Η ¹οινικο¹οίηση της Çάρνησης γενοκτονιώνÈ δεν ενισχύει τη Δημοκρατία, δεν α¹οδυναμώνει τον νεοναζισμό και ζημιώνει τους ίδιους τους λαούς-θύματα γενοκτονιών!

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

1.            Τώρα ¹ου διαβάσαμε τις τρεις ¹ροτάσεις των τεσσάρων κομμάτων για την κατάρτιση ενός αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, μ¹ορούμε να ¹ούμε ¹ως:

- Είχε δίκιο η ΝΔ όταν, αρχικά, δια¹ίστωνε ότι:

- Òτο υφιστάμενο νομικό ¹λαίσιο είναι ε¹αρκές στα θέματα αντιμετώ¹ισης του ρατσισμούÓ,

- Òτυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία είναι εφικτές και ε¹ιθυμητέςÓ.

- Òη τυχόν θέσ¹ιση ιδιωνύμου θα α¹οτελούσε ¹αραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης ¹ου θα μ¹ορούσε θεωρητικά να γενικευθεί κατά ¹άντωνÓ,

- Ήταν λάθος της ¹ου, στη συνέχεια, δεν ε¹έμεινε στη θέση αυτή και ¹ροχώρησε στην ¹ροσθήκη διατάξεων για την ¹οινικο¹οίηση της Òάρνησης κ.λ¹.Ó γενοκτονιών στην Πρότασή της για  ÒΤρο¹ο¹οιήσεις του Ν. 927/1979Ó.               

2.            Τα τέσσερα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, με τις γνωστές Προτάσεις τους, ¹ροτείνουν ορισμένες ¹ροσθήκες στο υφιστάμενο νομοθετικό ¹λαίσιο, χωρίς να αλλάζουν την ουσία των ρυθμίσεών του, ό¹ως διοικητικές κυρώσεις  κατά νομικών ¹ροσώ¹ων μέλη των ο¹οίων καταδικάζονται..., στέρηση των ¹ολιτικών δικαιωμάτων αυτών ¹ου καταδικάζονται..., δικαίωμα ¹αράστασης ¹ολιτικής αγωγής ορισμένων νομικών ¹ροσώ¹ων..., αναστολή της α¹έλασης θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων των εγκλημάτων, ορισμό ειδικών εισαγγελέων κ.α.

Οι Προτάσεις της ΝΔ και των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ¹εριλαμβάνουν και την ¹ροσθήκη διατάξεων για την ¹οινικο¹οίηση της Òάρνησης κ.λ¹.Ó γενοκτονιών.

3.           Ερώτημα: Γιατί τα τρία κυβερνητικά κόμματα θεωρούν αναγκαίο το μέτρο αυτό;

3.1.        Οι ÒΑιτιολογικές ΕκθέσειςÓ των τριών κυβερνητικών κομμάτων δεν αιτιολογούν την αναγκαιότητα του μέτρου.

Περιορίζονται σε α¹λή μνεία της α¹όφασης-¹λαισίου 2008/913/ΔΕΥ/28.11.08 (για την κατα¹ολέμηση Çεκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίαςÈ) του Ευρω¹αϊκού Συμβουλίου.

Α¹ό την ÒΑιτιολογική ΈκθεσηÓ των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, α¹ουσιάζει ¹αντελώς η λέξη ÒγενοκτονίαÓ!

½σάν η Πρόταση Νόμου, για την ο¹οία η Έκθεση αυτή, να μην ¹εριλαμβάνει ρυθμίσεις για την Òάρνηση κ.λ.¹.Ó γενοκτονιών!

3.2.         Οι α¹αντήσεις τους στο ερώτημα αυτό, ¹ου έχουν δοθεί σε δηλώσεις, ομιλίες κ.λ.¹., μ¹ορούν να συνοψιστούν, μαζί με κά¹οια δικά μας σχόλια, ως εξής:

(α) Γιατί α¹οτελεί υ¹οχρέωσή μας α¹έναντι στην Ευρω¹αϊκή Ένωση και α¹αίτηση του Συμβουλίου της Ευρώ¹ης.

ΌΜ½Σ, η α¹όφαση-¹λαίσιο την ο¹οία ε¹ικαλούνται:

- δεν είναι οδηγία της Ευρω¹αϊκής Ένωσης αλλά α¹όφαση-¹λαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώ¹ης, συμβουλευτικού της οργάνου:

- συνιστά στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να εφαρμόσουν τα αναφερόμανα σÕ αυτήν, αλλά δεν τα υ¹οχρεώνει.

- ε¹ισημαίνει ¹ώς Òδεν συνε¹άγεται υ¹οχρέωση των κρατών μελών να λαμβάνουν μέτρα ¹ου αντιβαίνουν ¹ρος τις θεμελιώδεις αρχές τους σχετικά με (É) την ελευθερία της έκφρασηςÉÓ.

- μας λέει, εν ολίγοις: ÒΔείτε τι ορίζει το Σύνταγμά σας και α¹οφασίστε!Ó

Και κά¹οιοι ¹ολιτικοί μας, διαβάζοντας στο Σύνταγμα της Ελλάδας ¹ως ÒΚαθένας μ¹ορεί να εκφράζει και να διαδίδει τους στοχασμούς τουÓ, συμ¹εραίνουν ότι η ¹οινικο¹οίηση της Òάρνησης κ.λ.¹.Ó γενοκτονίας δεν δημιουργεί συνταγματικό ¹ρόβλημα!

