Α¹ό το βιβλίο του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου ÒΔΕΗ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑÓ

 

4

 

Η ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ

στην υ¹όθεση της Τρά¹εζας Κρήτης του Γ. Κοσκωτά

 

 

ÒΚαι μέντοι και Δίκη καταλήψεται

ψευδών τέκτονας και μάρτυραςÓ

 (Και βέβαια η Δίκη θα συλλάβει

ο¹ωσδή¹οτε αυτούς οι ο¹οίοι

μεθοδεύουν ψεύδη και ψευδομαρτυρούν)

Ηράκλειτος (Κλήμ. Στρωμ. 5, 9) 

 

Περίληψη

 

Το 1988-89 οι διοικητές των Δημοσίων Ε¹ιχειρήσεων και Οργανισμών κατηγορήθηκαν ότι το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 1988, τότε ¹ου η Τρά¹εζα Κρήτης του Γ. Κοσκωτά αντιμετώ¹ιζε ¹ροβλήματα ρευστότητας, Òέσ¹ευσαν να την συνδράμουνÓ, με Òάνωθεν εντολήÓ, καταθέτοντας σÕ αυτή μεγάλα ¹οσά, τα ο¹οία, με τις μετέ¹ειτα εξελίξεις, έχασαν.

Οι διοικητές οκτώ ΔΕΚΟ ¹αρα¹έμφθηκαν σε δίκη στο Εφετείο για α¹ιστία σχετική με την υ¹ηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ο Ανδρέας Πα¹ανδρέου κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός στην α¹ιστία ¹έντε διοικητών και δικάστηκε α¹ό το Ειδικό Δικαστήριο, χωρίς να ¹αραστεί ούτε να εκ¹ροσω¹ηθεί σÕ αυτό.

Τα ε¹ιχειρήματα ¹ου αντέταξαν οι ΔΕΚΟ υ¹ήρξαν καταλυτικά και όλοι οι ¹αρα¹εμφθέντες διοικητές αθωώθηκαν τελικώς α¹ό το Δικαστήριο.

Η ΔΕΗ, ήδη α¹ό το στάδιο της ανάκρισης, κατόρθωσε να α¹οδείξει ότι σε τί¹οτα δεν είχε ευνοήσει την Τρά¹εζα Κρήτης του Γ. Κοσκωτά και έτσι καμιά κατηγορία δεν α¹αγγέλθηκε κατά του διοικητή της.

Η άψογη συμ¹εριφορά της ΔΕΗ κατά τη συνεργασία της με την Τρά¹εζα Κρήτης του Γ. Κοσκωτά σημειώθηκε ως α¹οδεικτικό στοιχείο στην αθωωτική για τον Ανδρέα Πα¹ανδρέου α¹όφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

 

Α¹οσ¹άσματα

 

α. Οι διοικητές των ΔΕΚΟ κατηγορούνται ότι, κατά την Òκρίσιμη ¹ερίοδοÓ Ιουλίου- Σε¹τεμβρίου 1988, Òέσ¹ευσανÓ να καταθέσουν μεγάλα ¹οσά στην Τρά¹εζα Κρήτης, με  Òάνωθεν εντολέςÓ

Ιούλιος Õ88 – Μάρτιος Õ90)

 

1. Το ζήτημα των καταθέσεων των Δημoσίων Ε¹ιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) στην Τρά¹εζα Κρήτης του Γ. Κοσκωτά αναδείχτηκε με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύ¹ου, κυρίως το καλοκαίρι-φθινό¹ωρο του 1988.

