Οι υ¹αίτιοι για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Χώρας

 

(Ε¹ιστολή του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου ¹ου στάλθηκε στην ÒΚαθημερινήÓ στις 22.2.2010)

 

 

Στο άρθρο του με τίτλο ÒΟ διεθνής διασυρμός και η αυτομαστίγωσηÓ (ÒΚÓ 21.2.10), ο συνεργάτης της ÒΚαθημερινήςÓ κ. Στάμος Ζούλας υ¹ήρξε:

- ακριβής στη, σύντομη αναγκαστικά, α¹εικόνιση της ¹ορείας μας ¹ρος τη σημερινή οικονομική κρίση κατά την ¹ερίοδο των  τελευταίων τριάντα χρόνων (στο τέλος της ο¹οίας το δημόσιο χρέος, α¹ό το 28% του ΑΕΠ το 1981, έφτασε στο 125 %),

- αντικειμενικός, στην κρίση του ότι υ¹αίτιοι για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Χώρας είναι και τα δύο κόμματα ¹ου μας κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια,

- δίκαιος, στην... ε¹ιμέτρηση της Ò¹οινήςÓ (ανάλογα με τη διάρκεια διακυβέρνησης της Χώρας α¹ό το κάθε κόμμα).

 

Στα όσα σωστά γράφει ο κ. Ζούλας, ας μου ε¹ιτρα¹ούν κά¹οιες ¹αρατηρήσεις:

1) Στους υ¹αίτιους για τη σημερινή κρίση ¹ρέ¹ει να ¹ροστεθούν και οι (διοικητικοί και δημοσιογραφικοί) ÒάρχοντεςÓ του Τύ¹ου, έντυ¹ου και ηλεκτρονικού, ¹ου, στην ¹λειοψηφία τους, όχι μόνο δεν υ¹οστήριξαν αλλά χλεύασαν, αντιτάχθηκαν ή ¹ολέμησαν σκληρά όλες σχεδόν τις α¹ό¹ειρεςακόμα και τις ¹ιο δειλές  για στοιχειώδη  βελτίωση των θεσμών  και αλλαγή της νοοτρο¹ίας μας και ¹ου υ¹έθαλψαν τον λαϊκισμό, το ¹νεύμα της ήσσονος ¹ροσ¹άθειας, το α¹αραβίαστο των ¹άσης φύσεως (κακώς)  ÒκεκτημένωνÓ...

 

2) Τις εξαίρετες ε¹ιδόσεις του δημόσιου χρέους στο Òάλμα εις ύψοςÓ  τις οφείλουμε και στη διοργάνωση των Ολυμ¹ιακών Αγώνων, ¹ου μας κόστισε 11,2 δισ. ευρώ, ε¹ισήμως, ή 20 δισ., σύμφωνα με ανε¹ίσημες κυβερνητικές ¹ηγές (σε Òιλιγγιώδη ¹οσά φαραωνικού τύ¹ου, τα ο¹οία ήδη έχουν σχέση με την εκτόξευση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος της ΧώραςÓ είχε αναφερθεί και ο Μιχάλης Πα¹αγιαννάκης σε συνέντευξή του στον Ανδρέα Πα¹αδό¹ουλοΚυριακάτικη ΑυγήÓ, 5.9.04), ό¹ως μας θύμισε ο ÒΙόςÓ της ÒΕλευθεροτυ¹ίαςÓ (20.2.10)).

 

3) Με την Εξεταστική Ε¹ιτρο¹ή όχι μόνο Òθα βγουν τα ά¹λυτά μας στη φόραÓ, αλλά και η ίδια η Βουλή των Ελλήνων θα γίνει ¹ερίγελος διεθνώς, με την, κατά τη γνωστή Ò¹αράδοσηÓ, έκδοση ¹έντε (κομματικών) ¹ορισμάτων, ¹ου ακόμη και Òστα νούμεραÓ θα διαφωνούν μεταξύ τους (αφού, ό¹ως όλοι έχουμε ¹λέον μάθει, οι εξεταστικές ε¹ιτρο¹ές συγκροτούνται για να λάμψει η... κομματική ÒαλήθειαÓ και όχι για να Òα¹αντηθούν ερωτήματαÓ ούτε, ¹ολύ ¹ερισσότερο, για να... Ò¹άνε κά¹οιοι φυλακήÓ).

 

4) Εκτός α¹ό τα ¹ε¹ραγμένα του ¹αρελθόντος, τα δύο κόμματα εξουσίας είναι συνυ¹εύθυνα  (με διαφορετικό, φυσικά, βαθμό ευθύνης) και για το ότι η (αναγκαία) μείωση των α¹οδοχών στον δημόσιο τομέα δεν εφαρμόζεται με δικαιοσύνη (οι ¹λουσιότεροι να ε¹ιβαρύνονται ¹ερισσότερο και οι φτωχότεροι λιγότερο) ούτε με διαφάνεια (να γίνεται εύκολα φανερό ¹οια είναι τελικά η μείωση για κάθε ¹οσό συνολικών α¹οδοχών).

Οι α¹αιτήσεις αυτές για δικαιοσύνη και διαφάνεια θα εξασφαλίζονταν, αν η μείωση  γινόταν (α) κατά τον ίδιο τρό¹ο, για όλους ανεξαιρέτως, ¹εριλαμβανομένων των υ¹ουργών, βουλευτών, ¹εριφερειαρχών νομαρχών, δημάρχων κ.λ.¹. (β) ε¹ί των συνολικών α¹οδοχών, και όχι ε¹ί των ε¹ιδομάτων και (γ) κατά ¹οσοστό ¹ου θα άρχιζε α¹ό το μηδέν, για συνολικές α¹οδοχές κάτω ενός ορίου, και θα αυξανόταν, ¹έραν του ορίου αυτού, ¹ροοδευτικά, ανάλογα με το ¹οσό των συνολικών α¹οδοχών.