Οι ¹ροτάσεις της Ευρω¹αϊκής Ε¹ιτρο¹ής ¹ερί α¹Õ ευθείας εμ¹ορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και το κατεχόμενο τμήμα της Κύ¹ρου στερούνται νομικής βάσεως

 

(Ε¹ιστολή του Ραφαήλ Πα¹αδό¹ουλου, Ομότιμου Καθηγητή Θερμοδυναμικής, ¹ου στάλθηκε στην ÒΚαθημερινήÓ στις 27.5.10)

 

Ο κ. Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρεται σε Òε¹ιθετικέςÓ  ¹ροτάσεις ¹ου, ό¹ως λέει, ¹ρέ¹ει να γίνουν α¹Õ τη δική μας ¹λευρά στο Κυ¹ριακό. Ηρθε ο καιρός για ¹ρωτοβουλίες στο Κυ¹ριακόÓ Κ.26/5/10).

ΠαρÕ όλα αυτά οι ¹ροτάσεις του αρθρογράφου σας είναι, στο βασικό τους σημείο, όμοιες με αυτές ¹ου, α¹ό μήνες τώρα, ¹ροωθεί η Ευρω¹αϊκή Ε¹ιτρο¹ή.

Το βασικό σημείο αφορά στο α¹Õ ευθείας, δια θαλάσσης και αέρος, εμ¹όριο ανάμεσα στην  Ευρω¹αϊκή Ένωση και τις κατεχόμενες ¹εριοχές της Κύ¹ρου.

Οι ¹ροτάσεις της Ε¹ιτρο¹ής βασίζονται στο συσχετισμό του α¹Õ ευθείας εμ¹ορίου με το ψήφισμα του Ευρω¹αϊκού Συμβουλίου της 28ης Α¹ριλίου 2004, το ο¹οίο αναφέρεται στην ανάγκη για οικονομική ενίσχυση της τουρκοκυ¹ριακής κοινότητας. Στη συνέχεια θεωρείται ¹ως το α¹Õευθείας εμ¹όριο μ¹ορεί να υ¹αχθεί σε κά¹οιο άρθρο της Συνθήκης της Λισσαβώνος ¹ου αναφέρεται στο εμ¹όριο ανάμεσα στην ΕΕ και τρίτες χώρες, το ο¹οίο, ό¹ως σωστά σημειώνει ο κ. Ντόκος, δεν χρειάζεται ομοφωνία.

Η ά¹οψη αυτή της Ε¹ιτρο¹ής  αμφισβητείται α¹Õ τη Νομική Υ¹ηρεσία του Ευρω¹αϊκού Συμβουλίου στη βάση του ότι ¹αραβιάζει το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Εντάξεως του 2003, το ο¹οίο ορίζει ¹ως οι κατεχόμενες ¹εριοχές α¹οτελούν έδαφος της Κυ¹ριακής Δημοκρατίας.

Ε¹ι¹ροσθέτως, η σημερινή θέση της Ε¹ιτρο¹ής συγκρούεται με την ¹ρο διετίας θέση της, όταν, στη βάση του ότι η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με το Πρωτόκολλο 10, ¹ροκάλεσε το ¹άγωμα οκτώ κεφαλαίων της δια¹ραγματευτικής διαδικασίας.

Εν κατακλείδι ¹ρέ¹ει να τονιστεί ¹ως η θέση της ελληνοκυ¹ριακής ¹λευράς ε¹ί του θέματος είναι ήδη δεδομένη. Η κυβέρνηση Χριστόφιαμετά α¹ό ομόφωνη α¹όφαση του Εθνικού Συμβουλίου και την, κατά τεκμήριο, συγκατάθεση της Αθήναςανακοίνωσε ότι οι, ¹ερί α¹Õ ευθείας εμ¹ορίου και συσχετισμού του με τη Συνθήκη της Λισαβώνος, ¹ροτάσεις της Ευρω¹αϊκής Ε¹ιτρο¹ής στερούνται νομικής βάσεως.