- Όταν οι συνάδελφοί τους στις ΗΠΑ, διαβάζοντας στο Σύνταγμα της χώρας τους ¹ως Òτο Κογκρέσο δεν θα κάνει κανένα νόμο ¹ου να μειώνει την ελευθερία του λόγουÓ, κρίνουν ¹ως δεν τους ε¹ιτρέ¹εται να ¹οινικο¹οιήσουν την  Òάρνηση κ.λ.¹.Ó γενοκτονίας.

- Όταν η Κεντρική Νομο¹αρασκευαστική Ε¹ιτρο¹ή ε¹ισημαίνει ¹ως Òη κατÕ αρχήν α¹όλυτη α¹αγόρευση της με ο¹οιοδή¹οτε τρό¹ο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθÕ εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτήÓ.

- Όταν ακόμα και το Παρατηρητήριο Ανθρώ¹ινων Δικαιωμάτων, ¹ου ¹ιέζει για την κατάθεση του νομοσχεδίου, κάνει λόγο για Ò¹ροβληματικά σημείαÓ του νομοσχεδίου, ό¹ως το ζήτημα αναφορικά με την α¹οκαλούμενη Òάρνηση της γενοκτονίαςÓ, των εγκλημάτων ¹ολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρω¹ότητας.

 (β) Γιατί αυτό κάνουν τα κράτη της Ευρώ¹ης.    

ΌΜ½Σ, την ¹οινικο¹οίηση της άρνησης Òεγκλημάτων κατά της ανθρω¹ότητας ή γενοκτονιώνÓ, ¹εριλαμβανομένων των εγκλημάτων της ναζιστικής Γερμανίας την έχουν θεσμοθετήσει*:

- μόνο 11 κράτη (α¹ό τα 26) της Ευρω¹αϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τσεχία) και α¹ό αυτά, στους σχετικούς νόμους τους:

- ένα μόνο (Λιθουανία) ¹εριλαμβάνει και τη Òδημόσια α¹οδοχή εγκλημάτων της ΕΣΣΔÓ  

- ένα μόνο (Ρουμανία) αναφέρει ρητά την Òάρνηση του ΟλοκαυτώματοςÓ,

- δύο (Πολωνία, Τσεχία) ¹εριλαμβάνουν και την άρνηση Òκομμουνιστικών εγλημάτωνÓ.

- μόνο ένα κράτος (α¹ό τα 24) της υ¹όλοι¹ης (εκτός Ε.Ε) Ευρώ¹ης (Ελβετία),

[Και μόνο ένα κράτος (Ισραήλ) α¹ό τον υ¹όλοι¹ο, εκτός Ευρώ¹ης, Κόσμο].

(γ) Για να ενισχυθεί το ο¹λοστάσιο κατά του ρατσισμού.

ΌΜ½Σ, με τέτοια μέτρα, γίνεται το αντίθετο, α¹οδυναμώνεται το ο¹λοστάσιο της Δημοκρατίας και ενισχύεται αυτό του ρατσισμού και του νεοναζισμού.

Για ¹αράδειγμα, ο αριθμός των νεοναζιστικών οργανώσεων  είναι 12 στη Γερμανία (με 82 εκατ. κατοίκους) και 21 στις ΗΠΑ-Καναδά-Ρωσσία (με 500 εκατ. κατοίκους), ό¹ου η Òάρνηση κ.λ.¹.Ó γενοκτονίας δεν α¹οτελεί ¹οινικό αδίκημα*.

Στη χώρα μας, δεν φταίει η ισχύουσα νομοθεσία για τα ρατσιστικά εγκλήματα, αλλά η μη εφαρμογή της, για τους γνωστούς λόγους, γενικούς και ειδικούς.

4.            Οι γενοκτονίες αναγνωρίζονται, ή όχι, στη συνείδηση των ¹ολιτών ελεύθερα.

Και όταν η αναγνώριση αυτή έχει εδραιωθεί στους ¹ολλούς, η Δημοκρατία ζημιώνεται ό¹οτε ε¹ιδιώκει να την ε¹ιβάλει με ¹οινικές τιμωρίες και στους ελάχιστους άλλους.  

Ζημιώνονται και οι ίδιοι οι λαοί-θύματα γενοκτονιών, κι ας μην το αντιλαμβάνονται αυτό κά¹οιοι ηγέτες τους, με τις εμμονές ¹ου κουβαλάνε.

5.           Εκεί ¹ου έχουν φτάσει σήμερα τα ¹ράγματα, η λύση είναι να α¹οσυρθεί η ¹ρόταση των κυβερνητικών κομμάτων για την ¹οινικο¹οίηση της Òάρνησης κ.λ.¹.Ó γενοκτονιών, η ο¹οία δεν γίνεται α¹οδεκτή α¹ό τα τρία κόμματα της αντι¹ολίτευσης, και να συνταχθεί, α¹ό όλα μαζί τα κόμματα, ένα νέο νομοσχέδιο, ¹ου να ¹εριλαμβάνει τις ¹ροτάσεις όλων τους για τις άλλες ρυθμίσεις του Νόμου.   

Αν τα κόμματα ¹ράγματι ε¹ιθυμούν ο αντιρατσιστικός νόμος να ενισχύσει τη Δημοκρατία, να α¹οδυναμώσει τον νεοναζισμό  και να μη ζημιώσει τους ίδιους τους λαούς-θύματα γενοκτονιών.

 

*  Πηγές: Wikipedia, RationalWik