Βατο¹έδι: Με ¹οια στοιχεία ¹αρα¹έμφθηκε ο Θ. Ρουσό¹ουλος

στην Προανακριτική Ε¹ιτρο¹ή της Βουλής τον Ιούνιο 2010;

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

 

       Ο Θ. Ρουσό¹ουλος ¹αρα¹έμφθηκε στην Προανακριτική Ε¹ιτρο¹ή της Βουλής για το Βατο¹έδι, με βάση τα εξής συγκεκριμένα στοιχεία:

(α) Τις μαρτυρίες τριών μοναχών, του οδηγού τους και στελεχών του Δημοσίου κατηγορούμενων για την υ¹όθεση, για τηλεφωνήματα και συναντήσεις μαζί του [το ¹εριεχόμενο των ο¹οίων ¹αρατίθεται ¹ιο κάτω].

(β) Τις Καταθέσεις δύο εκ¹ροσώ¹ων το¹ικών φορέων, ¹ου δεν είχαν λάβει μέρος [Òείχαν τεχνηέντως α¹οκλεισθείÓ ως Ò¹ροσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚÓ] στη συνάντηση εκ¹ροσώ¹ων το¹ικών φορέων με τον Ρουσό¹ουλο, στις αρχές Σε¹τεμβρίου 2004, ότι στη συνάντηση αυτή ο Ρουσό¹ουλος εί¹ε ¹ως Òτο ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει λήξει και είναι υ¹έρ της ΜονήςÓ και ότι Òθα ακολουθήσει ανταλλαγή της λίμνης [Βιστωνίδας] και των ¹αραλίμνιων εκτάσεωνÉÓ [¹ράγμα ¹ου αρνούνται οι ¹αρόντες στη συνάντηση].  

(γ) Μία τηλεφωνική ε¹ικοινωνία του Ρουσό¹ουλου με τον Μ¹ασιάκο, στις αρχές Οκτωβρίου του 2004, και Òτην κατάθεση του κ. Μ¹ασιάκου ότι Ôμεταγενεστέρως ενημέρωσε τον Ρουσό¹ουλο ότι ¹ροωθεί στην υ¹ηρεσία το θέμα για να βρεθούν λύσειςÕ Ó.

        

         Αν δεν μ¹ορείτε να ¹ιστέψετε ότι με τέτοια ÒστοιχείαÓ έγινε η ¹αρα¹ομ¹ή του Ρουσό¹ουλου στην Προανακριτική Ε¹ιτρο¹ή, ανατρέξτε στα ¹ορίσματα των δύο Εξεταστικών Ε¹ιτρο¹ών (2008 και 2010).

         Γι αυτούς ¹ου δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να το κάνουν, μεταφέρουμε α¹ό τα ¹ορίσματα αυτά αυτούσιες τις σχετικές αναφορές, χωρίς τις ερμηνείες και τα σχόλια των κομμάτων.

 

(α) Καταθέσεις μοναχών, του οδηγού τους και στελεχών του Δημοσίου κατηγορούμενων για την υ¹όθεση της ΜΒ.

 

- ÒΟ ίδιος ο Εφραίμ στην συνέντευξή του στην κυ¹ριακή έκδοση της εφημερίδας ÒΚαθημερινήÓ της 3.11.2008, δηλώνει ότι: Òμ¹ορεί σε κά¹οια ¹ερί¹τωση, όταν του εί¹α Ôβοηθήστε μας να διεκ¹εραιώσουμε κά¹οια δουλειά της Μονής, σε κά¹οιο Υ¹ουργείοÕ να τηλεφώνησε και να εί¹ε Ô¹αρακαλώ βοηθήστε τον ΓέρονταÕ Ó Ó (Πόρισμα ΠΑΣΟΚ 2008, σελ. 214).

- ÒΟ μάρτυρας Α¹οστολίδης [οδηγός των μοναχών της ΜΒ] ε¹ιβεβαίωσε ότι μετέφερε τον Αρσένιο στην οικία του Υ¹ουργού Ε¹ικρατείας ό¹ου την ίδια ώρα έφτασε και ο Μοναχός ΕφραίμÓ (Πόρισμα ΠΑΣΟΚ 2008, σελ. 218).

- ÒΑ¹ό τις καταθέσεις Α¹οστολίδη για συναντήσεις στο Μαξίμου των Εφραίμ και Αρσένιου ¹άνω α¹ό μία ώρα κάθε φορά, καθώς και στην οικία Ρουσό¹ουλου. Για τηλέφωνα του Αρσένιου ¹ρος Εφραίμ με ¹εριεχόμενο Ôγέροντα ¹άμε καλάÕ μετά  α¹ό συναντήσεις με κ. Ρουσό¹ουλο και  Υ¹ουργούςÓ (Πόρισμα ΠΑΣΟΚ 2008, σελ. 220).

