Τι μας θύμισε η ¹αραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων

(του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου)

 

Η ¹ρο ημερών ¹αραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων μας θύμισε:

(1) τι έγραφε, τον Σε¹τέμβριο 2007, ο Ε¹ίτιμος ¹ρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Στέφανος Ματθίας για τη συμ¹εριφορά των ελληνικών κομμάτων α¹έναντι στα Δικαστικά όργανα,

(2) τι δήλωνε ο τότε υ¹ουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης (α) τον Α¹ρίλιο 2010, όταν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου α¹έρριψε  το αίτημά του να ακυρωθεί η α¹όφαση του (ενδεκαμελούς) Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ¹ου δεν είχε κάνει δεκτό ερώτημά του για τη θέση σε ¹ροσωρινή αργία του ¹ρώην ανακριτή της υ¹όθεσης Siemens κ. Ν.  Ζαγοριανού και (β) τον Α¹ρίλιο 2011, όταν ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.κ. Γ. Καλαμίδας και Ι. Τέντες αρνήθηκαν να ¹ροσέλθουν στην Ε¹ιτρο¹ή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για ÒσυζήτησηÓ ζητημάτων δικαιοσύνης.

 

1. Ε¹ιστολή του κ. Στέφανου Ματθία, Ε¹ίτιμου ¹ροέδρου του Αρείου Πάγου, ¹ου δημοσιεύτηκε στην Ç ΚαθημερινήÈ στις 16.9.2007 με τίτλο ÇΚομματικές ε¹ιθέσεις κατά των ανώτατων δικαστηρίωνÈ

ÇΜε α¹ογοήτευσε η κατά του Αρείου Πάγου ανοίκεια ε¹ίθεση εκ¹ροσώ¹ων του ΠΑΣΟΚ, ¹ου χαρακτήρισαν ως Çδικαστικό ¹ραξικό¹ημαÈ τη μη ανακήρυξη της κ. Φ. Γεννηματά λόγω κωλύματος εκλογιμότητάς της. Οι ίδιοι εκ¹ρόσω¹οι διατύ¹ωσαν και υ¹όνοιες κομματισμού του ανώτατου αυτού δικαστηρίου! Ανάλογες ε¹ιθέσεις έχουν γίνει και στο ¹ρόσφατο ¹αρελθόν, α¹ό κομματικούς εκ¹ροσώ¹ους και υ¹ουργιύς όλων των κομμάτων, σε βάρος όχι μόνο του Αρείου Πάγου, αλλά και του Συμβουλίου της Ε¹ικρατείας και του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, με αφορμή ¹άντοτε α¹οφάσεις τους ¹ου δεν ήταν αρεστές στο κόμμα.  

Τέτοιες ¹ρακτικές μαρτυρούν ¹ολιτική ανωριμότητα. Υ¹ονομεύουν μια κρατική λειτουργία α¹ό άλλη ισότιμη και εμφανίζουν το κράτος αναξιό¹ιστο και σ¹αρασσόμενο. Ε¹ομένως οι ¹ρακτικές αυτές είναι ασυμβίβαστες ¹ρος τη συνταγματική μας τάξη. Και τούτο ανεξάρτητα αν η ε¹ίμαχη δικαστική α¹όφαση είναι ορθή ή όχι, ζήτημα συχνά αναμφίβολο. Η ορθότητα ή μη της α¹όφασης μ¹ορεί να αμφισβητηθεί με α¹ροκατάλη¹τη κριτική. Σε καμιά ¹ερί¹τωση δεν ε¹ιτρέ¹εται να α¹οτελέσει ευκαιρία διασυρμού.

½στόσο, τα ελληνικά κόμματα μένουν ¹ροσκολλημένα στην αήθη τακτική τους, χαρακτηρίζοντάς την ως ÇκριτικήÈ, ενώ α¹οτελεί ωμή α¹ό¹ειρα κατασυκοφάντησης. Προκειμένου να υ¹ηρετήσουν κά¹οιο διαβατικό συμφέρον ή να δημιουργήσουν εντυ¹ώσεις, δεν διστάζουν, όταν κά¹οια α¹όφαση των ανώτατων δικαστηρίων τους φαίνεται κομματικά ασύμφορη, να ¹ροσβάλλουν τα δικαστήρια αυτά με εκφράσεις καταφρονητικές, διατυ¹ώνοντας ενίοτε και υ¹οψίες για σκοτεινές διασυνδέσειςÉ

Πιστεύουν ότι α¹οτρέ¹ουν έτσι το ¹ολιτικό κόστος α¹ό τη δυσμενή γιÕ αυτά δικαστική α¹όφαση. Όμως, δείχνουν α¹λώς την ανευθυνότητά τους και χάνουν την αξιο¹ιστία τουςÈ.

 

2. Δηλώσεις του ¹ρώην υ¹ουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη

 

α) όταν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τον Α¹ρίλιο 2010, α¹έρριψε  το αίτημά του για ακύρωση της α¹όφασης του ενδεκαμελούς Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου να μη θέσει σε ¹ροσωρινή αργία τον ¹ρώην ανακριτή της υ¹όθεσης Siemens κ. Ν.  Ζαγοριανό:  

ÒΔεν μ¹ορώ να υ¹οχρεώσω κανένα σε αυτοσεβασμό, ό¹ως και κανέναν δεν μ¹ορώ να υ¹οχρεώσω να διεκδικεί τον σεβασμό της κοινωνίαςÓ (Προφανώς, ο ένας, ο και ¹ολιτικός κ. Χ. Καστανίδης, δεν μ¹ορεί να υ¹οχρεώσει τους, ¹ενήντα, ανώτατους δικαστικούς É, αν και θα το ήθελε!).   

 

β) όταν, τον Α¹ρίλιο 2011, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.κ. Γ. Καλαμίδας και Ι. Τέντες αρνήθηκαν να ¹ροσέλθουν στην Ε¹ιτρο¹ή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για ÒσυζήτησηÓ ζητημάτων δικαιοσύνης:

ÇΈνιοι εκ των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών δεν έχουν κατανοήσει ότι κατά το Σύνταγμα η ¹ρώτη εξουσία είναι η νομοθετικήÈ (ÒΔεύτερηÓ δεν εί¹ε ¹οια είναι, ούτε σε ¹οιο άρθρο του Συντάγματος βρήκε την ιεραρχική κατάταξη των τριών εξουσιών!).