Ενέργεια, ¹εριβάλλον και εσωτερική αγορά αλληλένδετα ¹ροβλήματα

 

(Άρθρο του Γιάννη Βογιατζάκη, μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου, ¹ρ. διευθυντή Μελετών-Κατασκευών Έργων Μεταφοράς ΔΕΗ, ¹ου δημοσιεύτηκε στην ÇΑυγήÈ στις 12.2.2007)

 

 

Η θέση της Ευρώ¹ης είναι ι­διαίτερα δύσκολη λόγω της μεγάλης εξάρτησης της α¹ό εισαγόμενα ορυκτά καύσι­μα. Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, γύρω α¹ό το αέριο με το ο¹οίο η ¹ρώτη τροφοδοτεί τη δεύτερη, αλλά και ¹ρόσφατα μετα­ξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, ήταν μια δυσάρεστη αφύ¹νιση για την Ευρώ¹η, ¹ου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό α¹ό το ρωσικό αέριο. 

Εξ άλλου η ενεργειακή και ¹ερι­βαλλοντική κρίση βρίσκει τις χώρες της Ευρω¹αϊκής Ένωσης με μειω­μένες τις εφεδρείες του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της α¹οχής α¹ό ε¹ενδύσεις ¹ου ¹αρατηρείται μετά την α¹ελευθέρωση της αγοράς ε­νέργειας.

Η μερική διακο¹ή του ηλεκτρικού ρεύματος στις 4 Νοεμβρίου σε Γερ­μανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισ¹ανία, Πορτογαλία –μόλις α¹οσοβήθηκε γενική διακο¹ή– ήρθε να ε¹ιβεβαιώσει τη σταδιακή εξάντληση των υφιστάμε­νων ¹εριθωρίων ασφάλειας.

 

Ανε¹άρκεια ισχύος, άνοδος των τιμών

Λίγο ¹ριν τη διακο¹ή, η εταιρεία συμβούλων Capgemini –θιασώτης κατά τα άλλα των α¹ελευθερωμέ­νων αγορών– στην ετήσια έκθεση του Ευρω¹αϊκού Παρατηρητήριου των Αγορών Ενέργειας ¹ροειδο­¹οιεί ότι η Ευρώ¹η α¹ειλείται, ¹ε­ρισσότερο α¹ό ¹οτέ, α¹ό διακο¹ές στην ηλεκτροδότηση, σε ¹εριόδους μεγάλης κατανάλωσης. Η ισορρο­¹ία μεταξύ ¹ροσφοράς και ζήτησης έχει διαταραχθεί. Τα ¹εριθώρια ι­σχύος μειώνονται και δεν είναι αρ­κετά για να αντιμετω¹ίσουν έκτα­κτες καταστάσεις, μεγάλα κρύα ή μεγάλους καύσωνες ή α¹ώλειες κά¹οιων στοιχείων του συστήμα­τος. Η Ελλάδα, ό¹ου η ΔΕΗ α¹ο­κλείσθηκε με νόμο α¹ό την κατα­σκευή νέων μονάδων, ενώ οι ιδιώ­τες δεν έχουν μέχρι σήμερα καλύ­ψει το κενό, αναφέρεται μεταξύ των χωρών ¹ου το 2005 είχαν αρνητικό ¹εριθώριο ασφάλειας ισχύος.

Η έκθεση δια¹ιστώνει ότι η με­γάλη άνοδος των τιμών δεν α¹οτέ­λεσε αρκετό κίνητρο για να γίνουν ε¹ενδύσεις ¹ου είναι α¹ό τη φύση τους βαριές και ε¹ικίνδυνες και ε­¹ισημαίνεται ο κίνδυνος δημιουρ­γίας ολιγο¹ωλίων.

Εξ άλλου οι βιομηχανικοί κατα­ναλωτές στη Γαλλία ¹ου εγκατέλει­ψαν τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της EDF (γαλλική ΔΕΗ), αφού ε¹έτυχαν αρχικά μείωση του τιμολογίου κα­τά 20%, ¹ληρώνουν σήμερα 60% ¹άνω α¹ό τις ρυθμιζόμενες τιμές.

Στην Ελλάδα, ό¹ου η είσοδος ι­διωτών ¹αραγωγών στην αγορά η­λεκτρικής ενέργειας έχει γίνει αυ­τοσκο¹ός, οι τιμές στην ημερήσια αγορά κρατούνται τεχνητά υψηλές, για να α¹οτελούν κίνητρο για τους εκτός ΔΕΗ ¹αραγωγούς. Το αυξη­μένο κόστος ¹ου μετακυλύεται στην ΔΕΗ θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε αύξηση των τιμολογίων.

