Το ε¹εισόδιο Τόμσεν ¹ροετοιμασία της α¹ολογίας Τσί¹ρα για τις ε¹ιλογές του στα δημοσιονομικά μέτρα

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.           Η ¹ιο ¹ιθανή εξήγηση για τον τρό¹ο με τον ο¹οίο ο κ. Τσί¹ρας χειρίστηκε το ε¹εισόδιο Τόμσεν είναι ¹ως αισθάνθηκε την ανάγκη να ¹ροετοιμάσει α¹ό τώρα την α¹ολογία του για τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα ¹ου γνωρίζει ότι θα ¹άρει.

 

Ο κ. Τσί¹ρας έχει τελικά ¹ειστεί ¹ως οι Ευρω¹αίοι δανειστές μας, αφού ούτε την α¹ομάκρυνση του ΔΝΤ α¹ό το ¹ρόγραμμα διάσωσης ούτε το κούρεμα του χρέους ¹ρόκειται να δεχτούν, θα ¹ροσεγγίσουν αναγκαστικά το ΔΝΤ στις θέσεις του για τη λήψη των Òαναγκαίων μέτρωνÓ του ¹ρογράμματος.

 

Καθώς όμως, ό¹ως συχνά ε¹αναλαμβάνουν οι δανειστές μας, η ε¹ιλογή των δημοσιονομικών μέτρων ¹ου θα ληφθούν για την ε¹ίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων α¹οτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Τσί¹ρας είναι αναγκασμένος να α¹ολογηθεί για τα μέτρα ¹ου ο ίδιος τελικά θα α¹οφασίσει.

 

Με δεδομένο τον τρό¹ο αντιμετώ¹ισης του ε¹εισοδίου Τόμσεν, θα μ¹ορούσε ίσως να ¹ροβλέψει κανείς ¹ως  η α¹ολογία του αυτή θα είναι κά¹ως έτσι:

 

ÒΠαλέψαμε σκληρά για να διώξουμε το ÔθηρίοÕ, το ΔΝΤ, α¹ό τη δια¹ραγμάτευση, αλλά, καθώς ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν εναντίον μας, δεν τα καταφέραμε. Το ΔΝΤ ¹αρέμεινε στη δια¹ραγμάτευση και ε¹έβαλε, όχι μόνο σε μας αλλά και στους άλλους δανειστές μας, τα σκληρά μέτρα ¹ου δυστυχώς δεν μ¹ορέσαμε να α¹οφύγουμε, αφού εναλλακτική λύση δεν υ¹ήρχεÓ.

 

2.            Μια άλλη, λιγότερο ¹ιθανή α¹ό την ¹ρώτη, εξήγηση θα ήταν ¹ως οι σύμβουλοι του κ. Τσί¹ρα και ο ίδιος δεν μ¹όρεσαν να κατανοήσουν το κείμενο των συνομιλιών Τόμσεν, ό¹ως δημοσιεύτηκε α¹ό τη WikiLeaks, ¹αρότι το κείμενο αυτό είναι αρκούντως σαφές.

 

(α)        Ο κ. Τόμσεν, στο κείμενο αυτό, υ¹ενθυμίζει ένα γεγονός, ¹αρουσιάζει μια ¹ιθανή εξέλιξη της δια¹ραγμάτευσης, και κάνει μια ¹ρόταση.

 

- Το γεγονός: ÒΣτο ¹αρελθόν έχει υ¹άρξει μόνο μία φορά ¹ου ελήφθη α¹όφαση. Ήταν ότι τους τελείωναν τα χρήματα και κινδύνευαν με χρεοκο¹ίαÓ.

 

- Η ¹ιθανή εξέλιξη της δια¹ραγμάτευσης: ÒΕίναι μια ¹ιθανότητα αυτό να συμβεί ξανά. Σε αυτή την ¹ερί¹τωση, θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο και σαφώς οι Ευρω¹αίοι δεν ¹ρόκειται να κάνουν συζητήσεις για ένα μήνα ¹ριν το Brexit, ε¹ομένως σε κά¹οια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και μετά θα θέλουν να ξαναρχίσουν μετά το δημοψήφισμα στη ΒρετανίαÓ

 

- Η ¹ρόταση: Ο στόχος για το δημοσονομικό ¹λεόνασμα το 2018 να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ (α¹ό το σημερινό 3,5%) και να γίνει και σοβαρή μείωση του χρέους.  

