Μερικά ¹αραδείγματα λόγων και έργων Τσί¹ρα και ΣΥΡΙΖΑ, ¹αλιότερων και νεότερων

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

Πρώην γενικού διευθυντή Μεταφοράς ΔΕΗ

 

1.             Στην εκλογή της 21ης Μαΐου κρίθηκαν η αξιο¹ιστία, η α¹οτελεσµατικότητα και οι µέθοδοι δράσης του κ. Αλ. Τσί¹ρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξαναθυμήθηκαν ¹ολλοί τις ουτο¹ικές υ¹οσχέσεις, την ¹αταγώδη διάψευσή τους και τους τρό¹ους δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντι¹ολίτευσης και ως κυβέρνησης, και τρόμαξαν με τις ¹ροειδο¹οιήσεις του ¹ως, όταν θα ξαναγίνει κυβέρνηση, τα ¹ράγματα Òθα είναι αλλιώςÓ στις δημοκρατικές διαδικασίες, στους Òαρμούς της εξουσίαςÓ –Δικαιοσύνη, ΜΜΕ, Δημόσια Διοίκηση– στην Οικονομία, ¹αντού.

                  Ξαναθυμήθηκαν ακόμα ¹ως σε όλα αυτά τα φοβερά ούτε ένα στέλεχός του δεν έχει ¹οτέ αντιδράσει, δηλωτικό του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

2.             Ελάχιστα ¹αραδείγματα λόγων και έργων τους, ¹αλιότερων και νεότερων, για κά¹οια καίρια ζητήματα.

 

                  (α) Για την οικονομική κρίση της ¹εριόδου 2010-19.

Ο κ. Τσί¹ρας, ενώ ε¹ί χρόνια υ¹οσχόταν ¹ως, ως ¹ρωθυ¹ουργός της χρεοκο¹ημένης Ελλάδας, θα υ¹οχρέωνε την Τρόικα (την υ¹ερδύναμη Eurogroup-Ευρω¹αϊκή Κεντρική Τρά¹εζα-Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι α¹οφάσεις της ο¹οίας θα καθόριζαν την οικονομική ε¹ιβίωση της Χώρας) να δεχτεί τις α¹αιτήσεις του (κατάργηση Μνημονίων, ε¹αναδια¹ραγμάτευση Συμβάσεων και ¹ολλά άλλα), υ¹οτάχτηκε ¹λήρως μέσα σε μερικές ώρες στις δικές της α¹αιτήσεις και, στη συνέχεια, α¹έδωσε την ολοκληρωτική ήττα του στις δικές του Òαυτα¹άτεςÓ.

                  Πολλοί, την ε¹οχή εκείνη και μετά, έχουν διερωτηθεί αν η εξήγηση της ε¹ί χρόνια στάσης και της αιφνίδιας μεταστροφής του κ. Τσί¹ρα, ενός έξυ¹νου ¹ολιτικού  (Òέχει ταχύτατη αντίληψηÓ, σημειώνει ο καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος), μ¹ορεί να είναι οι Òαυτα¹άτεςÓ του, όταν μάλιστα ο ίδιος είχε ε¹ανειλημμένα ¹ροειδο¹οιηθεί για το ανέφικτο των υ¹οσχέσεών του τόσο α¹ό την Τρόικα όσο και α¹ό ένα μεγάλο μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ή αν μ¹ορεί να είναι κάτι άλλο.

 

                  (β) Για τα εθνικά θέµατα.

Συµφωνία των Πρεσ¹ών: Ο κ. Τσί¹ρας δεν τόλµησε να ζητήσει η εθνικότητα και η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας να είναι Òβορειοµακεδονική Ó και όχι ÒµακεδονικήÓ.

Εξο¹λισµοί και αµυντικές συµφωνίες: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να συµ¹ορευτεί µε τα άλλα δύο µεγάλα κόµµατα.

Συνθήκη της Λωζάνης και έλληνες μουσουλμάνοι βουλευτές: Ο κ. Τσί¹ρας θεωρεί ¹ως η δημόσια δήλωση ενός έλληνα μουσουλμάνου βουλευτή ότι Òη Συνθήκη της Λωζάνης ισχύειÓ θα ήταν ÒΔήλωση μετανοίαςÓ.

Μεταναστευτικό: Ο κ. Τσί¹ρας ρωτούσε αν Òυ¹άρχουν σύνορα στη θάλασσαÓ και ο ίδιος και τα στελέχη του δυσανασχετούσαν µε την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο και δυσφήµιζαν τη χώρα μας µε τη Òµικρή ΜαρίαÓ.

 

                  (γ) Για τη Æικαιοσύνη.

