Ποιο είναι ¹ραγματικά "το σκάνδαλο της Μονής Βατο¹εδίου"

ή

¹ώς Òοι άνθρω¹οι της ¹ολιτικής α¹λώς Ôμας δουλεύουνÕ Ó

 

(Κείμενο του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου, με βάση τα ¹ορίσματα των Εξεταστικών Ε¹ιτρο¹ών της Βουλής του 2008 και του 2010)

 

 

1. Η έρευνα για ¹οινικές ευθύνες υ¹ουργών, με τη σύσταση ¹ροανακριτικής ε¹ιτρο¹ής, ήταν άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι:

         α. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των ¹αραλίμνιων εκτάσεών της δεν έχει μέχρι σήμερα οριστικο¹οιηθεί, με α¹λά λόγια δεν γνωρίζουμε ακόμα αν οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στο Δημόσιο ή στη Μονή Βατο¹εδίου (ΜΒ).  

         Θα οριστικο¹οιηθεί όταν εκδοθούν οριστικές και αμετάκλητες α¹οφάσεις των αρμόδιων Δικαστηρίων, ελληνικών και ευρω¹αϊκών, στα ο¹οία έχουν ¹ροσφύγει ή θα ¹ροσφύγουν το Δημόσιο και η Μονή (έχουν ήδη ασκηθεί εφέσεις, τόσο α¹ό το Δημόσιο όσο και α¹ό τη ΜΒ, κατά της, υ¹έρ του Δημοσίου με ψήφους 2 ¹ρος 1, ¹ρωτόδικης α¹όφασης – και δεν είναι λίγοι εκείνοι ¹ου υ¹οστηρίζουν ότι υ¹άρχουν σοβαρές ¹ιθανότητες η οριστική και αμετάκλητη α¹όφαση της Δικαιοσύνης να είναι υ¹έρ της ΜΒ).

         β. A¹ό τις ανταλλαγές των ακινήτων του Δημοσίου και της ΜΒ δεν έχει ¹ροκύψει ζημία του Δημοσίου, σύμφωνα με τα συμ¹εράσματα δύο εκθέσεων του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ, μόνου αρμόδιου κατά Νόμο οργάνου για εκτιμήσεις της αξίας ακινήτων του Δημοσίου), της έκθεσης ε¹ανεκτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή American Appraisal και της αναφοράς της Ολομέλειας του ΣΟΕ, ενώ δεν έχει υ¹άρξει μέχρι σήμερα καμία έκθεση άλλου, κρατικού ή ιδιωτικού, οργάνου  για την εκτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων.

         γ. Δεν έχει φανεί διακίνηση "μαύρου ¹ολιτικού χρήματος". 

         δ. Τυχόν ¹οινικές ευθύνες υ¹ουργών έχουν ήδη ¹αραγραφεί.

 

2. Οι χειρισμοί και οι α¹οφάσεις των αρμόδιων υ¹ουργών (α) τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ στο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και (β) της ΝΔ στο ζήτημα των ανταλλαγών ε¹ιδέχονται ελέγχου, ¹ου μ¹ορεί να καταλήξει σε α¹όδοση ¹ολιτικών ευθυνών.

 

Συγκεκριμένα, μ¹ορεί βασίμως να ιχυριστεί κανείς ότι, αφού ήταν γνωστό και α¹οδεκτό α¹ό όλους ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των διεκδικούμενων α¹ό τη ΜΒ εκτάσεων ε¹ρόκειτο να κριθεί τελικώς α¹ό τη Δικαιοσύνη (στην ο¹οία μάλιστα ¹ροσέφυγε η ΜΒ ¹ριν α¹ό την υ¹ουργική α¹οδοχή (στις 4.6.03) της τρίτης γνωμάτευσης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου (Γ.Σ.), θα έ¹ρε¹ε να α¹οφευχθούν:

         - η α¹οδοχή των τριών γνωμοδοτήσεων του Γ.Σ. για τη διοικητική αναγνώριση δικαιωμάτων κυριότητας της ΜΒ ε¹ί των ε¹ίδικων εκτάσεων (α¹ό τους υφυ¹ουργούς Γ. Δρυ και Α¹. Φωτιάδη) και τα ¹ρωτόκολλα ¹αράδοσης και ¹αραλαβής, 

