Στο τέλος της δια¹ραγμάτευσης, η Κυβέρνηση να δεχτεί την τελική ¹ρόταση της Ευρωζώνης

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.         Φτάνει ¹λέον στο τέλος της η δια¹ραγμάτευση με την Ευρωζώνη για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, με την ο¹οία ¹αρατάθηκε μέχρι τις 30.6.15 η Δανειακή σύμβαση και το σχετικό με αυτήν Πρόγραμμα.

Η Κυβέρνηση δείχνει να ¹ιστεύει ¹ως το ενδεχόμενο α¹οχώρησης της χώρας μας α¹ό την Ευρωζώνη θα αναγκάσει τις άλλες δεκαοκτώ χώρες της να δεχτούν τις γνωστές Òκόκκινες γραμμέςÓ της (για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τον ΦΠΑ, τις ιδιωτικο¹οιήσειςÉ).

 

Πρόκειται για ¹ροσδοκία καθαρά ουτο¹ική, καθώς:

- Η Ευρωζώνη δεν ¹ρόκειται να α¹οδεχτεί Òκόκκινες γραμμέςÓ ¹ου δεν είναι συμβατές με τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, με την ο¹οία η Κυβέρνηση:

- Δεσμεύτηκε να α¹οφύγει Òο¹οιαδή¹οτε ανάκληση μέτρων ή μονομερείς αλλαγές ¹ολιτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, ¹ου θα μ¹ορούσαν να ε¹ηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους ή τη δημοσιονομική σταθερότητα, ό¹ως α¹οτιμώνται α¹ό τους θεσμούςÓ.

- Α¹οδέχτηκε ¹ως Òμόνο η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης α¹ό τους θεσμούς θα ε¹ιτρέψει οιαδή¹οτε καταβολή της ενα¹ομείνασας δόσης του τρέχοντος ΠρογράμματοςÉÓ.

- Η α¹οδοχή α¹αιτήσεων μιας χώρας ¹ου δεν είναι α¹οδεκτές α¹ό όλες τις άλλες χώρες θα κατέληγε σε ισχυρό κλονισμό της Ευρωζώνης και, τελικά, ίσως στην  κατάρρευσή της (αφού θα συνιστούσε ¹αραβίαση των βασικών αρχών λειτουργίας της και (κακό) ¹ροηγούμενο ¹ου θα μ¹ορούσε να ε¹αναληφθεί και για άλλες χώρες).

 

2.         Τι όμως θα συμβεί αν, την τελευταία στιγμή, τότε ¹ου θα έχουν διατυ¹ωθεί οι τελικές θέσεις των δύο μερών, ¹αραμένουν ακόμα κά¹οιες Òκόκκινες γραμμέςÓ της Κυβέρνησης ¹ου δεν θα γίνονται δεκτές α¹ό την Ευρωζώνη;

Η Κυβέρνηση θα κληθεί τότε να ¹άρει τη μεγάλη α¹όφαση: Να δεχτεί την τελική ¹ρόταση της Ευρωζώνης ή να την α¹ορρίψει.

 

(α) Αν την δεχτεί:

- Θα ¹άρει τα δύσκολα μέτρα ¹ου θα έχει ζητήσει η Ευρωζώνη.

- Θα εισ¹ράξει το υ¹ολει¹όμενο ¹οσό της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, ¹ου θα της ε¹ιτρέψει να εκ¹ληρώσει τις άμεσες οικονομικές υ¹οχρεώσεις της στο εσωτερικό της Χώρας (μισθούς, συντάξειςÉ) και το εξωτερικό (¹ληρωμές δανείωνÉ).

- Θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει, μετά τις 30 Ιουνίου, μια νέα δανειακή σύμβαση δύο-τριών ετών με την Ευρωζώνη, ¹ου θα δώσει την ευκαιρία στη Χώρα να ¹ροχωρήσει σε μια ανα¹τυξιακή ¹ορεία.

 

(β) Αν την α¹ορρίψει:

- Δεν θα ¹άρει τα δύσκολα μέτρα ¹ου θα έχει ¹ροτείνει η Ευρωζώνη.

- Δεν θα εισ¹ράξει το υ¹ολει¹όμενο ¹οσό της τρέχουσας δανειακής σύμβασης.

- Δεν θα μ¹ορέσει να συνάψει, μετά τις 30 Ιουνίου, όταν θα χρειάζεται 30-40 δισεκ. ευρώ για την ε¹όμενη τριετία, μια νέα δανειακή σύμβαση με την Ευρωζώνη.

- Θα αναγκαστεί να ¹άρει ¹ολύ σκληρότερα μέτρα α¹ό αυτά της Ευρωζώνης ¹ου θα έχει α¹ορρίψει (μεγαλύτερες ¹ερικο¹ές μισθών και συντάξεων, υψηλότερη φορολόγηση κ.λ.¹.), αφού χωρίς δανεισμό α¹ό την Ευρωζώνη και τις αγορές λεφτά δεν θα υ¹άρχουν για να  ¹ληρωθούν μισθοί, συντάξεις, ¹ρομηθευτές και όλα τÕ άλλα.

 

(γ) Αν α¹ορρίψει την τελική ¹ρόταση της Ευρωζώνης, τι θα ¹ράξει η Κυβέρνηση με το ΔΝΤ, το ο¹οίο δεν δια¹ραγματεύεται τη δική του Δανειακή σύμβαση και το δικό του Πρόγραμμα, ¹ου συνεχίζονται μέχρι τον Μάρτιο του 2016 με όρους ίδιους με εκείνους του Προγράμματος της Ευρωζώνης;

 

3.         Το συμφέρον της Χώρας ε¹ιβάλλει η Κυβέρνηση, την τελευταία στιγμή της δια¹ραγμάτευσης, όταν όλα θα έχουν λεχθεί, να α¹οφασίσει να δεχτεί την τελική ¹ρόταση της Ευρωζώνης, α¹οσύρροντας τις ό¹οιες Òκόκκινες γραμμέςÓ εξακολουθούν να μην α¹οδέχονται οι άλλες δεκαοκτώ χώρες.

Η μεγάλη ¹λειοψηφία του λαού και της Βουλής θα συμφωνήσει με μια τέτοια α¹όφαση, γιατί αντιλαμβάνεται ¹λέον ¹ως η α¹όρριψη των τελικών ¹ροτάσεων της Ευρωζώνης, των ¹ροτάσεων της τελευταίας στιγμής, θα οδηγούσε τη Χώρα σε οικονομική και ¹ολιτική α¹ομόνωση και, τελικά, σε ολική καταστροφή.

 

4.         Σε ολική καταστροφή, θα οδηγούσαν τη Χώρα, και μάλιστα Çάμα τη ¹ροκηρύξειÈ τους, και ένα δημοψήφισμα ή νέες εκλογές, ¹ου ε¹ι¹όλαια ¹ροτείνουν, ανοιχτά ή με μισόλογα, ορισμένοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ, ενώ το ο¹οιοδή¹οτε α¹οτέλεσμά τους ούτε τις θέσεις της Ευρωζώνης θα άλλαζε ούτε λεφτά θα μας έφερνε.