 

Αλληλεξάρτηση ενέργειας και ¹εριβάλλοντος

Το α¹ειλητικό αυτό ενεργειακό το¹ίο θα ε¹ιβαρυνθεί ¹ολύ ¹ερισ­σότερο λόγω των ¹εριβαλλοντικών α¹αιτήσεων ¹ου γίνονται άμεσα ε­¹ιτακτικές.

Η δημοσίευση στις 2 Φεβρουα­ρίου της έκθεσης της Διακυβερνη­τικής Ομάδας Εμ¹ειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και τις συνέ¹ειες του φαινομένου του θερμοκη¹ίου ε¹ιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η αύ­ξηση της θερμοκρασίας ¹ου ¹αρα­τηρείται στο δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα οφείλεται, με ¹ιθα­νότητα 90%, στην αύξηση της συ­γκέντρωσης αερίων δημιουργίας του φαινομένου του θερμοκη¹ίου και ¹ροκαλείται α¹ό την ανθρώ¹ι­νη δραστηριότητα, κατά τη διαδι­κασία ¹αραγωγής ενέργειας. Αν τί¹οτα δεν αλλάξει, η μέση αύξηση της θερμοκρασίας μ¹ορεί να κυμανθεί, σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο, α¹ό 2¡C έως 4.5¡C, με καλύτερη ¹ροσέγγιση τους 3¡C.

Στην αρχή Νοεμβρίου η έκθεση του Βρετανού οικονομολόγου Sir Nicholas Stern, μετά α¹ό ¹αραγ­γελία της Βρετανικής κυβέρνησης, ¹ροκάλεσε ε¹ίσης διεθνή αίσθη­ση. Για ¹ρώτη φορά ¹έρα α¹ό την αναφορά στις συνέ¹ειες της κλι­ματικής αλλαγής δίδονται ¹οσοτι­κά στοιχεία για το οικονομικό κό­στος ¹ου θα ε¹ιφέρει στη ¹αγκό­σμια οικονομία. Η έκθεση μιλάει για δεκάδες έως εκατοντάδες εκα­τομμύρια Çκλιματικούς μετανά­στεςÈ, αναβιβάζει το κόστος μέχρι το τέλος του αιώνα, σε 5.500 δισ. ευρώ και ¹ροβλέ¹ει συρρίκνωση της ¹αγκόσμιας οικονομίας ¹ου μ¹ορεί να φθάσει και το 20%.

Την ίδια ¹ερίοδο σε έκθεση της Παγκόσμιας Ε¹ιτρο¹ής Ενέργειας (ΠΕΕ) ε¹ισημαίνεται ότι αν συνεχι­στεί με το σημερινό ρυθμό η αύξη­ση κατανάλωσης ορυκτών καυσί­μων, οδηγούμεθα σε αδιέξοδα. Τα τρία τέταρτα της αύξησης θα ¹ρο­έρχεται α¹ό τις αναδυόμενες χώ­ρες. Στην Κίνα ¹.χ. τίθεται σε λει­τουργία μια νέα μονάδα ¹αραγω­γής ρεύματος 1000 MW κάρβου­νου κάθε εβδομάδα. Εξ άλλου στις ΗΠΑ η κατανάλωση ενέργειας κα­τά κεφαλή εξακολουθεί να είναι δι­¹λάσια α¹ό ό,τι είναι στην Ευρώ¹η. Η κατάσταση αυτή θα ¹υροδοτή­σει αύξηση τιμών και κινδύνους βίαιων διακο¹ών της τροφοδο­σίας, ενώ ¹αράλληλα ο κόσμος θα υ¹όκειται σε μια ¹εριβαλλοντική καταστροφή.

Η έκθεση Stem δεν θεωρεί ότι η ¹ορεία αυτή είναι ανα¹όφευκτη. Αν αναληφθεί, χωρίς καμιά καθυστέ­ρηση, συντονισμένη και θαρραλέα δράση σε ¹αγκόσμιο ε¹ί¹εδο, μ¹ορεί να α¹οφευχθεί μια ¹αγκό­σμια καταστροφή. Εκτιμά δε ότι αν ε¹ενδυθεί α¹ό σήμερα το 1% του ¹αγκόσμιου εισοδήματος ανά έτος μ¹ορεί να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Η έκθεση της ΠΕΕ ¹ροτείνει μια σειρά μέτρων για να ε¹ιτευχθεί μεγαλύτερη ενεργειακή α¹οτελεσματικότητα, μείωση της εξάρτη­σης α¹ό τους υδρογονάνθρακες και μαζική ε¹ένδυση στην έρευ­να...

