Βατο¹έδι: Ένα δείγμα της ε¹ι¹ολαιότητας των κομμάτων

 

(του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου)

 

        

        

         Ένα δείγμα του ε¹ι¹όλαιου τρό¹ου με τον ο¹οίο τα κόμματα αντιμετώ¹ισαν την υ¹όθεση Βατο¹εδίου α¹οτελεί η κραυγαλέα αντίφαση ανάμεσα στο Òκαταδικαστικό διατακτικόÓ του κόμματος του ΛΑΟΣ στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση ¹ροανακριτικής ε¹ιτρο¹ής και το Òαθωωτικό σκε¹τικόÓ του εκ¹ροσώ¹ου του στις Εξεταστικές Ε¹ιτρο¹ές της Βουλής.

 

         Α. Το Òαθωωτικό σκε¹τικόÓ του εκ¹ροσώ¹ου του ΛΑΟΣ, βουλευτή κ. Αθαν. Πλεύρη, στα Πορίσματα των εξεταστικών ε¹ιτρο¹ών της Βουλής 2008 και 2010 θα μ¹ορούσε να συνοψιστεί ως εξής:

  

         - ÒΕΠΕΙΔΗ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί οριστική και αμετάκλητη Δικαστική α¹όφαση για το αν η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των ¹αρόχθιων εκτάσεών της ανήκει στο Δημόσιο ή στη Μονή Βατο¹εδίουÓ,

        

         - ÒΕΠΕΙΔΗ μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστές οι αξίες των ανταλλαγέντων ακινήτων, ώστε να δια¹ιστωθεί αν υ¹ήρξε ή όχι ζημία του Δημοσίου α¹ό τις ανταλλαγές αυτέςÓ,

 

       - ÒΕΠΕΙΔΗ μέχρι σήμερα δεν έχει δια¹ιστωθεί ύ¹αρξη μαύρου ¹ολιτικού χρήματοςÓ,

 

       - ÒΕΠΕΙΔΗ τυχόν ¹οινικά αδικήματα υ¹ουργών σχετικά με την υ¹όθεση Βατο¹εδίου (φαίνεται να) έχουν ¹αραγραφείÓ.  

 

         Β. Το Òκαταδικαστικό διατακτικόÓ του ΛΑΟΣ στην Ολομέλεια της Βουλής η ο¹οία στις 29.6.10 α¹οφάσισε τη σύσταση ¹ροανακριτικής ε¹ιτρο¹ής θα μ¹ορούσε να συνοψιστεί ως εξής:

 

         ÒΔΙΑ ΤΑΥΤΑÓ, α¹οφασίζουμε να συσταθεί ¹ροανακριτική ε¹ιτρο¹ή ¹ου θα εξετάσει ενδεχόμενες ¹οινικές ευθύνες των ¹ρώην υ¹ουργών και υφυ¹ουργών
κ.κ.ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉγια την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των ¹αρόχθιων εκτάσεών της, κυριότητας του Δημοσίου και συνολικής αξίας ????? ευρώ, με ακίνητα του Δημοσίου συνολικής αξίας ????? ευρώ, δηλαδή με ζημία του Δημοσίου ????? ευρώ, με ¹ρόθεση να βλάψουν το Ελληνικό Δημόσιο και να ωφελήσουν τη Μονή Βατο¹εδίουÓ.

 

         Γ. Για τους αναγνώστες ¹ου, ευλόγως, δεν μ¹ορούν να ¹ιστέψουν ¹ως αυτό το Òκαταδικαστικό διατακτικόÓ (το Òδια ταύταÓ) ¹ροέκυψε α¹ό το ¹ιο άνω Òαθωωτικό σκε¹τικόÓ (τα Òε¹ειδήÓ), ¹αραθέτουμε τι γράφει ο εκ¹ρόσω¹ος του ΛΑΟΣ στις εξεταστικές ε¹ιτρο¹ές της Βουλής 2008 και 2010 κ. Αθανάσιος Πλεύρης στα Πορίσματα των Εξεταστικών Ε¹ιτρο¹ών (Ε.Ε.).

        

1. Για την κυριότητα της λίμνης και των ¹αρόχθιων εκτάσεών της.

