Πώς φτάσαμε μέχρις εδώ και τι κάνουμε τώρα

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.            Τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια και οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση και σε ¹οιους το οφείλουμε.

 

(α) Είναι ¹λέον γνωστό σε όλους, έλληνες και ξένους, ότι στη σημερινή κατάσταση οδηγηθήκαμε, γιατί την μακρά αυτή ¹ερίοδο στη χώρα μας:

- Φτιάχτηκε ένα κράτος α-νομίας, ό¹ου οι ÇδυνατοίÈ   και οι Çέξυ¹νοιÈ –ομάδες και άτομα–μ¹ορούν να κατα¹ατούν, χωρίς συνέ¹ειες, τους νόμους.   

- Γενικεύτηκε η ÇμικρήÈ και η ÇμεγάληÈ διαφθορά, ¹ου εμ¹οδίζει κάθε ¹ροσ¹άθεια βελτίωσης της λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας.

- Εδραιώθηκαν η α¹αιδευσιά, η αναξιοκρατία, η νοοτρο¹ία της ήσσονος ¹ροσ¹άθειας και των (άνευ αντίστοιχων υ¹οχρεώσεων) ÇκεκτημένωνÈ δικαιωμάτων, ο ακραίος ατομικισμός, η ¹εριφρόνηση των δικαιωμάτων των άλλων ...

- Κυριάρχησαν ως στόχοι ζωής η ÇκαρέκλαÈ της ό¹οιας εξουσίας και το χρήμα του ÇφτιαγμένουÈ, ανεξάρτητα α¹ό τον τρό¹ο α¹όκτησής τους, και το Çνα ¹ερνάμε καλά σήμεραÈ, ξοδεύοντας αλόγιστα όχι μόνο τα δικά μας αλλά και τα (εύκολα) δανεικά.

- Χειροτέρευσαν, αντί να βελτιωθούν, η ¹αιδεία, η υγεία, οι δημόσιες υ¹ηρεσίες, η δημόσια ασφάλεια, όλες οι υ¹ηρεσίες ¹ου το κράτος ¹ρέ¹ει να ¹αρέχει στους ¹ολίτες του.

- Κατασ¹αταλήθηκαν τα κεφάλαια των ε¹ιδοτήσεων της Ε.Ε. και του δανεισμού σε κατανάλωση (εισαγόμενων κυρίως ¹ροϊόντων ), αντί να χρησιμο¹οιηθούν σε ε¹ενδύσεις.    

- Α¹ουσίασε η υγιής οικονομική ανά¹τυξη και αυξήθηκαν δραματικά τα ελλείμματα του κράτους και το δημόσιο χρέος.

(β) Αυτά ¹ου συνέβησαν όλο αυτό το διάστημα τα οφείλουμε κυρίως:

- στα ¹ολιτικά κόμματα, ¹ου, ως κυβέρνηση ή αντι¹ολίτευση, ¹ροέτασσαν το κομματικό τους, και όχι το γενικό, συμφέρον,

- στα ΜΜΕ, ¹ου, στην ¹λειοψηφία τους, μεριμνούσαν α¹οκλειστικά και μόνο για τα κέρδη τους, αγνοώντας τις υ¹οχρεώσεις ¹ρος την κοινωνία, ¹ου η διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού τους ε¹έβαλλε.

 

2.            Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

 

(α) Ο Γ. Πα¹ανδρέου συνέβαλε καθοριστικά στο να οδηγηθεί η Χώρα στην ¹ρώτη δανειακή σύμβαση-μνημόνιο, του Μαϊου 2010, αφού*:

- άργησε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης, ¹αρουσίασε ένα ¹ροϋ¹ολογισμό του 2010 αναντίστοιχο με τις δυνατότητες της Χώρας και καθυστέρησε να εφαρμόσει, ή εφάρμοσε ελλι¹ώς, τα μέτρα ¹ου η Ευρω¹αϊκή Ένωση και οι αρμόδιοι ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί είχαν α¹ό καιρό υ¹οδείξει,

- αγνόησε τις ¹ροειδο¹οιήσεις της Ευρω¹αϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ και ¹αρέβλεψε την α¹οφασιστικότητά τους να εμμείνουν σε όσα, α¹ό την αρχή και με σαφήνεια, είχαν υ¹οδείξει,

- ¹ροκάλεσε δυσμενείς για τη Χώρα α¹οφάσεις των αγορών, με τις αλλε¹άλληλες, αντιφατικές, αμφίσημες ή ακατανόητες δηλώσεις του για το τί ζητάει η Ελλάδα.

Με αυτήν τη δανειακή σύμβαση-μνημόνιο, η Χώρα μ¹ορεί να ÒσώθηκεÓ α¹ό μια ανεξέλεγκτη χρεοκο¹ία, ÒσώθηκεÓ όμως α¹ό την Τρόικα και όχι α¹ό τον Γ. Πα¹ανδρέου!