         - η α¹όφαση ανα¹ομ¹ής τους ¹ρος ε¹ανεξέταση α¹ό το (ίδιο) Γ.Σ. (α¹ό τον υφυ¹ουργό Α¹. Φωτιάδη), αφού δεν είχαν ¹ροκύψει νέα στοιχεία και, ε¹ομένως, ήταν σίγουρο ότι η γνωμοδότηση (τέταρτη) του Γ.Σ. θα ε¹ιβεβαίωνε  τις τρεις ¹ροηγούμενες γνωμοδοτήσεις του,

         - η α¹οδοχή της (τέταρτης) γνωμοδότησης του Γ.Σ. για τη μη ύ¹αρξη λόγων ε¹ανεξέτασης των τριών ¹ροηγούμενων γνωμοδοτήσεών του, και μάλιστα ενώ είχε ¹ροηγηθεί η διάσκεψη του Δικαστηρίου ε¹ί της αγωγής της Μονής, και, στη συνέχεια,  της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) για την ¹αροχή συναίνεσης για μη έκδοση α¹όφασης του Δικαστηρίου ε¹ί της αγωγής της ΜΒ (α¹ό τον υφυ¹ουργό Π. Δούκα), 

         - η ε¹ιλογή της λύσης των ανταλλαγών για την ε¹ίλυση του ¹ροβλήματος (α¹ό τον υφυ¹ουργό Π. Δούκα και τον υ¹ουργό Ευ. Μ¹ασιάκο).

        

Πρέ¹ει όμως να αναγνωριστεί ότι οι ως άνω υ¹ουργικές α¹οφάσεις ελήφθησαν μετά α¹ό ομόφωνες γνωματεύσεις των αρμόδιων νομικών οργάνων του Κράτους (του Γ.Σ., τα οκτώ μέλη του ο¹οίου ήσαν και μέλη του Ν.Σ.Κ., και του Ν.Σ.Κ.).

 

3. Για τις εργασίες των δύο εξεταστικών ε¹ιτρο¹ών της Βουλής για την υ¹όθεση του Βατο¹εδίου. 

        

Και στην ¹ερί¹τωση του Βατο¹εδίου, ε¹αληθεύτηκε για άλλη μια φορά ότι: 

         - "Ο θεσμός αυτός (των εξεταστικών ε¹ιτρο¹ών) δεν ¹ροσφέρεται για τη διαλεύκανση σκανδάλων και την α¹όδοση ευθυνών.Με συμμετοχή κατά ¹λειοψηφία βουλευτών του κυβερνητικού στρατο¹έδου οι εξεταστικές ε¹ιτρο¹ές σ¹ανίως ¹ροχωρούν σε βάθος. Κατά κανόνα εξυ¹ηρετούν τις ε¹ικοινωνιακές ανάγκες όσων ζητούν τη σύστασή τους" (Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, "Κ" 19.10.08). 

         - η σύστασή τους  σκο¹ό έχει να ¹ληγεί ο αντί¹αλος και να α¹οκομιστούν κομματικά ωφέλη, όχι "να λάμψει η αλήθεια",  για την ο¹οία ουδόλως ενδιαφέρονται τα κόμματα (η αλήθεια α¹οκλείεται να ¹ροκύψει α¹ό "ερευνητές" ¹ου έχουν σχέσεις ¹ολιτικής ή άλλης αντι¹αλότητας με τον "ερευνόμενο") .

        

Το συμ¹έρασμα αυτό γίνεται φανερό α¹ό την α¹λή ανάγνωση των δέκα ¹ορισμάτων (δύο για κάθε κόμμα) των δύο εξεταστικών ε¹ιτρο¹ών (του 2008 και του 2010), ό¹ου, για ¹αράδειγμα, ο αναγνώστης:

         - διαβάζει όχι ένα αλλά ¹έντε "ιστορικά" της υ¹όθεσης, σε καθένα α¹ό ο¹οία τονίζονται ε¹ιλεκτικά κά¹οια γεγονότα και α¹οσιω¹ώνται άλλα, με συνέ¹εια να μην μ¹ορεί κανείς να έχει ¹λήρη και καθαρή εικόνα της υ¹όθεσης (το ίδιο και με τα σημαντικά α¹οσ¹άσματα των καταθέσεων των μαρτύρων: σε κάθε κομματικό ¹όρισμα, α¹ό την κατάθεση ενός μάρτυρα αναφέρονται τα α¹οσ¹άσματα ¹ου στηρίζουν το στόχο του κόμματος, ενώ α¹οσιω¹ώνται εκείνα ¹ου δεν τον στηρίζουν).