- ÒΑ¹ό την κατάθεση του μοναχού Αναστασίου ότι ο κος Ρουσό¹ουλος Ôείχε μία θετική στάση α¹έναντι στο μοναστήριÕ Ó (Πόρισμα ΠΑΣΟΚ 2008, σελ. 220).

- ÒΟ Χριστόδουλος Μ¹ότσιος, κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Βατο¹εδίου, κατέθεσε ¹ως για την ταχύτητα της διεκ¹αιρέωσης των σχετικών θεμάτων ¹ιεζόταν εκτός α¹ό τον Μ¹ασιάκο και α¹ό τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο, οι ο¹οίοι, κατά την εκτίμησή του, άφηναν να εννοηθεί ότι για την ε¹ιτάχυνση της διαδικασίας, αν χρειαζόταν, μ¹ορούσαν να βάλουν τον Ρουσό¹ουλο και τον Αγγέλου να τηλεφωνήσουν στον Μ¹ασιάκο για να του δώσουν σχετική εντολήÓ (Πόρισμα ΚΚΕ 2010, σελ. 333).

- Ò Η Μαντέλη [κατηγορούμενη για το σκάνδαλο Βατο¹εδίου] υ¹οστήριξε, ότι ¹ολλές φορές ¹ου καθυστερούσε η ίδια στη διεκ¹εραίωση αιτημάτων της Μονής, ο μοναχός Αρσένιος έ¹αιρνε τηλέφωνο, μ¹ροστά της, τον Αγγέλου ή τον Ρουσό¹ουλο και αμέσως μετά ο Μ¹ασιάκος ή κά¹οιος α¹ό το γραφείο του, τηλεφωνούσε και την καλούσε να ικανο¹οιήσει τα αιτήματα της ΜονήςÓ (Πόρισμα ΚΚΕ 2010, σελ. 343).

 

(β) Τα λεχθέντα α¹ό τον κ. Θ. Ρουσό¹ουλο κατά τη συνάντησή του με εκ¹ροσώ¹ους το¹ικών φορέων στις 6.9.2004, στην ο¹οία δεν ήσαν ¹αρόντες ο ¹ρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αθ. Ξυνίδης και ο δήμαρχος Βιστωνίδας κ. Β. Τσολακίδης [Òείχαν τεχνηέντως α¹οκλεισθείÓ ως Ò¹ροσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚÓ (Πόρισμα ΠΑΣΟΚ 2008, σελ. 214)].     

 

-  ÒΟ Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξινίδης (É) καταθέτει με α¹όλυτη σαφήνεια, ότι ο Μητρο¹ολίτης Ξάνθης του ανήγγειλε τον συμβιβασμό ¹ου ¹ρότεινε ο Ρουσό¹ουλος και α¹εδέχθησαν οι ¹αρόντες το¹ικοί φορείς. Η το¹οθέτηση Ρουσό¹ουλου ήταν:

         - Το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει λήξει και είναι υ¹έρ της Μονής

- Θα ακολουθήσει ανταλλαγή της λίμνης και των ¹αραλίμνιων εκτάσεων στο Δημόσιο και εντέλει στους ιδιοκτήτες, ¹ρώην ακτήμονες.

 - Δεν θα γίνει καμμία ανταλλαγή ακινήτων ¹ου ευρίσκονται στην ΘράκηÓ
(Πόρισμα ΠΑΣΟΚ 2008, σελ. 214-215).

- ÒΑ¹ό τις καταθέσεις των Ξινίδη και Τσολακίδη ¹ροκύ¹τει ότι, σε σύσκεψη των φορέων στην Ξάνθη ο Μητρο¹ολίτης, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος ανέφεραν ότι ο κύριος Ρουσό¹ουλος τους εί¹ε : ÔÉÉτο ιδιοκτησιακό έχει τελειώσει υ¹έρ της Μονής και ότι εφόσον αντιδρούν η Μονή θα ¹άρει ακίνητα σε άλλες ¹εριοχές της χώραςÕÓ (Πόρισμα ΠΑΣΟΚ 2008, σελ. 218).

- ÒΟι κ.κ. Ξυνίδης και Τσολακίδης καταθέτουν ότι  κ. Ρουσό¹ουλος φέρεται να εί¹ε στους φορείς ότι το θέμα της ιδιοκτησίας έχει κλείσει υ¹έρ των συμφερόντων της Μονής, αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων στην Ξάνθη η Μονή θα έ¹αιρνε αλλού ακίνηταÓ (Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ 2008, σελ.306).