 

         α. ÒÉαρμόδια να κρίνουν την κυριότητα της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας είναι μόνο τα ελληνικά δικαστήρια και όχι η Εξεταστική Ε¹ιτρο¹ή. Η α¹όφαση του Πρωτοδικείου Ροδό¹ης είναι οριστική και όχι αμετάκλητη. Σε μια ευνομούμενη ¹ολιτεία η κυριότητα κρίνεται στα δικαστήρια και τα συμβόλαια δεν ακυρώνονται ούτε με νόμους, ό¹ως ¹ρότεινε το ΠΑΣΟΚ ούτε με ανακλητικές ΥΑ της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δια της δικαστικής οδούÓ (σελ. 381 Πορίσματος Ε.Ε. 2008).

 

         β. ÒÉα¹οτελεί α¹λοϊκή και ε¹ικίνδυνη τάση ¹ου εκδηλώθηκε εντόνως και στα ΜΜΕ και στους χώρους του Κοινοβουλίου η ¹ροσ¹άθεια α¹αξίωσης των Χρυσοβούλων. Πρόκειται για εθνικώς και νομικώς ανόητη ¹ροσέγγιση καθώς η τυχόν αμφισβήτηση α¹ό την ¹λευρά της Ελλάδος θα θέσει εν αμφιβόλω την ύ¹αρξη και ¹εριουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινου¹όλεως και του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων. Δημοσιογράφοι δύνανται να εκφράζουν τέτοιες ανεύθυνες ¹ροσεγγίσεις, όχι όμως υ¹εύθυνα ¹ολιτικά κόμματα (σελ. 383 Πορίσματος Ε.Ε. 2008 και 425 Πορίσματος 2010).

 

         γ. ÒΆ¹οψή μας είναι ότι η κυριότητα της λίμνης ανήκει στο δημόσιο αλλά εν τέλει κάτι τέτοιο θα κριθεί α¹ό τα δικαστήρια και υ¹άρχουν εκατέρωθεν ε¹ιχειρήματα. Ε¹ί ¹λέον δεν ¹ρέ¹ει να ξεχνάμε ότι υ¹άρχουν τέσσερεις ΥΑ (μία του Δρυ, δύο του Φωτιάδη και μία του Δούκα) ¹ου με νομικά ε¹ιχειρήματα δικαιώνουν την ΙΜΜΒ. Μ¹ορεί να έχουν ανακληθεί αλλά ο¹ωσδή¹οτε η ΙΜΜΒ θα τις ε¹ικαλεστεί ως εξώδικες ομολογίες. Όταν μάλιστα η ανάκληση γίνεται μετά α¹ό εννέα, έξι, ¹έντε και τέσσερα έτη αντίστοιχα δημιουργούν μεγάλο ¹ρόβλημα στην υ¹εράσ¹ιση του δημοσίου, αναφορικά με τη χρηστή διοίκηση, ιδίως σε ¹ιθανή ¹ροσφυγή στο ΕΔΔΑ. Πώς θα ¹είσει το ΕΔΔΑ η ελληνική ¹λευρά όταν έχει τέσσερεις εξώδικες ομολογίες και ανάκληση μετά α¹ό ¹ολλά έτη;Ó (σελ. 419-420 Πορίσματος Ε.Ε. 2010).

 

δ. ÒΛόγω ακριβώς των δύσκολων νομικών θεμάτων αναφορικώς με την κυριότητα θα έ¹ρε¹ε να είχε λήξει συμβιβαστικά το θέμα των ανταλλαγών, αφού υ¹ήρχε η δυνατότητα αυτήÓ (σελ. 426 Πορίσματος Ε.Ε. 2010).

 

2. Για την τυχόν ζημία του Δημοσίου.

 

α. ÒΜέχρι σήμερα το δημόσιο δεν έχει ¹ροβεί σε ε¹ανεκτίμηση ή μάλλον ορθή εκτίμηση της λίμνης και των ανταλλαγέντων ακινήτων. Το ΠΑΣΟΚ αυθαίρετα θεωρεί ότι η ζημιά α¹ό τις ανταλλαγές φθάνει το 1.000.000.000 ευρώ και δεν έχει ¹ροβεί σε καμία ¹ραγματογνωμοσύνη για να ξέρουμε τις αξίες των ανταλλαγέντων για να ¹ροσδιορίσουμε την ό¹οια ζημιά.Ó (σελ. 422 Πορίσματος Ε.Ε. 2010).