Ιδού μερικά χαρακτηριστικά α¹οσ¹άσματα α¹ό δημοσιεύματα της ¹εριόδου εκείνης:  

- ÒΟ¹ως α¹εκάλυψε ÔΤο ΒήμαÕ ¹ριν α¹ό ένα μήνα, οι ΔΕΚΟ ¹ου είχαν κά¹οια σημαντικά ¹οσά κατατεθειμένα σε τρα¹εζικούς λογαριασμούς, Ôέσ¹ευσανÕ να τα μεταφέρουν στην Τρά¹εζα Κρήτης, μόλις ξέσ¹ασε ο καλοκαιρινός θόρυβος γύρω α¹ό τις δραστηριότητες της τρα¹έζης και ¹ου είχε σαν α¹οτέλεσμα τη μαζική ανάληψη ιδιωτικών καταθέσεων α¹ό τα ταμεία της. Σε ιδιωτικές συζητήσεις, οι διοικητές και ¹ρόεδροι των εν λόγω ΔΕΚΟ αιτιολογούν αυτές τις το¹οθετήσεις τους ε¹ικαλούμενοι Ôεντολές άνωθενÕ ¹ου ¹ροέρχονται α¹ό Ôκυβερνητικά στελέχηÕ...Ó (ÒΒήμαÓ, 9.10.88).

- ÒΟι δημόσιοι αυτοί Οργανισμοί μάζευαν τα χρήματα α¹ό τους Ελληνες φορολογούμενους και αντί να τα διαθέσουν στην ¹αροχή υ¹ηρεσιών ¹ρος το κοινωνικό σύνολο τα κατέθεταν στην Τρά¹εζα Κρήτης του Γ. Κοσκωτά. Ετσι, ο μεγαλοα¹ατεώνας είχε ρευστό όσο ήθελε για να ¹ροσ¹αθεί να εξαγοράσει τους ¹άντες και τα ¹άντα για λογαριασμό φυσικά του Καστρίου...Ó (Ελεύθερος Τύ¹οςÓ, 29.10.88). 

 

3. Το Ειδικό Πόρισμα Ελέγχου Òγια τις καταθέσεις ε¹ιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην τρά¹εζα ΚρήτηςÓ, γνωστό ως Ò¹όρισμα ΚαμάραÓ (É) ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής:

l       Για τις καταθέσεις των ΔΕΚΟ στην Τρά¹εζα Κρήτης:

- ÒΟρισμένες α¹ό τις ε¹ιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα έσ¹ευσαν να συνδράμουν την Τρά¹εζα Κρήτης στην ε¹ίλυση του ¹ροβλήματος ρευστότητας ¹ου αντιμετώ¹ιζε, αυξάνοντας τις καταθέσεις τους, ¹αρά το γεγονός ότι είχεν ήδη εκδηλωθεί σοβαρή κρίση εμ¹ιστοσύνης μεταξύ του α¹οταμιευτικού κοινού και της εν λόγω τρά¹εζας κατά την ¹ερίοδο αυτήÓ.

 

6. Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης α¹ό τον εφέτη ανακριτή Ε. Κρουσταλάκη (É) το Συμβούλιο Εφετών α¹οφάσισε την ¹αρα¹ομ¹ή σε δίκη των διοικητών οκτώ ΔΕΚΟ (É) για το αδίκημα της σχετικής με την υ¹ηρεσία α¹ιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Κατά των διοικητών των άλλων ΔΕΚΟ του ¹ορίσματος Καμάρα (É) ουδεμία κατηγορία α¹αγγέλθηκε.

 

β. Οι ΔΕΚΟ α¹αντούν στις κατηγορίες με ισχυρά ε¹ιχειρήματα και οι ¹αρα¹εμφθέντες διοικητές αθωώνονται α¹ό το Δικαστήριο

(Οκτώβριος Õ88 – Μάϊος Õ95)

 

1. Στις εναντίον τους κατηγορίες, οι ΔΕΚΟ και οι υ¹ερασ¹ιστές τους α¹άντησαν με θεμελιωμένα ε¹ιχειρήματα.

 

3. Τα κυριότερα α¹ό τα υ¹ερασ¹ιστικά ε¹ιχειρήματα των ΔΕΚΟ συνοψίζονται στις ε¹όμενες ¹αραγράφους 4-11.

 

12. Μετά τις δίκες ¹ου διεξήχθησαν, οι ¹αρα¹εμφθέντες διοικητές των ΔΕΚΟ κηρύχθηκαν αθώοι, τρεις α¹ό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, στις 17.4.92, και οι άλλοι, μετά α¹ό εφέσεις τους, α¹ό το Πενταμελές στις 10.4.95 και 9.5.95. 

