Για την AOZ

 

(Ε¹ιστολή του Ραφαήλ Πα¹αδό¹ουλου, ομότιμου καθηγητή Θερμοδυναμικής, ¹ου δημοσιεύτηκε στην ÇΚαθημερινήÈ στις 31.3.13)

 

 

O ¹ρωθυ¹ουργός κ. Σαμαράς, σε ομιλία του στο ¹ρόσφατο Eνεργειακό Συνέδριο στην Aθήνα, αναφέρθηκε στην α¹όφαση των κυβερνήσεων Eλλάδας και Tουρκίας για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών τους στη βάση της Διεθνούς Συμβάσεως διά το Δίκαιο της Θαλάσσης (ΔΔΘ). Aναφέρθηκε όμως και στην ειδο¹οιό διαφορά ότι η Eλλάδα –σε αντίθεση με την Tουρκία– έχι ε¹ικυρώσει το ΔΔΘ.

Aυτό είναι υ¹ενθύμιση ¹ως η Tουρκία ε¹ικαλείται δικαιώματα στη βάση νόμου τον ο¹οίο αρνείται να ε¹ικυρώσει.

Πριν α¹ό ένα ¹ερί¹ου χρόνο η τουρκική κυβέρνηση ¹αρεχώρησε άδεια σε τουρκική εταιρεία για έρευνες φυσικού αερίου σε ¹εριοχές ¹ου ανήκουν στην ελληνική A¹οκλειστική Oικονομική Zώνη (AOZ). H ελληνική ε¹ί της ουσίας αντίδραση ήλθε ¹ριν α¹ό μία εβδομάδα με την κατάθεση ρηματικής διακοινώσεως στον OHE, με την ο¹οία καταγγέλλονται οι αμφισβητήσεις ε¹ί της ελληνικής υφαλοκρη¹ίδας.

H ενέργεια αυτή, εκτός α¹Õ την καθυστέρηση, ¹ροκαλεί σύγχυση και α¹ορίες και για τον τρό¹ο με τον ο¹οίο έγινε. A¹ευθύνεται στον OHE, αντί στο αρμόδιο εν ¹ροκειμένω Διεθνές Δικαστήριο της Xάγης (ΔΔX) και ε¹ικαλείται την αμφισβήτηση των ορίων της υφαλοκρη¹ίδας αντί της αμφισβητήσεως των ορίων της AOZ.

H Σύμβαση του ΔΔΘ (1982) ε¹ιτρέ¹ει την, μέσα στα ¹ροβλε¹όμενα όρια, μονομερή ανακήρυξη της AOZ και κατοχυρώνει το δικαίωμα ενός γειτονικού κράτους να αμφισβητήσει τα όρια με ¹ροσφυγή στο ΔΔX. ΠαρÕ όλα αυτά η νομική βάση της αμφισβητήσεως της AOZ είναι ¹ολύ αδύνατη και ο δρόμος ¹ρος τη Xάγη, για τη συγκεκριμένη ¹ερί¹τωση, ¹ροϋ¹οθέτει την ε¹ικύρωση του ΔΔΘ και της αρμοδιότητας του ΔΔX και συνδέεται με το ενδεχόμενο ¹ερι¹λοκών σε σχέση με την ¹ροσ¹άθεια της Tουρκίας να ενταχθεί στην Eυρω¹αϊκή Eνωση (E.E.). Eκτός α¹Õ αυτό, το ¹ολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τη δική μας ¹λευρά, ό¹ως α¹οδεικνύουν, εκτός α¹Õ τÕ άλλα, οι ¹ρόσφατες γαλλοελληνικές συμφωνίες.

Kαι είναι ε¹ίσης άξιο ¹ροσοχής το ότι στις διεργασίες για την εκμετάλλευση των κοινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην AOZ Kύ¹ρου και Iσραήλ, η Tουρκία, ¹αρά τις αμφισβητήσεις και α¹ειλές ¹ολέμου ¹ου διετύ¹ωσε, συμ¹εριφέρεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μέσα στα ¹λαίσια της νομιμότητας.

Eν κατακλείδι, σÕ αυτές τις κρίσιμες ώρες, α¹οτελεί θέμα εθνικής ε¹ιβιώσεως το να α¹οκτήσουμε, ηγεσία και λαός, την ικανότητα να αξιολογούμε σωστά τις ιστορικές συγκυρίες και να ενεργούμε συνετά και χωρίς σύνδρομα, φοβικά ή άλλα.

H ανακήρυξη της AOZ ¹ρέ¹ει να ¹ραγματο¹οιηθεί σήμερα. Eίναι σχεδόν βέβαιο ¹ως αύριο θα είναι αργά.