(β) Ο Αντ. Σαμαράς αντιτάχθηκε συνολικά στην ¹ρώτη δανειακή σύμβαση-μνημόνιο  και όχι μόνο στο τμήμα της των μέτρων λιτότητας, ό¹ως θα ¹ερίμενε κανείς, αφού με τα διαρθρωτικά μέτρα και το δάνειο των 110 δισεκ. ευρώ δεν διαφωνούσε.

Ενίσχυσε έτσι α¹οφασιστικά το γνωστό ÒαντιμνημονιακόÓ και αντιευρω¹αϊκό αίσθημα, ¹ου έβλαψε τη Χώρα, και ¹ου το βρήκε και ο ίδιος μ¹ροστά του αργότερα.

Τα ¹ράγματα θα ήσαν σήμερα καλύτερα για τον τό¹ο, αλλά και για τον ίδιο και το κόμμα του, αν είχε αντιμετω¹ίσει το ¹ρώτο δάνειο-μνημόνιο ό¹ως αντιμετώ¹ισε το δεύτερο, του Οκτωβρίου 2011 (τα μέτρα λιτότητας του ο¹οίου δεν ήσαν λιγότερο σκληρά α¹ό εκείνα του ¹ρώτου). Ασκώντας, ¹αράλληλα, σκληρή κριτική στον Γ. Πα¹ανδρέου, για τη μη υλο¹οίηση των διαρθρωτικών μέτρων και για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας ¹ου έ¹λητταν ¹ερισσότερο τους φτωχότερους και λιγότερο τους ¹λουσιότερους.

(γ) Τα ΜΜΕ με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα ηλεκτρονικά ιδίως, συνέχισαν να α¹ο¹ροσανατολίζουν τους ¹ολίτες, λαϊκίζοντας, α¹οδίδοντας όλα τα δεινά μας στους διεθνείς οργανισμούς, τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές, σε κερδοσκό¹ους, διεθνείς συνωμοσίες κ.τ.τ., ¹ροσφέροντας, αντί  έγκυρη ενημέρωση, κραυγές και οιμογές, εξυ¹νακίστικες ατάκες κομματικών ¹ρο¹αγανδιστών, στο ¹όδι ÇαναλύσειςÈ γραφικών ή ημιμαθών, ¹αλληκαρισμούς κατά των Çκακών ευρω¹αίωνÈ, α¹ρε¹είς χαρακτηρισμούς ξένων ηγετών...

 

3.            Τι ¹εριμένουμε μετά τις εκλογές της ε¹όμενης Κυριακής.

 

(α) Αν οι εκλογές αυτές αναδείξουν ¹λειοψηφία στη Βουλή α¹ό κόμματα ¹ου καταψήφισαν ή δεν α¹οδέχονται τις Συμφωνίες με την Τρόικα, οι νέες εκλογές θα γίνουν ανα¹όφευκτες και οι εξελίξεις στη Χώρα ε¹ικίνδυνες. Αφού, ως γνωστό, τα κόμματα αυτά α¹οκλείεται  να συμφωνήσουν στη στήριξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας (Πέραν του γενικόλογου καταγγελτικού τους λόγου, δεν έχουν ¹αρουσιάσει κά¹οιες συγκεκριμένες συγκλίνουσες ¹ροτάσεις διακυβέρνησης και, ε¹ι¹λέον, έχουν και άλλες αγεφύρωτες μεταξύ τους διαφορές, ¹ου καθιστούν αδύνατη τη συνεργασία τους).

(β) Αν η ¹λειοψηφία της νέας Βουλής ανήκει στα κόμματα ¹ου ψήφισαν ή στηρίζουν τις Συμφωνίες, τα κόμματα αυτά θα υ¹οχρεωθούν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Πρώτο, γιατί αυτό –η συνεργασία τους– θα είναι η ¹ρόσφατη ΕΝΤΟΛΗ του λαού, ¹ου θα έχει α¹ορρίψει την ε¹ίμονη ¹ρόταση των δύο αρχηγών  (Ε. Βενιζέλου και Αντ. Σαμαρά) για αυτοδυναμία, έχοντας ακούσει και σταθμίσει τα ε¹ιχειρήματά τους.

Δεύτερο, γιατί η συνεργασία αυτή θα ε¹ιβληθεί α¹ό τους σώφρονες των ίδιων των κομμάτων, καθώς  κανένα κόμμα μόνο του –έχοντας α¹έναντί του όλα τα άλλα και τη δική του, ¹άντα ¹αρούσα, εσωτερική αντι¹ολίτευση– δεν θα μ¹ορούσε:

- να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ¹ροϋ¹οθέσεις, χωρίς τις ο¹οίες η ανά¹τυξη, την ο¹οία όλοι υ¹όσχονται, θα ¹αραμείνει Çόνειρο α¹ατηλόÈ (α¹οκρατικο¹οιήσεις,  αξιο¹οίηση της δημόσιας ¹εριουσίας, εξάλειψη της α-νομίας, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, αντιμετώ¹ιση της αναρχίας των καταλήψεων και των ÇασύλωνÈ, των κρουσμάτων Çδεν ¹ληρώνωÈ...),

- να εφαρμόσει τα ÇαντιλαϊκάÈ μέτρα λιτότητας ¹ου ενδέχεται να α¹αιτηθούν.

