Αντιφάσεις
στην εξωτερική
¹ολιτική
(Ε¹ιστολή του
Ραφαήλ
Πα¹αδό¹ουλου,
ομότιμου
καθηγητή Θερμοδυναμικής,
¹ου
δημοσιεύτηκε
στην
ÇΚαθημερινήÈ
στις 15.1.11)
Οι ¹ρόσφατες ε¹ισκέψεις της τουρκικής φρεγάτας Σαχίλ Ρέις στα στενά του Καφηρέα και το Σούνιο είναι εύγλωττη υ¹όμνηση της α¹ρόβλε¹της διαδρομής και της αβέβαιης κατάληξης των τουρκικών ¹ροκλήσεων και διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Κύ¹ρο. Είναι ε¹ίσης υ¹όμνηση της δραματικής ανε¹αρκείας των ευδαιμονικών ψευδαισθήσεων ¹ου οδήγησαν την ηγεσία –και κατÕ ε¹έκτασιν την κοινωνία– σε συμ¹εριφορές ¹ου τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στην οικονομία, ¹ρέ¹ει να αλλάξουμε για να μη βουλιάξουμε.
Πρέ¹ει σε χρόνο-ρεκόρ να αντιστρέψουμε τις συνέ¹ειες ολιγωρίας και αντιφάσεων δεκαετιών σε σχέση με την αντιμετώ¹ιση –τη μη αντιμετώ¹ιση– της αμφισβητήσεως α¹ό τους εξ Ανατολών μας γείτονες, εκτός α¹ό τα άλλα του διεθνούς και ευρω¹αϊκού Δικαίου της Θαλάσσης. Η αμφισβήτηση εδράζεται στη θεωρία Νταβούτογλου ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρη¹ίδα (ή α¹οκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), και εκφράστηκε με το casus belli ¹ου χρονολογείται α¹ό το 1993.
Το 1999, η ελληνική κυβέρνηση συγκατετέθη στην ανακήρυξη της Τουρκίας ως υ¹οψηφίας για ένταξη στην Ευρω¹αϊκή Ενωση χωρίς να ζητήσει, ως ¹ροϋ¹όθεση, την άρση του casus belli. Το αντιστάθμισμα γιÕ αυτό ήταν, ό¹ως εξηγήθηκε, το Πρωτόκολλο του Ελσίνκι για την ¹αρα¹ομ¹ή α¹ό κοινού α¹ό τις δύο χώρες, των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μέχρι του τέλους του 2004. Και τον Ιούνιο του 2004 ο Ελληνας ¹ρωθυ¹ουργός δήλωσε, στο Συμβούλιο Κορφής της Ε.Ε., ¹ως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι βέβαιες ¹ως όλες οι μεταξύ τους διαφορές –και, κατά τεκμήριον το Κυ¹ριακό– θα ε¹ιλυθούν με διμερείς δια¹ραγματεύσεις και, κατά συνέ¹εια, η ¹ροσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο δεν χρειάζεται.
Αντιφάσεις σαν κι αυτή, ¹ου δεν είναι σ¹άνιες, μας βλά¹τουν ανυ¹ολόγιστα. Δημιουργούν σύγχυση στους φίλους μας αναφορικά με τις ε¹ιδιώξεις και τις ¹ροτεραιότητές μας και ¹ροσφέρουν εύκολα ε¹ιχειρήματα στους αντι¹άλους μας. Η σύγχυση ε¹ιτείνεται, δεδομένου ότι η ¹ρόοδος των διερευνητικών συνομιλιών, μεταξύ 2004 και 2010, αντικατο¹τρίζεται στο εύρος των, α¹ό αέρος και θαλάσσης, διερευνητικών ¹αραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύ¹ου.
Θα ήταν ίσως καλύτερα αντί για ανούσιες δηλώσεις –ό¹ως αυτή ¹ερί της μη υ¹άρξεως μυστικής δι¹λωματίας– να αξιολογήσουμε ¹ιο ¹ροσεκτικά και με ¹ερισσότερο σεβασμό στην ιστορική μας εμ¹ειρία, τις συνέ¹ειες της μέχρι σήμερα συμ¹εριφοράς μας.
Με αυτήν τη σκέψη εύχομαι καλή ε¹ιτυχία στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ¹ου θα συνέλθει τον Ιανουάριο.