- ÒΤην ίδια μαρτυρία κατέθεσε στην ΕΕ ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, ¹ου ε¹ιβεβαιώνει, ότι σε συνομιλίες του με τον Μητρο¹ολίτη, αυτός του δήλωσε, ¹ως έφυγαν α¹ό τον Ρουσό¹ουλο, αφού εκείνος τους εί¹ε ότι η ιδιοκτησία της Μονής δεν αμφισβητείταιÉÓ (Πόρισμα ΠΑΣΟΚ 2008, σελ. 215).

- Òδύο μάρτυρες διαψεύστηκαν α¹ό τον Μητρο¹ολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και τον νομάρχη Ξάνθης για τον ισχυρισμό ότι ο τότε υ¹ουργός Ε¹ικρατείας εί¹ε στην αντι¹ροσω¹ία των Θρακιωτών ότι Ôη υ¹όθεση είναι τελειωμένηÕ Ó (Εφημερίδα ÒΚαθημερινήÓ 9.11.08).   

- ÒΟ Δήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μ. Στυλιανίδης, καταθέτοντας ενώ¹ιον της Εισαγγελέως Εφετών κ. Σ¹υρο¹ούλου, ε¹εσήμανε τα εξής χαρακτηριστικά: ÔΕνημερώσαμε και τον κ. Ρουσό¹ουλο για την υ¹όθεση και του εκφράσαμε την ¹λήρη αντίθεση και την ¹ροσω¹ική μας, αλλά και των το¹ικών κοινωνιών της Ξάνθης. Μας άκουσε με ¹ροσοχή και μας εξέφρασε την ά¹οψη ότι δεν θα ¹ρέ¹ει να διαταραχθούν οι σχέσεις της Μονής Βατο¹εδίου με την το¹ική Εκκλησία και τους κατοίκους της ευρύτερης ¹εριοχής. Εμείς του ζητήσαμε βέβαια να ενημερώσει τους αρμόδιους υ¹ουργούς, ¹ου αυτός άλλωστε ήταν και ο σκο¹ός μας, για την αντίθεσή μας αυτή και για την αναταραχή και τον αναβρασμό ¹ου είχε ¹ροκληθεί στην ¹εριοχή μας μετά την ¹αραίτηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου α¹ό το ως άνω δικαστήριοÕ Ó (Πόρισμα ΠΑΣΟΚ 2008, σελ. 218-219).

- ÒΟ Ρουσό¹ουλος ανακοινώνει στους φορείς [¹ου ήσαν ¹αρόντες στη συνάντηση της 6ης Σε¹τεμβρίου] ότι είναι αναρμόδιος και τους ¹αρα¹έμ¹ει στους αρμόδιους υ¹ουργούς, ό¹ως και οι ίδιοι [οι φορείς] καταθέτουν, ¹αρόλο ¹ου ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ξυνίδης, ¹ου είχε α¹οκλειστεί α¹ό τη συνάντηση, ρητώς καταθέτει ότι του μετέφεραν οι λοι¹οί φορείς ότι ο κ. Ρουσό¹ουλος τους ανέφερε ότι το θέμα έκλεισε και έγινε νύξη για τις ανταλλαγές, ¹ράγμα ¹ου δεν ε¹ιβεβαιώνουν οι ¹αρόντες στη συνάντησηÓ   (Πόρισμα ΛΑΟΣ 2008, σελ. 370, και 2010, σελ. 404).

- ÒΑναφορικά με τη συνάντηση του κ. Ρουσό¹ουλου με τους φορείς της Ξάνθης, η ο¹οία ¹ραγματο¹οιήθηκε στο γραφείο του [στις 6.9.04], ο κ. Ρουσό¹ουλος ερωτηθείς ενώ¹ιον της Εξεταστικής Ε¹ιτρο¹ής κατά την συνεδρίαση της 11.5.2010 κατέθεσε λε¹τομερώς τα εξής:
Ô (É) Προς ε¹ίρρωση, μάλιστα, των ισχυρισμών του ε¹ικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας ÔΜΑΧΗΤΗΣÕ της Ξάνθης με ημερομηνία 10-9-2004, ήτοι τέσσερις μόλις ημέρες μετά την ως άνω ε¹ίμαχη συνάντηση, ό¹ου αναφερόταν ότι Ôουδέν ¹ροέκυψε α¹ό την συνάντηση με τον Ρουσό¹ουλο, διότι δήλωσε αναρμόδιοςÕ Ó (Πόρισμα ΝΔ 2010, σελ. 318-319).

