Με αφορμή την Ò¹αραγωγικότητα εργασίαςÓ του κ. Φούχτελ και τους Òτεμ¹ελχανάδες του ΝότουÓ του κ. Μ¹ουκάλαÉ

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.           Το φαινόμενο ¹ολιτικοί αναλυτές της δημοσιογραφικής ελίτ, στρατευμένοι σε ιδεολογίες ή αγώνες (αντιμνημονιακούς –υ¹έρ του ευρώ αλλά χωρίς τα Μνημόνια– ¹ατριωτικούς, θρησκευτικούς κ.α.), να στηρίζουν τις αναλύσεις τους σε αλλοιωμένα, λιγότερο ή ¹ερισσότερο, στοιχεία –δηλώσεις ή γεγονότα–δεν είναι δυστυχώς σ¹άνιο.

Η εγκυρότητα της ανάλυσης και των συμ¹ερασμάτων τους είναι ανάλογα εκείνης του βαθμού (αν)ακρίβειας των στοιχείων στα ο¹οία στηρίχτηκαν.

Που όμως ο ¹ολίτης-αναγνώστης δεν είναι ¹άντα εύκολο να εντο¹ίσει.

Έτσι, και με τα άλλα γνωστά μέσα,  χειραγωγούνται α¹ό τη Òδημοσιευμένη γνώμηÓ οι ¹ολίτες και έτσι διαμορφώνεται η Òκοινή γνώμηÓ, συχνά για κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας ζωής.

Εύστοχα, σε μια φράση με δύο ομόηχες αγγλικές λέξεις, το είχε ε¹ισημάνει ο Ουίνστον Τσώρτσιλ: ÒThe public opinion is formed by the published opinion!Ó (ÒΗ κοινή γνώμη σχηματίζεται α¹ό τη δημοσιευμένη γνώμηÓ).

 

2.            Τρία μόνο κρούσματα, ως ¹αράδειγμα.

 

(α)           Για Òτελμ¹εχανάδες του ΝότουÓ ή για την ανάγκη αύξησης της ¹αραγωγικότητας εργασίας μίλησε ο κ. Φούχτελ;

Η δήλωση του κ. Φούχτελ: ÒΣύμφωνα με έρευνες 1.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα στη Γερμανία κάνουν τόση δουλειά όση 3.000 στην Ελλάδα. Οι χώρες - εταίροι της Ελλάδας ¹ου χρηματοδοτούν αυτή την ¹ροσ¹άθεια ανόρθωσης θέλουν να ακούσουν α¹αντήσεις για το ¹ώς μ¹ορεί να αυξηθεί η ¹αραγωγικότητα των α¹ασχολούμενων στον δημόσιο τομέα στην ΕλλάδαÓ.

Τη δήλωση αυτή ο κ. Π. Μ¹ουκάλας, στο άρθρο του με τίτλο ÒΟι Βόρειοι και οι ΝότιοιÓ (ÒΚαθημερινήÓ, 16.11.12), την ενέταξε στα Òβόρεια στερεότυ¹α (βλ. Φούχτελ) ¹ερί τελμ¹εχανάδων του ΝότουÓ!  

Α¹ό ¹οιο όμως σημείο της δήλωσής του ¹ροκύ¹τει, ότι ο κ. Φούχτελ α¹οδίδει τη χαμηλή Ò¹αραγωγικότηταÓ των α¹ασχολούμενων στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας στους Òτεμ¹ελχανάδεςÓ του κ. Μ¹ουκάλα; Και όχι στο ανα¹οτελεσματικό management, την κακή οργάνωση, τον ανε¹αρκή εξο¹λισμό, τις γνωστές σε όλους χρόνιες ¹αθογένειες του δημόσιου τομέα της χώρας μας;

Δεδομένου ότι, ό¹ως ασφαλώς γνωρίζει και ο κ. Μ¹ουκάλας, η Ò¹αραγωγικότητα της εργασίαςÓ (η ¹οσότητα ¹ροϊόντος ¹ου ένας εργαζόμενος ¹αράγει σε ορισμένο χρονικό διάστημα) δεν εξαρτάται μόνο α¹ό την εργατική ¹ροσ¹άθεια αλλά και α¹ό  τη διεύθυνση (το management), την οργάνωση και  τον εξο¹λισμό, και μάλιστα κυρίως α¹Õ τα τελευταία.

 

(β) ÒΜια μειοψηφική μερίδα της γερμανικής  άρχουσας τάξηςÓ ή η ¹λειοψηφία των Γερμανών;

Ο κ. Στ. Λυγερός, σε άρθρο του με τίτλο ÒΗ κρίση στο Νότο και το ΒερολίνοÓ  (ÒΚαθημερινήÓ, 10.6.12), έγραφε: ÒΜια μειοψηφική μερίδα της γερμανικής  άρχουσας τάξης θεωρεί ότι είναι ¹ροτιμότερο να διακινδυνεύσει την ε¹ιβίωση του ευρώ α¹ό το να ¹ληρώσει ένα λογαριασμό ¹ου γίνεται ολοένα και μεγαλύτεροςÓ.

Τρεις μέρες νωρίτερα (στις 7.6.12), η ÒΚαθημερινήÓ ¹ληροφορούσε τους αναγνώστες της: ÒΤην έξοδο της Ελλάδας α¹ό την Ευρωζώνη εάν ¹ει ÔόχιÕ στα μέτρα λιτότητας ε¹ιθυμεί το 83% των Γερμανών σε δημοσκό¹ηση ¹ου μεταδίδει το τηλεο¹τικό δίκτυο ARDÓ!

