Άγγελος Συρίγος, Αλέξης Τσί¹ρας και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυτεχνείο

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.              Ο κ. Άγγελος Συρίγος, μιλώντας ¹ροσφάτως στη Βουλή, έκανε τις ακόλουθες αναφορές για το Πολυτεχνείο στην ¹ερίοδο της Χούντας, αρχικά, και στην ¹ερίοδο της  μετα¹ολίτευσης, μετά*.

 

Α. Για την ¹ερίοδο της Χούντας και το Õ73.

 

(α) ÒΣÕ εκείνα τα εφτά μαύρα χρόνια, ο λαός κάτω α¹ό την ε¹ιφάνεια έβραζε, ήταν ένα ηφαίστειο ¹ου έβραζεÓ.

 

(β) ÒΠαρά τη μεγάλη ηθική α¹οστροφή και την α¹οδοκιμασία της Χούντας α¹ό τον λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έ¹εσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεωςÓ.

ÒΔεν υ¹ήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις διαδηλώσεις και ¹ορείες ε¹ί Χούντας.  

Υ¹ήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κά¹οιων γενναίων ελλήνων ¹ου αντιμετω¹ίζονταν με  βάρβαρο τρό¹ο  α¹Õ τη δικτατορίαÓ.  

 

(γ) ÒΤο Πολυτεχνείο υ¹ήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως α¹έναντι στη δικτατορίαÓ.

 

Β. Για την ¹τώση της Χούντας το Õ74.

                            

(α) ÒΗ Χούντα κατέρρευσε το Õ74 υ¹ό το βάρος των ανομημάτων της και ιδίως υ¹ό το βάρος της κυ¹ριακής τργωδίαςÓ.

 

(β) ÒΣτην ¹ραγματικότητα, βεβαίως, την εξέγερση του Πολυτεχνείου ακολούθησε η ανατρο¹ή του Πα¹αδό¹ουλου α¹Õ τον Ιωαννίδη και μια ¹ολύ σκληρότερη φάση της δικτατορίαςÓ.

 

Γ. Για το Πολυτεχνείο κατά τη μετα¹ολίτευση.  

 

(α) ÒΜετά το Õ74 λοι¹όν είχαμε τις ¹ορείες μας, είχαμε τα λάβαρά μας, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά ¹ηγαίναμε σ¹ίτι μας ήσυχοι ότι έχουμε εκ¹ληρώσει, εκ του ασφαλούς με καθυστέρηση ετών, το αντιστασιακό μας καθήκον έναντι της δικτατορίας.

                  Ε¹ρόκειτο για μίμηση, για κακό θεατρικό  ¹αίγνιο, για ¹αρωδίαÓ.

 

(β) ÒΔημιουργήθηκε λοι¹όν μια ¹ολιτική μυθολογία ¹ου είχε και εξακολουθεί να έχει στο ε¹ίκεντρό της το ΠολυτεχνείοÓ.

ÒΕξÕ αιτίας αυτού του λόγου, του τι συνέβη στο Πολυτεχνείο το Õ73, το Πολυτεχνείο μετά το Õ74 ¹ροσέλαβε μυθικές διαστάσεις. 

Οι διαστάσεις αυτές α¹οτυ¹ώνονται θαυμάσια στο σύνθημα ¹ου ακούστηκε κατά κόρο στα αντιμνημονικά συλλαλητήρια Ôη Χούντα δεν τελείωσε το 73Õ .

Λόγω του μύθου ¹ου έχει δημιουργηθεί, ένα μεγάλο ¹οσοστό του λαού ¹ιστεύει ότι η Χούντα ¹ράγματι έ¹εσε το Õ73 εξÕ αιτίας του ΠολυτεχνείουÓ.

    

(γ) ÒΟ μύθος του Πολυτεχνείου ό¹ως δημιουργήθηκε στα μετα¹ολιτευτικά χρόνια, αντανακλά ¹λήρως στο ελληνικό ¹ανε¹ιστήμιο.

Σ¹εύδω να ε¹ισημάνω, ε¹ειδή το έχετε ξανακάνει στο ¹αρελθόν με α¹οκο¹ή φράσεών μου, ότι δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου, εν μέσω Χούντας του 73, αλλά στην ¹ολιτική του λειτουργία  ως μύθου στα μετα¹ολιτευτικά χρόνια.

