Κανένας Πρετεντέρης δεν μ¹ορεί να  α¹αλλάξει το ¹ολιτικο-μιντιακό σύστημα α¹ό τις ευθύνες του για την κρίση!

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.            Δύο στόχους φαίνεται να ε¹ιδιώκει κυρίως ο κ. Ι. Πρετεντέρης (Ι. Π) με το βιβλίο του ÒΟ ψυχρός εμφύλιοςÓ: Να α¹αλλάξει το ¹ολιτικο-μιντιακό σύστημα α¹Õ τις ευθύνες του για την καταστροφική κρίση της Χώρας και να ¹είσει για την ορθότητα της ¹ολιτικής ανάλυσής του για την κρίση, κατά την τριετία της ÒαφήγησήςÓ του.

 

2.            Ε¹ιχείρηση ¹αρα¹λάνησης η α¹ό¹ειρα για την α¹αλλαγή α¹ό τις ευθύνες τους.

 

(α)          Ρωτάει ο Ι. Π: ÒΠώς καταντήσαμε εδώ ¹ου καταντήσαμε; Πώς εκτροχιάστηκε με τόση ευκολία μια ολόκληρη χώρα; Πώς βυθίστηκε τόσο ανα¹άντεχα κι α¹ροσδόκητα στην α¹οσταθερο¹οίηση;Ó.  

Και δίνει ο ίδιος μια α¹άντηση ¹ου βολεύει:

- ÒΗ καταστροφή ¹ροέκυψε ε¹ειδή το ¹αραδοσιακό σύστημα εξουσίας α¹έτυχε όχι μόνο να την ¹ροβλέψει ή να την αντιμετω¹ίσει, αλλά και να την διαχειριστείÓ.

- ÒΗ χώρα καταστράφηκε γιατί συγκεκριμένοι άνθρω¹οι ¹ήραν συγκεκριμένες α¹οφάσεις τη συγκεκριμένη στιγμή. Η καταστροφή της χώρας έχει ονοματε¹ώνυμα, για να μην ¹ω μόνο ένα. Πρέ¹ει να αρχίσουμε να μιλάμε με ονοματε¹ώνυμα για να μη μένουμε στη γενική ιστορία ότι φταίει η μετα¹ολίτευσηÓ.

 

(β)        Δεν είναι, όμως, τα ¹ράγματα ό¹ως τα εμφανίζει ο κ. Πρετεντέρης!     

- Η Χώρα δεν Òβυθίστηκε στην α¹οσταθερο¹οίηση τόσο ανα¹άντεχα κι α¹ροσδόκηταÓ, δεν Òεκτροχιάστηκε με τόση ευκολίαÓ ούτε καταστράφηκε μόνο α¹ό Òτα ¹ρόσω¹α και τα γεγονόταÓ μιας τριετίας.

Βρισκόταν ήδη σε διάλυση το 2009, η διάλυσή της συντελέστηκε σταδιακά τα τελευταία τριάντα χρόνια και γιÕ αυτήν ευθύνεται ολόκληρο το ¹ολιτικο-μιντιακό σύστημα –αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ κ.λ.¹.), μίντια, συνδικαλιστές.

Και ευθύνεται γιατί την ¹ροκάλεσε, όχι γιατί α¹λώς Çα¹έτυχε να την ¹ροβλέψει και να την διαχειριστείÈ.

- Τη διάλυση αυτή την ζήσαμε, γνωρίζουμε λοι¹όν α¹ό ¹ρώτο χέρι ¹ώς και α¹ό ¹ού ¹ροήλθε και δεν ¹εριμένουμε να μας την ÒεξηγήσουνÓ οι ¹ρετεντέριοι ÒιστορικοίÓ, ό¹ου ο ίδιος μας ¹αρα¹έμ¹ει Τα ¹ιο ¹ίσω είναι αρμοδιότητα των ιστορικώνÓ!), για να ξεμ¹ερδέψει, έτσι α¹λά και στα γρήγορα, με τα δυσάρεστα.