 

β. ÒΈντονο νομικό θέμα θα αντιμετω¹ίσουμε αναφορικώς με το εάν στοιχειοθετείται ζημία του δημοσίου. Η Μονή είναι ΝΠΔΔ και θα ε¹ικαλεστεί ότι δεν υ¹άρχει ζημία καθώς το δημόσιο έστω και λανθασμένα δε μεταβίβασε σε ιδιώτη αλλά στο δημόσιο (για την ακρίβεια το στενό δημόσιο στο ευρύ). Πχ στο ¹αρελθόν το δημόσιο μεταβίβαζε εκτάσεις στους ΟΤΑ (¹χ στρατό¹εδα) και ουδέ¹οτε τέθηκε θέμα ζημίας του δημοσίου. Ο νομικός αυτός ισχυρισμός είναι σοβαρός και ¹ρέ¹ει να τύχει κατάλληλης νομικής αντιμετώ¹ισης, διαφορετικά κινδυνεύει η όλη στοιχειοθέτηση της υ¹οθέσεωςÓ (σελ. 426 Πορίσματος Ε.Ε. 2010).

 

3. Για την ύ¹αρξη ή μη μαύρου ¹ολιτικού χρήματος.

 

α. ÒΕνώ λοι¹όν ¹αρατηρείται ενδιαφέρον στις κινήσεις των λογαριασμών για τυχόν ύ¹αρξη μαύρου χρήματος δεν υ¹άρχει σύνδεση με ύ¹αρξη μαύρου ¹ολιτικού χρήματοςÓ (σελ. 417 Πορίσματος Ε.Ε. 2010).

 

β. ÒΗ μέχρι στιγμής εικόνα των λογαριασμών, έστω και μη ε¹αρκής, δεν μας έχει οδηγήσει σε μαύρο ¹ολιτικό χρήμα (É) Η α¹ουσία α¹ό τη μέχρι τώρα έρευνα μαύρου ¹ολιτικού χρήματος σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υ¹όθεση Siemens (É) είναι κρίσιμο σημείο για την ¹ορεία της υ¹οθέσεωςÓ  (σελ. 426 Πορίσματος Ε.Ε. 2010).

 

4. Για το αν τυχόν ¹οινικά αδικήματα ¹ολιτικών ¹ροσώ¹ων μ¹ορούν ή όχι να ερευνηθούν δικαστικά.

 

ÒΤο αυστηρό ¹λαίσιο του Συντάγματος (É) δημιουργούν εντόνους ¹ροβληματισμούς ότι τα ανωτέρω αδικήματα δε μ¹ορούν να τύχουν δικαστικής διερεύνησηςÉ Τα αυστηρά ¹λαίσια [του Συντάγματος] δε μας αφήνουν ιδιαίτερα ¹εριθώρια ελ¹ίδας, ότι υ¹άρχει δυνατότητα ¹οινικής διερεύνησης για το σύνολο των ¹ράξεωνÓ (σελ. 424 Πορίσματος Ε.Ε. 2010).

 

Δ. Δύο ερωτήματα για τον κ. Α. Πλεύρη, νομικό και βουλευτή.

 

1. Τι εννοείτε γράφοντας: ÒΑ¹οτελεί α¹λοϊκή και ε¹ικίνδυνη τάση ¹ου εκδηλώθηκε εντόνως και στα ΜΜΕ και στους χώρους του Κοινοβουλίου η ¹ροσ¹άθεια α¹αξίωσης των Χρυσοβούλων. Πρόκειται για εθνικώς και νομικώς ανόητη ¹ροσέγγισηÉÓ;

 

Θεωρείτε, ναι ή όχι, ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας τα Χρυσόβουλα, στα ο¹οία στηρίζει τις α¹αιτήσεις της η Μονή Βατο¹εδίου;

 

2. Τι εννοείτε γράφοντας: ÒΤο αυστηρό ¹λαίσιο του Συντάγματος (É) δημιουργούν εντόνους ¹ροβληματισμούς ότι τα ανωτέρω αδικήματα δε μ¹ορούν να τύχουν δικαστικής διερεύνησηςÉÓ;

 

- Θεωρείτε, ναι ή όχι, ότι τυχόν ¹οινικές ευθύνες υ¹ουργών για την υ¹όθεση Βατο¹εδίου έχουν ¹αραγραφεί;

- Πώς χαρακτηρίζετε μια α¹όφαση ¹ου στέλνει στη Δικαιοσύνη ως κατηγορούμενους ¹ολίτες-υ¹ουργούς, χωρίς να δίνει σÕ αυτούς τη δυνατότητα να α¹οδείξουν την αθωώτητά τους και στη Δικαιοσύνη να τους τιμωρήσει αν είναι ένοχοι;