ό την εθνική κυριαρχίαÕ ¹ου συνόδεψε την Ôυ¹ογραφή των διαβόητων MνημονίωνÕ) (22.1.12),

- τον Λυγερό να ¹ροτρέ¹ει τους ¹ολιτικούς να δια¹ραγματευθούν με την Τρόικα Òμε το μόνο δια¹ραγματευτικό ό¹λο ¹ου διαθέτειÓ (η Ελλάδα), τη Òστάση ¹ληρωμώνÓ (5.2.12),

- τον Πρετεντέρη να ζητάει ¹ρόωρες εκλογές, Òγια να ¹άνε ε¹ιτέλους και οι Τόμσεν σ¹ίτι τουςÉÓ (20.3.12).