         - συναντά ανακολουθίες (για ¹αράδειγμα: η ΝΔ κατηγορεί τον Α¹. Φωτιάδη γιατί δεν ανέτρεψε τις τρεις α¹οφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και δικαιολογεί τον Π. Δούκα ¹ου έκανε ακριβώς το ίδιο, ενώ το ΠΑΣΟΚ αθωώνει τον Α¹. Φωτιάδη και κατηγορεί τον Π. Δούκα για το ίδιο ζήτημα. Ο ΛΑΟΣ, ενώ υ¹ερασ¹ίζεται τα Χρυσόβουλα –στα ο¹οία κυρίως βασίζονται οι διεκδικήσεις της ΜΒ– ενώ δέχεται ότι η εικόνα των λογαριασμών δεν έχει οδηγήσει σε μαύρο ¹ολιτικό χρήμα, ότι η ε¹ίκληση της ΜΒ ότι δεν υ¹άρχει ζημιά του Δημοσίου, καθώς το Δημόσιο δεν μεταβίβασε σε ιδιώτη αλλά στο δημόσιο – για την ακρίβεια το στενό Δημόσιο στο ευρύ Δημόσιο– είναι σοβαρός, ότι δεν υ¹άρχει ¹ραγματογνωμοσύνη για την αξία των ανταλλαγέντων, τάσσεται υ¹έρ της σύστασης ¹ροανακριτικής ε¹ιτρο¹ής).

         - εντυ¹ωσιάζεται α¹ό τη γλώσσα ¹ου κά¹οια ¹ορίσματα χρησιμο¹οιούν, ¹ου μ¹ορεί ίσως να ταιριάζει σε κομματικές ανακοινώσεις όχι όμως και σε ¹ορίσματα ε¹ιτρο¹ών της Βουλής των Ελλήνων.   

 

4. Η συμβολή των ΜΜΕ στον χαρακτηρισμό της υ¹όθεσης Βατο¹εδίου ως ¹ολιτικού σκανδάλου.

        

Την υ¹όθεση Βατο¹εδίου  τα ΜΜΕ την αντιμετώ¹ισαν με τον γνωστό εδώ και δεκαετίες τρό¹ο.

         Αμέσως μόλις εμφανιστεί μια υ¹όθεση, και ¹ριν καν ¹ροχωρήσει κά¹οια υ¹εύθυνη έρευνα, η υ¹όθεση βαφτίζεται ανε¹ιφύλακτα ÇσκάνδαλοÈ και αρχίζει το μακρύ –και ε¹ωφελές για την τσέ¹η ή την ε¹αγγελματική ¹ροώθηση κά¹οιων– σίριαλ των τηλεο¹τικών δικών και των ε¹ι¹όλαιων δημοσιεύσεων. Ό¹ου ¹ροσβάλλεται και καταλύεται κάθε έννοια σοβαρότητας και δικαιοσύνης (με μάρτυρες, ψευδομάρτυρες ή κατηγορούμενους να αοριστολογούν ή να Çσυμ¹εραίνουνÈ και με ¹αρουσιαστές να βαφτίζουν τα λεγόμενά τους ÇκαταγγελίεςÈ ή Çα¹οκαλύψειςÈ και, με τα γνωστά ε¹ικοινωνιακά τρυκ, άλλους να  ÇξεκάνουνÈ και άλλους να α¹αλλάσσουν).

 

Αυτό είχε γίνει το 1989 με την υ¹όθεση Κοσκωτά, αυτό έγινε και το 2010 με την υ¹όθεση Βατο¹εδίου.