 

γ. Μετά τη δικαστική έρευνα, ουδεμία κατηγορία α¹αγγέλλεται κατά της ΔΕΗ για τις  ¹ροθεσμιακές καταθέσεις της στην Τρά¹εζα Κρήτης

(Ιούνιος Õ88 – Μάρτιος Õ90)

 

2. Η ιστορία των ¹ροθεσμιακών καταθέσεων της ΔΕΗ, ό¹ως και των άλλων ΔΕΚΟ,  άρχισε στις αρχές 1987, μετά την έκδοση της αναφερθείσας ¹ιο ¹άνω Πράξης του διοικητή της Τρά¹εζας της Ελλάδος. 

Στο ¹λαίσιο της Πράξης αυτής, η ΔΕΗ κατέθετε σε ¹ροθεσμιακούς λογαριασμούς, διάρκειας συνήθως ε¹τά ως δέκα ημερών, τα κατά καιρούς ¹λεονάσματά της, μετά α¹ό ¹λειοδοτικούς διαγωνισμούς ¹ου διενεργούσε η αρμόδια Υ¹ηρεσία της, η Διεύθυνση Οικονομικών Λειτουργιών (ΔΟΛ), και ενέκρινε ο διευθυντής της.

 

8. Η ΔΕΗ α¹άντησε στα δημοσιεύματα του Τύ¹ου και στο ¹όρισμα Καμάρα σχετικά με τις καταθέσεις της στην Τρά¹εζα Κρήτης, με εμ¹εριστατωμένα υ¹ομνήματα και ε¹ιστολές και στη συνέχεια στη δικαστική έρευνα ¹ου διενέργησε ο εφέτης ανακριτής Ε. Κρουσταλάκης, με έγγραφα και καταθέσεις των αρμόδιων στελεχών της ΔΟΛ.

 

11. Το τελικό και αδιαμφισβήτητο συμ¹έρασμα ¹ου ¹ροέκυ¹τε α¹ό όλα αυτά τα στοιχεία ήταν ότι η ΔΕΗ σε κανένα χρονικό διάστημα δεν είχε ευνοήσει την Τρά¹εζα Κρήτης του Γ. Κοσκωτά.

 

12. Ετσι, καμία κατηγορία δεν α¹αγγέλθηκε α¹ό τις δικαστικές αρχές κατά της ΔΕΗ για τις ¹ροθεσμιακές καταθέσεις της στην Τρά¹εζα Κρήτης.

 

δ. Ούτε και για τις εμφανισθείσες ως Òάτοκες καταθέσειςÓ της στην Τρά¹εζα Κρήτης α¹αγγέλλεται κατηγορία κατά της ΔΕΗ, μετά τη δικαστική έρευνα

 (Μάρτιος Õ89 – Μάρτιος Õ90)

 

1. Ο ισχυρισμός ότι η ΔΕΗ διατηρούσε άτοκες καταθέσεις όψεως στην Τρά¹εζα Κρήτης ¹ροβλήθηκε για ¹ρώτη φορά στις 23.3.89, σε συνέντευξη τύ¹ου της Ομοσ¹ονδίας Εργαζομένων ΔΕΗ (ΟΜ.Ε/ΔΕΗ).

 

6. Στους ισχυρισμούς για Òάτοκες καταθέσειςÓ της ΔΕΗ στην Τρά¹εζα Κρήτης, αντιδράσαμε αμέσως, με μια αναλυτική και σαφή ανακοίνωση, με το εξής, συνο¹τικά, ¹εριεχόμενο:

 

7. Α¹ό όλα αυτά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία ¹ρέκυ¹τε, και αναφερόταν στην ανακοίνωση, ότι οι διαδικασίες ¹ου είχε ακολουθήσει η ΔΕΗ κατά τη συνεργασία της με την Τρά¹εζα Κρήτης ήσαν, και στον τομέα αυτόν, ε¹ιχειρηματικά, νομικά, και ηθικά άψογες ενώ, μετά τη διακο¹ή της συνεργασίας αυτής, ουδεμία ζημία της ΔΕΗ είχε υ¹άρξει.

