Αδήριτη ανάγκη να αλλάξει η νοοτρο¹ία του ¹ολιτικού κόσμου α¹έναντι στη Δικαιοσύνη

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

1.            ΕΙΝΑΙ ΓΝ½ΣΤΟ το φαινόμενο ¹ολιτικοί να ε¹ιχειρούν, με δημόσιες δηλώσεις τους, να ε¹ηρεάσουν τις α¹οφάσεις δικαστικών λειτουργών για ζητήματα γενικότερου –¹ολιτικού, οικονομικού κ.λ.¹.– ενδιαφέροντος, με ¹ρόσχημα την άσκηση ÒκριτικήςÓ.

Παλιότερα, είχαμε ακούσει τον  αρχηγό της αξιωματικής αντι¹ολίτευσης Γ. Πα¹ανδρέου να ¹ροτρέ¹ει τους δικαστές: ÒΜην αφήνετε μία μειψηφία ε¹ίορκων δικαστών να εκτελούν ως κομματικές μαριονέτες τα σχέδια ¹ου σχεδιάζονται σε κομματικά υ¹όγειαÓ (ÒΚαθημερινήÓ, 3.7.08).

Πρόσφατα, ακούσαμε τον υ¹ουργό Ν. Δένδια και τον κοινοβουλευτικό εκ¹ρόσω¹ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δ. Πα¹αδημούλη να Òδια¹ιστώνουνÓ:

- Ο κ. Δένδιας: ÒMία μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος ε¹ιλέγει να εθελοτυφλεί, α¹έναντι στην ¹ρόκληση ¹ου συνιστά για το ¹ολίτευμα και τη ζωή των ¹ολιτών η ένο¹λη τρομοκρατική δράσηÓ (ÒΚαθημερινήÓ, 20.1.13).

- Ο κ. Πα¹αδημούλης: ÒΟρισμένοι δικαστικοί δεν ¹εριορίζονται στα καθήκοντά τους ¹ου τους ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι, αλλά θεωρούν ότι μ¹ορούν να κάνουν και ¹ράγματα ¹έρα α¹ό όσα τους ορίζουν οι αρμοδιότητές τουςÓ αδιόφωνο Alpha, 25.1.13).

Θαυμαστή η διαχρονική διακομματική ομοφωνία για ένα ¹ρονόμιο των ¹ολιτικών, να ÒκρίνουνÓ με δημόσιες δηλώσεις δικαστικές α¹οφάσεις και δικαστές, εφαρμόζοντας τον διακομματικό κανόνα: ÒΕ¹αινούμε τις δικαστικές α¹οφάσεις όταν μας αρέσουν και τις κατακρίνουμε όταν δεν μας αρέσουνÓ!     

2.            ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΗΛ½ΣΕΙΣ δεν α¹οτελούν ÒκριτικήÓ και είναι ανε¹ίτρε¹τες σε μια δημοκρατική χώρα.

Δεν α¹οτελούν ÒκριτικήÓ δικαστικών χειρισμών ή α¹οφάσεων:

- οι αόριστες αναφορές σε Òμια μειοψηφία δικαστώνÓ ή σε Òορισμένους δικαστέςÓ,

- ο ¹ροσβλητικός διαχωρισμός των δικαστών σε Òδικαστές ¹ου τιμούν το αξίωμά τουςÓ και σε Òε¹ίορκους δικαστέςÓ,

- η ατεκμηρίωτη α¹όδοση ¹ροθέσεων σε δικαστέςÉ  

Ποιοι α¹αρτίζουν την κατά Πα¹ανδρέου Òμειοψηφία των δικαστώνÓ, ¹οιοι την κατά Δένδια και ¹οιοι είναι οι κατά Πα¹αδημούλη Òορισμένοι δικαστικοίÓ;

Γιατί οι δηλούντες ¹ολιτικοί δεν ¹ράττουν όσα ο Νόμος ε¹ιτάσσει, αν όντως υ¹άρχουν δικαστές ¹ου ενεργούν ό¹ως οι ίδιοι ισχυρίζονται;

Όταν δεν το ¹ράττουν, δεν ¹ροσβάλλουν ολόκληρο το δικαστικό σώμα και δεν ¹αραβαίνουν τον Νόμο;

Είναι φανερό ¹ως όλα αυτά τα αορίστως δηλούμενα χωρίς γνώση, μελέτη και αξιολόγηση των Òδεδομένων της υ¹όθεσηςÓ και του Òσκε¹τικούÓ του δικαστή– σκο¹εύουν στη δημιουργία εντυ¹ώσεων και, κυρίως, στον εκφοβισμό ή τον ε¹ηρεασμό των δικαστών, με τελικό στόχο να τους κάνουν να είναι Ò¹ροσεκτικοίÓ όταν χειρίζονται τέτοιες ÒευαίσθητεςÓ υ¹οθέσεις.

3.            ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι ότι η Χώρα έχει εθιστεί σÕ αυτή τη χρόνια διακομματική συμ¹εριφορά α¹έναντι στους δικαστές.

Το δικαστικό σώμα αρκείται σε κά¹οιες δηλώσεις, και σÕ αυτές κά¹ου κά¹ου, οι καθηγητές των Νομικών Σχολών και το δικηγορικό σώμα συνήθως σιω¹ούν, ενώ οι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ ανταγωνίζονται τους ¹ολιτικούς στο άθλημα της, τέτοιων στόχων και ¹οιότητας, ÒκριτικήςÓ των δικαστών.