 

Η Πράσινη Βίβλος για την ενέργεια και το ¹εριβάλλον

Για την αντιμετώ¹ιση της ενερ­γειακής και ¹εριβαλλοντικής κρί­σης η Ευρω¹αϊκή Ένωση ε¹ιχειρεί να διαμορφώσει μια κοινή ευρω­¹αϊκή ενεργειακή ¹ολιτική. Για το σκο¹ό αυτό η Ευρω¹αϊκή Ε¹ιτρο­¹ή (Ε.Ε.), τον ¹ερασμένο Μάιο, έ­θεσε σε συζήτηση την Πράσινη Βίβλο για μια Ευρω¹αϊκή Στρατηγική για αειφόρο, ανταγωνιστική και α­σφαλή ενέργεια. Στους τρεις αυ­τούς στόχους η αειφορία (ανανεώ­σιμες ¹ηγές, εναλλακτικά καύσιμα, ¹εριστολή ζήτησης) και η ασφάλεια εφοδιασμού (μείωση της εξάρτη­σης, διαφορο¹οίηση των ¹ηγών, ε¹ενδύσεις) συνδυάζονται με την ανταγωνιστικότητα, η ο¹οία θα ε­ξασφαλισθεί με ¹ερισσότερη α¹ε­λευθέρωση των αγορών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και α¹ορρύθμιση των ¹αλαιών δομών. Προτείνεται ακόμα διάσ¹αση των καθετο¹οιημένων ηλεκτρικών ε­ταιρειών σε ανεξάρτητες εταιρείες ¹αραγωγής και διανομής ηλεκτρι­κής ενέργειας και κατάργηση, των ρυθμιζόμενων τιμολογίων.

Όλοι συμφωνούν ότι οι στόχοι ¹ου τίθενται είναι γενικά στη σω­στή κατεύθυνση: Υλο¹οίηση μεγά­λης έκτασης ε¹ενδύσεων, διαφο­ρο¹οίηση των ¹ηγών ενέργειας χωρίς α¹οκλεισμούς, αύξηση της ενεργειακής α¹όδοσης, κοινή ε­ξωτερική ¹ολιτκή για την ενέργεια.

 

Αδυναμίες στην υλο¹οίηση των στόχων

Οι ενστάσεις ¹ου διατυ¹ώνονται αφορούν την καταλληλότητα και ε­¹άρκεια των μέσων ¹ου ¹ροτείνο­νται για την αντιμετώ¹ιση της με­γάλης κρίσης ¹ου βρίσκεται α¹ειλητική μ¹ροστά μας. Ε¹ισημαίνο­νται ελλείψεις και α¹ουσία άμεσων και συγκεκριμένων δράσεων για την αντιμετώ¹ιση ¹ολύ ε¹ειγου­σών καταστάσεων. Η Ε.Ε. αντιμετω¹ίζει το ¹ρόβλημα μέσα α¹ό τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ε­σωτερικής αγοράς και ¹ροσ¹αθεί να διορθώσει τις δυσλειτουργίες της με ¹ρόσθετες ρυθμιστικές δια­τάξεις. Αλλά το ¹ρόβλημα λειτουρ­γίας της ενεργειακής αγοράς και ιδιαίτερα του ηλεκτρισμού είναι ¹ο­λύ βαθύτερο.

