Σημίτης και Καραμανλής για την Òα¹όφαση του ΕλσίνκιÓ για τα ελληνοτουρκικά.

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

Με το άρθρο του στις 3 Α¹ριλίου στα ΝΕΑ, ο κ. Σημίτης ε¹ανέρχεται, α¹ρόκλητος, για τρίτη φορά (α¹ό όσα ο γράφων γνωρίζει) στο ζήτημα του ÒΕλσίνκιÓ, ε¹αναλαμβάνοντας τις ίδιες αιτιολογίες για τις ενέργειές του και τις ίδιες κατηγορίες κατά του κ. Καραμανλή.

Οι δύο ¹ροηγούμενες ήσαν τον Οκώβριο 2005, στο βιβλίο του ÒΠολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα 1996-2004Ó, και  τον Δεκέμβριο 2019 με άρθρο του στα ΝΕΑ*.

 

1.             Ο  κ. Σημίτης για τα ελληνοτουρκικά του ÒΕλσίνκιÓ, στα δύο ¹ανομοιότυ¹α  άρθρα του στα ΝΕΑ:

 

(α) Περιγράφει εν συντομία το ¹ώς, κατά τη Σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι τον Δεκέμβριο 1999, η κυβέρνησή του ¹έτυχε στο τέλος Òμε μεγάλη ¹ροσ¹άθεια τους σκο¹ούς μας και οι δύο κρίσιμες ρυθμίσεις έγιναν α¹οδεκτέςÓ (για τα ελληνοτουρκικά η μία και για την ¹ροσχώρηση της Κύ¹ρου στην Ε.Ε η άλλη) και στη συνέχεια αναφέρει τις ρυθμίσεις  αυτές

Θεωρεί ε¹ιτυχία την α¹όφαση της Συνόδου Òοι τυχόν συνοριακές ή άλλες διαφορές να ε¹ιλυθούν στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, συμ¹εριλαμβανομένης της ¹ροσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφόσον δεν ε¹ερχόταν συμφωνία σε εκκρεμείς διαφορέςÈ.

Θεωρεί ακόμα ότι με τη συνέχιση της Òστρατηγικής του ΕλσίνκιÓ, θα είχε Òκλείσει η τελευταία μεγάλη εθνική εκκρεμότητα με την ΤουρκίαÓ και θα είχαν σταματήσει οι α¹ειλές και εκβιασμοί της Τουρκίας.

 

(β) Κατηγορεί τον κ. Κώστα Καραμανλή ότι στη Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, τον Δεκέμβριο 2004, Òεγκατέλειψε τη στρατηγική του ΕλσίνκιÓ και Òματαίωσε την ολοκλήρωση μιας στρατηγικής ¹ου ε¹ικοδομητικά αλλά και ρεαλιστικά ¹ίεζε να κλείσει η τελευταία μεγάλη εθνική εκκρεμότητα με την ΤουρκίαÓ. (ÒΤο α¹οτέλεσμα της στάσης (του κ. Καραμανλή) του 2004 είναι οι σημερινές α¹ειλές και εκβιασμοί της ΤουρκίαςÓ, έγραφε τον Δεκέμβριο 2019 στο άρθρο του στα ΝΕΑ).

 

2.             Ο κ. Καραμανλής, μετά το τελευταίο άρθρο του κ. Σημίτη, με δήλωσή του στις 8 Α¹ριλίου:     

 

(α) Ε¹ισημαίνει ότι Òη κυβέρνηση Σημίτη με τη συμφωνία της Μαδρίτης (¹ρόδρομος του ÒΕλσίνκιÓ) τον Μάιο 1997, αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο, τα ο¹οία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία και ότι η Ελλάδα δεν θα μ¹ορούσε να ασκήσει μονομερώς κανένα δικαίωμά της!Ó

 

(β) Σημειώνει ότι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, τον Δεκέμριο 1999 με το ÒΕλσίνκιÓ, δέχτηκε η Τουρκία να μ¹ορεί να ¹ροσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για την ε¹ίλυση Òκάθε εκκρεμούς  συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτωνÓ, μέχρι τα τέλη του 2004  και όχι μόνο για την υφαλοκρη¹ίδα/ΑΟΖ ¹ου είναι η μόνη διαφορά ¹ου αναγνωρίζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις α¹ό το 1974.

Παρατηρεί ¹ως Òη δήθεν Ôε¹ιτυχημένηÕ στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης!Ó

 

                 (γ) Αναφέρει, για τη Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο 2004, ¹ως τότε Òόταν κρινόταν η έναρξη ενταξιακών δια¹ραγματεύσεων της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, η δική μας ¹ροτεραιότητα ήταν ¹ράγματι η α¹εμ¹λοκή μας α¹ό το τετελεσμένο του ΕλσίνκιÓ.

 

3.             Διαβάζοντας όλα αυτά,  ένας α¹λός ¹ολίτης, με μόνο εφόδιο τον κοινό νού,  δικαιούται να αναρωτηθεί μή¹ως η Òστρατηγική του ΕλσίνκιÓ, με τις ¹ρόνοιες ¹ου ¹εριλαμβάνει, ήταν α¹ό την αρχή καταδικασμένη σε α¹οτυχία.   (Ποιος μ¹ορεί να ¹ιστέψει ότι η Ελλάδα θα δεχόταν ¹οτέ να δια¹ραγματευτεί Òσυνοριακές διαφορέςÓ και Òάλλα συναφή θέματαÓ με την Τουρκία, ή να τα θέσει στην κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου; Ποιος μ¹ορεί να ¹ιστέψει ότι η Τουρκία θα δεχόταν ¹οτέ να δια¹ραγματευτεί μόνο Òτην οριοθέτηση της υφαλοκρη¹ίδας και των θαλασσίων ζωνώνÓ ή να θέσει μόνο αυτή τη διαφορά στην κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου;)

 

4.              Οι δημόσιες συζητήσεις και δια¹ληκτισμοί, στις σημερινές συνθήκες και για α¹οφάσεις ¹ου ¹άρθηκαν στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ¹ριν α¹ό 25 χρόνια, δεν ωφελούν κανένα, βλά¹τουν τη Χώρα και ¹ρέ¹ει να σταματήσουν.

Σήμερα το ζήτημα είναι: ÒΠοια η εθνική γραμμή στις σημερινές συνθήκες;Ó.

Η α¹άντηση της κυβερνητικής εκ¹ροσώ¹ου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις 8 Α¹ριλίου ήταν: ÒΟι θέσεις της χώρας είναι σαφείς, είναι διατυ¹ωμένες και με ¹ολλές αφορμές α¹ό τον ¹ρωθυ¹ουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η θέση της χώρας είναι ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρη¹ίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική ΜεσόγειοÓ.

Αν ο κ. Σημίτης, ή κά¹οιος άλλος, έχει να ¹ροτείνει κάτι διαφορετικό, οφείλει να το διατυ¹ώσει ευθέως.

 

 

 

* Για το άρθρο αυτό, βλ. σχόλιο στους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ 16.12.2019 http://www.antilogoi.gr/Simitis_gia_Elsinki.html