Το 1989, η κομματική ¹ρο¹αγάνδα της ΝΔ και το ανηλεές καθημερινό σφυροκό¹ημα των ισχυρών ΜΜΕ  έ¹εισαν  ακόμα και τους ανακριτές ότι ο ¹ρώην ¹ρωθυ¹ουργός Ανδρέας Πα¹ανδρέου "¹αρότι γνώριζε α¹ό δημοσιεύματα του Τύ¹ου ότι ο Κοσκωτάς υ¹εξαιρούσε, η Τρά¹εζα Κρήτης ήταν αφερέγγυα, οι ιδιώτες α¹έσυραν τις καταθέσεις τους ή δεν ¹ραγματο¹οιούσαν άλλες, οι εμ¹ορικές τρά¹εζες αρνούνταν να τη χρηματοδοτήσουν και η ρευστότητά της μειονόταν συνεχώς και αλματωδώς, α¹ό τις 11.6.87 έως τις 19.10.88 έδωσε εντολές, οδηγίες και ¹αραινέσεις σε διοικητές ¹έντε ΔΕΚΟ, σε συναντήσεις ¹ου είχε μαζί τους, να καταθέσουν τα χρήματα των Οργανισμών τους στην Τρά¹εζα Κρήτης και να μην αναλάβουν αυτά ¹ου ήσαν κατατεθημένα σÕ αυτήν, ¹ρος το σκο¹ό να οφελήσει, με ζημία των Οργγανισμών, αφενός μεν την Τρά¹εζα Κρήτης, ¹ου ήταν φιλική ¹ρος την τότε κυβέρνησή του, αφετέρου δε τον Γ. Κοσκωτά, ¹ου ήταν ¹ροσω¹ικός του φίλος και του έδωσε για την εκδούλευσή του αυτή χρηματικά δώρα"! 

         Όσοι είχαμε τότε την ευθύνη των σχέσεων των ΔΕΚΟ με τις Τρά¹εζες, συμ¹εριλαμβανομένης και της Τρά¹εζας Κρήτης του Κοσκωτά, α¹οδεικνύαμε με έγγραφα ότι η κατηγορία ήταν ψεύτικη, η φωνή μας όμως ήταν ¹ολύ αδύνατη και καλυ¹τόταν α¹ό την ισχύ της κομματικής  ¹ρο¹αγάνδας (με τις μαρτυρίες των σωματοφυλάκων του Κοσκωτά, ¹ου μετέφεραν στο σ¹ίτι του ¹ρωθυ¹ουργού, μέσα σε κουτιά ¹άμ¹ερς, τα "τούβλα" των ¹εντοχίλιαρων!) (½ς γενικός διευθυντής Οικονομικού της ΔΕΗ τότε, έζησα τα θλιβερά αυτά γεγονότα και τα έχω καταγράψει στο βιβλίο μου "ΔΕΗ: Τα μεγάλα ζητήματα").

         Το 2008, η κομματική ¹ρο¹αγάνδα του ΠΑΣΟΚ και το ανηλεές καθημερινό σφυροκό¹ημα των (ίδιων) ισχυρών ΜΜΕ  έ¹εισαν τον ελληνικό λαό για το "μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα",  ακόμα και τον ¹ρωθυ¹ουργό Κώστα Καραμανλή  για το "μέγεθος του ¹ροβλήματος" (με της ίδιας ¹οιότητας ε¹ιχειρήματα και μαρτυρικές καταθέσεις ό¹ως της ΝΔ το 1989).

 

5. ÒΟι άνθρω¹οι της ¹ολιτικής α¹λώς Ôμας δουλεύουνÕ Ó.

 

Ο Αντώνης Καρκαγιάννης είχε γράψει στην "Καθημερινή" στις 16.11.08: "Παρακολουθώντας τις μακρόσυρτες και φλύαρες διαδικασίες της Εξεταστικής Ε¹ιτρο¹ής, τα τερτί¹ια, τις κομματικές αντεγκλίσεις και τις ρητορικές κορώνες εδραιώνεται η ¹ε¹οίθησή μου ότι οι άνθρω¹οι της ¹ολιτικής α¹λώς 'μας δουλεύουν' "

 

Ας ευχηθούμε οι ¹ολίτες να καταλάβουν κά¹οτε "το δούλεμα" των ¹ολιτικών και, θα ¹ρόσθετα, των ΜΜΕ και να μην ¹έφτουν θύματά τους.