 

(β)        Ο κ. Τσί¹ρας στην ε¹ιστολή του ¹ρος την κα Λαγκάρντ :

 

- Την υ¹ενθύμιση ενός γεγονότος και την ¹αρουσίαση μιας ¹ιθανής εξέλιξης της δια¹ραγμάτευσης τα ¹αρουσιάζει ως Òένα μέσο ¹ίεσης ¹ρος την Ελλάδα και τα υ¹όλοι¹α μέληÓ με Òχρήση ενός ¹ιστωτικού γεγονότοςÓ και ως Òα¹ειλή με καθυστέρηση της διαδικασίας (δια¹ραγμάτευσης)Ó!

 

- Την ευνοϊκή για την Ελλάδα ¹ρόταση Τόμσεν για μείωση του δημοσιονομικού ¹λεονάσματος και του χρέους α¹οφεύγει  να σχολιάσει.

 

(γ)           Ο κ. Τσί¹ρας, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ε¹ιχειρεί, ομολογημένως έντεχνα, να διαστρέψει τα όσα ¹ερί ÒανοησίαςÓ αναφέρει στην ¹ρος αυτόν ε¹ιστολή της η κα Λαγκάρντ, λέγοντας: ÒΗ γενική διευθύντρια χαρακτήρισε την τακτική αυτή ÔανοησίαÕ. Συμφωνώ α¹ολύτως με την ά¹οψη αυτή και  χαίρομαι ¹ου αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τό¹ος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας ΛαγκάρντÓ.

 

Το ότι είναι ÒανοησίαÓ η Òτακτική της καθυστέρησης της δια¹ραγμάτευσης ώστεÉÓ το δέχονται οι ¹άντες και δεν χρειαζόταν να το ÒαναγνωρίσειÓ η κα Λαγκάρντ.

 

Εκείνο όμως ¹ου ¹ράγματι χαρακτήρισε ÒανοησίαÓ η κα Λαγκάρντ είναι αυτό  ¹ου έ¹ραξε ο κ. Τσί¹ρας και οι σύμβουλοί του, δηλαδή  η Òεικασία ότι το ¹ροσω¹ικό του ΔΝΤ θα χρησιμο¹οιούσε ένα ¹ιστωτικό γεγονός ως δια¹ραγματευτική τακτικήÓ.

 

Προσθέτοντας ¹ως το ΔΝΤ όχι μόνο δεν α¹ειλεί με καθυστερήσεις τη δια¹ραγμάτευση, αλλά θεωρεί ότι, Òγια το συμφέρον του ελληνικού λαού, ¹ρέ¹ει να οδηγήσουμε αυτές τις δια¹ραγματεύσεις σε μια γρήγορη συμφωνίαÓ.

 

3.         Το α¹οτέλεσμα των χειρισμών του ε¹εισοδίου Τόμσεν υ¹ήρξε άκρως αρνητικό για τον κ. Τσί¹ρα.

 

(α) Οι εταίροι μας (όλα τα μέλη της Ευρωζώνης, η Ευρω¹αϊκή Ε¹ιτρο¹ή, η Ευρω¹αϊκή Κεντρική Τρά¹εζα, το ESM), οι ΗΠΑ και άλλοι α¹έρριψαν τις αιτιάσεις Τσί¹ρα κατά του ΔΝΤ.

 

(β) Οι εταίροι μας ε¹ιβεβαίωσαν την θέλησή τους να συνεχίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό ¹ρόγραμμα διάσωσης (στο ο¹οίο η κυβέρνηση Τσί¹ρα του έχει ζητήσει να συμμετάσχει).

 

(γ) Η Ευρωζώνη ¹αρέμεινε σταθερή στη θέση της ÒΈνα κούρεμα του χρέους δεν είναι ¹ρος συζήτησηÓ.