Ο κ. Τσί¹ρας διδάσκει ¹ως Òοι δικαστικές α¹οφάσεις δεν ¹ρέ¹ει να είναι αντίθετες µε το κοινό ¹ερί δικαίου αίσθηµαÓ και α¹οκαλεί Òκλειστή οµάδα δικαστώνÓ την ολοµέλεια του Α1 τµήµατος του Αρείου Πάγου ¹ου α¹έκλεισε τον κ. Κασιδιάρη α¹ό τις εκλογές.

                  Ο κ. Μιχ. Καλογήρου, ως υ¹ουργός Æικαιοσύνης, α¹οφαίνεται: ÒÆικαιοσύνη και ¹ολιτική εξουσία ¹ρέ¹ει να βρίσκονται στην ίδια ¹λευρά της µάχης α¹έναντι στους εχθρούς του δηµοσίου συµφέροντοςÓ.

 

                  (δ) Για τις δηµοκρατικές διαδικασίες.

                  Ο κ. Τσί¹ρας, σε ¹αλιότερη συνεδρίαση της Κεντρικής Ε¹ιτρο¹ής του ΣΥΡΙΖΑ, ε¹έβαλε στους συνέδρους να αλλάξουν μία μη αρεστή στον ίδιο α¹όφαση ¹ου μόλις είχαν ¹άρει, ενώ στην ¹ρόσφατη συνεδρίασή της για τη συζήτηση των αιτίων της ήττας της 21ης Μαΐου, όρισε τον εαυτό του ως τον μοναδικό ομιλητή.

                  Ο κ. Τσί¹ρας δέχτηκε την ψήφο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για ορισµένα νοµοσχέδια.

                  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να συµ¹ορευτεί µε τα άλλα δύο µεγάλα κόµµατα στο ζήτηµα του α¹οκλεισµού του κ. Κασιδιάρη α¹ό τις δύο εκλογές του 2023.

 

                  (ε) Για τα ΜΜΕ, τους δηµοσιογράφους και τα Òμεγάλα οικονομικά συμφέρονταÓ.

                  Ο κ. Γιάν. Μ¹αλάφας εντέλλεται: ÒΕργάζεστε στη δηµόσια ΕΡΤ και δεν ¹ρέ¹ει να ταυτίζεστε µε τα ιδιωτικά κανάλια ¹ου υ¹ηρετούν µεγάλα οικονοµικά συµφέρονταÓ.

                  Ο κ. Παν. Σκουρλέτης κατηγορεί: ÒΕχουµε συγκεκριµένα µέσα ¹ου δεν υ¹ηρετούν την ενηµέρωση αλλά είναι εντεταλµένα µέσα, υ¹ηρετούν ένα αντικυβερνητικό σχέδιο, υ¹άρχει ¹ακτωλός χρηµάτων α¹ό διάφορους ¹ρόθυµους οικονοµικούς κύκλους ¹ου ¹ροστρέχουν για αρωγή στη Ν.Æ.Ó.

                 

(στ) Για τη ÒδικαιολογημένηÓ βία.

Ο κ. Γ. Κατρούγκαλος διακηρύσσει ¹ως:

ÒΗ αντίδραση σε άδικο νόμο είναι δικαιολογημένηÓ και το Òθεμελιώδες ατομικό δικαίωμα της εξέγερσης α¹έναντι στην αδικίαÓ είναι κατοχυρωμένο.

ÒΗ κοινωνία, μόνο η κοινωνίαÓ κρίνει αν κάθε συγκεκριμένος νόμος είναι ÒάδικοςÓ.

                

                  (ζ) Για την κοστολόγηση των ¹ροεκλογικών Προγραµµάτων.

                  Ο κ. Τσί¹ρας έθεσε ως ¹ροϋ¹όθεση της κοστολόγησης το ντιμ¹έιτ μεταξύ των δύο αρχηγών, γνωρίζοντας ότι η ¹ροϋ¹όθεση αυτή δεν θα γινόταν δεκτή.

                  Με αυτό το τέχνασμα α¹έφυγε την α¹οκάλυψη ότι το κόστος των υ¹οσχέσεών του υ¹ερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

 

                  (η) Για την α¹λή αναλογική.

Ο κ. Τσί¹ρας, ¹ριν α¹ό την 21η Μαϊου, ε¹έμενε να καλεί τα Ò¹ροοδευτικά κόμματαÓ να συμ¹ράξουν με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ¹αρότι όλα τα ¹ροσκαλούμενα κόμματα είχαν α¹ορρίψει ε¹ανειλημμένα τις ¹ροσκλήσεις του, και μετά δικαιολόγησε την  α¹οτυχία του με ένα Òmea culpaÓ. 

Για το ζήτημα αυτό, ¹ολλοί θυμήθηκαν τις ¹αλιές Òαυτα¹άτεςÓ του κ. Τσί¹ρα και  διερωτήθηκαν και ¹άλι αν η εξήγηση της α¹οτυχίας του αυτής ήταν ¹άλι κά¹οιες Òαυτα¹άτεςÓ ή ¹άλι κάτι άλλο.