Τι συμφωνήθηκε στη Μάλτα και τι υ¹όσχεται ο κ. Τσί¹ρας στην Αθήνα για την ψήφιση και την εφαρμογή ÒμέτρωνÓ και ÒαντίμετρωνÓ

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.           Πρώτα η Συμφωνία των Τεχνικών Κλιμακίων και μετά η συζήτηση για το Χρέος στο Eurogroup, λέει ο κ. Ντάισελμ¹λουμ α¹ό τη Μάλτα.

Το ακριβώς αντίθετο υ¹όσχεται ο κ. Τσί¹ρας στην Κεντρική Ε¹ιτρο¹ή του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 Ο ¹ρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμ¹λουμ στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση της 7ης Α¹ριλίου, εί¹ε: ÒΕυθύς ως ε¹ιτευχθεί η Συμφωνία των Τεχνικών Κλιμακίων, το Eurogroup θα ε¹ιστρέψει στο ζήτημα των μεσο¹ρόθεσμων δημοσιονομικών μέτρων,  για την ¹ερίοδο μετά το τρέχον Πρόγραμμα, και της βιωσιμότητας του χρέουςÉÓ.

(Το αγγλικό κείμενο α¹ό την ιστοσελίδα του Consilium: ÒOnce a Staff Level Agreement is reached, the Eurogroup will come back to the issue of the medium-term fiscal path for the post-programme period and debt sustainabilityÉÓ)

(http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/eurogroup/2017/04/07/).

 

Ο Υ¹ουργός Οικονομικών, στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup της 7ης Α¹ριλίου, ανακοίνωσε Òτην ταυτόχρονη νομοθέτηση μέτρων και αντίμετρων τις ε¹όμενες εβδομάδεςÓ, διευκρινίζοντας ότι Òτα μέτρα για την ¹ερίοδο 2019 - 2020 θα εφαρμοστούν μόνο αν υ¹άρχουν μέτρα για το χρέοςÓ (ΑΥΓΗ, 7.4.17).

Δέχτηκε, με δυο λόγια, ¹ως η νομοθέτηση των μέτρων θα γίνει Òτις ε¹όμενες εβδομάδεςÓ αλλά η εφαρμογή τους θα αρχίσει Òμόνο αν υ¹άρχουν μέτρα για το χρέοςÓ.

 

 Ο Πρωθυ¹ουργός Ò¹ροειδο¹οίησεÓ, στην Κεντρική Ε¹ιτρο¹ή του ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Α¹ριλίου: ÒΧωρίς μια μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα δεν ¹ρόκειται να ¹ροχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων ¹ου συμφωνήθηκανÓ (ΑΥΓΗ, 9.4.17).

 

 Ε¹ί ματαίω μάλλον η Ò¹ροειδο¹οίησηÓ του Πρωθυ¹ουργού.

 

2.            Δύο α¹όψεις για το ¹ότε και ¹ώς θα εφαρμοστούν τα ÒαντίμετραÓ.

 

                 Ο ¹ρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμ¹λουμ, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση της 7ης Α¹ριλίου, εί¹ε: ÒΣυμφωνήσαμε ¹ως η Ελληνική κυβέρνηση μ¹ορεί ε¹ίσης, ¹αράλληλα, να νομοθετήσει μέτρα για την ε¹έκταση της ζήτησης, με την ¹ροϋ¹όθεση ότι η οικονομία ¹ηγαίνει καλύτερα και τα δημοσιονομικά ¹ηγαίνουν καλύτερα α¹ό ό,τι αναμένεται, χρησιμο¹οιώντας τον δημοσιονομικό χώρο ¹ου τότε θα έχει δημιουργηθεί α¹ό αυτές τις ¹ρόσθετες μεταρρυθμίσειςÓ.

(Το αγγλικό κείμενο α¹ό την ιστοσελίδα του Consilium: ÒWe agreed that the Greek government can also, in parallel, legislate expansionary measures, on the assumption that the economy is doing better and the fiscal path is doing better than expected, and using the fiscal space that then will be created by these additional reformsÓ).

(http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/eurogroup/2017/04/07/).

 

Ο  κυβερνητικός εκ¹ρόσω¹ος Δ. Τζανακό¹ουλος ερμηνεύει ως εξής αυτήν τη συμφωνηθείσα ρύθμιση:

- ÒΒασική αρχή της συμφωνίας είναι ¹ως ό¹οια μέτρα συμφωνηθούν για την ¹ερίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυ¹ο, υ¹ό την ¹ροϋ¹όθεση ότι θα ε¹ιτευχθεί ο στόχος για ¹ρωτογενές ¹λεόνασμα 3,5% το 2018ÉÓ (ΑΥΓΗ, 9.3.17).

- Τα μέτρα και αντίμετρα αφορούν σε Òαλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος της τάξης του 1% το 2019, ¹ου σημαίνει 1% ¹ερικο¹ές και 1% ελαφρύνεις ή ¹αροχές κοινωνικού χαρακτήρα και το ίδιο θα ε¹αναληφθεί και το 2020Ó (ΑΥΓΗ, 7.4.17).

 

Η σωστή γραμματική και λογική ερμηνεία της ρύθμισης οδηγεί στα εξής:

- Τα ÒαντίμετραÓ θα μ¹ορούν να εφαρμόζονται μόνο αν η εκτίμηση για το δημοσιονομικό ¹λεόνασμα είναι ¹άνω α¹ό το συμφωνημένο ¹λεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ).

- Στην ¹ερί¹τωση αυτή, το ¹οσό των ÒαντίμετρωνÓ θα είναι ίσο με το ¹λεόνασμα ¹ου εκτιμάται ότι θα υ¹άρξει μείον το συμφωνημένο ¹λεόνασμα (αυτό ¹ου αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ).

 

3.           Το αν ορθά ερμηνεύει ο κ. Τσί¹ρας την α¹όφαση του Eurogroup της 7ης Α¹ριλίου για τα ως άνω ζητήματα θα φανεί ¹ολύ σύντομα, το αργότερο όταν το ÒΚουαρτέτοÓ ε¹ιστρέψει στην Αθήνα.