Η ¹λειοψηφία των Γερμανών ήταν εκείνη ¹ου  θεωρούσε ότι Òείναι ¹ροτιμότερο να διακινδυνεύσει την ε¹ιβίωση του ευρώ α¹όÉÓ (αυτό ήταν το ¹ραγματικό γεγονός) και όχι Òμια μειοψηφική μερίδα της γερμανικής άρχουσας τάξηÓ (το εφεύρημα του καλού δημοσιογράφου, ¹ου βόλευε το ιδεολόγημά του!).

 

(γ) Τι ακριβώς είχε ¹ει η κα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο BBC στις 26.3.12;

Οι κ.κ. Ν. Ξυδάκης και Στ. Λυγερός, με άρθρα τους με τίτλους ÒΜέρκελ και ΔΝΤ εξηγούν το ΜνημόνιοÓ και ÒΑκούγοντας τους Μέρκελ, Σόιμ¹λε και ΤόμσενÓ (ÒΚαθημερινήÓ, 27.3.12 και 30.3.12, αντίστοιχα) ε¹ιχειρούσαν να ¹ουν ¹ως η κα Μέρκελ  άλλα έλεγε για την ¹αραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ¹αλιότερα –¹ριν α¹ό την ¹ρόσφατη, τότε, υ¹ογραφή του δεύτερου Μνημονίου– και άλλα είχε ¹ει μετά, στη συνέντευξή της στο BBC.

Ο ¹ρώτος έγραφε: ÒΛίγο μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υ¹ογραφή του Μνημονίου ΙΙ, μαθαίνουμε α¹ό τα ¹ιο αρμόδια χείλη, το ¹ραγματικό ¹ολιτικό και οικονομικό ¹λαίσιο εντός του ο¹οίου στήθηκε και εκτελέστηκε το σχέδιο. Η καγκελάριος της Γερμανίας, σε χθεσινή συνέντευξή της στο BBC, βεβαιώνει ότι η έξοδος της Ελλάδας α¹ό την Ευρωζώνη θα α¹έβαινε καταστροφική για το ευρώ και την ίδια την Ευρω¹αϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι ¹ολιτική α¹όφαση. Ο Ελληνας ¹ολίτης ωστόσο θυμάται ότι ήδη α¹ό τη νύχτα των Καννών, οι κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί έθεσαν την Ελλάδα ¹ρο του εκβιαστικού διλήμματος Ôευρώ ή δραχμήÕÓ.

Και ο δεύτερος: ÒΜέχρι ¹ρότινος, η Μέρκελ, ο Σόιμ¹λε και οι άλλοι του ευρωιερατείου καλλιεργούσαν με τις δηλώσεις τους την εντύ¹ωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα ¹ριν εκδιωχθεί α¹ό την Ευρωζώνη. Τώρα ¹ου οι υ¹ογραφές έχουν μ¹ει και οι ψηφοφορίες έχουν ολοκληρωθεί (É), τώρα ¹ου η Ελλάδα έχει για τα καλά δεσμευθεί στον δρόμο της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου, η ρητορική του ευρωιερατείου άλλαξε. Η Μέρκελ και ο Σόιμ¹λε δηλώνουν ότι η εκδίωξη της Ελλάδας α¹ό την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για το ευρώ κι ότι ουσιαστικά δεν ετέθη ¹οτέ τέτοιο ζήτημα. Πότε έλεγαν την αλήθεια;Ó.

Ό¹οιος όμως έκανε τον κό¹ο να ε¹ισκεφτεί την ιστοσελίδα του BBC, θα διάβαζε ότι η κα Μέρκελ είχε ¹ει:

ÒIt would be a huge political mistake to allow Greece to leave. That is why we will be clear with Greece, we will say: ÔIf you want to be part of a common currency you have to do your homework but at the same time we will always support you.ÕÓ (ÒΘα ήταν τεράστιο ¹ολιτικό λάθος να ε¹ιτρα¹εί η Ελλάδα να φύγει. Να γιατί θα είμαστε σαφείς με την Ελλάδα, θα της ¹ούμε: ÔΑν θέλετε να συμμετέχετε στο κοινό νόμισμα, ¹ρέ¹ει να κάνετε την κατÕ οίκον εργασία σας αλλά κι εμείς συγχρόνως ¹άντα θα σας στηρίζουμεÕÓ).

Δήλον ότι, στη συνέντευξή της στο BBC στις 26.3.12, η κα Μέρκελ ε¹ανέλαβε όσα μονότονα μέχρι τότε έλεγε για την ¹αραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και για τους όρους ¹ου α¹αιτούνταν γιÕ αυτό.

 

3.            Οι δημοσιογράφοι, ακόμα και οι ανήκοντες στη δημοσιογραφική ελίτ, ακόμα και  οι ÒστρατευμένοιÓ σε ο¹οιαδή¹οτε ιδεολογία ή αγώνα, είναι υ¹οχρεωμένοι α¹έναντι στην κοινωνία να ¹αρουσιάζουν τα γεγονότα ό¹ως ακριβώς συμβαίνουν και τις δηλώσεις ό¹ως ακριβώς λέγονται ή γράφονται.

Και μετά, να κάνουν ό¹οια σχόλια και ό¹οιες αναλύσεις η συνείδησή τους, ή η στράτευσή τους, τους ε¹ιτρέ¹ουν ή τους ε¹ιβάλλουν.