- Οι Òσυγκεκριμένοι άνθρω¹οιÓ δεν είναι ΜΟΝΟ οι Γ. Πα¹ανδρέου και Γ. Πα¹ακωνσταντίνου, και μάλιστα μόνο για τα ¹ε¹ραγμένα τους της τριετίας.

Είναι και όλοι εκείνοι Òτης μετα¹ολίτευσηςÓ, ¹ολιτικοί και αρθρογράφοι/σχολιαστές-υ¹άλληλοι των μίντια, ¹ου, με τις ¹ράξεις, τις ¹αραλείψεις και τον λόγο τους, εμ¹όδισαν  τη Χώρα να α¹οκτήσει σύγχρονους θεσμούς και τους ¹ολίτες  σεβασμό στον Νόμο, ¹ου δεν ¹ρόσφεραν ¹αράδειγμα, ¹ου διάλυσαν ή ανέχθηκαν τη διάλυση της ¹αιδείας, της υγείας, της δημόσιας διοίκησηςÉ, ¹ου υ¹έθαλψαν ή ανέχθηκαν την αναξιοκρατία, την ανομία και τη διαφθορά ¹αντού, στα κόμματα, τον συνδικαλισμό, στις εφορίες, ¹ολεοδομίες, νοσοκομεία, δημόσια  έργα, ¹ρομήθειεςÉ

 

3.           Ρηχή και αντιφατική η  ¹ολιτική ανάλυση στην αρθρογραφία Πρετεντέρη για τα καίρια ζητήματα (α) της κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και (β) των εκλογών του 2012.  

Αυτό δείχνει μια ¹ροσεκτική ανάγνωση των κύριων σημείων της:

 

(α) Για το ζήτημα της κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ:

- Η (αρχικά) αντιμνημονιακή στάση της ΝΔ Òλογικά θα οδηγούσε σε ε¹ικράτηση της ΝΔ στις ε¹όμενες εκλογές και σε σταδιακή ¹ροσαρμογή της στους βασικούς άξονες του ¹ρογράμματος. Ενδεχομένως η νέα κυβέρνηση να κατάφερνε την ε¹ανεξέταση μερικών α¹ό τις ε¹αχθέστερες δεσμεύσεις του Μνημονίου. Η συμμετοχή, όμως, της ΝΔ στη διακυβέρνηση ακύρωσε εκ των ¹ραγμάτων αυτήν την λειτουργία και ναρκοθέτησε την ομαλή εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσίαÓ.

Αν είναι δυνατό! Να ¹άρει την κυβέρνηση ο Σαμαράς με την τότε αντιμνημονιακή του στάση και αμέσως μετά ναÉ Ò¹ροσαρμοστεί στους βασικούς άξονες του ΜνημονίουÓ!

- ÒΑν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Πα¹ανδρέου και Σαμαρά (για την ε¹ιλογή του Πα¹αδήμου ως ¹ρωθυ¹ουργού) οδηγούνταν σε αδιέξοδο, τότε, αργά ή γρήγορα αλλά σχεδόν ανα¹όφευκτα, το αδιέξοδο θα άνοιγε τον δρόμο στις εκλογέςÓ.

Ο Ι. Π δεν αναρωτιέται γιατί ο Σαμαράς ε¹έλεξε, ορθώς, όχι εκλογές αλλά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Πα¹αδήμου, ¹αρά τις ε¹ιθυμίες κά¹οιων των μίντια!

- Με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην κυβέρνηση Πα¹αδήμου, Òοδηγηθήκαμε σε δεύτερο Μνημόνιο, χωρίς να γίνει η ¹αραμικρή αυτοκριτική για την α¹οτυχία του ¹ρώτου. Και χωρίς τις α¹αραίτητες διορθωτικές κινήσεις μετά την α¹οτυχίαÓ.

Η ε¹ιλογή, ορθή κι αυτή, του Σαμαρά δείχνει την ουτο¹ία του Òόχι στον μονόδρομοÓ των ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής (αλλά και εκείνου του Ι. Π).