Ποιες ήταν οι εκφράσεις αυτού του μύθου;      

Οι κομματικές φοιτητικές ¹αρατάξεις, η α¹αγόρευση εισόδου ακόμα και της Πυροσβεστικής μέσα στα ΕΙ, καθότι είναι κρατική δύναμη, οι καταλήψιες ¹ανε¹ιστημιακών σχολών, οι για ψύλλου ¹ήδημα διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις.

Αντί όλα αυτά ¹ου ¹εριέγραψα να συνιστούν ύβρι, μια συγκλονιστική ύβρι για τον ¹νευματικό κόσμο αυτής της χώρας, κατέστησαν κοινός τό¹ος, μια ¹ραγματικότητα ¹ου μ¹ορούμε να α¹οδεχτούμε αν κλείσουμε λίγο τα μάτια   σε κά¹οιες ακρότητες, ό¹ως κλείναμε τα μάτια σÕαυτές τις ακρότητες ¹ου έγιναν στην Κρήτη.   

Όλα αυτά βεβαίως δεν γίνονταν για να ανατρα¹εί μία Χούντα.

Η μετεξέλιξή τους είναι αυτά ¹ου συμβαίνουν την τελευταία δεκαετία.

Οι ε¹ιθέσεις στους καθηγητές, οι δια¹ομ¹εύσεις τους, οι στοχο¹οιήσεις με αφίσες, οι συστηματικές καταστροφές της ¹εριουσίας  του δημοσίου ¹ανε¹ιστημίου, όλα αυτά α¹οτελούν την ε¹ιτομή της μετα¹ολιτευτικής μας χρεοκο¹ίας.

 

2.             Ο κ. Αλέξης Τσί¹ρας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ α¹άντησαν στα ως άνω αναφερθέντα α¹ό τον κ. Συρίγο.

 

(α)           Ο κ. Αλέξης Τσί¹ρας.

ÒΜένω έκ¹ληκτος για αυτή την ¹αρέμβασή σας, την αναθεώρηση της ιστορίας μας.

Εί¹ατε δεν υ¹ήρξε αντίσταση στην χούντα ¹αρά μεμονωμένα ¹εριστατικά. Είναι ¹ρωτοφανής ιστορικός αναθεωρητισμός. Εί¹ατε μύθο της μετα¹ολίτευσης το Πολυτεχνείο.  

Σας εκφράζουν ως ΝΔ και κυβέρνηση όσα εί¹ε ο Συρίγος για να ε¹ανεκλεγεί βουλευτής α¹ό το ακροδεξιό ακροατήριο;

Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές του δημόσιου ¹ανε¹ιστημίου, με τους υβριστές της Δημοκρατίας. Γιατί ό¹οιος υβρίζει το ¹ανε¹ιστήμιο, ό¹οιος αναθεωρεί τη σύγχρονη ιστορία του τό¹ου, είναι και υβριστής της ΔημοκρατίαςÓ (avgi.gr,  14.07.22  14:13).

 

(β) Ο κ. Νίκος Βούτσης.

                  ÒΚατήγγειλε την ¹ροσ¹άθεια του υφυ¹ουργού Παιδείας να ξαναγράψει την ιστορία και έκανε λόγο για ύβρη άκρως α¹αράδεκτη και α¹ολύτως ανιστόρητηÓ (avgi.gr,  14.07.22  14:13).

ÒΓνωρίζετε κ. Συρίγο ότι στη διάρκεια της δικτατορίας υ¹ήρξαν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις α¹ό την κηδεία του Πα¹ανδρέου μέχρι και το Õ74, ¹έραν του Πολυτεχνείου, των εξεγέρσεων σε όλα τα Πανε¹ιστήμια στην ίδια φάση.

Υ¹ήρξαν μαζικές διαδηλώσεις και συλλήψεις και υ¹ήρχαν ξερονήσια ή άνθρω¹οι ¹ου είχαν ¹άει στο εξωτερικό, μαζικότατα, ¹ου φυλάγανε τους ανθρώ¹ους της Αριστεράς και όχι μόνο -όλου του ¹ολιτικού φάσματος- ¹ου δεν μ¹ορούσαν να κατέβουν στον δρόμο.

Η ¹ροσ¹άθειά σας και μάλιστα όντας υφυ¹ουργός της Παιδείας να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη τη ¹ερίοδο, για να φτιάξετε ένα εύ¹ε¹το αφήγημα, είναι άκρως α¹αράδεκτη και ύβρις για την αίθουσα αυτή. Είναι α¹ολύτως ανιστόρητοÓ (enikos.gr,  14 Ιουλίου 2022  15:02).      

 

(γ) Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης.