 

8. Στην ανακοίνωση αυτή α¹οφύγαμε να διατυ¹ώσουμε το ερώτημα γιατί ο ¹ροσωρινός ε¹ίτρο¹ος της Τρά¹εζας Κρήτης είχε ¹ροτιμήσει να χάσει έναν ¹ελάτη του μεγέθους και της φερεγγυότητας της ΔΕΗ και όχι να συμψηφίσει τις εισ¹ράξεις ¹ου της είχε ¹αρακρατήσει με τα δάνεια ¹ου η τρά¹εζά του της είχε χορηγήσει, ό¹ως εμείς του είχαμε ¹ροτείνει.

 

9. Για να μη μείνει όμως ούτε η ελάχιστη αμφιβολία για το ότι η Τρά¹εζα Κρήτης δεν είχε τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης α¹ό τη ΔΕΗ, έδωσα εντολή στη ΔΟΛ να υ¹ολογίσει τον χρόνο ¹αραμονής στην Τρά¹εζα Κρήτης των εισ¹ραττόμενων/μεταφερόμενων ¹οσών λογαριασμών ρεύματος (και ε¹ομένως την αμοιβή της για τις ως άνω υ¹ηρεσίες), στην ¹ερίοδο Ιανουαρίου 1987-Οκτωβρίου 1988, και να τον συγκρίνει με τους αντίστοιχους χρόνους:

- για την Τρά¹εζα Κρήτης, στην ¹ρο Γ. Κοσκωτά διετία και

- για άλλες τρά¹εζες, στη διετία 1987-88. 

 

11. Σε όμοιο με τη μελέτη της ΔΟΛ συμ¹έρασμα, για τον χρόνο ¹αραμονής των εισ¹ράξεων λογαριασμών ΔΕΗ στην Τρά¹εζα Κρήτης κατά την ¹ερίοδο Ιανουαρίου 1987-Οκτωβρίου 1988, κατέληξε και ο έλεγχος ¹ου έγινε α¹ό τέσσερις ελεγκτές της Τρά¹εζας Κρήτης, μετά α¹ό εντολή του εφέτη ανακριτή Ε. Κρουσταλάκη.

 

12. Συμ¹ερασματικά, το α¹οτέλεσμα και των δύο ως άνω ανεξάρτητων μεταξύ τους μελετών, για την αμοιβή της Τρά¹εζας Κρήτης για τις υ¹ηρεσίες της ¹ρος τη ΔΕΗ τις σχετικές με την είσ¹ραξη/μεταφορά ¹οσών εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος, κατά την ¹ερίοδο 1987-88, ήταν ότι:

- η αμοιβή αυτή αντιστοιχούσε σε οιωνεί ¹ρομήθεια ύψους ¹ερί¹ου 400 εκατ. δρχ., ή ¹οσοστού 0,4% ε¹ί των εισ¹ράξεων ¹ου είχαν Ò¹εράσειÓ α¹ό την Τρά¹εζα Κρήτης,

- η αμοιβή αυτή ήταν αρκετά μικρότερη τόσο α¹ό την αντίστοιχη αμοιβή της Τρά¹εζας Κρήτης στην ¹ρο Κοσκωτά ¹ερίοδο όσο και α¹ό τις αντίστοιχες αμοιβές άλλων τρα¹εζών.

 

13. Στις 31.5.89, μετά τη διαβίβαση του ως άνω ¹ορίσματος ελέγχου των ελεγκτών της Τρά¹εζας Κρήτης στον εφέτη ανακριτή, κά¹οιες αθηναϊκές εφημερίδες, ερμηνεύοντας ως ÒχάσιμοÓ της ΔΕΗ την αμοιβή (οιωνεί ¹ρομήθεια) των 400 εκατ. δρχ. της Τρά¹εζας Κρήτης για τις ¹ροαναφερθείσες υ¹ηρεσίες της, είχαν τους ανάλογους έντονους τίτλους και δημοσιεύματα: 

- ÒΕχασε 400 εκατ. δρχ. η ΔΕΗ δρχ. α¹ό καταθέσεις στον ΚοσκωτάÓ (ÒΕλευθεροτυ¹ίαÓ).

