Το άνοιγμα της  αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

 

(Ε¹ιστολή Αλβέρτου Μαϊση, Δρ Μηχ/γου-Ηλεκ/γου Μηχανικού, ¹ρ. Δ/ντή στη Γεν. Δ/νση Μεταφοράς της ΔΕΗ, ¹ου στάλθηκε στην ÇΚαθημερινήÈ στις 2.4.11)

 

 

Πολύς λόγος τελευταία για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλές γνώμες ακούγονται ¹ου συγκλίνουν στο ότι ¹ρέ¹ει ε¹ιτέλους νÕανοίξει η αγορά, να σταματήσουν οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές και το τεμ¹έλικο ¹ροσω¹ικό της ΔΕΗ νÕα¹ομυζούν τους καταναλωτές. Ε¹ιτέλους να υ¹άρξει υγιείς ανταγωνισμός και ο καταναλωτής να ωφεληθεί και να μη υφίσταται τα χαράτσια της ΔΕΗ. Δυστυχώς όλα αυτά λέγονται α¹ό ανθρώ¹ους ¹ου δεν γνωρίζουν το θέμα. Ακόμη αρθρογράφοι του ε¹ι¹έδου των κ.κ Μάνου, Μανδραβέλη κ.λ.¹. κινούνται σÕαυτό το σκε¹τικό.

Η ¹ραγματικότητα είναι διαφορετική. Φυσικά και υ¹άχουν δυσλειτουργίες στη ΔΕΗ, σαν δημόσιος οργανισμός έχει αρκετά βαρίδια. Η μετοχο¹οίηση και το σημερινό άνοιγμα της αγοράς είχαν καλό α¹οτέλεσμα στην εσωτερική της λειτουργία. Ομως το ¹ρόβλημα είναι αλλού. Η αγορά ΗΕ άνοιξε με ένα και μοναδικό στόχο, να βοηθήσει τους ιδιώτες ε¹ενδυτές σε βάρος της ΔΕΗ. Φαίνεται ίσως ¹αράξενο, όμως είναι η αλήθεια. Λίγα ¹αραδείγματα:

á      Η 5η μονάδα Λαυρίου αδειδοτήθηκε τέλη 2003 ¹αρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί α¹ό τον Υ¹ουργό α¹ό το 2001 η σχετική άδεια. Ο λόγος είναι ότι έ¹ρε¹ε να δοθεί κίνητρο στους ιδιώτες να ε¹ενδύσουν. Οι ιδιώτες δεν ε¹ένδυσαν, αλλά η ΔΕΗ λόγω έλλειψης της μονάδας αυτής, ¹λήρωσε ¹ολλά για να εξασφαλίσει ε¹άρκεια ενέργειας κατά την Ολυμ¹ιάδα.

á      Με νόμο η ΔΕΗ για κάθε νέα μονάδα υ¹οχρεούται νÕ α¹οσύρει ισό¹οση ισχύ, με άλλα λόγια οι νέες ανάγκες σε ενέργεια καλύ¹τονται α¹ό τους ανταγωνιστές της. Σήμερα  έχουν εγκατασταθεί ή βρίσκονται σÕεγκατάσταση μονάδες ιδιωτών ¹ερί τα 2000 MW. Η ΔΕΗ κατάφερε και αυτοεγκλωβίστηκε σε μονάδες ¹ου τραβάνε σε μάκρος κυρίως για λόγους δικτύων (Αλιβέρι, Μεγαλό¹ολη) και ε¹ομένως ούτε τη δυνατότητα αντικατάστασης ¹αλαιών μονάδων με νέες οικονομικότερες δεν μ¹όρεσε να εκμεταλλευτεί.

á      Στο τομέα της ¹ρομήθειας εκεί ¹λέον τα ¹ράγματα είναι σκανδαλώδη σε βάρος της ΔΕΗ. Είναι γνωστό ότι τα τιμολόγια ρεύματος καθορίζονται α¹ό το Υ¹ουργείο. Παραδοσιακά για λόγους κοινωνικής ¹ολιτικής, το οικιακό τιμολόγιο ήταν χαμηλό (κάτω του κόστους), το βιομηχανικό ¹ερί¹ου στο κόστος και το εμ¹ορικό είναι αρκετά ¹άνω α¹ό το κόστος ώστε να καλύ¹τει τις α¹ώλειες και να υ¹άρχει κέρδος στην ε¹ιχείρηση. Ολως ¹αραδόξως οι εναλλακτικοί ¹άροχοι ¹ροσελκύουν σχεδόν α¹οκλειστικά εμ¹ορικούς ¹ελάτες. Ε¹ιβαρρύνονται βέβαια με κά¹οια ¹οσά ως συμμετοχή στις Υ¹ηρεσίες Κοινής ½φέλειας, όμως ο α¹ολογισμός είναι ¹ολύ θετικός. Και αν κά¹οιος ¹ελάτης δεν ¹ληρώνει τους λογαριασμούς, τον διώχνουν και τον ¹αραλαμβάνει η ΔΕΗ (τελευταίο καταφύγιο), η ο¹οία έχει ήδη φέσι α¹ό ¹ελάτες της 250εκ.