 

(γ) Ένα τηλεφώνημα του Θ. Ρουσό¹ουλου ¹ρος τον Ευ. Μ¹ασιάκο, στις αρχές Οκτωβρίου 2004.

 

- Ò(Ο Θ. Ρουσό¹ουλος) τηλεφώνησε στις αρχές Οκτωβρίου του 2004 στον κ. Μ¹ασιάκο. Αυτό το γεγονός α¹οδεικνύει, ότι η τηλεφωνική ε¹ικοινωνία με τον νέο Υ¹ουργό Αγροτικής Ανά¹τυξης αφορούσε την ¹ροώθηση της λύσης συμβιβασμού ¹ου είχε ¹ροανακοινώσει στους φορείς της Ξανθης μετά την ήδη ¹αράδοση της ιδιοκτησίας της Λίμνης στην Μονή. Αυτό άλλωστε ε¹ιβεβαιώνεται και α¹ό την κατάθεση του κ. Μ¹ασιάκου, ότι Ôμεταγενεστέρως ενημέρωσε  τον Ρουσό¹ουλο ότι ¹ροωθεί στην υ¹ηρεσία το θέμα για να βρεθούν λύσειςÓ (Πόρισμα ΠΑΣΟΚ 2008, σελ. 215).

- ÒΑρχές Οκτωβρίου, ο κ. Ρουσό¹ουλος (É) ε¹ικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μ¹ασιάκο και του εί¹ε ότι έχουν έρθει οι φορείς και φωνάζουν και ακόμη Ôμε ¹ήρε τηλέφωνο ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Μ.Β. και μου εί¹ε ότι έχουν ¹ροβλήματα αντιδικίας εκεί και μ¹ορεί κά¹οια στιγμή να ζητήσουν να έρθουν να τον δουνÕ Ó (Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ 2008, σελ. 307).

 

Για την ¹ληρότητα του κειμένου, δύο ακόμα καταθέσεις:

 

Κατάθεση του δημοσιογράφου Δ. Ρίζου.

 

ÒΗ κατάθεση του δημοσιογράφου Δ. Ρίζου, ¹ροσώ¹ου με ¹ολύ στενές σχέσεις με Υ¹ουργούς της ΝΔ, ¹ου ε¹ιβεβαίωσε όσα δήλωσε στον τηλεο¹τικό σταθμό του Αντέννα, ότι δηλαδή Υ¹ουργοί εί¹αν, ότι τους ¹ίεζε ο Ρουσό¹ουλος, ή ότι ο Ρουσό¹ουλος είναι ο συντονιστής του σκανδάλου. Ασφαλώς η κατάθεση αυτή αξιολογείται ελεύθερα, ¹λην όμως συνεκτιμάται με βάση και άλλες καταθέσεις και α¹οδείξεις. Πέραν αυτού είναι αναγκαίο να κληθεί ο κ. Ρίζος ενώ¹ιον των αρμοδίων δικαστικών αρχών, ώστε να α¹οκαλύψει τους Υ¹ουργούς ¹ου τον ενημέρωσαν γιά τα όσα κατέθεσε εναντίον του Ρουσό¹ουλουÓ (Πόρισμα ΠΑΣΟΚ 2008, σελ. 217-218).

 

Κατάθεση του Αθ. Ξυνίδη

 

Ò (Ο κ. Ξυνίδης) ενώ¹ιον της ¹ροηγούμενης Εξεταστικής Ε¹ιτρο¹ής είχε καταθέσει σε ερώτηση του κ. Σκυλλάκου ότι: ÒΣε όλη την ¹ορεία των ε¹τά χρόνων ¹ου ασχολούμαι με την υ¹όθεση δεν υ¹ήρξε ένας άνθρω¹ος να μου ¹ει ότι τον ¹ήρε κά¹οιος τηλέφωνο και τον ε¹ηρέασε. Ούτε ο κ. Ρουσό¹ουλος. Κανείς δεν μου εί¹ε ότι Ôξέρεις, το έκανα αυτό γιατί με ¹ήρε ο κ. Ρουσό¹ουλοςÕ Ó. Σε ερώτηση δε του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Πα¹αγεωργίου συνέχισε να α¹αντά ο κ. Ξυνίδης ότι ÒÉστα τόσα χρόνια ¹ου ασχολούμαι με την υ¹όθεση δεν με ¹ήρε ή δεν μου εί¹ε ούτε ένας άνθρω¹ος ότι ο Ρουσό¹ουλος ¹αρενέβη έστω και με ένα τηλεφώνημαÓ Ó (Πόρισμα ΝΔ 2010, σελ.319).