Είναι χαρακτηριστική η ομολο­γία του Γάλλου καθηγητή J.-M. Chevalier ειδικού στα θέματα ε­νέργειας: ÇΠρέ¹ει να αναγνωρίσω ότι οι οικονομολόγοι, εμού συμ¹ε-ριλαμβανομένου, έχουν τελείως α­¹ατηθεί ως ¹ρος τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε, στον ηλεκτρικό τομέα, ένα ¹ρότυ¹ο ανταγωνισμού καθαρό και τέλειο. Δεν υ¹άρχει σήμερα ¹αράδειγμα ηλεκτρικής α­γοράς ¹ου να λειτουργεί καλά χω­ρίς διαστροφή του ανταγωνι­σμούÈ. Και συνεχίζει αναφέροντας αυτό ¹ου έλεγαν οι μηχανικοί α¹ό την ¹ρώτη στιγμή, ότι ο ηλεκτρι­σμός είναι ένα αγαθό με τελείως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν είναι α¹οθηκεύσιμο και τα ηλεκτρόνια α­κολουθούν τους δρόμους ¹ου ε¹ι­βάλλουν οι φυσικοί νόμοι και όχι οι μηχανισμοί της αγοράς, α¹ό ό¹ου και οι τεράστιες διακυμάνσεις τιμών, σε ¹εριόδους μεγάλης ζήτησης, ¹ου δεν ¹αρατηρούνται σε καμία άλλη α­γορά.

Η σημερινή εμ¹ειρία α¹ό τη λει­τουργία της αγοράς ηλεκτρικής ε­νέργειας (μείωση ε¹ενδύσεων και έλλειψη ισχύος, ¹εριορισμένος α­νταγωνισμός και αύξηση των τιμών) οδηγεί στο συμ¹έρασμα ότι το μο­ντέλο α¹οτυγχάνει.

Ε¹ιβάλλεται η αξιολόγηση της ¹ο­ρείας λειτουργίας της εσωτερικής α­γοράς ηλεκτρισμού μέχρι σήμερα, ό­¹ως άλλωστε ¹ροβλε¹όταν να γίνει, ¹ριν α¹ό το άνοιγμα της αγοράς τον Ιούλιο του 2007 στους οικιακούς καταναλωτές.

Οι αναγνώστες της ÇΚυριακάτικης ΑυγήςÈ της 12.11.2006 είχαν την ευκαιρία να ¹ληροφορηθούν, α¹ό το άρθρο της Ελίζας Πα¹αδάκη, την ¹ρόταση του Γάλλου καθηγητή J.-P. Fitoussi για ένα μεγαλό¹νοο ευρω­¹αϊκό ¹ρόγραμμα, ¹ροκειμένου να αντιμετω¹ισθούν συνολικά τα ¹ρο­βλήματα του ¹εριβάλλοντος, της ε­νέργειας και της έρευνας. Για την ε­¹ίτευξη όμως ενός τόσο σύνθετου στόχου ο J.-P.F. θεωρεί ότι δεν μ¹ο­ρούμε να εμ¹ιστευθούμε την αγορά και τον ανταγωνισμό και α¹οφαίνε­ται: ÇΜόνο η ¹ιο μεγάλη Òτεχνοκρα­τική αφέλειαÕ θα μ¹ορούσε να μας ¹είσει ότι τα ¹ροβλήματα ε¹άρκειας ισχύος και ανεξαρτησίας εφοδια­σμού μ¹ορούν να λυθούν α¹ό την α­γοράÈ.

 

Χρειάζεται ριζική αλλαγή ¹ολιτικής

Σήμερα, ¹ου η συγκυρία ε¹ιβάλλει την αντιμετώ¹ιση συνολικά τόσο των ενεργειακών όσο και των ¹εριβαλ­λοντικών ¹ροβλημάτων, α¹αιτείται μακροχρόνιος ¹ρογραμματισμός και  ¹ρωτοβουλίες ¹ου μόνο α¹ό κεντρική κρατική ¹αρέμβαση, στα ¹λαίσια κοινής ευρω¹αϊκής ¹ολιτικής, μ¹ο­ρούν να ¹ροέλθουν. Τέτοιες δράσεις δεν ¹ροέρχονται α¹ό τους μηχανι­σμούς της αγοράς.

Όμως η Ε.Ε. με φυγή ¹ρος τα ε­μ¹ρός ¹ροωθεί ¹ερισσότερη α¹ε­λευθέρωση των αγορών ηλεκτρι­σμού και αερίου και α¹ορρύθμιση.

Μετά και τα τελευταία δεδομένα, γίνεται ε¹ιτακτική η ανάγκη ε¹ανε­ξέτασης της ¹ολιτικής για την ε¹ίτευ­ξη των στόχων της Πράσινης Βίβλου, ώστε να ¹ροωθηθούν άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις ¹ροκειμένου η Ευρώ¹η να γίνει ¹ρωτο¹όρος στην αντιμετώ¹ιση της κλιματικής αλλα­γής και να α¹ολαμβάνει ασφάλεια ε­νεργειακής τροφοδοσίας.