Τρίτο, γιατί οι εταίροι μας –οι 16 λαοί της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ– ¹ου μας είχαν ¹ροειδο¹οιήσει για τους κινδύνους των ¹ρόωρων εκλογών και μας είχαν ¹ροτείνει να ακολουθήσουμε το ¹αράδειγμα της Ιταλίας, θα υ¹οχρεώσουν τα κόμματα αυτά να συνεργαστούν (ό¹ως τα υ¹οχρέωσαν να υ¹ογράψουν αυτά ¹ου υ¹έγραψαν στις 15 Φεβρουαρίου!). Γιατί δεν θα είναι διατεθειμένοι (μετά και την λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών)  να διακινδυνεύσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, για το κα¹ρίτσιο κά¹οιων ¹ολιτικών μας για ε¹ανειλημμένες εκλογές, μέχρις ότου καταφέρουν την αυτοδυναμία και το ¹ρωθυ¹ουργιλίκι.

(γ) Στην ¹ερί¹τωση κυβέρνησης συνεργασίας των κομμάτων ¹ου στηρίζουν τις Συμφωνίες με την Τρόικα:

- Το οικονομικό και το μεταρρυθμιστικό ¹ρόγραμμα της Χώρας για την ε¹όμενη τετραετία θα έχουν ουσιαστικά ¹ροσδιοριστεί με το Πρόγραμμα ¹ου έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο και τη Χρηματο¹ιστωτική Συμφωνία, ¹ου με αυξημένη ¹λειοψηφία ενέκρινε η τελευταία Βουλή.

- Τα Òισοδύναμα μέτραÓ, και άλλα μέτρα ¹ου ¹ροεκλογικά ανακοινώνονται ως τρο¹ο¹οιήσεις του Προγράμματος αυτού, θα μ¹ορέσουν να εφαρμοστούν, μόνο αν η Τρόικα ¹εισθεί και συμφωνήσει για την εφαρμογή τους (αφού, με τις ε¹ιστολές των αρχηγών τους ¹ρος την Τρόικα της 15ης Φεβρουαρίου, τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί  Òνα ¹αραμείνουν ¹ροσηλωμέναÓ, και μετά τις εκλογές, Òστους στόχους και τις βασικές ¹ολιτικές του ΠρογράμματοςÓ (με δυνατότητα να φέρουν Òγια συζήτησηÓ τρο¹ο¹οιήσεις ¹ου, όμως, θα εγγυώνται Òτην ¹λήρη εφαρμογή του ΠρογράμματοςÓ και Òβιώσιμες εναλλακτικές ¹ολιτικέςÓ ¹ου, όμως, θα είναι Òαυστηρά μέσα στα ¹λαίσια του ΠρογράμματοςÓ).

- Το οικονομικό και μεταρρυθμιστικό ¹ρόγραμμα της Χώρας (με τις τυχόν τροο¹οιήσεις του) θα ¹ρέ¹ει να εφαρμοστεί, ανεξάρτητα α¹ό το τι α¹οφάσεις θα ¹άρει η Ευρωζώνη για τη γενικότερη οικονομική ¹ολιτική της.

 

4.           Τι κάνουμε μετά τις εκλογές.

 

(α) Μετά τις εκλογές της ε¹όμενης Κυριακής, είμαστε υ¹οχρεωμένοι, με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια, και ανεξάρτητα α¹ό τις α¹οφάσεις ¹ου θα ληφθούν για το σύνολο της Ευρώ¹ης, να φτιάξουμε ένα σύγχρονο ευρω¹αϊκό κράτος και να συμμορφωθούμε με τον ¹αλιό σοφό κανόνα να ζούμε με λίγα, όσο καιρό ¹αράγουμε λίγα (Το "ουκ αν λάβοις ¹αρά του μη έχοντος" ισχύει και σήμερα, με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια!).

) Οι ε¹ιλογές μας στην ¹ορεία αυτή είναι δύο, και μόνο δύο:

- ÒΜε την Ευρώ¹η, τους κανόνες της και το ευρώÓ ή

- ÒΜόνοι μας, με τους δικούς μας κανόνες και τη δραχμήÓ.

(γ) ÒΜε την Ευρώ¹η, αλλά με τους δικούς μας κανόνεςÓ δεν α¹οτελεί ε¹ιλογή. Είναι σύνθημα ανόητων ή ιδιοτελών. Η χρεοκο¹ημένη Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ε¹ιβάλει τους δικούς της όρους στους λαούς της Ευρωζώνης ¹ου την δανείζουν, και ¹ου ζουν κι αυτοί τη δική τους λιτότητα, χειρότερη α¹Õ τη δική μας για κά¹οιους.

 

* Bλ. αναλυτικά το άρθρο ÒΓιατί τα spreads εξακολουθούν να είναι υψηλά για την Ελάδα; (23.3.10)Ó, AΝΤΙΛΟΓΟΙ, ενότητα OIKONOMIA (www.antilogoi.gr).