- ÒΠΑΣΟΚ και ΝΔ άφησαν να ¹αγιωθεί η εντύ¹ωση ¹ως, ούτως ή άλλως, θα κυβερνήσουν μαζί. Κι ότι όχι μόνο θα κυβερνήσουν μαζί, αλλά και θα κυβερνήσουν με ένα ¹ρόγραμμα το ο¹οίο είναι α¹ολύτως δεδομένοÓ .

Αυτή δεν ήταν η μόνη ρεαλιστική λύση; Είναι ¹ρος ψόγον ότι δεν το έκρυβαν;

 

 (β) Για το ζήτημα των εκλογών μετά την διακυβέρνηση Πα¹αδήμου:

- ÒΤόσο οι Ευρω¹αίοι εταίροι όσο και οι Έλληνες υ¹οστηρικτές τους ήθελαν να κλείσει αμετάκλητα η αμφισβήτηση του Μνημονίου ¹ριν ανοίξουν οι κάλ¹ες, ε¹ικαλούμενοι το ¹αράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ό¹ου τα κόμματα εξουσίας είχαν δεσμευτεί ¹ροεκλογικά τι θα α¹οδεχτούν μετεκλογικάÓ.

Σωστά! Αν δεν είχε ÒκλείσειÓ η ÒαμφισβήτησηÓ του Μνημονίου ¹ριν α¹ό τις εκλογές, θα μ¹ορούσαμε να την ¹ετύχουμε μετά!

- ÒΑντί να μετατεθεί για μετά τις εκλογές και να ανατεθεί στη νέα Βουλή, το νέο Μνημόνιο ψηφίστηκε ¹ροεκλογικάÓ.

Σωστά και ¹άλι! Μετεκλογικά, θα υ¹ήρχε σίγουρα κυβέρνηση της ΝΔ και η Βουλή θα μ¹ορούσε άνετα να ψηφίσει Òτο νέο ΜνημόνιοÓ!         

- ÒΔημοσκό¹ηση ¹ου ¹ραγματο¹οιήθηκε (α¹ό την GPO) στο διάστημα 30 Νοεμβρίου ως 5 Δεκεμβρίου (2011): Το 56,2 % θέλει οι εκλογές να γίνουν αργότεραÓ (α¹ό ό,τι ¹ρόβλε¹ε η συμφωνία σχηματισμού της κυβέρνησης Πα¹αδήμου).

Ούτε οι ¹ολίτες ούτε τα δύο μεγάλα κόμματα ήθελαν τότε εκλογές! Μόνο κά¹οιοι των μίντια τις ήθελαν.

                 

4.            Η σύναξη δύο ¹ρώην ¹ρωθυ¹ουργών και ¹λήθους νυν και ¹ρώην υ¹ουργών και βουλευτών στην ¹αρουσίαση του βιβλίουαφήγησης ¹ρόσφατων γνωστών γεγονότων, με άνευ ιδιαιτέρων αξιώσεων ¹ολιτική ανάλυση ενός αρθογράφου/¹ολιτικού σχολιαστή:

- Δικαίωσε αυτούς ¹ου ισχυρίζονται ¹ως η Ελλάδα είναι Òμια ξεχωριστή ¹ερί¹τωσηÓ αλλά και τον ¹ρώην ¹ρωθυ¹ουργό του Òαυτή είναι η Ελλάδα!Ó. 

Πού αλήθεια, στον κόσμο όλο, θα μ¹ορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;

- Έδωσε ένα ακόμα δείγμα α¹άντησης στο Ò¹οιος σÕ αυτήν τη χώρα είναι η εξουσίαÓ!

Οι ¹ερισσότεροι α¹ό τους ¹ροσελθόντες στη σύναξη δεν ¹ροσήλθαν για τον συγγραφέα, ¹ροσήλθαν για τα ÒαφεντικάÓ του! Κατανοητό για τους ευνοούμενους ή τους ελ¹ίζοντες στην εύνοια, κρίμα για τους άλλους!