Καυτά ερωτήματα για το έργο ÇΗΛΙΟΣÈ

(Ε¹ιστολή του Αλβέρτου Μαϊση, μηχανολόγου-ηλεκεκτρολόγου μηχανικού, ¹ρώην Διευθυντή ΔΕΗ, ¹ου στάλθηκε στην ÇΚαθημερινήÈ στις 9.12.11)

 

Το έργο ÇΗΛΙΟΣÈ έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, ο κ. Υ¹ουργός το έχει ¹αρουσιάσει σε ξένους ε¹ενδυτές και ¹ρόσφατα έγινε ¹αρουσίαση-συζήτηση στην αρμόδια ε¹ιτρο¹ή της Βουλής. Το έργο αυτό, ¹ου μνημονεύεται και στην Α¹όφαση της 26-27ης Οκτωβρίου, εμφανίζεται να έχει ¹ολλές και θετικές δράσεις για τη χώρα. Θυμίζω ότι η ιδέα είναι να εγκατασταθούν στη χώρα μας 4.000-10.000 MW φωτοβολταϊκά (Φ/Β) και η ¹αραγόμενη ενέργεια να διοχετεύεται στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί, οι ο¹οίοι θα χρηματοδοτήσουν το έργο, θα έχουν κέρδος διότι, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στην Ελλάδα, οι εγκαταστάσεις Φ/Β θα έχουν ¹ολύ μεγαλύτερη α¹όδοση α¹Õότι στη χώρα τους. Εμείς θα συμμετάσχουμε μόνο με τη ¹αροχή της γης (100.000 στρέματα) και θα έχουμε όφελος ¹ου εκτιμάται σε 15 δις.

Ο κ. Υ¹ουργός εί¹ε ότι η ιδέα είναι ελληνική, το Υ¹ουργείο συνεργάζεται με φορείς ό¹ως ΚΑΠΕ και ΔΕΗ/Ανανεώσιμες, όμως δεν έχει ακόμη ¹ροβεί στη ¹ρόσληψη συμβούλων για εκ¹όνηση μελέτης σκο¹ιμότητας διότι δεν έχει εκφραστεί η βούληση των ξένων για συμμετοχή στο έργο.

Πολύ ωραία όλα αυτά, όμως τίθενται κά¹οια ερωτήματα και καλό είναι να εξεταστούν:

- Το ¹ρόβλημα της μεταφοράς της ενέργειας α¹οτελεί κομβικό σημείο του εγχειρήματος. Α¹αιτούνται δίκτυα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στα κράτη διέλευσης (Γιουγκοσλαβία, Αυστρία, Ιταλία). Το κόστος είναι ¹ολύ μεγάλο, αλλά κυρίως ¹ρόκειται για εγκαταστάσεις ¹ου συναντούν ¹ολύ μεγάλες αντιδράσεις α¹ό τις το¹ικές κοινωνίες. Οι αρμόδιοι της ΔΕΗ φτύνουν αίμα για να φιάξουν μια γραμμή μικρού μήκους, ¹όσο μάλλον για γραμμές κά¹οιων χιλιάδων χιλιομέτρων. Εμείς έχουμε συμφέρον να ¹αλαίψουμε για τη κατασκευή των δικτύων στη χώρα μας, στις χώρες διέλευσης όμως, ¹ου το όφελος θα είναι ¹ολύ μικρό, δεν υ¹άρχει κίνητρο.  

Συνε¹ώς σÕ ένα τέτοιο έργο, ¹ριν ακόμη εξαγγελθεί, η διάσταση αυτή έ¹ρε¹ε να είχε διερευνηθεί. Ο μοναδικός φορέας στη χώρα μας ¹ου γνωρίζει σε βάθος το θέμα είναι ο ΔΕΣΜΗΕ. Άνετα το Υ¹ουργείο θα μ¹ορούσε να ζητήσει τη συνδρομή του και θα είχε αξιό¹ιστη ά¹οψη χωρίς κόστος μελέτης.

- Η εγκατάσταση Φ/Β σε τόσο μεγάλη ισχύ, ¹ροστιθέμενη στις εθνικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, θέτει θέματα ευστάθειας του Συστήματος ε¹ι¹λέον των ¹ροβλημάτων μεταφοράς. Και εδώ ο ΔΕΣΜΗΕ είναι τυ¹ικά και ουσιαστικά ο ¹λέον αρμόδιος φορέας.

- Ελέχθη α¹ό τον κ. Υ¹ουργό ότι θα δημιουργηθούν 60.000 θέσεις εργασίας. Στη διάρκεια της εγκατάστασης θα χρειαστεί ¹ράγματι ¹ολύ ¹ροσω¹ικό, όμως οι εγκαταστάσεις αυτές χρειάζονται ελάχιστο μόνιμο ¹ροσω¹ικό για τη λειτουργία. Καλό είναι να υ¹άρξει διευκρίνιση.

- Η εντύ¹ωση ¹ου κομίζει κανείς α¹ό τις διαθέσιμες ¹ληροφορίες είναι ότι το έργο είναι σε ¹ολύ αρχική φάση. Θα ¹ερίμενε κανείς γιά ένα έργο ¹ου ¹εριλαμβάνεται στην Α¹όφαση να έχει γίνει μεγαλύτερη ¹ροετοιμασία. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι υ¹άρχουν ε¹ενδυτές για ένα τόσο φιλόδοξο έργο και κυρίως ότι υ¹άρχουν ενδιαφερόμενοι νÕαγοράσουν την ¹αραγόμενη ενέργεια.

- Ο κ. Υ¹ουργός εί¹ε ότι για να γίνει εξαγωγή της ενέργειας αυτής των Φ/Β ¹ρέ¹ει η χώρα μας να έχει καλύψει την υ¹οχρέωσή της, το 2020 το 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας να ¹ροέρχεται α¹ό ΑΠΕ. Αυτός είναι ένας ¹ολύ φιλόδοξος στόχος και με τους σημερινούς ρυθμούς εγκατάστασης των ΑΠΕ είναι ¹ολύ αμφίβολο αν θα έχει ε¹ιτευχθεί. Πρέ¹ει ε¹ομένως να διερευνηθεί κατά ¹όσο η ¹αραγωγή του ΗΛΙΟΣ, για όσο χρόνο η χώρα μας δεν έχει ε¹ιτύχει το στόχο του 20%, θα μ¹ορεί να εξαχθεί και να ¹ληρώνεται α¹ό τους Γερμανούς, ή υ¹οχρεωτικά όλη ή μέρος αυτής θα αγοράζεται α¹ό το Σύστημα με τις εξωφρενικές τιμές των 300 Û/MWH και ο Ελληνας καταναλωτής θα ε¹ωμιστεί το κόστος μέσω του τέλους ΑΠΕ.