- ÒΕκφράζονται φόβοι ότι η ΔΕΗ υ¹έστη ζημία α¹ό την α¹ώλεια τόκων, ¹ου ανέρχεται σε ¹ερί¹ου 400 εκατομμύρια δραχμέςÓ (ÒΚαθημερινήÓ).

- ÒΗ ΔΕΗ ζημιώθηκε ¹ερί¹ου 400 εκατομμύρια δρχ., α¹ό τόκουςÓ (ÒΝέαÓ). 

 

14. Ο ¹ροσωρινός ε¹ίτρο¹ος Ι. Καμάρας, ¹ου έβλε¹ε να ερμηνεύεται εσφαλμένα το δικό του ¹όρισμα (α¹ό το ο¹οίο ¹ροέκυ¹τε ¹ως οι τόκοι των 400 εκατ. δρχ. δεν ήσαν Òα¹ώλειαÓ της ΔΕΗ αλλά Ò¹ληρωμήÓ της στην Τρά¹εζα Κρήτης για ¹ροσφερθείσες υ¹ηρεσίες) δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει κά¹οιο διορθωτικό σχόλιο. 

Τον καιρό εκείνο, όμως, τέτοιες ευαισθησίες δεν μετρούσαν. Το ¹ροέχον ήταν να κατηγορηθεί ο διοικητής της ΔΕΗ Γ. Μ¹ιρδιμήρης για α¹ιστία και ο Αντρέας Πα¹ανδρέου για ηθική αυτουργία στην α¹ιστία αυτή!

 

15. Τελικά, ό¹ως και για τις ¹ροθεσμιακές καταθέσεις έτσι και για το ζήτημα των εισ¹ράξεων/καταθέσεων των λογαριασμών ρεύματος, α¹οδείχτηκε ¹ως καμία εύνοια δεν είχε δείξει η ΔΕΗ στην Τρά¹εζα Κρήτης του Γ. Κοσκωτά και έτσι καμία κατηγορία δεν της α¹αγγέλθηκε α¹ό τις δικαστικές αρχές.

 

ε. Στην αθωωτική για τον Ανδρέα Πα¹ανδρέου α¹όφαση του Εδικού Δικαστηρίου σημειώνεται ως α¹οδεικτικό στοιχείο η άψογη συμ¹εριφορά της ΔΕΗ στη συνεργασία της με την Τρά¹εζα Κρήτης του Γ. Κοσκωτά

 (Ιούλιος Õ89 – Ιανουάριος Õ92)

 

1. Στις 18 Ιουλίου 1989 η Βουλή με 166 ψήφους α¹οφάσισε την άσκηση ¹οινικής δίωξης κατά του Ανδρέα Πα¹ανδρέου για ηθική αυτουργία σε α¹ιστία των διοικητών των ΔΕΚΟ και διέταξε ¹ροανάκριση, την ο¹οία ανάθεσε σε Προανακριτική Ε¹ιτρο¹ή α¹ό δώδεκα βουλευτές.

 

2. Το α¹ό 14.9.89 ¹όρισμα της Προανακριτικής Ε¹ιτρο¹ής έγινε δεκτό α¹ό τη  Βουλή, η ο¹οία στις 27 Σε¹τεμβρίου 1989 ¹αρέ¹εμψε τον Α. Πα¹ανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 86 του Συντάγματος, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε α¹ιστία ¹ερί την υ¹ηρεσία κατÕ εξακολούθηση των διοικητών ¹έντε ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, Ολυμ¹ιακής Αερο¹ορίας, ΟΤΕ, Οργανισμού Ανασυγκροτήσεως Ε¹ιχειρήσεων και ΗΣΑΠ).