Αυτά ομως δεν είναι αρκετά για τους ιδιώτες. Η ΔΕΗ έχει δύο ¹ηγές φτηνής ¹αραγωγής τους λιγνίτες και τα νερά και ¹ρέ¹ει α¹αραιτήτως να τις μοιραστεί με τους ανταγωνιστές της (!). Η λιγνιτική ¹αραγωγή α¹αιτεί μεγάλες ε¹ενδύσεις ¹ου α¹οσβένονται σε ¹ολλά χρόνια σε αντίθεση με τις μονάδες Φυσικού Αερίου. Ε¹ι¹λέον αναμένεται η λιγνιτική ¹αραγωγή να ε¹αβαρυνθεί με το κόστος εκ¹ομ¹ών αερίων θερμοκη¹ίου. Συνε¹ώς καλό είναι να ε¹ωφεληθεί ο ιδιωτικός τομέας με λιγνιτική ¹αραγωγή όσο καιρό είναι οικονομική χωρίς όμως να ¹ροβεί σε μεγάλες ε¹ενδύσεις. Λύση έτοιμη, να ¹ουλήσει η ΔΕΗ το 40% της λιγνιτικής ¹αραγωγής, φυσικά σε χαμηλές τιμές (!). Με τη υδροηλεκτρική ¹αραγωγή συμβαίνει κάτι ανάλογο. Η κατασκευή φραγμάτων α¹αιτεί τεράστιες ¹ιστώσεις και ε¹ομένωςτο κόστος είναι α¹αγορευτικό. Η υδρ/κή ¹αραγωγή είναι οικονομική διότι το νερό έρχεται α¹ό τον ουρανό. Και όταν ο καιρός είναι βροχερός, ό¹ως φέτος, η ΔΕΗ βρίσκεται σε ¹λεονεκτική θέση και ρυθμίζει χαμηλά  την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ). Για να μ¹ορούν ε¹ομένως οι ανταγωνιστές να ¹αράγουν και ¹ληρώνονται καλά, ¹ρέ¹ει η ΟΤΣ να κρατείται σε υψηλά ε¹ί¹εδα. Ε¹ομένως είτε η ΔΕΗ ¹ρέ¹ει να διαθέσει μέρος των υδρ/κών εγκαταστάσεών της, είτε η ενέργεια να τιμολογείται ακριβά ώστε να μ¹ορούν οι ιδιώτες νÕα¹ολαμβάνουν τα καλά του ανταγωνισμού (!). Βέβαια σκέψη να ε¹ενδύσουν στη κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων δεν υ¹άρχει ως ασύμφορη.  

Συμ¹ερασματικά, ΝΑΙ χρειάζεται άνοιγμα της αγοράς αλλά με τρό¹ο ¹ου όλοι οι ¹αίκτες νÕ αντιμετω¹ίζονται ισότιμα, όχι ό¹ως είναι σήμερα. Ο¹οιος θέλει λιγνιτική ή υδροηλεκτρική ¹αραγωγή να ε¹ενδύσει, οι εγκαταστάσεις αυτές της ΔΕΗ έχουν ¹ληρωθεί ακριβά, δεν είναι δίκαιο να δοθούν σε χαμηλές τιμές για ÇνÕανοίξει η αγοράÈ. Κατά τα άλλα ¹ρέ¹ει να γίνει σαφές ότι το ό¹οιο άνοιγμα της αγοράς θα ε¹ιφέρει αύξηση των τιμολογίων, όχι μείωση, κάτι ¹ου ¹ολύ σωστά ε¹εσήμανε και ο ¹ρόεδρος της ΔΕΗ. Και όταν λέω αύξηση, εννοώ ¹έρα α¹ό την αύξηση του τέλους ΑΠΕ ¹ου λόγω των φωτοβολταϊκών θα ¹άει στα ύψη.