                  Και κανείς δεν διερωτάται τι θα γινόταν σε ο¹οιαδή¹οτε χώρα της Ευρώ¹ης ή της Αμερικής, αν ¹οτέ διεννοείτο ένας ¹ολιτικός ή δημοσιογράφος να ¹ει για τους δικαστές κάτι σαν κι αυτά ¹ου λέγονται εδώ!

                  Εκεί ό¹ου βλέ¹ουμε τον (εν ενεργεία) ¹ρόεδρο Κλίντον να τιμωρείται α¹ό δικαστή Δικαστηρίου χαμηλού βαθμού για Òασέβεια ¹ρος το ΔικαστήριοÓ (με ¹ρόστιμο 93 χιλιάδων δολαρίων), τον Αλ Γκορ (με ¹ερισσότερο α¹ό 500 χιλιάδες ψήφους διαφορά α¹ό τον Μ¹ους) να χάνει την ¹ροεδρία των ΗΠΑ με α¹όφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου* (με ψήφους 5 ¹ρος 4), τους (εν ενεργεία) ¹ρωθυ¹ουργούς Μ¹λερ της Βρεττανίας και Βιλ¹έν της Γαλλίας να ανακρίνονται α¹ό δικαστές και τόσα άλλα. Χωρίς κανείς, στις χώρες αυτές, να αμφισβητεί τις ¹ροθέσεις των δικαστών, να εκφράζεται ανοίκεια γιÕ αυτούς, να τους υβρίζει ή να  τους ειρωνεύεται.

4.            Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ δεν μ¹ορεί να συνεχιστεί άλλο!

Α¹οτελεί αδήριτη ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα ¹ου η Χώρα δοκιμάζεται σκληρά:  

                  Οι έλληνες ¹ολιτικοί να συμ¹εριφέρονται στους δικαστικούς λειτουργούς ό¹ως οι ¹ολιτικοί όλων των ευνομούμενων χωρών.

Να συμφωνήσουν σε ένα νέο διακομματικό κανόνα συμ¹εριφοράς α¹έναντι στους δικαστές: ÒΔεν ¹ροβαίνουμε σε αόριστα σχόλια ή κρίσεις για ενέργειες και α¹οφάσεις των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Αν θεωρούμε ¹ως ένας λειτουργός της  έ¹ραξε κάτι ¹ου δεν έ¹ρε¹ε, εφαρμόζουμε, γιÕ αυτόν τον συγκεκριμένο λειτουργό, ό,τι ο Νόμος ορίζειÓ.**

                  Οι δικαστές να α¹οφασίζουν µε µοναδικό γνώµονα το Σύνταγμα, τους Νόµους και τη συνείδησή τους, αγνοώντας Ò¹ροσδοκίεςÓ ¹ολιτικών ή ΜΜΕ, ¹ολιτικές σκο¹ιµότητες, το Òκοινό αίσθημαÓ, δηµοσκο¹ήσεις κ.τ.τ. Με τη βεβαιότητα ότι ουδείς μ¹ορεί να στερήσει την ανεξαρτησία του δικαστή, αν ο ί́διος δεν το ε¹ιτρέψει! (ΟΜ½Σ: Με µοναδικό γνώµονα το Σύνταγμα Òγια όλαÓ, ¹ου θα ¹ει και και για τις δικές τους οικονομικές, ή άλλες, διεκδικήσεις).

Όλοι να ¹ροβληματιστούμε ¹άνω σÕ αυτό ¹ου ¹ρόσφατα ε¹ισήμανε ο υ¹ουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρου¹ακιώτης: ÒΤο ¹ρόβλημα και της ελληνικής δικαιοσύνης δεν είναι μόνον ¹ρόβλημα νομοθετικών αλλαγών, διαχειριστικών ικανοτήτων ή υ¹οδομών, αλλά κυρίως είναι ένα ¹ρόβλημα νοοτρο¹ίας. Και, φυσικά, αυτή η νοοτρο¹ία αφορά ¹ρωτίστως το ¹ολιτικό σύστημαÉÓ.

5.           Αν η μέχρι σήμερα ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ του ¹ολιτικού κόσμου σχετικά με τη Δικαιοσύνη δεν αλλάξει ριζικά, η χώρα μας δεν θα γίνει ¹οτέ Òκράτος ΝόμουÓ.

Και αν δεν γίνουμε Òκράτος ΝόμουÓ, ούτε σύγχρονο κράτος, ούτε α¹οδοτική οικονομία ούτε δίκαιη κοινωνία  θα μ¹ορέσουμε να έχουμε!

 

* Τα μέλη του είναι ισόβια, ορίζονται α¹ό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (ο ορισμός τους ε¹ικυρώνεται α¹ό τη Γερουσία  και σε ¹ερί¹τωση άρνησης της ε¹ικύρωσης, ο Πρόεδρος ορίζει άλλον) και α¹ομακρύνονται α¹ό τη θέση τους μόνο με τη διαδικασία της καθαίρεσης (impeachment), ¹ου ¹ρέ¹ει να εγκριθεί και α¹ό τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

** Η δικαστική εξουσία διαθέτει, ¹ερισσσότερο α¹ό κάθε άλλη, τις αναγκαίες διαδικασίες για τον έλεγχο και τη διόρθωση α¹οφάσεων των οργάνων της.