ÒΤι να θυμίσουμε; Τους αγώνες του αντιδικτατορικού ÇΡήγα ΦεραίουÈ; Της Αντι-ΕΦΕΕ; Το ΠΑΚ; Το ΠΑΜ; Τη Νομική; Όλα αυτά ήταν μεμονωμένα γεγονότα;. Ή το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ¹ου μ¹όρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη ¹λειοψηφία του ελληνικού λαού, ο ο¹οίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. ÇΨωμί – Παιδεία – ΕλευθερίαÓ.

ÒΒεβαίως, διαχωρίζω τη σημερινή σας το¹οθέτηση α¹ό τη ΝΔ αμέσως μετά το 1974 και α¹ό αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται για τομή ¹ου έχει αρχίσει α¹ό τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε μετά με την υ¹ουργο¹οίηση των ¹ρωτο¹αλίκαρων του ΛΑΟΣ και συνεχίζεται ε¹ί Κωνσταντίνου ΜητσοτάκηÓ.

ÒΕ¹ειδή εσείς δεν έχετε συμφιλιωθεί με τις αξίες της Μετα¹ολίτευσης, δεν έχετε δικαίωμα να ¹ροσβάλετε εδώ μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τις μεγάλες αξίες ¹ου ακόμη εμ¹νέουν, όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά όλο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμουÓ (avgi.gr,  14.07.22  14:13).

 

(δ) Ο κ. Νίκος Φίλης.              

ÒΤη σκυτάλη της τοξικότητας και της χυδαιότητας ¹αρέλαβε σήμερα ο υφυ¹ουργός Άγγελος Συρίγος. Δια¹ράττοντας το τεράστιο ¹ολιτικό ολίσθημα να ε¹ιτεθεί στο θεμέλιο λίθο του σημερινού μας ¹ολιτεύματος, τη Δημοκρατική Μετα¹ολίτευσηÓ  (syriza.gr,  14/07/2022).

 

3.             Δύο ¹αρατηρήσεις.

 

(α) Ο κ. Άγγελος Συρίγος, με την ομιλία του:

- Αξιολογεί το  Πολυτεχνείο του Õ73 ως Òσοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως α¹έναντι στη δικτατορίαÓ.

- Καταγράφει ε¹ακριβώς τη στάση του λαού α¹έναντι στη δικτατορία, μιλώντας για ένα λαό ¹ου, ÒσÕ εκείνα τα εφτά μαύρα χρόνιαÓ, Òκάτω α¹ό την ε¹ιφάνεια έβραζε, ήταν ένα ηφαίστειο ¹ου έβραζεÓ, και για ένα λαό ¹ου έδειχνε Òτη μεγάλη ηθική α¹οστροφή και την α¹οδοκιμασία της ΧούνταςÓ.

- Ε¹ισημαίνει, ότι το ιστορικό γεγονός του Πολυτεχνείου το Õ73 δεν μ¹ορεί να αμφισβητηθεί και συνακόλουθα δεν μ¹ορεί να είναι ÒμύθοςÓ, μύθος όμως είναι η ά¹οψη ότι το Πολυτεχνείο του Õ73 κατέλυσε τη δικτατορία.

 

                  (β) Ο κ. Αλέξης Τσί¹ρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ:

- Περιορίζονται σε αόριστες αναφορές για Òμεγάλες μαζικές διαδηλώσειςÓ,Òαναθεώρηση της ιστορίας μαςÓ κ.λ¹.

- Δεν αναφέρονται  στο καίριο γεγονός της κατάρρευσης της Χούντας το Õ74 (και όχι το Õ73).

- Δείχνουν να μην έχουν κατανοήσει αυτό ¹ου ε¹ισήμανε ο κ. Συρίγος, ότι δηλαδή αναφέρεται όχι Òστο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου, εν μέσω Χούντας του 73, αλλά στην ¹ολιτική λειτουργία του ως μύθου στα μετα¹ολιτευτικά χρόνιαÓ.

- Καταφεύγουν στο γνωστό ως Òargumentum ad hominemÓ Òε¹ιχείρημαÓ [χρήση χαρακτηρισμών (Òυβριστής της ΔημοκρατίαςÓ, Òμή¹ως είστε νοσταλγός του Õ67;Ó), ε¹ίκληση ¹ροθέσεων (Òγια να ¹άρει ακροδεξιούς ψήφουςÓ) κ.α., αντί να α¹αντούν στην ουσία αυτού τούτου του ε¹ιχειρήματος του άλλου).   

 

 

* Αρίθμηση και έντονοι χαρακτήρες του γράφοντος.