Η ¹ρόταση στη Βουλή για την ¹αρα¹ομ¹ή του Αντρέα Πα¹ανδρέου υ¹οβλήθηκε α¹ό τα ε¹τά μέλη της Προανακριτικής Ε¹ιτρο¹ής (Ν. Κατσαρό, Κ. Κωνσταντινίδη, Β. Μαντζώρη, Α. Ξαρχά, Β. Πολύδωρα και Γ. Σούρλα της ΝΔ και Σ. Νέστορα του Συνασ¹ισμού), καθώς οι ¹έντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Λ. Βερυβάκης, Ε. Γιαννό¹ουλος, Α. Κακλαμάνης, Γ. Κατσιμ¹άρδης και Ι. Ποττάκης) είχαν α¹οχωρήσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ε¹ειδή είχε α¹ορριφθεί ¹ρότασή τους για τριήμερη ¹αράταση ¹ροκειμένου να εξετασθούν και άλλοι μάρτυρες.    

 

5. Η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, στο ο¹οίο ο Ανδρέας Πα¹ανδρέου δεν ¹αρέστη ούτε εκ¹ροσω¹ήθηκε, άρχισε στις 11.3.91 και τελείωσε στις 17.1.92, με την αθώωσή του.

 

7. Το σκε¹τικό της αθωωτικής για τον Ανδρέα Πα¹ανδρέου α¹όφασης του Ειδικού Δικαστηρίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, για την υ¹όθεση των ΔΕΚΟ:

- Οι εκδότες εφημερίδων Χ. Λαμ¹ράκης, Χ. Τεγό¹ουλος, Γ. Μ¹όμ¹ολας, καθώς και οι δημοσιογράφοι Στ. Ψυχάρης, Γ. Λεβεντογιάννης και Γ. Μαύρος, ¹ου είχαν ε¹ιτεθεί με δριμύτητα στο ¹αρελθόν κατά του ¹ρώην Πρωθυ¹ουργού για το α¹οκαλούμενο σκάνδαλο Κοσκωτά, στην α¹οκάλυψη του ο¹οίου συνέβαλαν ουσιωδώς, με εύστοχα και τεκμηριωμένα δημοσιεύματά τους, σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ¹ου τους υ¹οβλήθηκαν α¹άντησαν με υ¹ευθυνότητα και αντικειμενικότητα, ότι δεν γνωρίζουν αν έγιναν καταθέσεις χρημάτων Δημόσιων Ε¹ιχειρήσεων στην Τρά¹εζα Κρήτης με υ¹όδειξη του Ανδρέα Πα¹ανδρέου, στον ο¹οίο α¹έδωσαν Ò¹ολιτικέςÓ μόνο ευθύνες.

- Ο¹ως α¹οδείχτηκε, ο ¹ροσω¹ικός φίλος και έμ¹ιστος του ¹ρώην Πρωθυ¹ουργού, διοικητής τότε της ΔΕΗ, Γ. Μ¹ιρδιμήρης, α¹έσυρε το 1988 όλες τις καταθέσεις της στην Τρά¹εζα Κρήτης. Αν όμως ο κατηγορούμενος ¹ρώην Πρωθυ¹ουργός ήθελε να ενισχύσει τον Γ. Κοσκωτά και την Τρά¹εζα Κρήτης με καταθέσεις διαθέσιμων χρηματικών κεφαλαίων Δημόσιων Ε¹ιχειρήσεων, λογικό θα ήταν να α¹ευθυνθεί μόνο στον ¹ιστό του Γ. Μ¹ιρδιμήρη και να ε¹ιτύχει το σκο¹ό του χωρίς να ¹ροσφύγει σε ¹ερισσότερους α¹οδέκτες των δήθεν εντολών του διοικητές Δημόσιων Ε¹ιχειρήσεων, με τους ο¹οίους δεν είχε, ό¹ως α¹οδείχτηκε, ιδιαίτερους δεσμούς.

 

8. Η συγκεκριμένη αναφορά της α¹όφασης του Ειδικού Δικαστηρίου στον ¹ρόεδρο της ΔΕΗ Γ. Μ¹ιρδιμήρη έδειχνε καθαρά και με τον ¹ιό ε¹ίσημο τρό¹ο, γιατί η ΔΕΗ  είχε γίνει στόχος στην υ¹όθεση της Τρά¹εζας Κρήτης του Γ. Κοσκωτά.